COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 306
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 21 795
  • Сф
Никой вече не носи маски, хората закусват по улицата с ръце, които са пипали какво ли не. Дистанция няма, бутат се един в друг, събират се на групи, автобусите пълни, каква социална дистанцираност, каква отговорност, какво самосъзнание, какви 5лв. Даже едни колеги ми направиха забележка, че навън маските не били задължителни и какво съм се маскирала. Репликирах ги, че и да си отговорен все още не е задължително, но е силно препоръчително. Освен това отивах до магазинчето до офиса, а в магазина маските все още са задължителни. Та такива ми ти работи.
Хайде на бас че няма да умрат ...
Вероятно! Но пък някой възрастен родител или лекар, защо не?

# 21 796
Статия в бивол четох. Няма да давам линк, да не кажат, че всявам паника. И без това цензурата е твърде висока във форума.

# 21 797
"Като цяло Кунчев преповтаря доста от нещата, казани от Мангъров, макар и по-умерено."

Това не е вярно. Препоръчвам на всеки да прочете сам интервюто.

Разхлабването на мерките не трябва да се възприема като край на проблема. Нищо определено не е свършило.
Ако забележим рязко увеличаване на случаите, даваме назад от разхлабените мерки.
Възможно е хората да се върнат по офисите, но на малки стъпки и при спазване на изискванията.
Насила хубост не става и здраве насила не може да се даде.

Същевременно, ако гледам само и единствено като лекар, мога да настоявам всички мерки да са безкрайно стегнати, безкрайно дълго време. Но всички живеем в нормално общество и виждаме колко тежки са последиците. Така че, винаги, когато взимаме решение, гледаме да е балансирано: мерките да са пропорционални.
. Така че дозиран риск поемаме неминуемо. Цинично би било, ако бяхме тръгнали по идеята за колективния имунитет: който ще умира, да умира, другите ще живеем. Това не го приемам. Но някаква доза риск неминуемо ще има. Никоя страна не може да се отърве изобщо без жертви. Въпросът е да сме от тези, които са с най-малко жертви.
Всеки си има лично мнение - моето е, че ще бъдем приятно изненадани със самоограничение на вируса след време, до голяма степен и на базата на климатични промени в нашия район. Но дали ще се случи точно така, няма как да знаем. Аз се базирам на това, че имаше други два коронавируса, да доста различни - SARS и MERS, които се самоограничиха и никой не знае защо.
 В никакъв случай разхлабването на мерките не трябва да се възприема като край на проблема. Нищо определено не е свършило! Даже не сме и в крайна фаза, никой не може да каже къде сме. Надяваме се да вървим надолу, но няма да се изненадам да има и много неприятни изненади. Затова ще бъдем внимателни и ще дадем много бързо назад, ако разхлабването има лошо въздействие.

https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2020/05/05/4062485_doc_angel_kunchev_rano_e_da_se_kaje_dali_sme_preminali/
[/i]

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 10:15 от Не се сърди, човече

# 21 798
Mama Nana, не знаем, но аз ти говоря за общата картина. Иначе аз мога да се разболея и то тежко, може и да не го преживея. Но това не прави вирусът по-смъртоносен.
По смъртоносен от какво? Не съм убедена, че към момента, някой може да каже каква е смъртността, дори Тесла, който си прави труда да проучва и смята. Експертите също.
- първо беше грипоподобно заболяване;
- тежко го прекарват хора, които са на възраст с множество хронични заболявания;
- има изключения, починали млади хора, за които не е ясно защо;
- пораженията са в белия дроб;
- пораженията могат да бъдат в различни органи или полиорганни;
- други.
В математиката много задачи се рашават със система уравнения, но броя на неизвестните е равен на броя на връзките/зависимостите, които съществуват между тях. До тук сме в положение с много неизвестни и недостатъчно ясни връзки между тях.
"Стаден имунитет" не знам дали е решение /според мен не е/, но "стаден манталитет" работи добре. Елегантно се вменява на хората това, което е "най- безопасно" да мислят и вярват, за да няма напрежение, защото всички виждаме, едно затваряне на парк /примерно/, колко изостри настроенията на хората, а никой няма полза от това. Същевременно освен дистанция и изолация/карантина, няма друго, което да бъде ефективно и доказано работещо, но не е толково лесно приложимо.
Така, че без да съм песимист или оптимист, не залагам на проценти в положителна или отрицателна посока. Желанието ми е колкото се може по-малко хора да се срещнат с вируса, а той да изчезне по примера на предшествениците си.

# 21 799
  • Пловдив
BacuTy , няма такова нещо за карантина на хора с грипоподобни симптоми. Карантина има за идващи от чужбина и за контактни лица на заразени, ако РЗИ я наложи. Иначе можеш да си ходиш навсякъде и да си ръсиш зараза, без никой да те тества, докато не опреш до болница.
Лошото е, че у нас самосъзнание няма.
Но лично тази сутрин видях доста хора с маски. Аз навън съм без маска, но от входа до колата не се срещам с никого. Маска ще продължавам да нося в магазин. Заведения и молове никога не са ми липсвали, така че скоро няма да съм им клиент. Всеки сам трябва да си прецени. За тези, които продължават да тръбят, че вирус няма и всичко е било за пари, е ясно как ще се държат - като отвързани, но това е положението. Няма средна хубост у нас. Манталитет, да не кажа и нещо друго.

# 21 800
Президентът на Танзания разкри с измама колко недостоверни са тестовете за коронавирус в страната.

https://www.actualno.com/world/prezidentyt-na-tanzanija-razkri-s … news_1459294.html
Става въпрос за PCR вероятно, няма как машинното масло или папаята да прилича визуално на кръвна проба...

# 21 801
  • Bulgaria
Аз винаги сравнявам ситуацията при нас със Сърбия. Имаме почти еднакво население, те са с малко по-малка площ и малко по-висока гъстота на населението. Манталитетът ни е еднакъв. Те бяха под пълен локдаун, ние - не. Статистиките ни са много различни.

# 21 802
Аз се чудя, за тези, за които тестването било малко, вие как си го представяте  иначе. Да се събират случайни хора по улицата за тестване ли ?
Нашите управляващи може би са се окуражили за охлабване на мерките и поради начина на протичане на епидемията при нас - на локални огнища, основно знаете къде.
 Днес даваха по НОВА, че едната заразена от Ямбол имала 28 контактни лица и то ако не се лъжа във фамилията си!!!Аз като ходя на работа може би бих имала толкова....
Кунчев не съм чула да е за стадния имунитет.
Аз как си го представям няма никакво значение, след като има примера на хора и държави, които вече го направиха и най-важното е, че постигнаха резултати. За мен задължителното е тестването на пристигащите от чужбина, на всеки пациент постъпващ в болница, на лекарите и другите мед. лица един път седмично, на всички контактни лица на всеки доказано болен, на работниците в магазините също - по примера на лекарите.
Вече има достатъчно практика и е ясно от къде изкачат най-много заразени, няма нужда да си представяме някакви немислими неща.
Относно тестовете и тяхната чувствителност, дори не се налага да правим собствено проучване, след като ЕК оцени още преди две седмици стотици видове тестове и кой за какво става.
https://ec.europa.eu/docsroom/documents/40805
Отворете таблиците и ще видите, че всичко е сдъвкано, трябва само желание да се купи подходящото за момента.
По отношение на новите случаи на заразени медици, нищо чудно и предпазните облекла и средства да си седят някъде под ключ в складовете на болницата. Изобщо няма да е изненада, след като ми разказаха за една болница как се раздават бонусите от прословутите 1000лв на избрани хора, а в същото време медици от други отделения се заразяват от пациенти. За мен смисъла на тези пари беше да компенсира риска, който поемат всички здравни работници, но явно не е така.
Та тестове, които да свършат работа има, но не и за хората.

# 21 803
О, Mama Nana, не съм се изразила правилно явно Simple Smile Нито твърдя какво е смъртността, нито бих се доверила в момента на изчисленията й, та дори и на тези на Тесла Grinning
Имах предвид, че ако четем онези думи по-назад как вирусът идва, убива те и тн, нещата изглеждат доста безнадеждни. А аз смятам, че не са такива. Да, имаме вирус, да, в някои случаи причинява смърт, но той не е толкова страшен, колкото се създава усещане, ако започнем да четем за протичането му при  тежките случаи. Иначе и аз искам никой да не се среща с него, искам и мир по земята, ама няма Grinning

# 21 804
...
Няма как да кажеш, че един вирус е безмилостен, при положение, че в 80% от случаите минава леко. И по този въпрос мисля спор няма, навсякъде признават, че огромната маса го изкарва леко и без усложнения. Та в тоя смисъл безмилостен, смъртоносен и тн не му прилягат. Разбирам ги лекарите, те се сблъскват само с тежките случаи, но на всеки тежък има по четирима, при които вирусът идва тихо и си отива също така тихо.

То и при руската рулетка патронът е само един, ама като опре човек цевта до слепоочието си, адреналинът му отива на червено. Казва ли ни някой дали ще сме от четиримата тихи?

# 21 805
Няма как да кажеш, че един вирус е безмилостен, при положение, че в 80% от случаите минава леко.
То и при руската рулетка патронът е само един, ама като опре човек цевта до слепоочието си, адреналинът му отива на червено. Казва ли ни някой дали ще сме от четиримата тихи?
Никой, никога не е можел да ви гарантира това. За никой познат на планетата Земя вирус. Всяка зараза, която ни връхлита ни носи и риск от усложнения. И така ще бъде винаги.
Или свикваме и живеем с тези истини, или тотално полудяваме, стоейки затворени в домашните бункери.
Това е. Всеки си избира един от двата начина за справяне със ситуацията. Като второто не може да се нарече точно справяне.

# 21 806
  • Буркина Фасо
Гледах поредният брифинг на Вълчев. Отново се почувствах излъгана. Уж, ще се подкрепят родителите на малкитя деца, понеже са изчерпали отпуски и пари, обаче, не се предвиждат целодневни занимания... Е, как ще стане?!? Ето, след 10 дена трябва да се върна на работа. Постявиха ми ултиматом, но 10 годишният ми син остава в къщи. И така цяло лято?
ще отпуснат още 30 дни неплатен отпуск, които ще се признават за осигурителен и трудов стаж.

# 21 807
О, Mama Nana, не съм се изразила правилно явно Simple Smile Нито твърдя какво е смъртността, нито бих се доверила в момента на изчисленията й, та дори и на тези на Тесла Grinning
Имах предвид, че ако четем онези думи по-назад как вирусът идва, убива те и тн, нещата изглеждат доста безнадеждни. А аз смятам, че не са такива. Да, имаме вирус, да, в някои случаи причинява смърт, но той не е толкова страшен, колкото се създава усещане, ако започнем да четем за протичането му при  тежките случаи. Иначе и аз искам никой да не се среща с него, искам и мир по земята, ама няма Grinning
В никакъв случай безнадеждни, напротив. Малко или много имаме преимущество, наречено разум. Как ще го използваме зависи единствено и само от нас самите.

# 21 808
Скрит текст:
Никой вече не носи маски, хората закусват по улицата с ръце, които са пипали какво ли не. Дистанция няма, бутат се един в друг, събират се на групи, автобусите пълни, каква социална дистанцираност, каква отговорност, какво самосъзнание, какви 5лв. Даже едни колеги ми направиха забележка, че навън маските не били задължителни и какво съм се маскирала. Репликирах ги, че и да си отговорен все още не е задължително, но е силно препоръчително. Освен това отивах до магазинчето до офиса, а в магазина маските все още са задължителни. Та такива ми ти работи.

Хайде на бас че няма да умрат ...
[/quote]
Така поставен въпроса, баса го губиш от раз. Ще умрат, всички ще умрем един ден. Кол никой не е забил на таз земя и те няма, и ние няма. Нито ще живеем с орлите.
А ако баса е, че няма да умрат от вируса, пак няма как да знаеш, никой не знае. Освен това никъде не съм писала, че ще умрат, обаче може да се заразят, може при тях да мине леко, но да заразят някой друг при когото да не мине леко. На бас за живота и смъртта на хора не се хващам аз. Отвратена съм от безхаберните и безотговорни люде, мислещи се за безсмъртни на които не им дреме нито за себе си, нито за другите. Такива не са по различни от пияни, дрогирани или неправоспособни водачи на МПС, които сядат зад волана без да им дреме, че може да отнемат човешки живот. Пфу.

# 21 809
  • Bulgaria
По повод хипермаркетите, понеже ви казах вчера, че в моя град е било страшна навалица, опашките са били невероятни. Има наложена глоба в Ботевград на хипермаркет, поради допускане на много големи струпвания в самия обект. Надявам се след няколко такива глоби да се постреснат малко и да продължат да си спазват стриктно мерките, макар че хората сами си създават опашките. Аз се научих да пазарувам по-рядко - веднъж в седмицата или дори на 10 дни и ми е много полезно и от финансова гледна точка. Не купувам всеки ден излишни неща. За дребните покупки като хляб ходя в кварталния магазин и не бих отишла да се бутам в хипермаркета за 1 кисело мляко и 2 ябълки.

Общи условия

Активация на акаунт