COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 480 649
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 19 425
  • Другата България
Монетата си има две страни, редно е заради възрастните и рисковите да спазваме дистанция и да се пазим. Обаче да се затваряме, да не работим, да заминава икономиката и да кажеш, че това било за добро. Кое му е хубавото на това?

Току що прочетох във фейса пост за жена, която е бременна и ще роди всеки момент. Момичето е с паник атаки, защото няма пари да купи елементарните неща за първото й дете. Извинявайте, но защо тук нищо не се споменава и за тези хора??? Значи пазим бабата, но новороденото бебе, майната му, ще почака. Вие не пазите възрастните, Вие пазите само себе си и въобще не  Ви пука за останалите. Ако Ви интересуваха хората, нямаше да гледате само на едната страна и с лека ръка да говорите, как икономиката не била от значение. Вие пожелавате на хората да се разболеят, аз на Вас ще Ви пожелая да изпаднете в на това момиче ситуацията. Да Ви видя тогава, дали икономиката "нямала значение"!
Чакай, чакай, кой и кога е пожелавал на някого да се разболява? Разбирам емоциалността ти, но малко двоен стандарт виждам. Кой кога е казал, че само възрастните се пазят, а икономиката не била от значение? Аз поне не спирам да повтарям, че трябва да се пазим сами, себе си и семействата си, за да запазим и обществото, което не се състои само от възрастни хора, нали?
Но да се върнем към поста, за който говориш. Не знам конкретика, не знам какъв е случая и дали наистина има връзка с ИП /на доста търсачи на слава се натъквахме през тези месеци, както и на хора, които искат да се облагодетелстват/, но аз мога да ти дам конкретика. За много, наистина много "северозападни" хора, които от години нямат не само с какво да купят елементарни неща и не само на първото си, а на всичките си деца. Износват, доизносват, приятели, близки, дарения, постоянно има призиви по групите на градовете и кой с каквото може откликва и помага. Колко от нас, живеещите тук пожелаха на някой от вас, живеещите в големите градове и возейки децата си в колички за по хилядарка, да изпаднете в нашето положение? Защо тогава никой не се загрижи за икономиката, за тоталния ѝ крах в Северозапада и обричането на глад на един цял регион? Защо смесвате нещата? Ето затова говорех по-рано през деня, лее се една ярост, едни "пожелания" към други непознати хора, само и единствено защо? Защото всеки съди от собствената си камбанария.

Последна редакция: пт, 01 май 2020, 19:22 от Merri_An

# 19 426
  • Пловдив
Ситуацията сега е такава благодарение на мерките и лошото време през първите три седмици от ИП. И по-точно благодарение на тези, които проявиха съвест и отговорност да ги спазват. Селски тарикати винаги е имало. И ще има. Слава Богу този път бяха по-малко от обикновено. И не, не е заради безразборното им ходене по празните улици и празните приказки по форумите, този сравнително благоприятен развой. Ако всички бяха като тях, сега вместо да махаме маските и да ходим свободно навън, защото въпреки, че не е било забранено, хората се съобразяваха, щяха да ни затворят по къщите баш в хубавото време. Писах безброй пъти, че това няма как да продължи години. И, че тази истерия е излишна паника. Дори два месеца не продължи. А, и да не забраваме, че земетресението беше, за да се усвоят едни пари. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 19 427
Много сте писали. Зърнах данните от 17 ч. и добре ми се струва положението. За Видинско само не знам какво смятат да правят, тези възрастни и деца са неподвижни и не излизат навън ли? Иначе щяха да карантинират.
Аз лично съм настроена на лятна вълна, бих седнала в кафене, ако масите са навън. Но май в картонена чашка предпочитам да е. И без това много хора си купуват кафе от магазинчета и го пият прави, седнали на бордюр или ограда на училище, само и само да са на кафе със социален контакт.
Вие всички ли работите от къщи? От моите познати само двама работят от дома, защото са в IT област. Всички други си ходят на работното място.

# 19 428
  • Сф
Монетата си има две страни, редно е заради възрастните и рисковите да спазваме дистанция и да се пазим. Обаче да се затваряме, да не работим, да заминава икономиката и да кажеш, че това било за добро. Кое му е хубавото на това?

Току що прочетох във фейса пост за жена, която е бременна и ще роди всеки момент. Момичето е с паник атаки, защото няма пари да купи елементарните неща за първото й дете. Извинявайте, но защо тук нищо не се споменава и за тези хора??? Значи пазим бабата, но новороденото бебе, майната му, ще почака. Вие не пазите възрастните, Вие пазите само себе си и въобще не  Ви пука за останалите. Ако Ви интересуваха хората, нямаше да гледате само на едната страна и с лека ръка да говорите, как икономиката не била от значение. Вие пожелавате на хората да се разболеят, аз на Вас ще Ви пожелая да изпаднете в на това момиче ситуацията. Да Ви видя тогава, дали икономиката "нямала значение"!
Никой не е застрахован от безпаричие и без ковид.Не виждам връзка с паник атаките и бремеността.Дай сега всички с проблемни финанси , не дай боже проблемни бременности и тн да се изпообесим примерно.Що за глупости? Някои хора са свикнали друг да им е длъжен или да играят по тънката струна.3 кредита имахме и пак оцеляхме с бебе.

# 19 429
Животът на всеки човек е важен, но трябва да има баланс. А не да разгромим ненужната икономика и да викаме утре, ние нещо направихме? И какво направихме? Знаете ли колко години, ще ги четем такива постове във фейса. Не може да мислим само за едните, а другите удобно да не се споменават. Всеки ден виждам поне 5 такива поста, но този искренно ме разчувства. Аз работих до последно, за да купя всичко необходимо, защото това ми е първото дете, първото чувство... много криво ми стана. И за това написах този пост. Писна ми да слушам "Ще видите Вие!". Аз вече виждам другата монета и не ми харесва особено много.

Нуждаещи се имаше и преди, има, и ще продължи да има.

# 19 430
  • Bulgaria
Snezhana Petrakova, не сте права. В момента кризата в икономиката на Италия я предизвика наглостта и лакомията на икономиката на Италия, която до последно е крила случаи, хората само и само да работят. Заразяват се масово и това води до пълен локдаун и отново до икономическа криза. Болните хора няма как да работят. А, това не е грип и не минава за 5 дни. Какво стана в шивашкия цех? Кога ще успеят пак да го отворят? След колко време ще се появи вторият вирусоносител там и всичко ще започне отново? Нещата са свързани.

# 19 431
  • София
Икономиката ще се възстанови бързо, дори сега ще се задейства с двойна сила, за да се навакса. След войни и бедствия следва бум - винаги отнякъде се пускат едни пари в оборот.

# 19 432
Мери момичето е в Болница, не е поредната търсеща помощ, тази явно наистина се нуждае от такава. Иначе си права, такива хора винаги е имало и ще има, но и хора си умират постоянно, обаче не сме спряли работа.

Другото ми изказване е относно постовете подкрепящи някакви изказвания на Бойко, че видиш ли ще се случи най-лошото. Аз пазя себе си, пазя и близките си, но няма да стана затворник. Трябва да се постъпи така, както е правилно за всички, а не заради един да е ощетен друг.

# 19 433
Точно това е най-голямата заблуда в случая, че уж сме изправени пред избор мерки или икономика и че без мерките и при масово заразяване икономиката ще цъфне и ще върже. Именно затова и някои се изкушават да предлагат геноцидни решения на проблема. Иначе в реалността например Швеция с меките мерки ще пострада икономически толкова, колкото и съседите й. Но някои хора изобщо не се интересуват от фактите,  за тях някой трябва да е виновен и защо да е истинският виновник - вируса и късогледата лакомия, с която беше оставен да се разпространи, като виновни може да са тези, които не искат да умират по-бързо.

Последна редакция: пт, 01 май 2020, 21:38 от LillyM

# 19 434
Криза щеше да има и без мерки. А хора, които определят кой живот е по- важен за мен са престъпници. И тези 300 000 безработни ако са били коректни в отношенията си с държава сега няма да умират от глад.

# 19 435
  • Пловдив
Интересно ми е да видя след време всички тези, които се радват на отпадането на мерките сега, как ще запеят друга песен тогава. Най-вече, ако вие или ваш близък /и бъде покосен от Ковид-19. Нали сте наясно, че не е толкова просто "заболял и оздравял"? Миналата седмица даваха интервю с наша лекарка, която каза, че когато видяла първите рентгенографии на бял дроб на снимки на заболели от Ковид-19, тя била изумена - белият дроб бил "леш", толкова засегнат! Дали този бял дроб би се възстановил на 100%, както преди заразяването? Не мисля, че е успокояващо "Аз съм млад и да се заразя, нищо няма да ми стане."
Всичко е твърде прибързано, не само във България, но и в останалите държави...Вирусът така ще ни удари, че чак ще ни зашемети..Но важното е да се радваме сега на падналите "глупави" мерки.
Айде нека ни “покоси”, пък тогава ще му мислим. Ей аман от предапокалиптичен вой на умряло.

Това, което ще видиш е 28 дни вкъщи. Аз не искам да стоя толкова време затворена и затова взимам мерки да го предотвратя. Просто е. Ти ще останеш ли вкъщи 28 дни? Без да излизаш. Или ще го мислиш? Или ще го разнесеш в парка. Кой те знае, че си болна.......

# 19 436
Каква е причината да се употребяват думи като алчност,  геноцид, безхаберие, мор и прочие? Не са ли крайно пресилени, предвид ситуацията?

# 19 437
  • София
Скрит текст:

Току що прочетох във фейса пост за жена, която е бременна и ще роди всеки момент. Момичето е с паник атаки, защото няма пари да купи елементарните неща за първото й дете. Извинявайте, но защо тук нищо не се споменава и за тези хора??? Значи пазим бабата, но новороденото бебе, майната му, ще почака. Вие не пазите възрастните, Вие пазите само себе си и въобще не  Ви пука за останалите. Ако Ви интересуваха хората, нямаше да гледате само на едната страна и с лека ръка да говорите, как икономиката не била от значение. Вие пожелавате на хората да се разболеят, аз на Вас ще Ви пожелая да изпаднете в на това момиче ситуацията. Да Ви видя тогава, дали икономиката "нямала значение"!
Никой не е застрахован от безпаричие и без ковид.Не виждам връзка с паник атаките и бремеността.Дай сега всички с проблемни финанси , не дай боже проблемни бременности и тн да се изпообесим примерно.Що за глупости? Някои хора са свикнали друг да им е длъжен или да играят по тънката струна.3 кредита имахме и пак оцеляхме с бебе.
[/quote]

Ами грозно е това отношение. Има хора , които вече гладуват или глада чука на вратата им, а на това се гледа, като все едно е нищо. На вашето отношение, ще отговоря с реципрочно. 3 пъти бях болна тази зима, пък оцелях

# 19 438
  • Другата България
Мери момичето е в Болница, не е поредната търсеща помощ, тази явно наистина се нуждае от такава. Иначе си права, такива хора винаги е имало и ще има, но и хора си умират постоянно, обаче не сме спряли работа.

Скрит текст:
Другото ми изказване е относно постовете подкрепящи някакви изказвания на Бойко, че видиш ли ще се случи най-лошото. Аз пазя себе си, пазя и близките си, но няма да стана затворник. Трябва да се постъпи така, както е правилно за всички, а не заради един да е ощетен друг.
Ама и сега не сме спрели всички да работим, дори повечето от нас работят, поне с такова впечатление оставам от темата, а и от хората около мен, в същия северозапад.
Тези, които са спрели заради затворени бизнеси  и производства са го направили, защото ситуацията е нова и непозната за света, не само за нас. За първи път се случва, затова и сравненията с грипа са нелепи. Нима мислиш, че ще продължи до безкрай и с години? Виждаш - започват да се нормализират нещата, и по света, и у нас, нима наесен коронавирусът ще е изпарил се безследно? Нима дотогава ще сме в изолация?
Що се отнася до твоя случай. Жена, която сега е в болница, за да ражда, е забременяла преди 9 месеца, поне според мен, наистина отдавна раждах, но не съм чула да се  е променило времето за износване на едно бебе. Та ако тази жена не е имала работа преди девет месеца, и затова ли е виновно ИП? Ако е съкратена поради тази причина - ИП, то е било по време на бременността, тоест, закона я защитава отвсякъде, и следва да си потърси правата където трябва. Пак казвам, не знам конкретика, но в общи линии това е за една родилка.

# 19 439
Скрит текст:
Дала съм линк към сайта на МЗ - там са всички заповеди по дати - кое кога се забранява и разрешава. Виж на история - 4-5 поста мои и е линкът към последните две заповеди. Ако искаш пълната картинка по дати - просто отвори заповеди на МЗ - ще ти излезе списъкът, от 13.03 ги почни.
Точно затова пуснах заповедта от 13.03. Там такива забрани няма. И след това няма. Питам конкретно за хотели, фризьори и т.н. подобни дейности - защото забранените са изброени съвсем точно. Може би не успявам да ги намеря. Затова моля за конкретика.
Никога не е имало забрана за работата на фризьори, соларни студиа, козметични салони, маникюристи. Единственото условие е да няма струпване на клиенти вътре в салона или чакалнята, и да се спазват задължителните санитарно-хигиенни изисквания. Те и затова не са спирали да работят, тези, които са го направили е било по тяхно желание.

Мери, както вече писах, но ще го напиша пак,  директори на РЗИ забраниха по места редица подобни обекти. Те са също органи на власт.

Общи условия

Активация на акаунт