COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 579
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 19 935
Доколкото разбрах ще свърши ИП на 13 май и щяли да въведат закони за някои от мерките. Може ли някой да ми обясни (не съм изобщо компетентна по тези въпроси) защо ще се въвеждат закони, а няма да продължи ИП с намалени рестрикции? Това, което ми идва наум е, че доста дълго време ще си живеем по този начин и няма да мине скоро. Щом чак и закони ще има...
Честито на противниците на ИП. Спечелихте. Сега ще видите глада, но той не е заради ИП, а заради и без това съсипана световна икономика.
Не виждам с какво ИП щеше да ни защити като по време на ИП се съсипа икономиката. Цялата психоза в цял свят спря потребението на всичко освен храна и лекарства, отделно спирането на международния транспорт спря възможността за доставка до производствата насила бяха поставени в шах работещи бизнеси, които даваха хляб на хиляди хора. Можеше просто да се въведат повишени хигиенни мерки и да се налеят пари в здравопазването.
По какъв начин ИП съсипа икономиката? Дали не я съсипа факта, че световната икономика е съсипана?! ИП ви е виновно. В Швеция кой е виновен? Там мерки няма рестриктивни, но пак очакват 10% безработица до края на годината нали? И пак са със спад във БВП. И доставките не са спрени. Нали затова се направи коридор през Европа, за да не спрат доставките. Но какво като имаме доставки, като няма кой да купи износа? Ние можем да си произвеждаме, но няма кой да купува, защото тези, които са купували досега са в пълен локдоун. По какъв начин ИП съсипа икономиката?

# 19 936
Neko.,само се хабиш. Пооне сто пъти се писа това. Амма някой,  ако си мисли,  че утре ИП падат и тръгва на работа, жестоко се лъже.
Фанфанито, много хубав пост!

# 19 937
  • Другата България
От самото начало с някои хора говорим на различни езици, въпреки, че споделяме що-годе едно и също мнение.
За мен нещата не опират само до една теза, до едно конкретно решение, до или "черно", или "бяло", а именно до нюансите между тях. Няма как да сме в пълна карантина до живот, или хайде, в ИП до живот. Отначало и аз бях за пълна карантина, защото знам какво е съзнанието на българина, отношението му към половинчатите мерки, ако не става со кротце, со благо, все пак трябва и малко кютек. Да, ама не, не стана. Писах и за каруцата пред коня, може би ако бяхме изчакали малко с въвеждането на мерките, сега нямаше да има толкова ропот срещу поетапното им отпадане, непропорциално на бройките болни, заразени, починали. Но от друга страна виждам какво се случва реално, не хипотетично, не в нашите фантазии, олицетворяващи най-големите ни страхове, а на практика, в действителност. Това какво иска Х или У няма никакво значение за истината, която е навън, истинската истина, реалната. Всички решения се взимат еднолично, и се привеждат в действие също еднолично, НОЩ и генерал Мутафчийски бяха един параван, обиращ негативите на общественото мнение, който се пропука предвид цветовото му несъответствие с останалия интериор, което наложи премахването му. Нищо ново под слънцето. И колкото и да им се иска на някои тук да ги четат и да ги слушат, Мутафчийски или секретарката му, това няма как да се случи, никога не се е случвало всъщност. Самият Мутафчийски не го слушат, човекът затова и излезе в заслужена почивка, въпреки, че това се смята за абдикация, скриване и покриване. Не е.
Ситуацията във Видин е изпусната вече, и това няма нищо, ама нищо общо с разхлабване на мерки. Тя е изпусната от десетилетия, изпуснаха я и сега по време на мерките и въпреки тях. Колкото и да не ни се иска, вървим към стаден имунитет, или поне това е моето виждане. Ако се отворят заведения и ресторанти, това няма да промени нищо, видно е, че хората се заразяват не по кръчмите, а в болниците. И посещението им ще бъде все пак въпрос на личен избор, насила никого няма да водят на пица, цаца или бира. Както е и с маските, днес при нас половината от хората бяха с маски, другите без. Разбирам и едните, и другите. Не разбирам тези обаче, които бяха с маски, но на брадичката, като лигавник. Защо? На кого какво показваш или доказваш с това? Навън?

# 19 938
Това вече ми идва в повече ....
Някой чел ли е нещо повече по темата?

Деца умират от нова болест, изследват има ли връзка с Ковид-19
https://www.bgonair.bg/a/4-world/192348-detsa-umirat-ot-nova-mis … vrazka-s-kovid-19
В Нидерландия съобщиха за повишаване на случаите на деца с болестта на Кавазаки, но не са заразени с коронавирус и ги лекуват, нямат смъртни случаи. Годишно имат около 70-80 случая.

Наистина някои журналисти прекаляват с такива гръмки и плашещи новини.

# 19 939
Още нещо за ваксините - в щатите говорят, че ще им трябват около милиард бройки и има съмнения дали ще могат да се произведат. Първоначално ще се слагат на мед. персонал и други важни работещи. Повечето експерти предполагат, че ваксините ще имат действие около 3 месеца ако въобще проработят. Д-р Фаучи им обеща януари 2021г., че почти със сигурност ще имат ваксина. В момента се произвеждат без още да са минали тестовете.

# 19 940
Швеция казвате 90% от капацитета им пълен, а някой направи ли си справка, какъв им е капацитета? Там и грип да беше, ще им го запълни. До колкото имам спомен PURE говореше за 500 интензивни легла в Стокхолм. Сори ако нещо съм объркала, но имам спомен, че не са на челни позиции в ЕС.

Извинявам се, че чак сега отговарям, но чета последните 150 страници с голямо закъснение.

Много са 500 интензивни легла за Стокхолм. Интензивните легла преди ковид-19 в Стокхолм бяха 90, сега са около 250 максимум. Общо интензивните легла преди ковид-19 в цялата страна бяха 572, сега са около 1 100 в цялата страна. Все тръбят, че винаги има свободен капацитет от около 10-20%, но много заразени не получават интензивно лечение.

В момента тези около 250 интензивни легла в Стокхолм уж са достатъчни, но тук отварям една голяма скоба:
- на хора с ковид-19 над 80 години се отказва интензивно лечение
- на хора с ковид-19 между 70-80, които имат значителна недостатъчност в повече от една органна система също имат малки шансове за интензивно лечение
- лицата между 60 и 70 години, с придружаващи заболявания в повече от две органни системи, също се нареждат на опашката за интензивно лечение, ако има свободни легла.

Това е ясно на обществото и никой не роптае, че тези хора са оставени само на палиативно лечение (когато започват да се задъхват не им закачат респиратора, а им бият морфина, за да умрат спокойно). Тези 250 интензивни легла в Стокхолм за кого по напред...

Това го казвам, за да сте наясно какво включва шведският модел, който не е само отворени ресторанти, молове и иху-аху.

Ако някой от горните групи пациенти е заел интензивно легло, то лечението му във всеки един момент може да бъде прекъснато, ако се появи по-млад и здрав пациент, нуждаещ се от интензивното лечение и няма други свободни интензивни места.

Само си представих какво реване щеше да настане в тази тема ако Мутафчийски беше излезнал преди месец и казал на някоя пресконференция: поемаме по шведския модел, разполагаме с 300 интензивни легла в София, напълнят ли се, започва триаж; над 80-годишните или тези, които са по-млади между 60-80 години, но с няколко придружаващи заболявания, няма да получат интензивно лечение.  

До момента 2 320 души са починали над 70 годишна възраст, от тях само 406 са получили интензивно лечение и това беше в още в началото, когато всички ги вкарваха в интензивните отделения и имаше места. След като се запълниха интензивните легла,  започна триажът.

Да допълня, че от тези около 1 100 налични интензивни легла в цялата страна, само половината се ползват за пациенти с ковид-19. Останалите интензивни места са за пациенти с други заболявания, които се нуждаят от интензивни грижи и никога пациентите с ковид-19 не надхвърлят 550 на интензивно лечение.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/lAyePy/dokument-vi … fran-intensivvard

# 19 941
  • Бургас
Относно много вероятното вдигане на карантината - според мен е просто безсилие срещу вечно инатливия българин. Лошото е, че голяма част от хората не могат да четат и да слушат с разбиране. Възможното вдигане на карантината се въприема като завръщане към нормалния начин на живот, сякаш нищо не се е случвало. Всички ще се втурнат навън като изтървани и ще се обезсмисли цялото почти двумесечно изолиране. Това, че ще вдигнат карантината не означава, че вируса го няма вече и пазенето спира. Ясно е, че няма как цяла година да седим затворени и да чакаме пълно изчистване, но поетапно възвръщане към нормалното ежедневие е много по-смислено и правилно решение. Това решение го възприемам като безсилие срещу някаква група дебили, които им омръзна да си пият ракията сами у тях и искат със себеподобни да пият на някоя беседка в парка. Нещо като “всеки да се спасява както намери”. Чудно ми е само какво спечелиха тези извадки на обществото? Какво доказаха и на кого се доказаха? Спечелиха ли нещо от това роптаене?

# 19 942
  • Bulgaria
1594 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17 ч., днес, 2 май. През днешния ден са доказани още 6 нови случая - в областите:  3 в  Сливен, 1 в Стара Загора,1 в  Ямбол, 1 в София. Лабораториите продължават да работят.

321 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 40 са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина: 795 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 799 на жени.

174 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Към 17.00 часа, регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 50; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 24; Видин – 125; Враца – 9; Габрово – 6; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 69; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 27; Перник – 19; Плевен – 157; Пловдив –76; Разград – 1, Русе – 15; Силистра – 5; Сливен – 52; Смолян – 36; София – 729; Стара Загора – 38; Хасково – 17; Шумен – 4, Ямбол – 16.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 72. В МБАЛ Благоевград е починал 68-годишен мъж, който е страдал от сърдечна и дихателна недостатъчност. В областната болница във Видин е починал мъж на 80 г. Пациентът е страдал от исхемична болест на сърцето, хронична сърдечна недостатъчност, прекарал е и инфаркт. Третият смъртен случай е от Плевен. Починала е 82-годишна жена, която е имала хронична обструктивна белодробна болест и хронична сърдечна недостатъчност.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/1594-sa-potvrden … a-covid-19-u-nas/

# 19 943
Това го писах на един невярващ, че в Швеция нещата са зле, нямат болници, ние сме цвете сравнено с тях.

# 19 944
Ето вижте каква чудесна подробна информация получаваме и без брифинг. Grinning

# 19 945
  • Там,където се събуждам щастлива.
Това вече ми идва в повече ....
Някой чел ли е нещо повече по темата?

Деца умират от нова болест, изследват има ли връзка с Ковид-19
https://www.bgonair.bg/a/4-world/192348-detsa-umirat-ot-nova-mis … vrazka-s-kovid-19
В Нидерландия съобщиха за повишаване на случаите на деца с болестта на Кавазаки, но не са заразени с коронавирус и ги лекуват, нямат смъртни случаи. Годишно имат около 70-80 случая.

Наистина някои журналисти прекаляват с такива гръмки и плашещи новини.

Някой знае ли кой стои зад тези безбройни сайтове, които бълват проверена и непроверена информация?
Как се финансират? Кой им е собственик? Доста тревожна тенденция как влиаят на хората. (Не визирам потребителката. Имам леля интелигентна  жена, която ме заля с подобни линкове. Често пъти няма и име под статиите. )

# 19 946
Това го писах на един невярващ, че в Швеция нещата са зле, нямат болници, ние сме цвете сравнено с тях.
Какво означава "нямат болници"?
Интересно ми е без пандемия от ковид колко пациента на възраст над 80г. с полиорганна недостатъчност са подложени на интензивни грижи? Колко пациента с напреднал стадий на рак се интубират?

# 19 947
  • Другата България
И една положителна, дано се случи и наистина, новина:
Медици от цялата страна с желание да помогнат на Видинските си колеги:
https://www.bulnews.bg/article/374345
Този мъж, починалия днес, е третия от старческия дом в гара Орешец.

# 19 948
  • На остров
Pehoko защо реши че няма болници в Швеция. Има и болници и отношението на персонала е чудесно.

# 19 949
  • София
В какъв смисъл "пълнят се леглата и започва триаж"? Триаж в медицината има от години.

Общи условия

Активация на акаунт