COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 486 610
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 20 535
ББ май за Мутафчийски. Журналист пита дали има напрежение (май между ББ и Мутафчийски) и ББ каза - какво напражение, ние сме приятели от 20 години, нали ние сме го издигнали да стигне до този пост...
не слушате, деца, не слушате какво казва директорът!
Я, къде бил ключа за палатката...
Да погледнем обаче фактите, а не това което говори премиера:)

"Румен Радев назначи новия шеф на ВМА" - 22 февруари 2018
https://inews.bg/%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B … l.a_i.585686.html

Президентът Румен Радев назначи Венцислав Мутафчийски на длъжността „Началник на Военномедицинска академия и главен лекар на Въоръжените сили на Република България“. Държавният глава го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

"Вярвам, че ще допринесете да се запазят дългогодишните традиции на ВМА и да продължат да се развиват. Уверен съм, че знанията и експертизата, натрупани от вас на лидерски позиции, ще бъдат гарант за издигане на авторитета на ВМА. Очаквам, че в ролята си на началник и под Ваше ръководство, ВМА ще бъде образец за качествени медицински услуги, прозрачност на решенията и финансова ефикасност", заяви Радев."

и също за "приятелството":

доц. Мангъров на осми април след среща с Борисов: "Той ми се обади. Ние с него се познаваме, още повече че аз лекувам неговите внуци от много години и съм приятел с неговата сестра, която е лекар." Само че Мангъров не е председател на щаба, разпуснаха и медсъвета, където се изявяваше.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/04/08/4051934_doc_atanas_ma … _s_premiera_shte/
Вземи се информирай малко, преди да се опитваш да политизираш. Президентът, без значение кой е той, е Главнокомандващ Българската армия и като такъв назначава и освобождава висшите военни. Кой прави предложението за назначаване, ами в случая е правителството.А и самият Борисов си каза, че те го издигат. И така се процедира от над 25 години...

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 12:26 от van4eto86

# 20 536
Добро утро Simple Smile , много коментари, махаме разни мерки? Нямам нерви да слушам Баце толкова дълго време - какво важно проспах?
Пускат кръчмите, планини, паркове, басейни. Веднъж седмично ще може да се задават въпроси.КППтата падат след Гергьовден.
Евентуално след време ще пуснат детски градини и ясли.

# 20 537
Само външните басейни ли отварят?

# 20 538
Кръчми и басейни е доста лошо начало като за "разхлабване".

# 20 539
  • София
и вътрешните - имало дезинфектанти във водата. Обаче трябвало мерки за дезинфекциране в съблекалните.

# 20 540
  • София
Само да кажа, че тук в Швеция всеки ден ни напомнят на дневната пресконференция, че всеки който има и най-леки симптоми на настинка - трябва да си остане вкъщи. Всеки, който получи каквито и да е леки симптоми се счита за заразен с ковид-19 и не трябва да ходи на работа, а да си остане вкъщи. След като се излекува, трябва да остане за всеки случай още два дена вкъщи. Тук се счита, че редовият швед масово изпълнява тази препоръка и си остава вкъщи. Пак да кажа - това е много важна препоръка, която тук ни повтарят всекидневно, защото и тук целта е натискане на кривата.

Не знам с това масово отваряне на търговски обекти в България дали всеки работещ ще е съвестен и щом усети някакви, дори и леки симптоми, работодателят ще го пусне да се лекува вкъщи, за да не заразява клиентите например в някой ресторант.
А такова отсъствие как се оправдава пред работодател, как точно се "докумнетира" такова отсъствие?

# 20 541
Стига вече сте обвинявали хората, че не пазят старите. Че те са непрекъснато навън - пазари, магазини, площадките пред блоковете, пълно е с тях. Останалото население какво трябва да направи - да спре да живее?

+ 100
Който го е страх да се пази сам - маска, ръкавици, дистанция, никой никому не е забранил да си взема мерки, каквито си реши. Не може да пищи някой непрекъснато, че цял свят трябва да го пази.
А старите са по пейките и в хипермаркетите, нито пазят дистанция, нито нищо, хвърчат по промоциите и се блъскат даже. Ама живи и здрави да са, де, поне излязоха от тоя ступор и страх, дето им го насадиха.

В момента от Щаба правят най-разумното. Отпускат мерките постепенно до разумните нива: маски вътре, дистанция навън, карантина за заразени и контактни. И пак казвам: дай боже повече тестове.
Комуникацията на всичко това е отново безумна и идиотска (има брифинги, няма брифинги, след което на другия ден два брифинга докато ни се пригади вече), но поне се взеха правилните решения. Според мен генералисимуса е стигнал до изводите на Мангъров (или винаги е бил на това мнение, но досега игра театро) и сега ще направят това, което е най-добро. А то е да се опитаме да живеем с тази зараза, докато я държим под някакъв контрол. И същевременно да тестваме, тестваме, тестваме, лекуваме, проследяваме и карантинираме (последното доколкото е възможно).
Ето и един Мангъров от изява по БНТ: https://www.youtube.com/watch?v=P7dvvzyXE6g
Ами, нямам какво да добавя. Респект към него за винаги адекватната реакция.

За заведенията: в началото няма да ходят много хора, но постепенно ще си стане като преди. Максимум до месец.
Поръчването на храна за вкъщи по време на пандемия, от страхуващи се, параноясали и затворени вкъщи хора, не го разбирам. А много правят точно така. И после писват, как някой се разходил и не ги пазил.

За КПП-тата, браво. Една напълно безмислена и затормозяваща мярка най-накрая ще падне. Време е полицаите да се заемат с истинската престъпност и ред. А общината, вместо да преследва хората по парковете, да вземе да почисти боклуците и кучешките изпражнения по градинките.

# 20 542
Отдавна не съм писала. Трудно проследявам и темата.
От тези съм, за които дистанцията трябва да се спазва и се дразня на онези, които се считат за безсмъртни и подлагат на риск не само себе си, но и околните.
Страдам, защото сме стадо. Ако хората са дисциплинирани и изпълняват отговорно можеше отдавна да сме като Гърция. Сами сме си виновни,нито Мангъров, нито ББ, нито Мутафчийски.

Смятате ли, че Мангъров има право и над половин милион са минали този вирус?
Около мен, който се е тествал - все е отрицателен.

Мангъров прави изводите си на база резултатите в Банско. Та от 12000 да направиш извод за 7 милиона въобще не е резонно.

# 20 543
Добро утро Simple Smile , много коментари, махаме разни мерки? Нямам нерви да слушам Баце толкова дълго време - какво важно проспах?

Отварят ресторанти навън, ама не всички, трябва дистанция ( както в парковете сигурно Simple Smile)
Махат КПП от 6 май.
Детски и ясли - засега са затворени. Ще гледаме Австрия и Германия какво става като ги отворят.
Трябва да се научим да живеем с този вирус.
След отпадане на ИП- ще има нов закон за правата, а МЗ ще е с ограниченията.

# 20 544

'

Разяреният, каращ ни се премиер от телевизора днес каза:
- Докато някои тулупи спат до обед и после ми пишат постове и ми задават въпроси.
- Понеже има едни безделници ето няма кво да правят и само си пишат и ме провокират и аз съм им се връзвам.
- Звъня му в 6:20 и му викам Айде бе, колко ще те чакам? Той ми вика: Бръсна си главата, че ще ме дават по телевизията
- Вие имате ли нещо общо с ледения полюс?
- Един от най-добрите ми приятели да напише заглавие - "Убиха генерала"
- Вчера му се обаждам и му викам: Жив ли си бе?
- Угодия за вас явно няма.
- Тряя си изпере униформата. те се перат униформите, не знаете ли? (на въпрос защо генералът е без униформа)
- Имам си едно сакенце, дето го дезинфекцирам, пръскам го постоянно.
- Имаш ли униформа тука? В багажника? Вади я, че пак ще кажат...
- Без заплата го правя това. без събота, без неделя
- Реорганизацията на индустрията си е МОЯ заслуга!
- Щото целия свят работи на проба грешка - Пускаме - затваряме, пускаме - затваряме
- Ето днеска работят планините...
- Короната е някъде във въздуха.
- Каква карантина карате вие в София? Улиците ли са празни, парковете ли са празни?
- Никога не съм си позволил на чужд труд да си припиша заслуга.
- Щаба не е неправителствена организация.
- И отделно си назначиха и съвет опозиционен. Ето, питайте го Мангъров. А те не се обичат.
- Ако има успех ще бъдеме всичките щастливи, ако има загуба ще е само моя!
- Какво напрежение да има между мен и него? Той е шеф на болница, аз съм премиер. От 20 и кусур години ми е приятел. Дет се вика - само на него съм му позволил да ми прави едни прегледи... Ние сме го издигнали за шеф на болница.
- Каква радост беше вчера в щаба като им казахме: Айде няма да слизате.
- Някой на сила кара ли ви да има живи включвания?
- Ще им направя в петък, в понеделник по един, да ви говорят.

via Ивайло Мирчев'

# 20 545
  • София
Ох, леле, препоръка на СЗО да я карат държавите на проба-грешка! Ние на ниво кърмаче ли ще се учим?
Интересно - кръмчите отворени с маси и столове на открито, а пейките в парка затворени.

# 20 546

Не знам колко път повтори думите:
"Разчитаме на ред и дисциплина от хората."
`Ма, БойкоУ, те хората тия думи не знаят какво означават, бре!

Откъде направи този извод?

# 20 547
Мангъров бил за контрол над епидемията? Я пак? Абе явно за феновете на Мангъров каквото и да стане той е прав и това е. То това вече се превърна официално в култ. JoyJoyJoy

# 20 548
  • София
Ох, леле, препоръка на СЗО да я карат държавите на проба-грешка! Ние на ниво кърмаче ли ще се учим?
Интересно - кръмчите отворени с маси и столове на открито, а пейките в парка затворени.
Пейките кой ще ги дезинфекцира след всеки седнал? И кой ще контролира колко хора ще се съберат около една пейка?
Предполагам това е идеята.

# 20 549
  • София
Скрит текст:
Радвам се, че заведенията ще отварят. Дори и с мерки и те трябва да работят .
ВСе пак толкова семейства изхранват .
А вие ще седнете ли на заведние?
Аз скоро няма със сигурност.
И готова храна за вкъщи не поръчваме и няма да го направя.

И сега поръчвам , и ще седна когато отворят . Точно сега мисля, че хигиената ще е на най-високо ниво.
Смятам, че трябва да се допринесе и за техния бизнес да потръгне и с удоволствие ще посещавам ресторантите с градини , когато отворят .

В момента си поръчвам, когато съм на работа, защото от храната е трудно да се хване, а контактът е за секунди и само с куриера. Така подкрепям и тези бизнеси. Няма да сядам в заведения, когато отворят обаче, защото там контактът ще е продължителен, със свервитьори и в близост до други клиенти, и без възможност за предпазни средства (с маска на заведение няма как). Във фитнеса също няма да се върна скоро, тренирам си вкъщи. И на мен ми се иска да подкрепя тези бизнеси, но не бих рискувала моето и на семейството си здраве, а и не мисля, че в дългосрочен план ще се спечели от този модел, ако се стигне до масово заразяване по тези места. Ще следя ситуацията обаче, и ако развитието е друго, може да преосмисля.

Общи условия

Активация на акаунт