COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 859
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 21 870
А и друго интересно за Южна Корея е, че на всички здравноосигурени лица се предоставят по 2 безплатни маски седмично. Тук не стига, че останахме без работа, а пак всичко трябва да си плащаме сами. Късата клечка сме я изтеглили отдавна. Една от най-бедните държави в Европа.
А, тея патки, които са пътували болни в самолети и автобуси трябва да се опандизят. То си е опит за убийство това. Знае ли се заразените как ще изкарат болестта?

# 21 871
Всеки е сам със собствената си съвест и решения. Винаги е било така, дори и по време на любимата ви карантина.
Когато обаче тия решения рефлектират пряко върху голяма част от хора и тези решения ги засягат по негативен начин и ги застрашават, тези същите решения могат да бъдат ограничавани. Ние живеем в социално общество, не сме сами, живеем във верижна реакция. Аз не искам твоите решения, ти не искаш моите, но, ако едните застрашават другите, познай кои ще бъдат ограничени. Ако живееш в гората, не ходиш сред хората, вземай си решенията, но щом живееш в Общество ще съобразяваш решенията си с всички останали. За съвест изобщо няма да отварям дума.

А за "неработещите и затворени държави", се има предвид, не всичко в държавата да спре, а да се ограничи до максимум. Разбира се, че животоподдържащите отрасли няма и не могат да спрат, но всичко извън тях може, не за дълго разбира се, а за определено време само. Пълно и екстремно ограничаване за възможно по кратък срок. Задушаване на вируса, ограничаваме го на макс и продължаваме напред.

# 21 872
Adventurer, "стряскащата и ненаучна статия" е с автори професор по биология и биостатистика. Но дори и без overshoot, пак ще има милиони жертви.
А това, че Ангел Кунчев бил за стадния имунитет с някакви негови извадени цитати от контекст е вече връх на манипулацията. В едно от неговите интервюта той казва, че този вирус може да се самоограничи и да изчезне, без всички да го преболедуват.
И докато ти обясняваш тук какво можело и не можело с такава категоричност и желаеш да експериментираш, разпалвайки пожари, които си мислиш, че ще можеш да контролираш, един куп държави правят "невъзможното" явно, спират разпространението на този вирус и нямат никакво намерение да придобиват стаден имунитет. Сигурно са тъпи и си нямат мангъровци там да им обясняват как стоят нещата.

В днешно време можеш да си намериш всякакви професори, че даже и нобелови лауреати, които да "потвърждават" всякакви възможни безумия. Това, което е същественото обаче е, че в науката не са важни нито авторитети, нито псевдоавторитети, а това, което говорят и което могат да докажат пред научната общност.  Съвсем не случайно това е представено като "opinion", иначе научните статии, които имат някаква стойност минават през peer-review в съответните научни издания със съответния impact factor. Но понеже науката явно ти е далечно понятие, ще ти го кажа просто, за да го разбереш. Това което е казал въпросният професор е, че въпреки че са измислени парашутите и ефекта от тях е доказан чрез математически модели и практическо приложение и това е написано в учебниците, ти можеш все пак да скочиш и без парашут и почти сигурно да се затриеш... гениално е наистина, нямаше да се сетя сам! И между другото, мен човешката глупост никога не ме е "стряскала", затова и не съм използвал такава дума, казах, че ме "впечатлява", вероятно, защото е безкрайна, а това само по себе си е впечатляващо. И друг път не се пробвай с такива елементарни отговори.

Не само, че нищо не е извадено от контекста, а и съм постнал цялото интервю, и всеки може да го изгледа, "извадените цитати" са последователните му отговори от интервюто. Извадената от тебе единствена реплика (cherry picking) е от същото интервю, в което дори казва, че можем всички да се затворим 14 дни и вирусът ще изчезне, просто не го смята за възможно. Колкото до самоограничаването, той се надява на най-доброто развитие като всички нормални хора, но това не значи, че ще случи и дори си признава, че също е вярвал, че вирусът няма стъпи в Европа въобще, но това все пак се случи. Надява се също и на ваксина и на лечение пак като всички нормални хора. Разликата между желанията и реалността обаче често е огромна, а ние говорим за пандемия все пак, и не вземането на адекватни мерки на време също може да коства "милиони жертви", ако трябва да използвам твоя израз.

Това за "невъзможното" е нещо, което Кунчев повтаря много категорично в интервютата си, гледай го все пак и не ми приписвай чужди думи. Колкото до това какво правят "единия куп" други държави, можем да ги наблюдаваме и да видим до какво ще доведат различните мерки, а кой е "тъп" и кой "остър" го оставям на големи специалисти  като теб, които явно имат опит в безразборното раздаване на всевъзможни квалификации. Аз не съм тук да защитавам никой и не смятам и да го правя, още повече пък хора, който са излезли с името и репутацията си и могат да носят отговорност за думите и действията си, а не са диванни специалисти, които разбират от всичко, само защото вчера са открили Интернет и още не могат да му се нарадват.

И понеже реши да направиш нещата лични, държа да отбележа, че аз съм за спазването на официалните мерките в съответните държави, защото това е отговорното поведение, когато си част от едно общество, но това не значи, че не мога да коментирам, цитирам различни мнения или аз самият да имам различно мнение. Форумите са места за свободни дискусии в крайна сметка, а не за каквото там си въобразяваш и си позволяваш да обвиняваш, че чак и присъди да раздаваш. Все пак имай предвид, че последователното и целенасочено насаждане на страхове и масови психози чрез манипулативна информация освен, че си е патология, не е съвсем безобидна дейност особено в този форум. И не ме карай и аз да давам оценки за поведението ти, защото това е май-лесното нещо, което мога да го направя, но не това целта на форума.

# 21 873
В Норвегия призовават местните да ходят на почивка в страната, за да спомагат туристическия бранш. Със сигурност добpа идея и в България, ако някой ще ходи на почивка. Да се пускат чужденци е лудост. Внос на зараза. А ако ще са в карантина 14 дни след идването, цялата почивка им е отишла в карантина.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 12:02 от Fenris

# 21 874
Скрит текст:
Вчера бях писала за теренно проучване, чиято цел е да определи смъртността сред инфектираните. Та тя е 0.37%. Така че учените имат някаква идея все пак за смъртността. Но когато има засегнати болници и старчески домове, тогава рязко скача смъртността.
Не опонирам, но ако това е вярно, то на 7 млн., колкото сме в БГ ще загинат 25 900 човека. В момента в САЩ са регистрирани 1,2 млн., а са починали почти 70 хил. 2/3 да са починали "със" вируса,  не от него, пак са много. Кое ни дава сигурност, че сме застраховани от такъв сценарий!
Не искам хората да се страхуват, искам да бъдат предпазливи и да не подценяват реалността.

О, изобщо не сме застраховани и трябва да сме предпазливи. Но не мога да не си задам въпросса защо след като отдавна се знае, че проблемът е най-вече в болниците и старческите домове, не се направи кой знае какво за тях. Персоналът в старческите домове дали има ЛПС изобщо?Thinking

# 21 875
Чух сутринта, че Ананиев прекроява Заповедта за заведенията вероятно ще уважат исканията им.
Та те така , тЕ.

Кажи честно ли им клекнаха? Rolling Eyes
Мисля, че от Томислав Дончев слушах нещо, преговори, до късно нощес, дрън дрън. Ще излезе официално , предполагам. Този на Рафи е отразен широко в пресата, че и при Патарински лайф вчера му отделили половин час да обяснява. Отделя масите с изкуствени храсти, нямало страшно.

# 21 876
В Норвегия призовават местните да ходят на почивка в страната, за да спомагат туристическия бранш. Със сигурност дорба идея и в България, ако някой ще ходи на почивка. Да се пускат чужденци е лудост. Внос на зараза. А ако ще са в карантина 14 дни след идването, цялата почивка им е отишла в карантина.

ВМРО искат да раздават 100лв ваучери за почивка в България. Само не разбрах соц станциите по морето ни да не би набърЖе да ги "освежиха" за приемане на другарите с ваучерите тоз сезон?

# 21 877
  • на пъпа на Златията
==
А как според теб трябва да стане? Нали се сещаш, че докато ти си седиш в къщи, понеже държавата не се е погрижила да подкрепи родителите, някой колега в офиса ти е поел и твоята работа. Прав е работодателя да поставя ултиматуми. Който иска да се зазида на дивана да си направи сметката. Не е честно другите колеги да носят тежестта на тези дето ги е страх да си подадат носа навън.
==
Имам предложение , ако тоя работодател  искаше да помогне на работниците си  щеше да помисли  за работниците си някак.
Но не го интересува . Ще си намери друг работник .
Още през 70-та година  мои колеги ходиха на едно обучение в Англия.
Тогава работната седмица в Англия  беше 3 дни . Бил е в завод за  сглобяване на електронни платки .
Тогава Лондон е бил структуриран така . Отделно жилищните  квартали , в центъра административните  сгради а производствата в индустриалните квартали .
От жилищния квартал минаваш през административната зона да си свършиш някаква работа ако имаш и тогава отиваш в производствената зона .
На входа си оставяш поръчката за пазаруване . Влизаш на работа , бюрото ти предварително подредено . На всеки на бюрото телефон , ако му трябва нещо да се обади в къщи , или да си уреди нещо да не се притеснява .
Всичко ти отброено  и премерено . Събираш платката , работиш . Обядваш в  заводския стол . Излизаш от работа  вземаш си покупките за в къщи .
Тогава каза че е било срамно човвек да не работи . Били са настанени  в едно семейство  в което съпругът е бил безработен и за да му осигурят някакъв доход , завода  им е наел при тях свободна стая . Сутринта съпругът взема куфарчето със автобиографиите си  и тръгва да си търси работа . .
Та какво пречи на работодателят ти  например ако децата на неговите работници са малко , да   да се кооперират с някой друг и да  например да направят една занималня  занималня на децата ви , или една детсска градина .
Излизаш от работа , детето ти си написало домашните , научило си уроците , .. минавате през някой парк , разхождате се ,   и т.н.

Сега обаче западните общества дават достатъчно пари на работниците така че майката да може да наеме в къщи детегледачка на децата си .Прибираш се домът ти подреден , децата ти си научили ,   вечеряш  и  един час имаш свободно време за семейството си .   

# 21 878
  • София
доц. д-р Андрей Чорбанов коментира мерките, които държавата ни предприе, за да ограничи разпространението на коронавируса.
Скрит текст:
Имунитетът е един комплекс от фактори и начин на живот. Зимата е тежък период за всеки организъм. Хората стоят на затворено и тъмно и тогава проявяват недостиг на редица компоненти.
Пролетта е времето, в което човек активно започва да среща тези фактори в природата. Затова не беше добре да се затваряме заради епидемията. Разходките не трябваше да се забраняват“. Така доц. д-р Андрей Чорбанов коментира мерките, които държавата ни предприе, за да ограничи разпространението на коронавируса.
"Ще дам пример с испанския грип. Когато изкарваха хората извън палатковите лагери, в които ги лекуват, те оздравяваха много по-бързо на слънце и свеж въздух. Навън вирусът не може да циркулира", поясни пред Нова тв д-р Чорбанов.
По думите му ежедневно се срещаме с голямо количество бактерии и вируси.

"Имунната система се справя с тях успешно. Отслабвайки тези й качества, е възможно тя да стане по-податлива на летните вируси. Беше добре да приемаме витамин Д под друга форма", каза той. И допълни, че  строгите диети по време на изолация не се препоръчват.

Според него е възможно да има втори пик на коронавируса.

"Той ще циркулира, докато не се срещнат всички с него или поне огромната част от хората, които имат много контакти и пътуват често. Това няма как да бъде избегнато. Световните правителства започват да го проумяват. След като мина ужасът от първаначалната вълна, по-трезвомислещите разбраха, че няма много смисъл от пълна изолация. От самото начало говорихме много за тези мерки. Младите хора  не трябваше да спират контактите си. Още веднъж ще кажа, че деца не боледуват и почти не разпространяват заболяването. Държавите, които не затвориха детските градини и училищата, нямаха голям брой заразени деца", поясни Чорбанов.

Д-р Андрей Чорбанов заключи, че ще трябва да почакаме за ваксина. "В световната история няма успешно направена ваксина за няколко месеца. Тя се разработва за година и половина-две", каза той.

https://www.dnes.bg/stranata/2020/05/05/kakyv-shte-e-imunitetyt- … -izolaciia.448509

# 21 879
  • Bulgaria
Според мен пълната карантина в началото можеше да доведе до пълно изчистване на вируса в страната, но голям проблем е "внасянето" отвън. Натам трябваше да се насочат след това всички усилия. Тогава имахме голям шанс за успешни резултати. Сега вече нещата започват да излизат от контрол и вътре в страната и при пристигащите. Усложняваме си положението многократно. Сега, ако се наложи пълна карантина поради изпускане на ситуацията, то, тя ще продължи много по-дълго, отколкото в началото, когато имахме единични случаи. Ефектът от нея ще бъде смазващ както икономически, така и физически, а дори и чисто психологически. Невъзможно е да се овладеят нещата веднъж изпуснат ли се. Икономиката ще страда много повече при едно евентуално неконтролируемо разпространение, отколкото при едни навременни, но много строги мерки. Не знам защо все още хората си мислят, че икономиката може да се движи, когато вирусът вилнее. Няма такова нещо. А, относно балансът, който цяла Европа се опитва да създаде - при нас аз този баланс не го виждам като евентуален успешен вариант, поради простата причина, че сме безотговорни и недисциплинирани, обичаме да правим напук нарочно. Но дори да бяхме синхронизирани като войници пак ми се струва труден в нашата ситуация, голям проблем имаме с тестването, проследяването и карантинирането.

# 21 880
Аз не можах да го разбера този собственик на заведение. От 600 маси с новите разпоредби щял да има 50.. е той да не мисли, че клиентите, ще са му повече? Много хора въпреки дрънканиците тук, включително и аз, която не съм от най-бъзливите и Ви казах, че аз предпочитам да си ида от Ковид, но не да ми се сложи Американска ваксина, която е създадена за 2 месеца. Нямам никакво намерение да ходя на заведение. Аз навън си спазвам дистанция, нося си маската и си спазвам правилата, против съм единствено това да не се излиза изобщо, не е здравословно просто.

# 21 881
  • София
Винаги обичаме да си мрънкаме, но все за незначителни неща. Днес мрънкаме за парковете и пейките, утре ще мрънкаме за ресторантите. Но много малка част се интересуват от наистина наболелите проблеми, само защото все още не са ни засегнали пряко. Защо не се интересуваме, че се тества малко или не се тестват контактни, лекарите се оставят без предпазни средства, допускат се вътреболнични инфекции, пламват старчески домове, цели области. Аз не мога да повярвам защо видинчани се държат сякаш нямат проблем, а тези, които уж ръководят ситуацията това им е толкова изгодно да стоят и да гледат отстрани. Но, утре, когато ни засегне пряко ще започнем да мрънкаме защо не са взели мерки навреме, защо са изпуснати нещата. Виждаме проблем, само, когато пряко се сблъскаме с него. Така е и с безработицата и липсата на финанси. Като ни засегне пряко - олеле Боже, а иначе никога не сме се интересували колко хора живеят на ръба на бедността. Явно все още не можем да си наредим правилно приоритетите в живота.
Права си, но за тестването ние все още имаме лукса и тестваме контактни лица. В други страни като Франция и Англия изобщо не са започнали, само планират.
За финансите не знам защо всимки мълчат, наистина. Много хитър ход е отмяната на ИП, защото така Боци няма сам да носи отговорността за финансовата драма, а тази драма е много драматична. Казват все за Лукановата зима, но тагава хората имаха спестявания, а сега само задължения. Дори тук всичко да работи, дори да не зазлее много епидемиологичната обстановка туризъм няма да има, няма да има и много други неща, защото сме свързани с останалата част от света, а там е мазало. Не знам как мислят да се справят с това, но засега не виждам някакви съществени намерения да имат, а и някакъв план.

# 21 882
Радостна е бабата Blush ("бабата" го използвам с уважение, познавам я лично, а и визуалната прилика с моята баба е феноменална).

Клинична Лаборатория на Болница Токуда получи международен сертификат за качество и компетентност на PCR-диагностика на COVID-19, издаден от Instand - една от най-престижните организации за провеждане междулабораторни оценки на качеството в медицинските лаборатории

https://www.tokudabolnica.bg/bg/news/view/1787?fbclid=IwAR1EcHS4 … i3GhfzNOGHe3DtL44

# 21 883
Скрит текст:
Вчера бях писала за теренно проучване, чиято цел е да определи смъртността сред инфектираните. Та тя е 0.37%. Така че учените имат някаква идея все пак за смъртността. Но когато има засегнати болници и старчески домове, тогава рязко скача смъртността.
Не опонирам, но ако това е вярно, то на 7 млн., колкото сме в БГ ще загинат 25 900 човека. В момента в САЩ са регистрирани 1,2 млн., а са починали почти 70 хил. 2/3 да са починали "със" вируса,  не от него, пак са много. Кое ни дава сигурност, че сме застраховани от такъв сценарий!
Не искам хората да се страхуват, искам да бъдат предпазливи и да не подценяват реалността.

О, изобщо не сме застраховани и трябва да сме предпазливи. Но не мога да не си задам въпросса защо след като отдавна се знае, че проблемът е най-вече в болниците и старческите домове, не се направи кой знае какво за тях. Персоналът в старческите домове дали има ЛПС изобщо?Thinking
На мен ми се струва че персоналът в страческите домове в малките градове едва ли е особено осъзнат по отношение на необходимостта от предпазни средства, те не лекуват, а обгрижват все пак, най-вероятно са повечето санитари. Извън дома едва ли са имали и необходимита дисциплина в и извън семейството и така са внесли вируса. Това е до манталитет, това което виждаме в селата и ромските квартали например. Но за хирурзите в Пирогов нямам обяснение с манталитета, плюс това точно хирурзите много добре знаят как да се пазят.

# 21 884
  • sofia
Много ми хареса този пост:
"Ако бомбардировките на София от миналия век бяха сега...
Противовъздушната отбрана: Молим гражданите да затъмнят прозорците си и да не палят лампите, за да не могат да ги видят бомбардировачите през нощта.
Съседът отгоре: Откъде накъде ще ми взимат светлината! Това е терор! Диктатура! Нарушават ни правата!
Съседът отдолу: Аз чух, че бомбардировките въобще не са толкова лоши! Всяка есен и пролет преживяваме градушка, но досега не са ни карали да си затъмняваме прозорците!
Братовчедът: Много повече хора умират от падане по стълбите, отколкото от бомби. Значи е по-вредно да сме на лошо осветление, отколкото бомбардирани.
Случайна гражданка: Бомбите по принцип са безопасни, всичките жертви са заради излъчването на радио "София" сутрин.
Случаен, но много възмутен гражданин: Как така ще ми казват дали да си светя, бе? То не е тяхна работа! Аз на тях меся ли им се? Като у нас светя, мен ще ме целят англичаните, не тях!
Поручик Мангъров: Трябва просто да оставим съюзническите сили да сринат 70% от София и те ще престанат да се интересуват от нея. Така всички ще можем да продължим живота си нормално.
Ефрейтор Волен Сидеров: Аз призовавам всички, които обичат светлината да покажат на управляващите, че не са по-силни от слънцето и да изстрелват фойерверки!"
Георги Сл.

Общи условия

Активация на акаунт