COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 796
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 20 715
ББ изплю всъщност камъчето да не се чудиме за брифингите - някои от нас вика бяха разпитвани от прокурори. Значи както и предположих - създават страх в населението и са ги натиснали.

Това въобще не го вярвам.
Мислиш, че лъже за прокурорите ли? Едва ли.
Решението за разхлабването е на ниво ЕС. Всяка държава си решава кое кога да отпадне и ще се следи какъв е ефекта или дефекта от рушенията
чудно как ще се следи ефекта, като отпадат забрани една през друга,  ден след ден

# 20 716
# 20 717
ББ изплю всъщност камъчето да не се чудиме за брифингите - някои от нас вика бяха разпитвани от прокурори. Значи както и предположих - създават страх в населението и са ги натиснали.

Както и аз,по-горе писах,може и да е изтрито

# 20 718
  • София
Гледам Видин и като цяло следя новините доста внимателно, което поражда следващото питане - защо не се опитаме поне да следваме опита на Южна Корея? Изолират се огнищата, проследяват се контактните и се карантинират.
С отговори като "Това няма как да стане" и "Тука е България" отново се връщаме на хипотезата, че можем да седим в извънредно положение до безкрай. Дори без евентуално разхлабване на мерките, защото ни е страх, че веднага всичко "ще пламне". Защото я има тезата, че ще живеем в социална изолация на почивки, но никой не изказва теорията за вечна социална изолация.
Колкото до цветарите - много добър пример е Нова Зеландия, която победоносно обяви, че се е справила с вируса и то без да наложи тотален локдаун (мисля, че беше позволено все пак излизане за разходки, не съм сигурна). Само че Джасинда, както всички наричат техния премиер (премиерка Grinning ), затвори границите безапелационно, като даде преди това седем дена на новозеландци да се приберат.
Тук се спори за пейки и маски до бой, но всички като че ли са на мнение, че трябва да пуснем всичко живо да се прибере. Няма проблеми - прибират се непрекъснато хора, пламват нови огнища с "чуждестранна връзка", всичко живо седи затворено, защото ти ще се видиш с тоя, той - с оня и така... нали... И пак стигаме до това, че карантинните мерки не са за да не се заразиш, а (евентуално) да пазиш здравната система от издишане. След като така или иначе в момента, в който си покажеш носа на улицата, ще пипнеш короната, друга цел няма, нали така...

# 20 719
  • София
Страхувам се, да не последва информационно затъмнение относно вирусът. Вчера една потребителка беше писала за близо 10 мед. лица от Плевен, днес нямаше информация, дори няма толкова бройки обявени от Плевен.
Тя Една потребителка всичко може да пише. Както и Една Жена Каза на Пазара, нали....

# 20 720
  • Другата България
Не мога да повярвам какво чета.
За два дни две починали лекарки, майки и съпруги. На фона на общата заболеваемост на медицинския персонал  в страната някои хора не ги вълнува това, че млади хора умират и че утре всички нас няма да има кой да ни лекува, ако тенденцията продължи. И то същите хора, които три месеца "реваха", че по телефона не се лекува и че трябва непременно да ги види лекар, на място . Но пък за сметка на това ги вълнува дали отново има манипулация, дали отново някой ги лъже, търсят се "компромати", подчертава се с червено. ....малко смирение пред смъртта нямате ли?

# 20 721

Мислиш, че лъже за прокурорите ли? Едва ли.
Решението за разхлабването е на ниво ЕС. Всяка държава си решава кое кога да отпадне и ще се следи какъв е ефекта или дефекта от рушенията
чудно как ще се следи ефекта, като отпадат забрани една през друга,  ден след ден
Е, не е баш така.
При скок на заболели и хоспитализирани, просто пак ще затворят паркове, заведения и т. Н.

# 20 722
  • Bulgaria
pehoko, според мен не са. Но дано се окажа лош пророк.
Тактиката им е вече само да търсят нови огнища в рискови места. Според мен им е ясно, че заразата е плъзнала, но тъй като няма много болни със симптоми ще се ограничат само с рискови райони. Т.е. както каза доктора от Окръжна болница говорим вече за "контролирано заразяване" на населението.

Държавите с масово тестване не успяха да го "контролират", та ние ли ще успеем... Не съм оптимистично настроена спрямо ситуацията, най-вече, защото виждам как хората се връщат към стария си начин на живот и вече не вярват нито във вирус, нито в нищо. А, това на фона на разхлабването на мерките...

# 20 723
Накратко: ПСР тестовете служат за откриване на IgM, а бързите - за IgG. Нормално е бързият да даде положително, след като е преболедувала.

Нали за това щяха да правят масовото тестване на този двоен принцип. Първо бърз, после и ПСР, за да видят преболедувалите безсимптомно.
Бързите също откриват IgM, тоест показват, че в момента си болен.

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 17:55 от bubanka

# 20 724
Гледам Видин и като цяло следя новините доста внимателно, което поражда следващото питане - защо не се опитаме поне да следваме опита на Южна Корея? Изолират се огнищата, проследяват се контактните и се карантинират.
Скрит текст:
С отговори като "Това няма как да стане" и "Тука е България" отново се връщаме на хипотезата, че можем да седим в извънредно положение до безкрай. Дори без евентуално разхлабване на мерките, защото ни е страх, че веднага всичко "ще пламне". Защото я има тезата, че ще живеем в социална изолация на почивки, но никой не изказва теорията за вечна социална изолация.
Колкото до цветарите - много добър пример е Нова Зеландия, която победоносно обяви, че се е справила с вируса и то без да наложи тотален локдаун (мисля, че беше позволено все пак излизане за разходки, не съм сигурна). Само че Джасинда, както всички наричат техния премиер (премиерка Grinning ), затвори границите безапелационно, като даде преди това седем дена на новозеландци да се приберат.
Тук се спори за пейки и маски до бой, но всички като че ли са на мнение, че трябва да пуснем всичко живо да се прибере. Няма проблеми - прибират се непрекъснато хора, пламват нови огнища с "чуждестранна връзка", всичко живо седи затворено, защото ти ще се видиш с тоя, той - с оня и така... нали... И пак стигаме до това, че карантинните мерки не са за да не се заразиш, а (евентуално) да пазиш здравната система от издишане. След като така или иначе в момента, в който си покажеш носа на улицата, ще пипнеш короната, друга цел няма, нали така...
Това е целта на всички държави, но за съжаление няма достатъчно като брой, и като надеждност тестове, което опорочава добрите намерения.

# 20 725
Скрит текст:
Тесла, PCR могат да дадат фалшиво отрицателни резултати, но не и фалшиво положителни. Т.е. ако пропуснат смъртен случай, това не води към надценяване на смъртността, а точно обратното, това значи, че истинската смъртност е подценена. Ето ти нещо конкретно:
0,16% от цялото население на град Ню Йорк вече е починало от К-19 на  база само тези доказани с тест. Реалните смъртни случаи са всъщност много повече от това. Т.н. ниска смъртност от К-19 не отговаря на фактите от реалността, а мнозинството от учените я поставят в диапазона 0,5-1,5%, останалите са единици.
Подчертаното точно води до надценяване на смъртността от Ковид ако се осланяме на ПСР тестовете.

Чак до 1,5% ме съмнява да стига истинската смъртност. Защото:
Как SARS-CoV-2 обиколи света и се върна отново в Китай
https://clubz.bg/98042-kak_sars_cov_2_obikoli_sveta_i_se_vyrna_otnovo_v_kitaj
Не може на едно място да е 0,4% (Исландия), според тяхното ПСР тестване, а това е държавата която тества най много в света на глава от населението (изкл. държавата джудже Фарьорските о-ви) което само по себе си е много висока смъртност, около 5 до 10 пъти грубо казано по висока смъртност от грипа (0,05-0,1), което в комбинация с бързото разпространение и заради високата му заразност, прави вируса особено опасен с потенциала да убива по 30,40 пъти повее хора на година от грипа, и заради по бързото си разпространение, освен по високата си смъртност. Но не може на друго да е почти 4 пъти по висока, освен ако не говорим за значими мутации на вируса. А според учените има много мутации на вируса но те не са значими. До 1/100-на от неговият геном. Т.е. говорим все още за един и същи вирус по света. По нататък няма да е така, с времето вероятно мутациите ще стават по значими. За да е на едно място смъртността 4 пъти по висока от на друго, говорим за различни щамове, които според учените още ги няма. Всички множество мутации са незначителни към тези момент.

Да, знам че Исландия е специфична че голяма част от заразените са млади, само 5% над 70, а и поначало те са една от най младите държави в света, само 9% от населението им е над 70. Което значи че заради тези специфики на друго място може да е доста по висока (0,7, айде да кажем пряко сили 0,8, или 2 пъти по висока) но не чак близо 4 пъти. Защото когато вируса стигне до много голям брой хора такива случайни отклонения да зарази само млади, или само стари, се елиминират. Те са възможни когато стигне до малко хора, и тогава може да обхване само определена група в о-вото и да даде значими отклонения в смъртността няколко пъти. Затова мен ме съмнява че ако вируса обхване достатъчен брой хора, смъртността му ще излезе извън границите 0,4-0,7%.

Аз така или иначе след изчисленията си за Исландия минах на страната на високата истинска смъртност. Но тези изчисления са базирани на ПСР тестването на Исландия. Ако приемем че тези тестове са неточни, а даже е още по голям проблем подчертаното в твоя пост, то тогава истинската смъртност е възможно да е много по ниска.

Остава обаче силният довод с Ню Йорк, за да са починали 0,15% от цялото население, ако смъртността му е ниска то повече починали там не трябва да има защото там вече са достигнали до стаден имунитет, обаче ако е в диапазона 0,4-0,7 тогава е заразена все още малка част от населението (10-25%)
Например по отношение на мутациите и това че според учените няма значими мутации все още на вируса, а само множество незначителни, малко ме съмнява това изследване на истинската смъртност по държави.
http://www.uni-goettingen.de/en/606540.html
Въпреки че аз правя същото, представям ситуация в България преди 2 седмици, като истинска бройка заразени, открити по същото време с тестване, но се базирам на хипотезата че вируса у нас е същият като в Исландия. И че те дават истинската картина на вируса защото откриват около 60% от своите заразени. Но всичко това се базира на вярата в точността на ПСР.

Те обаче дават много големи разлики в истинската смъртност между различни държави, при това вируса е обхванал огромем брой хора което елиминира значими отклонения в разпространението и съседоточаване в определени групи което многократно да повиши истинската смъртност в една държава. Тяхното изследване сякаш показва че има значими мутации на вируса, което учените твърдят че не е така.

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 16:20 от Анонимен

# 20 726

Мисля, че за това ни трябва продължение на ИП, защото номерът с проследяването на заразените и контактните /чрез телефони, банкови карти, автомобилни навигации/ и задължителна карантина, ако ще и извън дома, в предназначени за целта обекти, едва ли ще стане без да се нарушават правата на гражданите. Плюс, че трябва и повечко тестване /което трябва и при разхлабване на мерките/. Иначе май е най-добрият вариант.

# 20 727
Прави се от самото начало във всяка държава, която е засегната. Разликата е, че ние НЯМАМЕ пари за масови тестове - те имат и могат да проследяват заразата много по-добре. Ние нямаме такава финансова възможност, а вирусът се "крие" в хора без симптопи и се разнася навсякъде. Затова мерките са с една идея по-стриктни (въпреки, че хайде да не се лъжем, не са от най-стриктните), защото една идея повече сме в неведение за движението на вируса. Не забравяйте, че България е бедна държава, въпреки, че се водим в Европейския съюз, обаче е смехотворно да се сравнява с Южна Корея и Западна Европа.

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 16:19 от Уейв

# 20 728
Добре де, имам едно такова питане и то сериозно...
България е в извънредно положение от 13-ти март. Да речем, че немалка част от хората са спазили мерките, седели са си у дома, излизали са веднъж седмично за един голям пазар и то с маски и ръкавици. Не са се шматкали безцелно, не са ходили по гости, не са пътували по празниците. Опазили са себе си и, надяваме се, околните. От 13-ти март до ден-днешен тези хора нямат симптоми на коронавируса и, да речем, че техните също толкова отговорни приятели и познати също нямат.
Откъде, аджеба, ще дойде това колосално "пламване", след като се разпуснат мерките? Изключвам прииждащите цветари като отговор.
Само да добавя, може и да се повтарям че пламване няма и по селата където  мерките се спазват при ходене до магазина, но няма разбиране за предпазване при контакт по принцип, което е успокоително защото говори че няма много случаи у нас.

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 16:37 от Sparkles

# 20 729
  • София
Добре де, имам едно такова питане и то сериозно...
България е в извънредно положение от 13-ти март. Да речем, че немалка част от хората са спазили мерките, седели са си у дома, излизали са веднъж седмично за един голям пазар и то с маски и ръкавици. Не са се шматкали безцелно, не са ходили по гости, не са пътували по празниците. Опазили са себе си и, надяваме се, околните. От 13-ти март до ден-днешен тези хора нямат симптоми на коронавируса и, да речем, че техните също толкова отговорни приятели и познати също нямат.
Откъде, аджеба, ще дойде това колосално "пламване", след като се разпуснат мерките? Изключвам прииждащите цветари като отговор.
Как аз го разбирам - без претенции, че съм специлист.
Изолацията при ИП целеше да се избегне дифузното заразяване - т.е. вирусоносител контактува със случайно срещнати хора, киха, кашля, ръкува се, пипа навсякъде и по този начин заразява. Ако са много такива - става лавина и е неконтролируема, защото връзките не могат да се проследят, броят на заразени расте и залива болници и т.н. При нас това го избегнахме, слава богу - именно заради ограничените контакти, които наложи ИП.
Заразяването остана по клъстъри - групи хора, които общуват независимо от ИП, напр. семейства, колеги в работата. Там при поява на някой заразен се заформят огнища и целта е такива случаи да се намират бързо и изолират, което сега се опитват да правят.
Опасността при отхлабване на мерките е че може да се започне силно дифузно заразяване - вирусоносители от неоткрити огнища или пристигнали отвън да щъкат сред хората и да заразяват случайно, при което е невъзможно проследяване на контактните лица и бързо може да се увеличи бройката заразени и да започне лавина. Дали има достатъчно много такива непроявили се вирусоносители измежду нас и колко ще щъкат - никой не знае.
Спасението е ако даже при освобождаване на мерките хората се въздържат от близко общуване и бутане в тълпи от други хора, за да се сведе до минимум такова дифузно заразяване и опасността то да стане неуправляемо.

Общи условия

Активация на акаунт