COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 515 273
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 29 415
  • София
Доц. Попов от ВМА обясни днес по БНТ, че са въвели при тях проследяване състоянието на болните на домашно лечение с пулсоксиметър, който предавал данните чрез Bluetooth към смартфона на пациента, а приложение оттам ги изпращало в болницата - там преценявали състоянието му и дали  се нуждае от хоспитализиране. При около 10-12% от лекуваните в къщи настъпвали усложнения и се налагало спешно да бъдат приети в болница, така че тази система била много полезна за тях. В момента имали десет болни на домашно лечение под такъв контрол.
Беше писано тук в темата, че правели това в чужбина - е, появи се и при нас накрая...
от ТУК

# 29 416
  • София
Аз вече четири пъти бях на заведение в Австрия и освен маските при влизане и шлемовете на персонала не забелязах нищо, което да правят допълнително.
Може евентуално да се каже, че са поразредили масите. Никакво.дезинфекциране не се случва.

Надявам се, че никой не се заблуждава как в заведенията се дезинфекцира слвд всеки гост, след всеки 10 гости или 100

# 29 417
Във Виена и аз не съм забелязала особени неща освен изброените, като отвориха (маски, дистанция, четирима на маса). Посещавам две заведения на приятели. Различно подхождат, може би защото в едното мястото е ограничено, а другото (за съжаление) е празно и огромно. В по-малкото място предлагат менюта, които бършат с дезинфектант след ползване и също вече не предлагат прибор с подправки за общо ползване, а опаковани в малки пакетчета кетчуп, сол и пипер. Забелязах и че вратите и в двете заведения са до 23:00 часа отворени, за да влиза въздух. Сега е ветровито, да не кажа студено.

Мисля, че десет дни след отварянето на заведенията във Виена не се е отразило още на статистиката. Аз не се притеснявам да съм на разстояние и/или отвън и общувам с едни и същи четири-пет човека. За съжаление обаче гастрономията все още е на загуба. В България как е? Наистина ли са толкова пълни ресторантите?

Скрит текст:
Нещо куриозно, което най-вероятно след няколко дни и българската преса ще каже. "Сгащиха" президента Ван дер Беллен след полунощ в градината на едно заведение, което вече е било затворено. Тоест оставили са го с жена му да си допие отвън и са заключили. Сега е интересно дали гастрономът ще плаща 30.000 глоба (президентът ще ги поеме) или ще съставят прецедент. Офциално им дават да работят в момента до 23:00, а отвън и при нормални условия изключително рядко имат право да оставят гости след единайсет. Сивата зона на закона обаче спори дали гастрономът няма право да остави гости, ако вече е приключил с касата и заключил, тъй като минава в частния сектор.

# 29 418
  • София

Мисля, че десет дни след отварянето на заведенията във Виена не се е отразило още на статистиката. Аз не се притеснявам да съм на разстояние и/или отвън и общувам с едни и същи четири-пет човека. За съжаление обаче гастрономията все още е на загуба. В България как е? Наистина ли са толкова пълни ресторантите?

В центъра на София са претъпкани денонощно, а като е по-хладно са си на закрито. Пушат си наргилета, един върху друг си седят... пък да видим и тук как ще се отрази, макар като не тестват да няма и как да разберем навреме.

# 29 419
Чакай сега, хората са казали готви се за зима, но очаквай лято. Няма лошо да сме подготвени за най-черния сценарий, пък нека не се случи, дай боже. Аз не очаквам втора по-тежка вълна, но това не значи, че трябва да се отпуснем и да не внимаваме. 
Колкото до грипа, бях дала една статия от Австралия с графика, на която се виждаше, че мерките срещу ковид бяха смачкали и грипа.
За морбили, него не можем да го спрем, но за него имаме ваксина и това е една от ваксините, които трябва да се наваксат с приоритет от тези, които са пропуснали, заради ИП.

# 29 420
Тук е интересно кога ще започнат да валят бройките от новозаразени. Малко преди падане на ИП се започна разпускане на мерките, а след 13-ти направо настъпи истерия, по мое скромно мнение. Почивните дни почти не тестват, значи няма да е в началото на следващата седмица, но вероятно по-следващата? А и зависи къде и кого ще тестват. В Италия и Испания близо месец се проепидемчваха здраво преди да се омажат. Или бъркам? Прогнози?
Моята прогноза е , че края на юни, положението ще е извън контрол.

Хора, смятам че е редно вече личните лекари да дават направления за тестове като целта да е дори леките симптоми да се тестват, а не само който е стигнал с пневмония до болница. Представете си какво ще стане есента като започнат всички останали вируси (особено в детските градини нон стоп карат вируси) и никой няма да знае дали е болен от обикновена настинка, грип или корона...Това значи, че всички продължават да си ходят болни на работа, както и на градина/училище. За една хрема или малко температура никой няма да си остане вкъщи, нито ще му дадат болничен, няма да дава и всеки път по 100 лева за тест.

# 29 421
"Общата смъртност в страната в периода 9 март – 26 април по данни на Националния статистически институт е съизмерима с тази от предходната година, като до този момент се наблюдава 3-процентно понижаване в общата смъртност за периода в сравнение с 2019 г."[/b]

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/05/25/samo-6-novi-sluchaia-n … lite-sa-22.450919

Simple Smile коментарът е излишен.

# 29 422
  • Mostly in my mind
https://m.24chasa.bg/mnenia/article/8619916
Най-искрено се надявам този човек да не е прав.Той предполага,че наесен ще очакваме втора вълна на ковид+грип+морбили🙁
Е, айде сега. Кога е имало наесен грип?

# 29 423
https://m.24chasa.bg/mnenia/article/8619916
Най-искрено се надявам този човек да не е прав.Той предполага,че наесен ще очакваме втора вълна на ковид+грип+морбили🙁
Е, айде сега. Кога е имало наесен грип?
Мерна ли СЗО и спирам да чета.

# 29 424
  • При семейството си
Red_baloon, ако не те притеснява, би ли споделила ЛЛ на сестра ти прав/а ли се оказа?

# 29 425
Чета и сценарии, че вирусът си заминава завинаги през юни....общо взето каквото и да се случи, вече е предсказано. ...

# 29 426
  • София
Чета и сценарии, че вирусът си заминава завинаги през юни....общо взето каквото и да се случи, вече е предсказано. ...
Е как тъй?? Дори и от Бразилия ли?
Сигурен съм, че доцен ЧоРбанов е предсказал тези събития!

# 29 427
  • София
От това, което виждаме, втора вълна едва ли ще има.

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/edva-li-sh … -covid-19-6110045

# 29 428
Разглеждам страницата Projections в Worldometers и не мога да разбера защо за Румъния, в графиката Daily deaths (третата), прогнозира прогресивно покачване от юни до август? За никоя друга европейска страна не виждам подобна прогноза, пък и в графиките на Румъния досега нищо особено не виждам. Thinking

# 29 429
  • София
"Общата смъртност в страната в периода 9 март – 26 април по данни на Националния статистически институт е съизмерима с тази от предходната година, като до този момент се наблюдава 3-процентно понижаване в общата смъртност за периода в сравнение с 2019 г."[/b]

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/05/25/samo-6-novi-sluchaia-n … lite-sa-22.450919

Simple Smile коментарът е излишен.

Да, сигурно за едни по-малко катастрофи става въпрос

Общи условия

Активация на акаунт