COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 486 867
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 20 205
# 20 206
Заразно болните не са арестанти, май забравихте как бързо изпратихме английските туристи от Банско с полицейски ескорт.

И как по-точно не са, след като се поставят под карантина и не би трябвало да напускат дома си? Или според вас имат право да се разхождат свободно, пък другите пътници са виновни, че не са преценили риска?
Специално защо така постъпиха с англичаните в Банско ми е пълна мистерия.....
Едва ли властите не са видели/знаели за отрицателния им тест

А това е разказа на англичанина
https://m.facebook.com/groups/1794875317452805?view=permalink&am … =2528550494085280

# 20 207
  • София
Красотната индустрия си почина 2 седмици и си работи с пълна сила. Салонът, където ходя, обяви в социалните мрежи, че няма да работи докато не приключи ИП, отменя всички записани часове досега и не записва нови докато не се нормализира ситуацията. Дотук добре. След няколко дена получавам лично съобщение дали ще си ползвам запазените часове или да ги дават на друг. Други мои колежки също получиха лични съобщения. Обмислям да прекратя ходенето си там, когато приключи всичко. Стори ми се безобразно тарикатство.
Скрит текст:
Ако отворят и кръчмите, кел файда от седенето 2 месеца вкъщи. Дай му на българина кръчми, кафенета и чалготеки. Много е важно сутрешното кафенце в центъра и вечерната ракийка в кръчмата.  А, и естествено снимката на късметчето от кафето с новите ноктенца. Много ме е яд, започвам да си мисля, че наистина си заслужаваме съдбата.
Всеки гледа да запази работата и доходите си. Това ще ти обясни фризъорката, ако я попиташ. Имам усещането, че парите са им по-важни от собственото им здраве.

Ако фитнес зали отворят, значи забраната трябва да падне изцяло. Там пък е много опасно- много хОра, пипат се уреди, тече пот .....
И тук идва ролята на саосъхранението - ще се бутаме ли доброволно във фитнеса или ще намерим друг начин за тренировка, докато се видят накъде ще тръгнат нещата.
За себе си съм решила, че ще си пазя дистанцията, доколкото ми е възможно. Нямам намерение да се бутам в тълпите без да ми е крайно належащо.
При нас всичко беше затворено точно за един уикенд. Заведенията са леко ограничени, но предлагат храна за вкъщи. Всичко останало си работи.
Ще има и съвестни, но има такива, които ще тренират, ще се заразят там и после ще заразят тези около себе си.

# 20 208
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/oshte-zarazeni-covi … naha-niderlandiya
Много притеснително.Изглежда има огнища в Нидерландия,където работят нашите граждани.Докато продължават движенията напред,назад и в двете държави ще се увеличават пациентите.Не знам в Нидерландия нашите работници спазват ли необходимата дистанция?На работоното място,в помещенията,където се хранят и почиват.Имат ли условия за това?Подсигурени ли са им лични предпазни средства?Моята информация от 2-3 града е,че мноооого рядко някой носи маска.А и да иска,никъде нямало такива.Латексови ръкавици,също не се намирали.

# 20 209
горките хора! Да оздравяват! Загубата им е непрежалима.

# 20 210
  • София
Ако отворят и кръчмите, кел файда от седенето 2 месеца вкъщи. Дай му на българина кръчми, кафенета и чалготеки. Много е важно сутрешното кафенце в центъра и вечерната ракийка в кръчмата.  А, и естествено снимката на късметчето от кафето с новите ноктенца. Много ме е яд, започвам да си мисля, че наистина си заслужаваме съдбата.

И да ги отворят, как си представяте да се юрнат всички към кафета и ресторанти? Това няма да се случи. Населението е трайно психирано в световен мащаб и ще му трябва много дълго време да се освести.
Очаквам и КПП-тата да разкарат най-накрая, защото са напълно излишни. Ние Ковида си го внасяме спокойно по летищата, а междувременно затормозяват работещите пътуващи всеки ден с КПП-тата. Какъв е смисълът?

# 20 211
Не съм в статистиката. Нямам изграден имунитет срещу covid-19, но Ig G се позитивира / макар и недостатъчно/.Кръвна група А1 +
Кръстосана проба с групата на короната, прекаран covid- 19  или сблъсък с него с недостатъчен вирусен товар кой да ти каже?Имам

Жива, ти си медицинско лице, нали? Какво ще рече "се позитивира, макар и недостатъчно"?

За семейството ми е много,ама много мъчно.. Уффф, дано всички са добре. Детенцето изгуби достатъчно Sad

# 20 212
Що Да не се юрнат? Днес минах през градския пазар, не бях ходила месец и половина.... ми това дистанция е непозната дума. В парка насядали на групи, деца по люлките. Няма оправия.

# 20 213
За първи път да одобрявам мерки на това правителство, но хората си знаят поговорката  за вълка и козината.Да не забравяме как Борисов нареждаше на ген. Мутафчийски къде и да седи на брифингите. Не ме изненада и това негово решение.  Кой друг може да го вземе и то в този момент?
Чудя се, обаче, толкова ли бяха важни парковете, махането на маските ( ок, на открито, но дистаниция 0) и плановете за ресторантите, когато избухват
огнища при деца и възрастни, увеличават се вътршноболничните случаи и положението не е по- добре от преди месец.

Четох за Турция, където събота и неделя е забранено и да се излиза, даже и хранителните им магазини затваряха и пак го правят, а здравният им министър е на първо място по одобрение.

# 20 214
Aко не сте професионални спортисти, не виждам за какво са ви фитнесите!? Тичане и скачане на въже в парка, клекове, гирички, коремни преси, йога - вкъщи. С малка инвестиция - колело и пак в парка на открито.

И аз четох за ресторантите и отворените пространства...
По принцип се радвам, че има някакво раздвижване (семейните ни доходи са над 90% от туризма), обаче... май е само раздвижване без конкретни изисквания и мерки (само дистанция между масите).
За съпоставка Турция:
Скрит текст:
Министерството на културата и туризма на Турция внесе проект на критерии за получаване на сертификат, който ще бъде издаван на хотели, които отговарят на всички изисквания и ще бъдат определени като безопасни, съобщава Turizm Guncel. Това е списък на санитарните норми и изисквания, на които туристическата индустрия трябва да отговаря, при начало на летния сезон.

Сертифицирането ще започне през май 2020 г. Ще бъдат издавани сертификати за всички обекти на туристическата индустрия: хотели, развлекателни центрове, заведения за хранене, барове, атракции и дори транспортни компании за трансфери. Всеки сектор ще има свои собствени условия за сертифициране.

Що се отнася до хотелите, за тях ще бъдат разработени отделни критерии: от изискване за социално разстояние до хигиенни практики, от обучение на персонала до почистване на общи помещения, стаи и тоалетни, както и отделни условия за басейни и спа центрове. Освен това хотелите ще трябва да осигурят маски за гостите, да измерват температурата им и да организират карантинна зона за спешни случаи. Изискванията задължават ръководството на хотела да измерва температурата на персонала на входа и на изхода от работното им място, използването на защитно облекло, както и специални инструкции как да се справят с евентуално огнище на коронавирус в хотела.

Друга предпазна мярка е да се оставят празни стаите между резервациите, ако е възможно, до 12 часа. Почистващия персонал да бъде със защитно облекло и наличие на предмети за еднократна употреба в стаите. Помещението, в случай, че бъде регистриран случай на коронавирус, трябва да остане празно за 72 часа. Постелъчното бельо, покривки и кърпи трябва да бъдат опаковани и предадени за пране и дезинфекция отделно.

Работниците в кухнята трябва да използват ръкавици за еднократна употреба, престилка, маска, шапка и закрити обувки по време на работа. Кухнята ще се фокусира върху стерилизацията и дезинфекцията. В същото време новите правила дадоха възможност за запазване шведските маси, но с определени нюанси.

Например хранителните зони ще се управляват по протоколи, изготвени от ръководството на хотела. На входа на всички ресторанти ще бъдат монтирани табели, указващи спазването на социалната дистанция. Обслужващият персонал ще използва защитни средства. Чай, кафе машини, дозатори, машини с напитки и други подобни устройства ще бъдат премахнати или ще бъдат обслужвани от един човек от персонала или ще бъдат дезинфекцирани след всяка употреба. Солта, подправките и приборите ще бъдат за еднократна употреба.

Ако гостите сами ще могат да си взимат от храната на бюфета, тя ще бъде зад прозрачна защитна завеса, която ще попречи върху храната да попаднат частици от дишане или кашлица.

Персоналът, работещ в басейните, също ще трябва да носи предпазно облекло, зоните за шезлонги ще бъдат подредени в съответствие с правилото за социална дистанция. Концентрацията на хлор във водата в басейна ще се поддържа във външните басейни на ниво 1-3 ppm, във вътрешни басейни нивп от 1–1,5 ppm. Душовете и тоалетните в зоните на басейна и плажа ще се дезинфекцират през редовни интервали.
От ТУК
Дали мерките са ОК или не, в момента не се наемам да коментирам, но поне вече са заложили някакви изисквания и критерии. Внесли са ги за узаконяване и после ще действат. Ние още се размотаваме, но иначе отваряме...

# 20 215
И аз мисля,че нашенци ще се юрнат по заведенията.И на мен много ми се ходи,но ще изчакам.

# 20 216
Много мъчно ми стана за лекарката и семейството й.

# 20 217
Merri_An, отдавна казах, че цифрите не са най-важното, което се научава от този брифинг. Меркел и Курц не знам дали четат статистиката, но със сигурност излизат с много по-ценна информация пред народа си, която ние така или иначе не получаваме от никъде.

За Курц не знам, но за Меркел не бъди толкова сигурна. Тя предава информация получена от учени, която така или иначе всички вече знаем, но по такъв начин, че само да даде повод за нови скечове за особата й в сутрешните блокове на радиото. Радио в Германия се слуша много. А и по принцип не е много важно какво казва Меркел, защото съществува чудото на федерализма. Също може и един гражданин да обжалва мярка и Върховният съд да я отмени, както се случи в Заарланд.

# 20 218
Смятам, че е пълен хаус абсолютно всичко!
Никой не знае кви ги върши!
Огледайте се-лудницата е пълна Rolling Eyes

# 20 219
Що Да не се юрнат? Днес минах през градския пазар, не бях ходила месец и половина.... ми това дистанция е непозната дума. В парка насядали на групи, деца по люлките. Няма оправия.
Преди време една потребителка молеше, ако някой може да й отстъпи фитнес срещу всякаква сума. Защо сега да не се юрнат "безсмъртните" на фитнес?

Общи условия

Активация на акаунт