COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 133
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 19 410
Потресаващо е. Геноцидът във Видин продължава.
От брифингите не съм разбрала да възнамеряват да предприемат нещо? за областта.
Всяка сутрин ги питат, всяка сутрин отклончив рецитал. А сега, май, има заразени и в други домове за деца. Няма спиране лавината Sad

# 19 411
Е, стига де. Не изпадайте в крайности, само за да защитите някаква теория или идея.
Вече месец и половина не работят хората в хотели, ресторанти, фитнеси, хижи и т.н. подобни. Точно защото им е забранено.
Към месец не работеха баничарници, сладкарници, фризьори и др.
Други бяха съкратени поради свиване на икономиката. Хора бяха по фабриките в неплатен отпуск и т.н.
Не пиша, че е виновен за това бай Х, просто е факт. Свързан с кризата.

Кризата ще отмине при нас, когато отмине навсякъде /надявам се/. Понеже непрекъснато се повтаря кой не работел, защото било забранено, къде са тези заповеди, които забраняват работа на фризьори, хотели и т.н. подобни?  Аз знам само за една.

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/13/rd-01 … emichni-merki.pdf

# 19 412
Аз пък съм много доволна от разпускането на мерките. Няма по - добро лекарство от слънцето, планината и чистия въздух. И за психиката също!
Вижте колко народ изкука, даже и тук си личи. Споко, с мерки или без, ако вируса живееше във въздуха и мореше наред, тия които си стояхте вкъщи и си отваряхте прозорците, щяхте да сте се изпонатръшкали.
Е, никой не е казал, че отваряйки си прозореца ще  скочи вътре вируса, препоръчваха проветряване, чрез циркулация по-голяма вероятност има да излезе, вместо да влезе.

Наоколо селищата благодарение на ограничителните мерки се изолираха хората от махалите, да не ходят по роднини от единия край на страната до другия, като по пътя уважат всички наред. И не само те.

# 19 413
Е, стига де. Не изпадайте в крайности, само за да защитите някаква теория или идея.
Вече месец и половина не работят хората в хотели, ресторанти, фитнеси, хижи и т.н. подобни. Точно защото им е забранено.
Други бяха съкратени поради свиване на икономиката. Хора бяха по фабриките в неплатен отпуск и т.н.

Кризата ще отмине при нас, когато отмине навсякъде /надявам се/. Понеже непрекъснато се повтаря кой не работел, защото било забранено, къде са тези заповеди, които забраняват работа на фризьори, хотели и т.н. подобни?  Аз знам само за една.

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/13/rd-01 … emichni-merki.pdf

Дала съм линк към сайта на МЗ - там са всички заповеди по дати - кое кога се забранява и разрешава. Виж на история - 4-5 поста мои и е линкът към последните две заповеди. Ако искаш пълната картинка по дати - просто отвори заповеди на МЗ - ще ти излезе списъкът, от 13.03 ги почни.
Първата заповед, от 13.03 е достатъчно широка като обхват.
Отделно от това шефовете на РЗИ по райони се напънаха до пръсване да угаждат и забраниха допълнителни активности. Там пък по линкове към РЗИ-тата може да се види.
Да забраниш посещението в такъв обект е равносилно на това, да го затвориш, впрочем.
Или твърдиш, че работят горепосочените обекти? Или че не работят по желание на собствениците?
А как ще се отрази кризата в България - една икономически слаба държава, тепърва ще гледаме.

Последна редакция: пт, 01 май 2020, 18:12 от Judy

# 19 414
Изглежда адът е във Видин. И така както не трябваше да повтаряме грешката на Италия, уж, така стоят и гледат високо от София и само коментират. Коментатори и декламатори да искаш.

Банско можем да го затворим за незнайно колко заразени. Паничерево за 4-ма. Но Видин сигурно трябва да удари някаква сериозна цифра 200-300-500, за да се вземат мерки. А, нищо, че заразените от там са настанени във Враца, а Лом им поемат пациентите от няколко отделения. Дори децата не се раждат във Видин.
Вече имаме 111 заразени при население от 53 774 души. Явно съвсем са решили да затрият тази област.

# 19 415
Дала съм линк към сайта на МЗ - там са всички заповеди по дати - кое кога се забранява и разрешава. Виж на история - 4-5 поста мои и е линкът към последните две заповеди. Ако искаш пълната картинка по дати - просто отвори заповеди на МЗ - ще ти излезе списъкът, от 13.03 ги почни.

Точно затова пуснах заповедта от 13.03. Там такива забрани няма. И след това няма. Питам конкретно за хотели, фризьори и т.н. подобни дейности - защото забранените са изброени съвсем точно. Може би не успявам да ги намеря. Затова моля за конкретика.

# 19 416
В интерес на истината и аз не мисля, че разходките на открито са проблем. От фактите, които се събраха до тук е видно, че разпространението става предимно в семейна и работна среда при близък контакт с хора в затворени пространства. Не мисля и, че КПП-тата решават някакъв проблем. Разпределението в страната по области е сравнително равномерно спрямо броя на населението в тях, с някои малки изключения, и ограничението на придвижване едва ли ще промени нещо. Това, което е нужно сега според мен е тест и карантина на приходящи отвън, задължителни маски на закрити публични места и забрана на масови събирания..

Единственото, което ме притеснява обаче след последните промени е соченето на хора с пръст само заради желанието им да се предпазват.. били паникьори, били страхливци, глупаци, овце и т.н. Има хора хроничноболни, хора на химиотерапии, хора, които пазят близките си, хора с рискови професии. Имайте малко уважение един към друг и всичко ще бъде наред. Пазете личното пространство на всеки.

Аз лично не чакам заповедите на никого в една или друга посока, за да постъпя както смятам за редно. Както казват американците - вие сте си най-добрия адвокат за вашите интереси, не разчитайте на някой друг да се погрижи... Wink

# 19 417
  • София

Кризата ще отмине при нас, когато отмине навсякъде /надявам се/. Понеже непрекъснато се повтаря кой не работел, защото било забранено, къде са тези заповеди, които забраняват работа на фризьори, хотели и т.н. подобни?  Аз знам само за една.

Отделно от това шефовете на РЗИ по райони се напънаха до пръсване да угаждат и забраниха допълнителни активности. Там пък по линкове към РЗИ-тата може да се види.
Никога не е било забранявано на хотелите да работят. Както и на фризьори, маникюристки и тн.
Не работят училища и градини, дискотеки и заведенията в частта за сядане на място. Всички дават за вкъщи и доставят, дори баровете доставят коктейли или продават за вкъщи.
Свит е бизнеса, но по много други причини. Сега и да отворят дискотеките ще бъдат празни. Поне в София те се крепят в последните години от лоукостърите. Същото се отнася и за морето. Никой нямаше миналата година, съвсем никой няма да има тази.

# 19 418
  • София
Ох, нищо не ни е като хората! Пак стана "ще се жениме - няма да се жениме". Беше логично да махнат заповедта за маските, хората така или иначе я спазваха колкото да не е без хич, включително в ГТ по моя статистика от 10 човека - 3 с маска на носа и устата, 4 с лигавник и 3 нищо. Включително двама контрольори бяха с лигавници, а ги познавам, защото работят по този маршрут, нищо че този път не проверяваха. Миналата седмица един тийн в тролея на третия път, в който си слагаше и махаше маската възмутено възкликна към приятеля си "б...и, ушите ми заприличаха на г..".
Обаче аз смятам маската да си я нося навън, най-малкото защото не искам да мърлям слагане и махане на маска с мръсните ръце, а и защото така или иначе нямам вяра на хората предвид тъпотата, която виждам на улицата. И в нормални условия бих носила маска по градския транспорт, сега поне няма да изглеждам като извънземно. Надявам се след време да се възстанови произвоството с медицински маски достатъчно, че отново да станат стотинки за бройка.

Аз като разправям, че цялата дандания ще е до след Гергьовден, някои хора не ми вярваха. Не че ми харесва толкова безотговорното отношение на населението, но като не слушат няма смисъл от мерки. Единствено ми остава надеждата, че от институциите ще контролират влизащите през границата и потенциалните огнища, че както нямаме имунитет, всеки момент може пак да пламнем. И като обикновен човек ще има още време да избягвам щъкането, достатъчно ми е ходенето до магазина и служебно.

Последна редакция: пт, 01 май 2020, 18:18 от Andariel

# 19 419
  • Другата България
Скрит текст:
Точно затова пуснах заповедта от 13.03. Там такива забрани няма. И след това няма. Питам конкретно за хотели, фризьори и т.н. подобни дейности - защото забранените са изброени съвсем точно. Може би не успявам да ги намеря. Затова моля за конкретика.
Никога не е имало забрана за работата на фризьори, соларни студиа, козметични салони, маникюристи. Единственото условие е да няма струпване на клиенти вътре в салона или чакалнята, и да се спазват задължителните санитарно-хигиенни изисквания. Те и затова не са спирали да работят, тези, които са го направили е било по тяхно желание.

# 19 420
Тук не става въпрос за мен. Пак питам, защо при всеки грипен сезон, когато умират средно 2000 човека няма карантина? Нали пак може да се спасят хора. Ако  трябва да се избира между 1000 умрели от коронавирус и 300 000 безработни, които после ще се чудят как да си изхранват семействата, включително и много деца, които ще страдат и гладуват, за мен избора е ясен. Животът не е просто едно животинско оцеляване.

# 19 421
Монетата си има две страни, редно е заради възрастните и рисковите да спазваме дистанция и да се пазим. Обаче да се затваряме, да не работим, да заминава икономиката и да кажеш, че това било за добро. Кое му е хубавото на това?

Току що прочетох във фейса пост за жена, която е бременна и ще роди всеки момент. Момичето е с паник атаки, защото няма пари да купи елементарните неща за първото й дете. Извинявайте, но защо тук нищо не се споменава и за тези хора??? Значи пазим бабата, но новороденото бебе, майната му, ще почака. Вие не пазите възрастните, Вие пазите само себе си и въобще не  Ви пука за останалите. Ако Ви интересуваха хората, нямаше да гледате само на едната страна и с лека ръка да говорите, как икономиката не била от значение. Вие пожелавате на хората да се разболеят, аз на Вас ще Ви пожелая да изпаднете в на това момиче ситуацията. Да Ви видя тогава, дали икономиката "нямала значение"!

# 19 422
Тук не става въпрос за мен. Пак питам, защо при всеки грипен сезон, когато умират средно 2000 човека няма карантина? Нали пак може да се спасят хора.

Допускам, че и мерките за грипа ще се активизират, без задължително да водят до карантина поради наличие на други средства. Нищо чудно противогрипните ваксини да станат ако не задължителни, то поне далеч по-активно препоръчвани и прилагани.

# 19 423
  • Bulgaria
Snezhana Petrakova, много държави ни дадоха вече нагледен пример как с цел опазване на икономиката се стига до безпрецедентна катастрафа в здравеопазването на 21 век. Това момиче не попада ли под закрилата на закона, би трябвало да е в платен отпуск по майчинство?

# 19 424
Животът на всеки човек е важен, но трябва да има баланс. А не да разгромим ненужната икономика и да викаме утре, ние нещо направихме? И какво направихме? Знаете ли колко години, ще ги четем такива постове във фейса. Не може да мислим само за едните, а другите удобно да не се споменават. Всеки ден виждам поне 5 такива поста, но този искренно ме разчувства. Аз работих до последно, за да купя всичко необходимо, защото това ми е първото дете, първото чувство... много криво ми стана. И за това написах този пост. Писна ми да слушам "Ще видите Вие!". Аз вече виждам другата монета и не ми харесва особено много.

Общи условия

Активация на акаунт