COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 486 829
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 19 995
Отново е близо до ума че всеки който не е член на домакинството е външен човек и ако се събирате без предпазни средства е риск. Това и с мерките някои не го разбират.

Чудесно, и аз така предполагам. Тогава какво пречи ограничението да бъде формулирано именно по този ясен и недвусмислен начин, без пикникът да се отделя като категория, допустима само в семеен кръг?

# 19 996
Цитат на: Ladybird_ link
Имането на сгради +легла не е все още болница в пълния смисъл на думата - трябва и персонал......
Гледай как са запълнени у нас и в Швеция. У нас с малки изключения болниците са празни а персоналът не е натоварен. В щатите на места кафенетата на болниците стават на отделения когато вече и коридорите са запълнени. У нас сме с обособени ковид отделения, които все още имат някакъв капацитет за прием, но ако недай си боже стане наплив то половин болница може да стане ковид- отделение. В Швеция както се вижда не всички нуждаещи се от болнично лечение биват приемани а старите хора са оставени на божията воля.
Това къде се видя? Това, че няма да се прилагат интензивни грижи, а палеативни, изобщо не означава, че не получават болнично лечение - преценили са, че примерно с интубация няма да помогнат, а само ще увеличат мъките.

# 19 997
Декларация за непълнолетен на КПП не се изисква, предполага се, че е с някой родител.

Pure, моите баби пред блока също изчезнаха, не съм ги виждала от началото на ИП, направо ми идва да ида да ги проверя по апартаментите. Grinning
Те са десетина баби от околните блокове, които зиме и лете седяха на пейките, сега няма жива душа.

# 19 998
Абсолютно съм съгласна, че е добре да се молим за лекарство, ваксината да я мислим по-късно...
Вируси с лекарства да се лекуват е общо взето "мисията невъзможна". Най-малкото ако се появи такъв препарат с изявен ефект то ще трябва доста време да мине клинични изпитания. Затова се разчита най-вече на ваксините, те са превантивно средство. Защото вирусът ако влезе в тялото и причини бактериална инфекция, увреди кръвоносни съдове, органи то вече е прекалено късно.

# 19 999
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/zhiteli-na … ata-smyrt-6109036
Ето че и в Италия има същата дилема като у нас

# 20 000
  • Sredets/Burgas

Вируси с лекарства да се лекуват е общо взето "мисията невъзможна". Най-малкото ако се появи такъв препарат с изявен ефект то ще трябва доста време да мине клинични изпитания.

Е, то така в общи линии се връщаме в изходна позиция...
Ни с ваксина, ни с лекарство...

# 20 001
  • Бургас
Относно много вероятното вдигане на карантината - според мен е просто безсилие срещу вечно инатливия българин. Лошото е, че голяма част от хората не могат да четат и да слушат с разбиране. Възможното вдигане на карантината се въприема като завръщане към нормалния начин на живот, сякаш нищо не се е случвало. Всички ще се втурнат навън като изтървани и ще се обезсмисли цялото почти двумесечно изолиране. Това, че ще вдигнат карантината не означава, че вируса го няма вече и пазенето спира.

Безсилието да формулираш ясни правила и да наложиш спазването им няма нищо общо с безсилието "срещу вечно инатливия българин". По-скоро второто произтича първото.  Слушането и четенето с разбиране е хубаво нещо, но аз отварям сайта на Софийската община и чета следното.

- Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.

Колко души са компания и колко души са група? Двама души компания ли сме, ако не сме от едно семейство и не правим пикник? Трима души група ли сме?  Ако не сме от едно семейство, трябва ли да се разхождаме поединично или все пак 2-ма не са компания?

Значи то излезе накрая, че в България хората се занимават основно с ресторантьорство или са продавачи в мол. Хм....
Много ограничено виждане. Производствата на чуждите инвеститори са спрели или работят с изключително намален капацитет, само във фирмата на мъжа ми съкратиха 120 човека,  а имаха намерение за повишаване на ивестицията.

Сериозно ли са спрели или работят с намален капацитет единствено заради ИП и рестрикциите в България, а навсякъде другаде си работят с пълна пара заради по-адекватни мерки?

Да, донякъде съм съгласна относно неясното формулиране на правила. Не смятам, че всички въведени мерки бяха/са абсолютно адекватни, но си мисля, че ако масово се спазваха най-елементарните правила, нямаше да се стига до такива сложни маневри като цитираната и до разни маркировки и полиция в парковете и т.н. Очаквах, че няма да е трудно като казаха “Пази се,срещай се с хора само по неотложна необходимост, за предпочитане е да си си у дома” да го направиш.

# 20 002
  • София
Абсолютно съм съгласна, че е добре да се молим за лекарство, ваксината да я мислим по-късно...
Вируси с лекарства да се лекуват е общо взето "мисията невъзможна".
Скрит текст:
Най-малкото ако се появи такъв препарат с изявен ефект то ще трябва доста време да мине клинични изпитания. Затова се разчита най-вече на ваксините, те са превантивно средство. Защото вирусът ако влезе в тялото и причини бактериална инфекция, увреди кръвоносни съдове, органи то вече е прекалено късно.
Ама каква "мисия невъзможна", смени си източника на информация – https://www.puls.bg/aktsenti-c-16/protivovirusni-lekarstva-mekha … -deistvie-n-37527

# 20 003
  • София
Имането на сгради +легла не е все още болница в пълния смисъл на думата - трябва и персонал......
Гледай как са запълнени у нас и в Швеция. У нас с малки изключения болниците са празни а персоналът не е натоварен. В щатите на места кафенетата на болниците стават на отделения когато вече и коридорите са запълнени. У нас сме с обособени ковид отделения, които все още имат някакъв капацитет за прием, но ако недай си боже стане наплив то половин болница може да стане ковид- отделение. В Швеция както се вижда не всички нуждаещи се от болнично лечение биват приемани а старите хора са оставени на божията воля.
Това къде се видя? Това, че няма да се прилагат интензивни грижи, а палеативни, изобщо не означава, че не получават болнично лечение - преценили са, че примерно с интубация няма да помогнат, а само ще увеличат мъките.
Палеативни грижи знаеш ли какво означава? Подсказвам, че се осигуряват на терминално болните. Успокояване на болките, докато настъпи смъртта. Това е. Това осигуряват.

Лекарства за вируси има. Тамифлу и Реленца са чудесно работещи лекарства срещу вируса на грип А и Б. Ограничават разпространението в организма, не позволяват вируса да се репликира. Има такива и за други вируси. Едно такова за Ковид и картината ще бъде коренно различна.

# 20 004
За откриване на лекарство времето е даже по-дълго от откриване на ваксина. За това и се правят хиляди проучвания на вече съществуващи лекарства, а пък дали ще проработят....

# 20 005
  • Другата България
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/maski-dolu-shtabyt-go-niam … ta-ostava-2224202
Дали това е истината,не знам.Но според мен ББ е решил рязко разхлабване на мерките,а Мутафчийски не се е съгласил и се е стигнало до разногласия.Най-вероятно наистина си изигра ролята и вече не му е потребен.Вярно е,че понякога прекаляваше с чували,морги и трупове,но все пак за мен имаше много ползи от брифингите.
И според мен това е истината.
Писах го, пак го казвам.
Със статията съм съгласна на 101%, изразява това, което бях написала и аз по въпроса.

# 20 006
Ето ти четиво за размисъл:
Скрит текст:
Цитат
В момента тези около 250 интензивни легла в Стокхолм уж са достатъчни, но тук отварям една голяма скоба:
- на хора с ковид-19 над 80 години се отказва интензивно лечение
- на хора с ковид-19 между 70-80, които имат значителна недостатъчност в повече от една органна система също имат малки шансове за интензивно лечение
- лицата между 60 и 70 години, с придружаващи заболявания в повече от две органни системи, също се нареждат на опашката за интензивно лечение, ако има свободни легла.

Това е ясно на обществото и никой не роптае, че тези хора са оставени само на палиативно лечение (когато започват да се задъхват не им закачат респиратора, а им бият морфина, за да умрат спокойно). Тези 250 интензивни легла в Стокхолм за кого по напред...

Това го казвам, за да сте наясно какво включва шведският модел, който не е само отворени ресторанти, молове и иху-аху.
Ако кажат примерно за майка ти че има някакъв шанс да се спаси в болница, но няма да влезе защото така са преценили ти как ще оцениш преценката?

# 20 007
Скрит текст:
Палеативни грижи знаеш ли какво означава? Подсказвам, че се осигуряват на терминално болните. Успокояване на болките, докато настъпи смъртта. Това е. Това осигуряват.

Скрит текст:
Лекарства за вируси има. Тамифлу и Реленца са чудесно работещи лекарства срещу вируса на грип А и Б. Ограничават разпространението в организма, не позволяват вируса да се репликира. Има такива и за други вируси. Едно такова за Ковид и картината ще бъде коренно различна.
А кога се предприемат интензивни грижи и интубация? Много добре знам какво означават палеативни грижи.

# 20 008
  • София

А кога се предприемат интензивни грижи и интубация? Много добре знам какво означават палеативни грижи.
Ами ето, Борис Джонсън беше в интензивното на кислород, не интубиран. Друг тип наблюдение е, когато човек зазлее. Монитори слагат, повече персонал има тн. Някой лекар по-добре би обяснил.

# 20 009
Скрит текст:
Ето ти четиво за размисъл:
Цитат
В момента тези около 250 интензивни легла в Стокхолм уж са достатъчни, но тук отварям една голяма скоба:
- на хора с ковид-19 над 80 години се отказва интензивно лечение
- на хора с ковид-19 между 70-80, които имат значителна недостатъчност в повече от една органна система също имат малки шансове за интензивно лечение
- лицата между 60 и 70 години, с придружаващи заболявания в повече от две органни системи, също се нареждат на опашката за интензивно лечение, ако има свободни легла.

Това е ясно на обществото и никой не роптае, че тези хора са оставени само на палиативно лечение (когато започват да се задъхват не им закачат респиратора, а им бият морфина, за да умрат спокойно). Тези 250 интензивни легла в Стокхолм за кого по напред...

Това го казвам, за да сте наясно какво включва шведският модел, който не е само отворени ресторанти, молове и иху-аху.
Ако кажат примерно за майка ти че има някакъв шанс да се спаси в болница, но няма да влезе защото така са преценили ти как ще оцениш преценката?
Къде прочете, че не се приемат в болница?

Общи условия

Активация на акаунт