COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 838
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 20 805
  • Bulgaria
Аз мислех, че имаме проблем с леглата в болниците и медицинския персонал, а то се оказа, че имаме проблеми с пейките в парка. Close

# 20 806
Аз се надявам след като разпуснат КПП-тата да се засили контрола над карантинираните. Както стана днес ясно пак ще се поставят при необходимист под карантина на места за да се овладее. Доколко помня Мутафчийски каза, че при нас болестта се развива на и пламва на клъстъри, а не равномерно.

# 20 807
Не знам при нас, но във Франция въвежда 14 дневна карантина за пристигащите от чужбина...Ако ме разбирате.
Те въведоха ли вече маски в магазините и градския транспорт, или още им е рано? Наша близка там наскоро отишла до магазина с маска и я гледали стреснато.
Те са в карантина, като разкарантинират ги въвеждат. Сега не може и да се излиза като цяло. Нали от 11-ти май някои региони отварят повече, някои по-малко, още обмислят мерките, а може и да не отворят изобщо. Това казаха днес. ИП се увеличава до края на юли и ще си следят данните.
Моите близки там, в различни региони, но от по-засегнатите, почти не излизат. Веднъж седмично до магазина, някои веднъж дневно около дома си или да помогнат на възрастни близки. На югозапад вероятно не е така и като нямат толкова случаи маска в магазина може да им е странно. Франсетата са си такива по начало, ако нещо не е за всички и се пулят, после ще се пулят ако е без маска, дори това после да е само след 2 дни.

Ние и в незасегнатите райони изобщо не излизаме. Аз съм в югозападна Франция и максимумът е веднъж в седмицата до магазина. Но ни сме в къща с голям двор и не ни е проблем. Проблемът е как ще ни разпуснат. Маските ще са задължителни от другата седмица, само се надявам да ги има в налично състояние. В момента по магазините и аптеките няма нито гел, нито ръкавици, нито маски, нито дезинфектанти.  Единият ми колега беше болен, здрав, прав човек на 28 години. Симптомите му бяха много тежки в продължение на 4 седмици. Още не е ясно здрав ли е, не е ли здрав, а от другата седмица уж всички на работа. Аз съм сама в стая, но съставът ми, вкл. този колега, са четирима вкупом. За училищата казаха, че който иска и има възможност, остава в къщи. Моите деца са големи, така че остават на ДО, изобщо не си и помислям да ги пращам на училище, при положение, че не е ясно какви точно мерки ще се спазват. И тук всеки лекар различно говори и никой знае какво точно ще се случи. Най-неприятното е, че липсват елементарни средства за дезинфекция, още от самото начало на ИП. И държавата не знае как точно ще ни опази, но трябва да се задвижи икономиката, иначе кризата ще ни довърши.

# 20 808
  • София
Затихват глобално нещата, днес в щатите само 91 починали, "скорост" набират Русия, Мексико. Не е за вярване, но не се дава в Италия да има починал както и във Великобритания. В тези факти намирам всъщност къде се крие "ентусиазма" в щаба за охлабване на мерките.
Айде пак. В САЩ смъртността не е падала под 1000 човека дневно от един месец.
Не знам, просто вече месеци се следи тая тема и се обяснява кога държавите качват своите резулттати и пак някой излезе на обяд и каже - в щатите само 20 души днес, а вчера 30 хиляди. В момента в САЩ е обедно време. Италия изнася своите пълни данни след 19 ч.
Русия действително - сутрин.

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 18:50 от Ronald

# 20 809
Наистина не разбирам при този световен колабс как може да не може да изтърпите без едни  пейки.

Нищо не затихва, проверете пак към 19.30 ч.
Ние ще изтърпим  ама търсим логиката.

# 20 810
  • Пловдив
"Да ти кажа, свате, омръзна ми вече тая криза. Веднъж да се свърши, че да си почнем редовната сиромашия!”

Чудомир

# 20 811
  • Bulgaria
Тежко остава състоянието на жената в ломската болница от Дома в Гара Орешец.

"В тежко състояние е. Непрекъснато е на кислород, със сменена митрална клапа, със сърдечна недостатъчност, с бъбречна недостатъчност, с анемия. И двустранна пневмония- типичната за коронавируса."

Очакват се резултатите от пробата за наличие на вируса у жената. В болницата има и други пациенти от област Видин, но само въпросната жена е с признаци за коронавирусна инфекция, допълни д-р Савков. За момента в ломската болница няма заразени от медицинския персонал.

https://www.bnr.bg/vidin/post/101269477?fbclid=IwAR3Ea99emLLvwXo … a3slcY0nFH7H8jNrs

# 20 812
Скрит текст:
Надявам се да не заметат този пост, защото поне за някои ще е доста информативен.
Днес си сдържах нервите и изгледах Мангъров. Това, което ми дойде на ум, е че той просто е Озлобен, защото не е избран в щаба, мислейки се велик специалист. Това се потвърди от Кантарджиев на пресконференцията.
Преди малко, в почивката от хоум офиса, реших да намеря биографията на Мангъров. Ето я https://www.credoweb.bg/profile/21430/dots-atanas-hristov-mangar … expandedInfo=true
В нея има доста любопитни неща, поне за хора, имащи нещо общо с научните среди.
Първо - вече е на пенсионна възраст, но това не е интересно. Първото, което ме впечатли, е това, че той изобщо не е бил в казармата! Нещо почти невъзможно по това време. Единственият човек по тези години, който познавам и не ходи войник , е мой братовчед с над 7диоптра късогледство.
Следващо странно нещо - веднага след студентската скамейка е станал аспирант (по сегашному докторант). Това беше само за богоизбрани. Особено за лекари - нормално се случваше след много години болнична практика.
Дори и това не е най-важното. Много странно е друго - той става научен сътрудник, явно вече кандидат на науките (сегашен доктор, не медицинската титла), а става доцент чак през 2010 г!
24 години между защитата на дисертация и хабилитирането за доцент! Това май е рекорд на Гинес. Нормалният срок за това е до 5, макс. 10 години! (Това е за хора, решили да се занимават с наука и да трупат научни титли).
Още нещо много важно - по татово време и доста след това имаше ВАК (висша атестационна комисия), която следеше за спазване на правилата и одобрявяше или отказваше да приеме всяка дисертация, доцент ура е професура.
2010 е по времето, когато всякакъв контрол отпадна, и всяко научно звено можеше да дава каквито и да е титли, както то си реши. Вече отново има контролен орган.
Нямам нерви и време да се ровя и да видя колко научни публикации има той. И от може да излезна любопитни неща.
Доцент Мангъров лекува деца с инфекциозни заболявания- доста рискова и натоворена практика. Нали се сещате, че всеки трепери за детето си, за бебето си, а при децата нещата се развиват за часове, не за дни.
Не знам дали тук е прав или не, но не го подценявайте. Ако е некадърен лекар , Бойко ще му позволи ли да лекува внуците му, най- малко.
Кой е казал,  че е лекувал внуците на Бойко ?

Самият Бойко.
Чух само, че Мангъров е приятел на сестра му, ама от толкоз специалисти, да ги лекува Мангъров дето принципа му е - ще се оправи само ...по-скоро не !!

# 20 813
Добре де - кое точно е "геноцит" в мнението на доц. Мангъров?
Това, което аз разбрах е, че -  защитаваме най-уязвимите/болни с тежки заболявания и възрастни/, останалото население продължава живота си спазвайки дистанция и хигиена, и заболеваемоста се контролира с тестване и карантиниране.

# 20 814
  • Bulgaria
Това, което аз разбрах е, че -  защитаваме най-уязвимите/болни с тежки заболявания и възрастни/, останалото население продължава живота си спазвайки дистанция и хигиена, и заболеваемоста се контролира с тестване и карантиниране.

И как го защитаваме? Като всички болни, оперирани, на хемодиализа, химиотерапия ги заразяваме в болниците ли? Коя е държавата, която успя успешно да ги защити уязвимите и да не допусне вирус в старческите домове и болниците?

# 20 815
  • София
Той не е казвал такова нещо. Мангъров го помня още преди много години, всъщност тогава за пръв път чух за него, гостуваше при Милен Цветков. Тогава беше една антиваксърска вълна за това как ваксините осакатяват децата и той обясняваше колко е опасно за децата да са без ваксини, имаше и нещо с някакъв хепатит ли беше, морбили ли беше, имаше някакво огнище, може и случаите с полиомиелита да бяха. Разказваше колко е страшно умирането на от инфекциозните болести, които сега подценяваме и сме забравили, защото има ваксини. Тогава пак на кръст го разпънаха как искал да умори децата с ваксини и как не били страшни детските инфекциозни болести.

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 18:49 от Andariel

# 20 816
Ей, не разбрахте ли най-накрая, че в Щатите още е сутрин, за какви резултати говорите? Това часовите пояси нещо май не са ви познати... Част от европейските страни не са обявили резултатите си днес все още. Рано е за оптимизъм, може само да се надяваме на понижение на заразността и тежестта в бъдеще, но за съжаление не е много сигурно все още. Относно числата, моля ви, разберете, това не са просто цифри от статистиката, това са хора със семейства, близки и приятели. Малко повече човечност е нужна...Особено когато все още няма никакви данни за дългосрочното въздействие на вируса върху организма и системите му. А ако има отложени ефекти? Кой ти мисли за това, важното е да идем на молче, маникюрче и тн, а ако стане беля, почваме да ревем, че видиш ли никой не ни бил предупредил и опазил.

# 20 817
Скрит текст:
Скрит текст:
Надявам се да не заметат този пост, защото поне за някои ще е доста информативен.
Днес си сдържах нервите и изгледах Мангъров. Това, което ми дойде на ум, е че той просто е Озлобен, защото не е избран в щаба, мислейки се велик специалист. Това се потвърди от Кантарджиев на пресконференцията.
Преди малко, в почивката от хоум офиса, реших да намеря биографията на Мангъров. Ето я https://www.credoweb.bg/profile/21430/dots-atanas-hristov-mangar … expandedInfo=true
В нея има доста любопитни неща, поне за хора, имащи нещо общо с научните среди.
Първо - вече е на пенсионна възраст, но това не е интересно. Първото, което ме впечатли, е това, че той изобщо не е бил в казармата! Нещо почти невъзможно по това време. Единственият човек по тези години, който познавам и не ходи войник , е мой братовчед с над 7диоптра късогледство.
Следващо странно нещо - веднага след студентската скамейка е станал аспирант (по сегашному докторант). Това беше само за богоизбрани. Особено за лекари - нормално се случваше след много години болнична практика.
Дори и това не е най-важното. Много странно е друго - той става научен сътрудник, явно вече кандидат на науките (сегашен доктор, не медицинската титла), а става доцент чак през 2010 г!
24 години между защитата на дисертация и хабилитирането за доцент! Това май е рекорд на Гинес. Нормалният срок за това е до 5, макс. 10 години! (Това е за хора, решили да се занимават с наука и да трупат научни титли).
Още нещо много важно - по татово време и доста след това имаше ВАК (висша атестационна комисия), която следеше за спазване на правилата и одобрявяше или отказваше да приеме всяка дисертация, доцент ура е професура.
2010 е по времето, когато всякакъв контрол отпадна, и всяко научно звено можеше да дава каквито и да е титли, както то си реши. Вече отново има контролен орган.
Нямам нерви и време да се ровя и да видя колко научни публикации има той. И от може да излезна любопитни неща.
Доцент Мангъров лекува деца с инфекциозни заболявания- доста рискова и натоворена практика. Нали се сещате, че всеки трепери за детето си, за бебето си, а при децата нещата се развиват за часове, не за дни.
Не знам дали тук е прав или не, но не го подценявайте. Ако е некадърен лекар , Бойко ще му позволи ли да лекува внуците му, най- малко.
Кой е казал,  че е лекувал внуците на Бойко ?

Самият Бойко.
Чух само, че Мангъров е приятел на сестра му, ама от толкоз специалисти, да ги лекува Мангъров дето принципа му е - ще се оправи само ...по-скоро не !!

Ами Бойко го каза, така че явно не му е това принципът за всичко.

# 20 818
Президентът на Беларус: Алкохолът е 5 пъти по-смъртоносен от вируса

Заразените с коронавирус в Беларус са пет пъти по-малко от жертвите на алкохола, обяви президентът Александър Лукашенко. За първите четири месеца на годината от алкохолно отравяне са починали 482 души, 470 са извършили самоубийство, в пожари са загинали 218, в катастрофи  - 163-а. В същото време властите твърдят, че жертвите на COVID-19 са 97.

През март беларуският държавен глава обяви каква е рецептата му за справяне с COVID-19 - сауна, водка и трактор  (работа на полето). „Мийте ръцете си по-често, закусвайте навреме, обядвайте и вечеряйте. Аз не пия, но наскоро шеговито казах, че трябва не само да миете ръцете си с водка, но вероятно и да отровите вируса с 40-50 грама на чист алкохол", отбеляза президентът. А с сауната 2-3 пъти седмично била препоръчителна, защото  „китайците ни казаха, че този вирус не може да издържи при над 60 градуса“, поясни  Лукашенко.

https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/prezidentut- … murtonosen-virusa

Нашите защо не почерпят опит от рецептата на Лукашенко. Няма ли кой да ревне и за сауните.

За басейните на открито въобще не виждам практически как ще стане . Аз ходех във Виктория до Пирогов, голям кеф ми беше. Но сега със съблекалните ми е странно кой ще следи дезинфекция, въобще, там ще е голям развъдник. Басейн на открито, но тоалетни, съблекални, душове - пълен абсурд да се получи.
Ще гледам отстрани това разпускане, защото много екзотично ми звучи всичко.
От друга страна , ми дано сме овладели нещата. Никой няма интерес да стои и да мишкува, ако няма нови огнища и новозаразени . В София намаляха много бройките, не зная на какво да го отдам.

# 20 819

Първото е невъзможно на практика. Подчертаното е нещо срещу, което Мангъров се е изказвал, че PCR тестовете са безсмислени. Мангъров иска масово заразяване и стаден имунитет на всяка цена, а не контрол над епидемията с тестване и карантиниране.

Общи условия

Активация на акаунт