COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 357
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 22 365
Бих искала да попитам живеещите в чужбина каква е ситуацията с библиотеките? Отворени ли са и какъв е начинът им на работа, ако е така?
Не знам дали ще съм ти полза. В Ирландия библиотеките затвориха още на 13 март. В локдаун сме до 18 май.

# 22 366
Нова всички са в началото на епидемията, тоя вирус го нямаше в света преди половин година. Според теб коя държава е изградила стаден имунитет за да кажем че там всичко е приключило посочи я. Само че някои вече имат 100-ци пъти повече починали от други на глава от населението но те се справяли по добре, глупости на търкалета.
До 24 април в Англия и Уелс са регистрирани 27 356 смъртни случая(15 964 мъже и 11 392 жени).
Хора до 65г.     3 347
Хора на  65 + 13 599
Хора на 85+  10 410
Можеш ли да направиш същата справка за България и да съпоставим различните възрастови групи.
След това да сравним и ср. продълж. на живот
UK  81,16
БГ  74,81

# 22 367
chockolina, е Англия вече тестовете са достъпни, регистрираш се на сайта на правителството и се тестваш. Аз работя в болнично заведение, тестваха ме за първи път в четвъртък, сега в петък пак. Тук са притеснени, с около 30 хиляди починали, нещата не са розови, надминахме Италия вече. Затова са и всички тия прикоушъни.

# 22 368
Нова всички са в началото на епидемията, тоя вирус го нямаше в света преди половин година. Според теб коя държава е изградила стаден имунитет за да кажем че там всичко е приключило посочи я. Само че някои вече имат 100-ци пъти повече починали от други на глава от населението но те се справяли по добре, глупости на търкалета.

Съотношение заразени/излекувани/починали къде е в твоите сметки?

# 22 369
Тесла, не е важно как стартираме, а как ще излезем на финала.
Когато стартът ти е 10-ки и 100-ци пъти по добър от на други няма как финалът ти да е по лош от техният когато всички правят едно и също, разхлабват мерките. Как точно само при нас ще се случи катастрофа а при ЕС не с разхлабването на мерките. Само един начин има това да се случи и то е стаден имунитет да имат те, а ние не. Та пак питам коя държава е изградила стаден имунитет.
Цитат
Влизаш в профила ми и четеш предишните ми постове за ситуацията с вируса в България.

Лейдибърд да разбирам че според теб отличните резултати се дължат не на правителство, щаб, и най вече на народа, а просто че сме млада държава, БЦЖ, може и цигарите да удрят едно рамо знам ли, т.е. външни фактори ни помагат а не че се справяме толкова добре. Може и така да е, не споря, тогава щом всички фактори са в наша полза, каква точно катастрофа очаква ЕС да се случи.

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 01:01 от Анонимен

# 22 370
@Тесла един лекар пулмолог в съседната тема каза, че сме 6 пъти по-добре само заради бцж ваксината. Не знам да вярвам ли, но досега научни доказателства не са се появили. Появиха се обаче данни за починали лекари от западни страни с бцж ваксина - значи или е пресилено или непроучено добре.
Да, в Италия тази ваксина е задължителна за лекарите.

# 22 371
  • Bulgaria
Kalinka, това е реален чат. Може да не е било за Нидерландия. Аз затова се учудих относно мерките. Късно е вече да питам за кой град става въпрос. Wink

# 22 372
Влизаш в профила ми и четеш предишните ми постове за ситуацията с вируса в България.

Ама разбира се, нямам си друга работа Simple Smile

# 22 373
Скрит текст:
Тесла, не е важно как стартираме, а как ще излезем на финала.
Когато стартът ти е 10-ки и 100-ци пъти по добър от на други няма как финалът ти да е по лош от техният когато всички правят едно и също, разхлабват мерките. Как точно само при нас ще се случи катастрофа а при ЕС не с разхлабването на мерките. Само един начин има това да се случи и то е стаден имунитет да имат те, а ние не. Та пак питам коя държава е изградила стаден имунитет.
Цитат
Лейдибърд да разбирам че според теб отличните резултати се дължат не на правителство, щаб, и най вече на народа, а просто че сме млада държава, БЦЖ, може и цигарите да удрят едно рамо знам ли, т.е. външни фактори ни помагат а не че се справяме толкова добре. Може и така да е, не споря, тогава щом всички фактори са в наша полза, каква точно катастрофа очаква ЕС да се случи.
Не зная какво очаква ЕС. Аз споделям мои си размишления, както ти твоите. Харесвам начина ти на мислене и се опитах да те коригирам, защото индикаторите при сравнение действат при равни други условия. Предполагам си съгласен, че в държавите с най-висока раждаемост има и най-висока детска заболеваемост.
За мен катастрофата се състои в това, че хората в БГ нямат равен достъп до здравеопазване. То не е от сега, но сега лъсна.

# 22 374
  • Варна
chockolina, е Англия вече тестовете са достъпни, регистрираш се на сайта на правителството и се тестваш. Аз работя в болнично заведение, тестваха ме за първи път в четвъртък, сега в петък пак. Тук са притеснени, с около 30 хиляди починали, нещата не са розови, надминахме Италия вече. Затова са и всички тия прикоушъни.

Това отскоро ли е? Брат ми и жена му бяха болни преди 2-3 седмици (живеят в Лондон), не са ги тествали изобщо, по телефона са ги консултирали и са им казали да си стоят вкъщи. Смятат, че е било ковид, но не могат да се тестват, за да са сигурни. Последно се чухме в края на миналата седмица с него, все още нямаше такава възможност, били казали, че ще пускат в дрогериите от типа на Boots някакви бързи тестове по 4-5 паунда, но все още ги нямало.
Предполагам, че за медицинските лица и работещите в болнични заведения е по-различно. За съжаление, в България дори тях не тестват достатъчно.

# 22 375
Лейдибърд аз те разбирам че една държава която в определени рискови групи има по малко хора има предимство пред друга, което в тая ситуация е наш +, макар че по принцип не говори никак добре за нас че продължителността на живота ни е по ниска, но повярвай ми не само на това се дължат отличните резултати. Защото то си има причина затова. При нас пък делът на хора със здравословни проблеми, хронични заболявания е по висок. Ние сме сред най болните нации в Европа а това е утежняващ фактор. Затова няма смисъл да се правят тия сметки, ние живеем по малко защото сме по болни това е, и по ниската продължителност на живота не е основен фактор да имаме толкова малко починали, защото се дължи на това че сме по болни за да не живеем толкова.

Или иначе казано със сигурност при нас смъртността при хората 70-80 г. от Коронавирус е по висока от държави с по висока продължителност на живота, защото те са по здрави на тая възраст от нас, за да им е по висока продължителността на живота.

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 01:26 от Анонимен

# 22 376
В UK NHS има преводачи, но сега, заради риска от заразяване не ползват. Предполагам и с Холандия е така.

Тук в Швеция е практика преводачът да превежда по телефона още преди появата на вируса. Знам, че дори следствени разпити се провеждат без преводачът да ходи в полицията, а осъществява превод по телефона.
Преводача като си свърши превода се подписва в/у документа - носи отговорност ако не е превел правилно. За това и членове на семейството не могат да са преводачи.
Преди години се занимавах с преводи в Германия, за без пари, намериха ме едни БГ роми да ги водя по институциите, от 2-3-ма много бързо станаха 20-40-50, както и да е.
 Та, искаха да се присъства на място, в някои институции изискваха преводача да е регистриран и в общината като такъв, аз се регистрирах, но никога, на нищо не ми се е налагало да се подписвам, само ЛК трябваше да покажа.
 Не съм преводач по професия, просто знам немски. Никой не е изисквал и да представям документ някакъв. Явно е различно в различните държави. Но специално за дамите отХоландия, на никой не му трябва заклет преводач за да те заведе на лекар, тъпи оправдания са това.
Лично на мен са ми плащали от общината при преводи в полицейският участник 😂 нашите роми често попадат там. И понеже седя там регистрирана преводачка...обаждаха ми се посреднощите.
 Беше много сложно всичко това за мен, не се занимавам от много време, може и да се е променило нещо, не знам.

# 22 377

Това отскоро ли е? Брат ми и жена му бяха болни преди 2-3 седмици (живеят в Лондон), не са ги тествали изобщо, по телефона са ги консултирали и са им казали да си стоят вкъщи. Смятат, че е било ковид, но не могат да се тестват, за да са сигурни. Последно се чухме в края на миналата седмица с него, все още нямаше такава възможност, били казали, че ще пускат в дрогериите от типа на Boots някакви бързи тестове по 4-5 паунда, но все още ги нямало.
Предполагам, че за медицинските лица и работещите в болнични заведения е по-различно. За съжаление, в България дори тях не тестват достатъчно.
Кой може да се тества?
След бавен старт са създадени още тестови сайтове и лаборатории и повече хора са получили право на тестове.
Отначало в Обединеното кралство акцентът беше поставен върху най-болните пациенти в болниците, последвани от служители на здравните, грижи и спешните служби, а след това на други основни работници и техните семейства.
Съвсем наскоро в Англия тестовете са разширени, за да се включат всички със симптоми, които са:

над 65 години
    не могат да вършат работата си от вкъщи
    живеещи с посочените по-горе
https://www.bbc.co.uk/news/health-51943612

# 22 378
Племенникът ми  ,момче на 26 години влиза от 8 май в реанимацията на Александровска болница да прави интубирания на  пациенти
 .В ужас сме цялото семейство. Нямам думи.. едно е да си седим ва диван вкъщи друго е детето ти да е там в почти моргата..

# 22 379
  • Там,където се събуждам щастлива.
Account, така е. Заклети преводачи са за разни юридически неща. За лекар няма нужда, както и за неща в Общината. Аз имам ученици, които помагат на родителите си с превод, когато се разболеят ил трябва да се попълват някакви документи.

В полицията използват често свои колеги, които знаят даденият език. Моята приятелка е полицайка и доста често я викат. (Както тези (или познаващи ги) не казват къде точно са работили, за да се вземат мерки, така и онези в полицията мълчат, когато може някой да бъде осъден.)

Племенникът ми  ,момче на 26 години влиза от 8 май в реанимацията на Александровска болница да прави интубирания на  пациенти
 .В ужас сме цялото семейство. Нямам думи.. едно е да си седим ва диван вкъщи друго е детето ти да е там в почти моргата..

Медицина ли учи?
Интензивното не е в моргата.

Общи условия

Активация на акаунт