COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 515 279
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 30 030
  • София
Приятелка от Русия , журналист:
"Днес в Москва продължиха домашната изолация до 14 юни. " 😒
Писнало им е и на тях.

Това е странно, при положение, че Мясников (техният Мутафчийски) последно обясняваше, че паниката около коронавируса е "пълна глупост", а малко преди това каза, че умирали хора, на които "им е дошло времето".

# 30 031
  • Сф
Писнало им е и на тях.

Това е странно, при положение, че Мясников (техният Мутафчийски) последно обясняваше, че паниката около коронавируса е "пълна глупост", а малко преди това каза, че умирали хора, на които "им е дошло времето".
Не знам, това е от снощи във фейса и. Питат я хората как е.Казва още , че излизат 3 седмично само на разходка по график, с маски,пътувания с кола неограничено, с-у ел.подпис (някакъв имат, ) и на работа пак с него, работят, и до аптека и магазин пеша можело.

# 30 032
Разбирам, че смятат да махнат карантината за пристигащите от чужбина, но не разбрах изобщо как ще ги проследяват освен, че РЗИ-тата щели да следят и потушават огнищата...

Кунчев отдавна е хвърлил око на карантината при пристигане да я маха, поне от три седмици го говори по интервюта. Аз логика не виждам, според него нямало смисъл, защото в Европа навсякъде имало разпространение... Така и не му разбрах тезата.

# 30 033
Писнало им е и на тях.

Ами нищо странно няма. Отприщи ли се лавината веднъж, нищо не може да я спре. Противно на очакванията, резултатите от карантината започват да се виждат не след 2 седмици, дори не и след 4, а едва след 6-тата седмица. Поне тук беше така. Имам спомен, че съфорумките от Италия и Испания споделяха нещо подобно. Да кажат и тези във Великобритания при тях как е.

# 30 034
  • София
Цитат на: ColorIndex
Не е точно така - Испания от 10 дни отново катери в броя заразени, дори Германия има увеличение. Дано обаче излезе така, че вируса има срок на годност 70 дни, в смисъл да е опасен за популацията (ама че как звучи, все едно сме животни някакви).
Не виждам такова увеличение, може да са вдигнали броя тестове, по-важен показател е броят починали на ден както и излекуваните. Сигурен съм, че и в двете държави R<1, с тоя вирус работата е малко тип "вържи попа за да е мирно селото". А май точно утре стават 72 дни от началото на карантината у нас - за този период китайците затвориха Ухан.
Данните са публични, не съм си ги измислил. Проверете. https://www.worldometers.info/coronavirus/country/spain/
За броя тестове отдавна се доказа, че е несъществен показател, както между другото винаги съм твърдял.
Испания не катери, поне според официалните данни. В уорлдометер се публикуват резултатите от PCR+тестовете за антитела. Но новите зарявания са само тези регистрирани с PCR. Вчера бяха около 231, дните преди това около 150-180. Ето една графика от доклада на министерството, на която се вижда как новите случаи (по-тъмно зелените барове) намаляват.

Друг е въпрос, че последните дни от министерството промениха начина на отчитане, добавят и махат случаи на кило, както и починали (добавиха 600+, после махнаха 2000) заради извършени корекции, махане на повторения и вече не мога въобще да им хвана края какво се случва. Каталуния си има собствено мнение за отчитането, бави данни....не разбирам добре случващото се. Уорлдометер не отразява  ситуацията  Испания, така както я описват местните власти. Преди два дни не можах а разбера от къде дойдоха едни 280 починали, като министерството изнесе около 50, но най-вероятно в мен е грешката. Самото министерство дава много объркващи данни с тези изравнения, един ден на долу един на горе.
Важното е, че за момента нещата тук са по контрол. Хората започнаха да си водят живот близък до нормалния, барове, плажове, неизбежни струпвания на хора. (Уточнявам, че  различните региони в Испания са в различен етап на отпускане на мерките. Аз съм в регион с най-разхлабени мерки, т. нар. фаза 2. Мадрид едва наскоро влезе във фаза 1 в която се разрешава отварянето на терасите баровете. Та там вероятно няма струпвания на хора все още.)
Маските са задължителни на обществени места, открити и закрити. На открити ако можеш да спазваш 2м дистанция може да не слагаш. Но много хора злоупотребяват с това и в най-голямата блъсканица по морската алея не слагат маски. Та сега ако не се вдигне броя на заразените, значи може и а сме се спасили, поне за лятото.Simple Smile

Последна редакция: чт, 28 май 2020, 10:31 от pimpinela

# 30 035
Чуждунци ще се пускат ли по нашите курорти? Точно като най-безопасна страна, предполагам ще представлява за тях интерес. Дали няма да си вкарат и екстрите като дойдат... Thinking
А. Кунчев каза, че НОЩ ще предложи да отпадне 14 дневната карантина, защото се насочват към промяна на стратегията и няма да наблюдават толкова привнесените случаи, колкото евентуалните вътрешни огнища във фирмите, при възобновилия се работен процес. В тази връзка, щели да изтеглят РЗИ пунктовете от границите и те да работели вътре в населените места, където им е нужен пълния капацитет. Не каза обаче кое, кога.

Изобщо не е стратегия, а не могат да смогнат да ограничат вноса,  не се справят с тази част от мерките.
Ако беше стратегия, щях да си помисля, че има норма за изпълнение от брой заразени, която не успяваме да изпълним.
И на децата е ясно, че няма как ние да се чистим отвътре, те да влизат отвън и да си мислим, че така ще се справим.

# 30 036
Някой разбра ли на РЗИ правилата за "контактни" ?
Преди аз като бях контактна, друга моя близка не беше, защото е влизала в стаята с "болния" един единствен път за десетина минути.

Колко време и колко близо трябва да си до човек с COVID, за да те броят контактен? И може ли да си направиш тест от РЗИ при съмнения, но без да те карантинират? Примерно посетил си в последните дни няколко болници и се притесняваш - да те тестват, а не да даваш ти 130лв.

Хубаво е, че са намалели случаите, ама ей тези неща ако се разяснят на хората и тестват маааалко повечко (защото 1000 човека нищо не са, признайте си), би било добре.
И те самите въобще не са наясно какво правят..По какъв начин определят кой е контактен и трябва ли да се тества? Пълна хамалогия е при нас.
И трябва да започнат да тестват, за да се добие някаква представа какво се случва - и аз съм на мнение, че 1000-1200 теста на ден са нищо! Незнам на какво се радват хората тук, но за мен този брой тестове са си много малка цифра за 7 000 000 държава. В една Македония със 2 000 000 жители, правят по мин. 600 теста дневно.
Това със махането на карантината си е нож с две остриета - ще си влизат тук българи и чужденци от силно засегнати държави, ще си разнасят вируса едно хубаво и тогава хубаво ще се омажем. Отделно, все още много компании / офиси не са започнали да работят както преди и тепърва ще започне скупчване на хора по колективите.
Ta виждам, че вече се говори в минало време за коронавируса в България (какво можело да се случи, пък как не се случило) - не бързайте със заключенията. Никога не е късно да станем за резил Wink

# 30 037
  • Bulgaria
Днес гледах репортаж от един хотел в Албена. Утре очакват първите си туристи. За мен това не е никаква почивка в пълния смисъл на думата. Подозирам обаче, че туристите ще са далеч от спазването на правилата и ще си направят кефа като за последно. И с отпадането на карантината нещата ще се влошат. Днес от брифинга информацията е на двата полюса. Вирусът е опасен, оставя поражения върху организма, имунитетът може да е краткотраен, но ние отваряме всичко, хората за море си мислят, за дискотеки си мечтаят, но иначе маските ще останат за много дълго време на закрито. Само, че в заведенията на закрито, дискотеки и барове хората няма как да са с маски. Много ми се иска да се запази тази тенденция за намаляване на случаите, но не го вярвам.

# 30 038
Всъщност в Москва въобще не е толкова добро положението с вируса, не разбирам тези хора, които се оплакват от хигиенните мерки. Познавам само едно семейство там, но не мога да кажа, че им е писнало. В началото случващото се в Европа им се струваше нереално, но откакто шефът на правителство се разболя, си промениха много мнението. Беше началото на април някъде. И най-извествият им вирулог беше заразен. До единайсти май имаха платена отпуска, ако съм разбрала правилно, а за децата към стотина евро допълнително. Ако в България при малкото случаи и малко помощ от правителството хората са изнервени, ми се струва далеч по-разбираемо, отколкото например в Москва.

# 30 039
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10157776423016429&id=662466428
Как се е развивала ситуацията в Нидерландия, за мерките и т.н.

# 30 040
Кунчев днес каза, че задължителното носене на маски щяло да остане "за много дълго време". Точно в разгара на епидемията никой не носеше маски, сега уж като вече намалят случаите ще ни карат да носим маски до края на света. Искам да го видя той как ще носи маска през август месец на 30 градуса жега.

# 30 041
Маските нали ще се носят на закрито само?

# 30 042
  • София
Кунчев днес каза, че задължителното носене на маски щяло да остане "за много дълго време". Точно в разгара на епидемията никой не носеше маски, сега уж като вече намалят случаите ще ни карат да носим маски до края на света. Искам да го видя той как ще носи маска през август месец на 30 градуса жега.

Всяка заповед е предпоследна. Като стане стабилно 27-30 градуса, бързичко ще си сменят мнението. А и как ще караме негово величество туристът да носи маски (риторичен въпрос)...

# 30 043
Маските нали ще се носят на закрито само?
Още по-лошо. Вървиш си по улицата и решаваш да влезеш в магазин. Вадиш маската от джоба и я слагаш. Излизаш от магазина, сваляш маската. Влизаш в градския транспорт. Вадиш маската от джоба и я слагаш. Слизаш от автобуса, сваляш маската и я слагаш в джоба.... И така 20-30 пъти дневно вадиш маска, слагаш маска, сваляш маска, слагаш маска... От това по-ужасно нещо просто няма. Противоречи на абсолютно всички правила за правилно и безопасно носене на медицински маски. А правилото е само едно - слагаш маската на НОСА И УСТАТА и повече не я пипаш. Пипаш я само за да я свалиш и да я хвърлиш. На следващото слагане е нова маска, защото старата вече е замърсена. Колко маски трябва да има човек в себе си за да може да спазва правилата за носене на маска?

# 30 044
  • Street of Dreams
Резервна маска, или постоянно дезинфекТиране на ръцете (не знам защо всички казват дезинфекЦиране по ТВ).

Не е сложно да се спазват някакви мерки, стига сте мрънкали за глупости.

Общи условия

Активация на акаунт