COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 482 037
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 21 840
Във Видин трябваше много отдавна да се вземат мерки.По принцип е вярно,че ромският етнос е труден за контролиране.Предполагам,че по тази причина затварят махалите с по 10-20 случая.Банско за колко случая го затвориха?!А Видин и Плевен са си отворени и заразата се разраства.Айде,нашият град е с по-многобройно население и имаме поне 6-7 болници.А Видин?Това с пристигащите даже не заслужава коментар.Никого не спираме да си дойде,липсва организация при поставяне под карантина,поставените под такава не я спазват.Трябваше да се затворят границите за два месеца,който си идва директно в хотел и щяхме да се оправим.Както гледам накъде отиват нещата,май наистина ние последни ще се изчистим от вируса.И стига сте спорили за мерки,понеже в този момент всеки зависи от всекиго.Самосъзнание му е майката.Аз колкото и да се пазя,ако човекът срещу мен не го прави,какво става?Ще ви дам пример.Моят мъж работи през цялото време(почива една седмица,че работиха два дена в Мизия и шефа им реши да останат вкъщи превантивно).Работата му е динамична,свързана с молове,ресторанти,заведения и пр.Докато бяха затворени,бях много спокойна.Сега вече не съм,понеже ежедневно ще се среща най-малко със сто човека.Той се пази,но останалите?Вариант да спре работа няма,понеже е на много добро заплащане и само той внася приходи в момента.Така че и всичко да отворят,и всичко да работи,имаме ли отговорност и самосъзнание,ще се опазим.От държавата вече нищо не очаквам.

# 21 841
  • Bulgaria
Проверяват дом за стари хора в Радомир, имало служители с COVID-19

https://www.actualno.com/bulgaria/proverjavat-dom-za-stari-hora- … news_1459356.html

# 21 842
Скрит текст:
.... сякаш всичко приключва с приключването на ИП. Това, че част от мерките ще бъдат въведени в закон ще си остане само там.
Прави впечатление, че с излизането от ИП хората вярват, че всичко приключва и се връщаме в положението без вируса. 
Лекарите казват, че коронавирусът не дискриминира по отношение на възраст, пол или други заболявания.
“Този вирус идва тихичко – не го виждаш, не го чувстваш, но след това е много безмилостен, много безмилостен”.
Това го казват тези, които са на първа линия и ежедневно се сблъскват/борят с този вирус. Дали някой би се усъмнил в думите им и би предпочел да вярва, че всичко просто минава!
Няма как да кажеш, че един вирус е безмилостен, при положение, че в 80% от случаите минава леко. И по този въпрос мисля спор няма, навсякъде признават, че огромната маса го изкарва леко и без усложнения. Та в тоя смисъл безмилостен, смъртоносен и тн не му прилягат. Разбирам ги лекарите, те се сблъскват само с тежките случаи, но на всеки тежък има по четирима, при които вирусът идва тихо и си отива също така тихо.

Да не говорим за 22%,които никога не проявяват симптоми. Лошото е, че заразяват.

# 21 843
Ох, като се зареве, че мерките погазвали правата на хората, направо лудвам. Особено в България, където между свобода и слободия разлика не се прави.
Тъпчат ни от векове, от поробители до настоящи управници, но ние си мълчим и натискаме парцалите, ама инак сме много за свободата, "защитавайки" правата си в къщи на маса след втората ракия. Браненето на правата у нас се изчерпва със събирането с приятели по къщите, което събиране по някое време след поредната чашка започва да прилича на тайна партизанска завера под сурдинка или излизане навън и чупене на пейки в изблик на пиянски протест на глупостта и тъпотата, а революциите, манифестите и протестите се правят във Фейсбук, удобно седнали на дивана. И сега, когато се изискваше малко дисциплина, самосъзнание и самоконтрол за благото на всички се гракна, че свободата била отнета и правата човешки погазени. Сериозно?!

# 21 844
Министърът на отбраната на Израел Нафтали Бенет заяви, че в Израелския биологичен институт е разработено вирусно антитяло, пише „Таймс оф Израел“.

Той обяви, че е станал свидетел на „значителен пробив“, извършен от Израелския институт за биологични изследвания при разработването на антитяло срещу COVID-19. Изследователите са приключили фазата на разработка и са преминали към патентоване и масово производство на потенциалното лечение.

https://dariknews.bg/novini/sviat/izrael-s-probiv-v-lechenieto-n … ronavirus-2224513

Това в Холандия - Изследователи откриха обещаващо моноклонално антитяло срещу новия коронавирус
http://www.bta.bg/bg/c/CV/id/2205049

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 11:18 от stasha_s

# 21 845
Ох, като се зареве, че мерките погазвали правата на хората, направо лудвам. Особено в България, където между свобода и слободия разлика не се прави.
Тъпчат ни от векове, от поробители до настоящи управници, но ние си мълчим и натискаме парцалите, ама инак сме много за свободата, "защитавайки" правата си в къщи на маса след втората ракия. Браненето на правата у нас се изчерпва със събирането с приятели по къщите, което събиране по някое време след поредната чашка започва да прилича на тайна партизанска завера под сурдинка или излизане навън и чупене на пейки в изблик на пиянски протест на глупостта и тъпотата, а революциите, манифестите и протестите се правят във Фейсбук, удобно седнали на дивана. И сега, когато се изискваше малко дисциплина, самосъзнание и самоконтрол за благото на всички се гракна, че свободата била отнета и правата човешки погазени. Сериозно?!
Една от причините Южна Корея да се справя добре с положението е, че те не мрънкат за мерките. Напълно наясно са, че са нужни и ги спазват. Защо те не реват, че им се потъпкват правата? Само тука всичко е конспирация. 20 години сме назад от модерните държави.

# 21 846
  • София
Министърът на отбраната на Израел Нафтали Бенет заяви, че в Израелския биологичен институт е разработено вирусно антитяло, пише „Таймс оф Израел“.

Той обяви, че е станал свидетел на „значителен пробив“, извършен от Израелския институт за биологични изследвания при разработването на антитяло срещу COVID-19. Изследователите са приключили фазата на разработка и са преминали към патентоване и масово производство на потенциалното лечение.

https://dariknews.bg/novini/sviat/izrael-s-probiv-v-lechenieto-n … ronavirus-2224513
През ден някой някакви невероятни открития прави, па молекули, па атоми, па неутрони, па джитки-майни, и резултат - нула, зероу, кръгла нула. Така че вече подминавам подобни новини бързичко, тъй като дават някаква фалшива надежда, уви.

# 21 847
Интересен документ за усвояване на пари.
http://www.budnaera.com/2007-01/2007-11-15_07.html

# 21 848
Ще ми бъде много полезно, някой да ми изброи пагазените права. Разбирам, създадени неудобства, но чак права и на мен ми идва в повече.

Също съм за идеята да се ограничават огнищата /домове, махали, квартали, градове/. Дали ще е с канартина или КПП, да става по преценка на компетентните. Настоящите КПП не ми се виждат ефективни, а "поглъщат" голям ресурс за да функционират.

През ден някой някакви невероятни открития прави, па молекули, па атоми, па неутрони, па джитки-майни, и резултат - нула, зероу, кръгла нула. Така че вече подминавам подобни новини бързичко, тъй като дават някаква фалшива надежда, уви.
Да ти дам още една, която аз не разбирам.
Световни лидери обещаха 7,4 млрд. евро за ваксина срещу коронавируса.
От една страна, все на косъм да се направи откритие /ваксина/, от друга се продължава да се твърди, че вируса все още е недостатъчно познат.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 11:13 от Mama_Nana

# 21 849
Гледах поредният брифинг на Вълчев. Отново се почувствах излъгана. Уж, ще се подкрепят родителите на малкитя деца, понеже са изчерпали отпуски и пари, обаче, не се предвиждат целодневни занимания... Е, как ще стане?!? Ето, след 10 дена трябва да се върна на работа. Постявиха ми ултиматом, но 10 годишният ми син остава в къщи. И така цяло лято?
А как според теб трябва да стане? Нали се сещаш, че докато ти си седиш в къщи, понеже държавата не се е погрижила да подкрепи родителите, някой колега в офиса ти е поел и твоята работа. Прав е работодателя да поставя ултиматуми. Който иска да се зазида на дивана да си направи сметката. Не е честно другите колеги да носят тежестта на тези дето ги е страх да си подадат носа навън.

# 21 850
А в болницата във Видин, успяха ли да потушат заразата? Дано поне там успеят, защото нещата наистина стават сериозни.
Не знам дали е пускана тук тази статия, има вчерашна дата:
КРИЗАТА ВЪВ ВИДИН: КОГАТО COVID-19 СЕ СБЛЪСКА СЪС СЕВЕРОЗАПАДА
Доста факти, които - ако са верни, обясняват в голяма степен случилото се там. Всъщност случващото се, защото още нищо не е приключило.
Много интересна статия, даже са ги накарали да си предадат част от дарените предпазни средства за видинската болница към Варна и Бургас, а лекарите им нямат нужните предпазни средства за нормална смяна. Струва ми се, че ще има да излизат още проблеми не с работата на докторите, а с администрирането и бюрокрацията.

# 21 851
МилаМира, чети, но чети с разбиране.
Кришка е писала, че трябва да тръгне на работа, но няма кой да поеме детето и, което е на 10г.и трябва да стои само у дома по цял ден, защото училищата няма да отворят врати скоро. Никъде не прочетох, че я е страх да ходи на работа или иска да се зазида на дивана. Просто се тревожи жената за детето си, което няма кой да го наглежда, докато тя работи. Това разбрах аз от поста на Кришка.

# 21 852
  • София
Аз да попитам тези, които омрънкаха света, че църквите останали отворени, че сме щели да пламнем. Че хората си ходели по селата и пак сме щели да пламнем. Е, пламнахме ли от църквите? От Великден? Сега със същия хъс едни и същи хора отново повтарят едно и също. Хора, стойте си по къщите, колкото прецените и колкото ви позволяват финансовите възможности. Но спрете да държите сметка на останалите дали и как да работят и живеят или спазват мерки. Извънредното положение изтича. КПП-тата се вдигат утре. Ще носим маски на закрито и ще изолират огнища, не всички. Хората няма да се втурнат към ресторанти и морета, спокойно. Достатъчно сме травмирани от толкова брифинги и брифингчета. Всеки е сам със собствената си съвест и решения. Винаги е било така, дори и по време на любимата ви карантина.

# 21 853
Знам, че няма място за сравнение, обаче пак ще напиша за Южна Корея. Там не са спирали да работят и не са имали някакви сериозни затваряния вкъщи. Обаче там има много голям контрол над това кой влиза в държавата. Задължителна карантина от 14 дни. Инсталираш проложение на телефона, в което попълваш 2 пъти на ден състоянието си, както и чрез него следят дали си стоиш вкъщи или си излязъл (омг, правата им са потъпкани). Също така правят изненадващи посещения дали си си вкъщи наистина или просто си зарязал телефона си там. Ако не изпълняваш карантината и отидеш на обществено място докато си предполагаемо болен и още повече успееш да заразиш други хора заради безхаберието си ти трескат една колосална глоба или те лишават от свобода за 1 година. Та, като цяло там вземат нещата много насериозно, носят маски на обществени места, не те пускат в автобусите ако си без маска.
Въпреки, че опищяхте целия форум - в България мерките не са толкова строги. Нямаме пари за тестове, но не се и следят идващите от чужбина, няма контрол над заразата. Всеки прави каквото си иска и няма никакво обществено самосъзнание. Всеки гледа собствения си комфорт, реве, че кръчми няма, опитва се да "прецака" системата като не спазва мерките. Системата ли прецаква или себе си и своите сънародници?

# 21 854
  • София
Скрит текст:
Думи на доц. Кунчев
 От началото на епидемията казвам, че има един теоретичен начин изобщо да се отървем от вируса - оставяме вкъщи за 14 дни всички, никой никъде да не мърда и той ще изчезне. Той може да живее само ако се предава от човек на човек. Само че е ясно, че това няма как да стане.
Защо да няма как да стане, това не мога да разбера?
Защото за да останем вкъщи всички, абсолютно всички, това означава да умрат много хора от други заболявания, защото няма кой да ги транспортира/лекува, да има проблеми с електричество/вода и подобни, да се спрат абсолютно всички производства за 14 дни и това в целия свят...Защо не можело да си останем всички вкъщи...Close
[/quote]

Остави производството.На ден в България умират около 250-280 човека
(които в момента никой не споменава, все едно никой не умира освен от корона), без медицинска помощ ще са двойно сигурно, не искам да смятам колко трупа ще се изкарат след една такава карантина с неясна полза.

Общи условия

Активация на акаунт