COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 188
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 21 855
  • София
Знам, че няма място за сравнение, обаче пак ще напиша за Южна Корея. Там не са спирали да работят и не са имали някакви сериозни затваряния вкъщи. Обаче там има много голям контрол над това кой влиза в държавата. Задължителна карантина от 14 дни. Инсталираш проложение на телефона, в което попълваш 2 пъти на ден състоянието си, както и чрез него следят дали си стоиш вкъщи или си излязъл (омг, правата им са потъпкани). Също така правят изненадващи посещения дали си си вкъщи наистина или просто си зарязал телефона си там. Ако не изпълняваш карантината и отидеш на обществено място докато си предполагаемо болен и още повече успееш да заразиш други хора заради безхаберието си ти трескат една колосална глоба или те лишават от свобода за 1 година. Та, като цяло там вземат нещата много насериозно, носят маски на обществени места, не те пускат в автобусите ако си без маска.
Въпреки, че опищяхте целия форум - в България мерките не са толкова строги. Нямаме пари за тестове, но не се и следят идващите от чужбина, няма контрол над заразата. Всеки прави каквото си иска и няма никакво обществено самосъзнание. Всеки гледа собствения си комфорт, реве, че кръчми няма, опитва се да "прецака" системата като не спазва мерките. Системата ли прецаква или себе си и своите сънародници?

Предполагам, в Южна Корея премиерът не излиза всеки ден по телевизора да гълчи населението, да гледа лошо и да им вика толупи, дето спят до 12 ч., пък после му задават въпроси, нахалниците. Каквито ни управляващите, такова и населението, нима очаквате повече?

# 21 856
  • София
Естетсвено, че в България мерките не са нищо особено. Както каза Женералът - полумерки, които полу се спазваха.
Нито сме били катъо Испания, нито като Италия, нито като Франция. Тук се щъкаше свободно. Е, понякога излизаше Женералът да ни поначука канчетата по ТВ. Не разбирам още ли има хора, дето се оплакваха, че сме билЕ, видите ли "под карантина". Айде бе?!
Единствената тъпня беше КПП-тата, и то не защото идеята беше лоша, а защото реализацията й не захвана - пускаха всички, образуваха се километрични опашки....

# 21 857
Скрит текст:
Mama Nana, не знаем, но аз ти говоря за общата картина. Иначе аз мога да се разболея и то тежко, може и да не го преживея. Но това не прави вирусът по-смъртоносен.
По смъртоносен от какво? Не съм убедена, че към момента, някой може да каже каква е смъртността, дори Тесла, който си прави труда да проучва и смята. Експертите също.
- първо беше грипоподобно заболяване;
- тежко го прекарват хора, които са на възраст с множество хронични заболявания;
- има изключения, починали млади хора, за които не е ясно защо;
- пораженията са в белия дроб;
- пораженията могат да бъдат в различни органи или полиорганни;
- други.
В математиката много задачи се рашават със система уравнения, но броя на неизвестните е равен на броя на връзките/зависимостите, които съществуват между тях. До тук сме в положение с много неизвестни и недостатъчно ясни връзки между тях.
"Стаден имунитет" не знам дали е решение /според мен не е/, но "стаден манталитет" работи добре. Елегантно се вменява на хората това, което е "най- безопасно" да мислят и вярват, за да няма напрежение, защото всички виждаме, едно затваряне на парк /примерно/, колко изостри настроенията на хората, а никой няма полза от това. Същевременно освен дистанция и изолация/карантина, няма друго, което да бъде ефективно и доказано работещо, но не е толково лесно приложимо.
Така, че без да съм песимист или оптимист, не залагам на проценти в положителна или отрицателна посока. Желанието ми е колкото се може по-малко хора да се срещнат с вируса, а той да изчезне по примера на предшествениците си.

Вчера бях писала за теренно проучване, чиято цел е да определи смъртността сред инфектираните. Та тя е 0.37%. Така че учените имат някаква идея все пак за смъртността. Но когато има засегнати болници и старчески домове, тогава рязко скача смъртността.

# 21 858
Знам, че няма място за сравнение, обаче пак ще напиша за Южна Корея. Там не са спирали да работят и не са имали някакви сериозни затваряния вкъщи. Обаче там има много голям контрол над това кой влиза в държавата. Задължителна карантина от 14 дни. Инсталираш проложение на телефона, в което попълваш 2 пъти на ден състоянието си, както и чрез него следят дали си стоиш вкъщи или си излязъл (омг, правата им са потъпкани). Също така правят изненадващи посещения дали си си вкъщи наистина или просто си зарязал телефона си там. Ако не изпълняваш карантината и отидеш на обществено място докато си предполагаемо болен и още повече успееш да заразиш други хора заради безхаберието си ти трескат една колосална глоба или те лишават от свобода за 1 година. Та, като цяло там вземат нещата много насериозно, носят маски на обществени места, не те пускат в автобусите ако си без маска.
Въпреки, че опищяхте целия форум - в България мерките не са толкова строги. Нямаме пари за тестове, но не се и следят идващите от чужбина, няма контрол над заразата. Всеки прави каквото си иска и няма никакво обществено самосъзнание. Всеки гледа собствения си комфорт, реве, че кръчми няма, опитва се да "прецака" системата като не спазва мерките. Системата ли прецаква или себе си и своите сънародници?

Предполагам, в Южна Корея премиерът не излиза всеки ден по телевизора да гълчи населението, да гледа лошо и да им вика толупи, дето спят до 12 ч., пък после му задават въпроси, нахалниците. Каквито ни управляващите, такова и населението, нима очаквате повече?
Както съм написала още в първото си изречение - няма място за сравнение. Казвам го с цел да се информирате малко какво се случва "по света" и да разберете, че тук не е било много строго и правата ни не са потъпкани.

# 21 859
  • Сф
Аз да попитам тези, които омрънкаха света, че църквите останали отворени, че сме щели да пламнем. Че хората си ходели по селата и пак сме щели да пламнем. Е, пламнахме ли от църквите? От Великден? Сега със същия хъс едни и същи хора отново повтарят едно и също. Хора, стойте си по къщите, колкото прецените и колкото ви позволяват финансовите възможности. Но спрете да държите сметка на останалите дали и как да работят и живеят или спазват мерки. Извънредното положение изтича. КПП-тата се вдигат утре. Ще носим маски на закрито и ще изолират огнища, не всички. Хората няма да се втурнат към ресторанти и морета, спокойно. Достатъчно сме травмирани от толкова брифинги и брифингчета. Всеки е сам със собствената си съвест и решения. Винаги е било така, дори и по време на любимата ви карантина.
Не сме религ.нация, то и на Великден не е заради бог, а за купона и щото така.
Мисля че бъркаш за кафенетата и морето и ресторантите.Нямат даже търпение ..да се юрнат.
Логиката върви в следния ред:
1.Няма такъв вирус
2.Медиите всяват паника
3.Всеки ден от време оно измират стари хора
4.Целта е заговор да станем по- бедни, а богатите по- богати
5 Мен няма да ме хване
6.Все от нещо трябва да се умре.
7..Имам си права, няма да се съобразявам, който иска да се пази.
И те така..

# 21 860
Скрит текст:
Аз да попитам тези, които омрънкаха света, че църквите останали отворени, че сме щели да пламнем. Че хората си ходели по селата и пак сме щели да пламнем. Е, пламнахме ли от църквите? От Великден? Сега със същия хъс едни и същи хора отново повтарят едно и също. Хора, стойте си по къщите, колкото прецените и колкото ви позволяват финансовите възможности. Но спрете да държите сметка на останалите дали и как да работят и живеят или спазват мерки. Извънредното положение изтича. КПП-тата се вдигат утре. Ще носим маски на закрито и ще изолират огнища, не всички. Хората няма да се втурнат към ресторанти и морета, спокойно. Достатъчно сме травмирани от толкова брифинги и брифингчета. Всеки е сам със собствената си съвест и решения. Винаги е било така, дори и по време на любимата ви карантина.
Мисля че бъркаш за кафенетата и морето и ресторантите.Нямат даже търпение ..да се юрнат.
1.Няма такъв вирус
2.Медиите всяват паника
5 Мен няма да ме хване
И те така..

И 8. Комшията си прави каквото иска, та аз ли да се прецакам и да остана по-назад?

# 21 861
  • sofia
Гледах поредният брифинг на Вълчев. Отново се почувствах излъгана. Уж, ще се подкрепят родителите на малкитя деца, понеже са изчерпали отпуски и пари, обаче, не се предвиждат целодневни занимания... Е, как ще стане?!? Ето, след 10 дена трябва да се върна на работа. Постявиха ми ултиматом, но 10 годишният ми син остава в къщи. И така цяло лято?
А как според теб трябва да стане? Нали се сещаш, че докато ти си седиш в къщи, понеже държавата не се е погрижила да подкрепи родителите, някой колега в офиса ти е поел и твоята работа. Прав е работодателя да поставя ултиматуми. Който иска да се зазида на дивана да си направи сметката. Не е честно другите колеги да носят тежестта на тези дето ги е страх да си подадат носа навън.
Е, да, как?!? Мечтата на всеки е да лежи без заплата на дивана завинаги!
А детето му да стои затворено с него.
Отбелязах разочарование от поредните лъжи, с които ни баламосваха в началото. А именно, че държавата ще прояви грижа към децата. Защото, работим, плащаме данъци и имаме някакви очаквания.

# 21 862
Мутафчийски го мернах по Канал 3. Приемаше дарение на шест линейки за ВМА от един бизнесмен.
Беше без маска, но с ръкавици. Те ли пазят повече, вече се обърках. Предвид предстоящото ми вливане във всевъзможни бациларници, още се чудя как ще се пазя, доколкото мога.
Бил отказал да коментира решението на правителството за отмяна на ИП, било си политическо решение.
Скоро от всичката лудост ще остане само Усмивчо в осем сутрин , и толкоз с пандемията.
Чух сутринта, че Ананиев прекроява Заповедта за заведенията вероятно ще уважат исканията им.
Та те така , тЕ.

# 21 863
Вчера бях писала за теренно проучване, чиято цел е да определи смъртността сред инфектираните. Та тя е 0.37%. Така че учените имат някаква идея все пак за смъртността. Но когато има засегнати болници и старчески домове, тогава рязко скача смъртността.
Не опонирам, но ако това е вярно, то на 7 млн., колкото сме в БГ ще загинат 25 900 човека. В момента в САЩ са регистрирани 1,2 млн., а са починали почти 70 хил. 2/3 да са починали "със" вируса,  не от него, пак са много. Кое ни дава сигурност, че сме застраховани от такъв сценарий!
Не искам хората да се страхуват, искам да бъдат предпазливи и да не подценяват реалността.

# 21 864
  • София
За Южна Корея не е вярно, че не са се затваряли. Имам роднини там, българи, живеят от години там и се чуваме редовно. Тревожа се за племенниците ми защото училището им спря и ми е важно да знам всичко за тях. Те бяха първите със задължителните маски и ръкавици навсякъде още преди карантината. и то не маски като нашите , а професионални маски върху цялото лице. Децата ми пратиха много снимки как пътуват за училище в метрото с маските.
 После въведоха карантината , седмици наред беше забранено всички да излизат от вкъщи, това продължи поне 3-4 седмици , пълна забрана. Тотална. Носеха им пакетирана храна с доставка по домовете. Моите племенници учат дистанционно, ученици са в горните класове. Доста са натоварени, тестове, изпити и т.н. Но не излизат вече повече от 2 месеца. За децата говоря. Възрастните вече не са под пълна карантина. Говоря за Сеул и за моите роднини, което знам. От техните разкази. Официална информация не следя толкова какво и що се пише за Корея.

# 21 865
Тия хубавици пък, лъгали, че са се прибрали с такси, освен пътниците в самолета, са застрашили и пътници в автобус.

https://www.marica.bg/region/haskovo/jeni-s-k-19-ot-brqgovo-laja … araza-i-v-avtobus

Подобни новини ме взривяват!
Ако зависеше от мен, такива хора биха работили часове безвъзмездно в болниците, като санитари хигиенисти, след като оздравеят Дано, тогава им дойде акълът.
И, изобщо не ме интересуват правата им.
Демокрацията е свобода, но и отговорност, която при тях очевидно липсва.

# 21 866
Чух сутринта, че Ананиев прекроява Заповедта за заведенията вероятно ще уважат исканията им.
Та те така , тЕ.

Кажи честно ли им клекнаха? Rolling Eyes

# 21 867
  • Bulgaria
Винаги обичаме да си мрънкаме, но все за незначителни неща. Днес мрънкаме за парковете и пейките, утре ще мрънкаме за ресторантите. Но много малка част се интересуват от наистина наболелите проблеми, само защото все още не са ни засегнали пряко. Защо не се интересуваме, че се тества малко или не се тестват контактни, лекарите се оставят без предпазни средства, допускат се вътреболнични инфекции, пламват старчески домове, цели области. Аз не мога да повярвам защо видинчани се държат сякаш нямат проблем, а тези, които уж ръководят ситуацията това им е толкова изгодно да стоят и да гледат отстрани. Но, утре, когато ни засегне пряко ще започнем да мрънкаме защо не са взели мерки навреме, защо са изпуснати нещата. Виждаме проблем, само, когато пряко се сблъскаме с него. Така е и с безработицата и липсата на финанси. Като ни засегне пряко - олеле Боже, а иначе никога не сме се интересували колко хора живеят на ръба на бедността. Явно все още не можем да си наредим правилно приоритетите в живота.

# 21 868
Мутафчийски го мернах по Канал 3. Приемаше дарение на шест линейки за ВМА от един бизнесмен.
Беше без маска, но с ръкавици. Те ли пазят повече, вече се обърках. Предвид предстоящото ми вливане във всевъзможни бациларници, още се чудя как ще се пазя, доколкото мога.
Бил отказал да коментира решението на правителството за отмяна на ИП, било си политическо решение.
Скоро от всичката лудост ще остане само Усмивчо в осем сутрин , и толкоз с пандемията.
Та те така , тЕ.

Маска, но без да я пипаш.
Ръкавици, които сменяш редовно и не се пипаш по лицето с тях.
Спазване на разстояние от другите хора.

Третото е най-важното според мен.

# 21 869
  • София
Скрит текст:
1.Няма такъв вирус
2.Медиите всяват паника
5 Мен няма да ме хване
И те така..

И 8. Комшията си прави каквото иска, та аз ли да се прецакам и да остана по-назад?
9) Затваряне на очите за това, че властимащите не направиха необходимото за подготовка на болниците и защита на домовете за възрастни хора поне.
10) Сочене с пръст, че някой си излязал на разходка, а не тези, които не си свършиха работата

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 12:39 от zverino

Общи условия

Активация на акаунт