COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 966
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 30 360
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Срещу грип има ваксини и лекарства, освен това грипът не е с толкова висока смъртност. Не ви ли омръзна, се чудя.

И много интересно как хора, които призовават да забравим за ковид и да си живеем живота, непрекъснато пишат в темата за коронавируса. Т.е. самите те не правят това, което пропагандират. Иначе хората ще забравят за вируса когато изчезне или намалее драстично, не преди това и не защото някой така им е казал.
Това за противогрипната ваксина "удобно" се пропуска, защото много хора са против и не си я поставят. Да, ама изборът е техен, личен, отговорността за близките им също. Така че аз все още продължавам да не разбирам защо от самото начало ковид се сравнява с грип, като поне за мен аналогия няма. Като прибавим и имунитетът, който имаме против грип, като сложиш на кантара и многобройните антивирусни препарати, някои от които успешно "борят" грипа още в зародиш, и то все едно да сравняваме ябълки с алуминиеви плоскости.....
Изборът да се седи два или повече месеца "у дома по диваните" също беше личен. Да, ИП, мерки, но и явно доста хора се презастраховаха и седяха буквално окупирани по домовете си без да си подават носа навън с дни и седмици. Поради различни причини, ама отново лични. И направен собствен избор. И сега не могат да се примирят, че един вид "са се минали", щото нещо чакали, ама то не дошло. Вместо да се радват поради този факт, се търсят грешки, недомислици, пропуски, интерпретира се, преувеличава се....всъщност това са неизбежни неща. Всяко нещо, всяка теория си има и противници, и поддръжници. Важното е да има баланс и да не се стига до крайности и явни лъжи. Защото тогава става грозно.

Аз продължавам да чакам заповедта на Ананиев, за да видя Русия и Нидерландия в кой списък ще са.
Това, което може би отрезвило хора, които продължават да повтарят, че този вирус е подобен на грипния е да поемат тежестта на отговорност към човек, пострадал от него. Толкова много лекари, които се сблъскват на първа линия с него обясняват, че нещата са тежки, ама не ... пишман философите си продължават.
Познат лекар на мъжа ми, работещ във ВМА му каза, че негов колега преминал през заразата е като сдъвкан и изплют - състарен с години.
Повечето го карат безсимптомно и леко и това е факт. И да, определено има голяма разлика с грипа. Грипа засяга най - вече децата и младите.
Кой грип? Кой щам? Линк, статистика в потвърждение на горното би ли било възможно да предоставиш?

"Възприемчивостта при човека към грипната инфекция е много висока. Най-възприемчиви са децата от 6 месеца до 3 години (около 40% от общия брой случаи)."

Възрастово разпределение в България: "През последните години се наблюдава, че боледуват основно деца от 0 до 14-годишна възраст. По време на пандемии се поразяват хора от всички възрасти."

"Злокачественост. При грипа се наблюдават тежко протичане и понякога значително ниво на смъртност."

"При средно тежките и тежките случаи може да се поразят и вътрешните органи с поява на различни усложнения. Най-често болестта се усложнява с пневмония. Тя протича с токсикоза, задух, цианоза, тахикардия. Вторичните бактериални пневмонии се предизвикват от пневмококи, стафилококи и други видове бактерии. Усложненията са най-чести при възрастните хора с хронични белодробни изменения. Нерядко усложнение при деца до 1-годишна възраст е грипозният круп."

"При вторична бактериална инфекция се откриват катарална пневмония, гнойна пневмония и дори гангрена на белия дроб. В мозъка и мозъчните обвивки изпъкват хеморагични промени, а в симпатикусовите възли има дегенеративни промени."

Справка Уикипедия:
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%BF

"Четири грипни щама ни атакуват, най-засегнати са децата и бебетата"

https://www.google.com/amp/s/www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/184971- … ta-i-bebetata/amp
"През последните години се наблюдава, че боледуват основно деца от 0 до 14-годишна възраст. По време на пандемии се поразяват хора от всички възрасти."
Мдаа. Сама даваш отговори.
Във всичко останало, което си публикувала, пише "децата". За децата, и бебетата. Не за "младите".
Младите и сега бяха засегнати, видя се от статистиките и у нас, и в чужбина.

И с какво думата за която се хвана " млади" променя значението на това, което съм написала? Нима бебетата и децата са стари... Засегната е основно друга възрастова група, както и съм написала и не рядко има усложнения и фатален край в нея. Коронавируса в това отношение е благосклонен. При пандемии от грип са засегнати всички, както пише в Уикипедия. А възрастните и болните са изложени на голяма опастност от усложнения  и при грипа и при коронавируса.
За нищо не съм се "хващала", просто се опитах да ти кажа, а и покажа, че при грип не боледуват само деца, а и хора от други възрасти, вкл. и млади хора. И при пандемия са засегнати наистина всички. Както и при короната, "благосклонен" е вируса за младите, и то не за всички от гледна точка на това, че няма летален изход, но то не значи, че преболедуването не нанася трайни усложнения върху организма им, пък било той и млад.
И отново ще се върна на имунитета, който един възрастен човек има към грипа, защото той не е при нас от вчера или онзи ден. Затова и бебетата и децата боледуват повече от грип, те нямат този имунитет, който има един 60 годишен примерно. И ако няма съпътстващи заболявания, един 60 годишен може и да премине леко през едно грипно заболяване. Докато короната е нов вирус, организмът няма имунитет, съпътстващите заболявания допринасят за тежко и понякога фатално "изкарване".
Така че според мен между грип и коронавирус разлики има, и то не са малко. И не е редно да се прави паралел между двете, и да се сравнява смъртност и брой заболели.
Ама моля ти се, никога не съм твърдяла обратното, а ти се опитваш да ми докажеш, че греша за нещо, което не съм твърдяла.
Грипа е вирусно заболяване, както и коронавируса, така че си е съвсем логично да се прави сравнение.

# 30 361
Лоши новини за туризма: Големите немски туроператори отказват почивки в чужбина(голяма част) до 29.06. В същото време, само 13% от германците заявяват, че са склонни да почиват в друга европейска страна.

Как отказват? Може ли линк?

# 30 362
Уфф..на майка ми едната колежка е под карантина. Живее с дъщеря си, която се оказала с позитивен PCR тест. Нямам никакви подробности, само 1 телефонен разговор с леееко филмираната ми майка

Самоцитирам се. Майка ми е с отрицателен PCR. Колежката й е под карантина, чака назначаване на тест от РЗИ.
Явно нямат много работа в клинична лаб, резултатите излезнаха за 5-6 часа.
Много се радвам за майка ти.
Моята днес са я приели във ВМА. Взели са й тест - от носа+ гърлото. Каза, че чак утре ще й кажат резултата. Чакаме
Ще пиша подробности. Днес не й е бил лек ден....

# 30 363
Повече засяга млади, да. Повече се заразяват, но не бих казала, че повече умират.

# 30 364
Това е седмична графика на Англия и Уелс, показваща обща смъртност, смъртност от грип и пневмония, смъртност от ковид, съотнесено с 5 годишната средна

https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_COVID-19_pandemic_ … he_United_Kingdom

# 30 365
Стискаме палци момичета!
Дано и при майката на Катерица се окаже излишно притеснение.

# 30 366
Гърция ще отвори врати за посетители от 29 държави от 15 юни, когато се опитва да възстанови своята жизненоважна туристическа индустрия.
Тези държави обаче не включват Обединеното кралство, Италия, Испания и Франция - които са били силно засегнати от пандемията.
Страните са: Германия, Австрия, Дания, Норвегия, Кипър, Израел, Швейцария, Япония, Малта, България, Китай, Хърватия, Австралия, Нова Зеландия, Северна Македония, Албания, Естония, Латвия, Ливан, Литва, Унгария, Южна Корея , Сърбия, Черна гора, Румъния, Словения, Словакия, Чехия и Финландия.
Гърция наложи строго блокиране в началото на огнището, което помогна за ограничаване на броя на инфекциите и смъртните случаи до сравнително ниски нива. След облекчаването на ограниченията той постави туризма - жизненоважен за икономиката му - в центъра на своите планове.
https://www.bbc.co.uk/news/live/world-52844350

# 30 367
Катерица, стискам палци и чакам добри новини Hug

# 30 368
Катерица, стиснати палци и от мен Flowers Four Leaf Clover

# 30 369
  • Другата България
Флейм, радвам се за майка ти.
Знам колко я мислиш, знам къде работи, знам какво работи, знам с кого работи.
А и от нея зависят много хора, от това да е здрава. Добре е, че ги тестват.
Сигурно ли е, че колежката ѝ се е заразила от дъщеря си, а не е станало обратното?

# 30 370
Катерица, ако е удобно - има ли представа как/откъде може да се е заразила?
Стискам палци да не е това!

# 30 371
Хайде, нас скоро ще ни разпускат:
- на 15.06. в Австрия отпадат маските в обществения транспорт, аптеки, магазини, училища
- гастрономията ще затваря в 01:00 и могат да сядат повече от четири човека на една маса
- остава дистанцията от един метър, а, където я няма, маски, както и неподаването на ръка и нецелуването (тук за поздрав се целуваме по бузите два пъти)
- ако числата се вдигнат, ще реагират първо само на регионално ниво

Актуално са по 20-25 случая дневно. 16.586 позитивни, 434.302 теста.

Каза, че чак утре ще й кажат резултата.
Бързо оздравяване, каквото и да е! Много неприятно.

# 30 372
Флейм, радвам се за майка ти.
Знам колко я мислиш, знам къде работи, знам какво работи, знам с кого работи.
А и от нея зависят много хора, от това да е здрава. Добре е, че ги тестват.
Сигурно ли е, че колежката ѝ се е заразила от дъщеря си, а не е станало обратното?

Нищо не е сигурно, защото дъщерята пък е студентка в МУ и доброволства в едно спешно отделение, та знае ли се, не се ли..Чака се и тестът на майката, която пък чака РЗИ нещо да направи. На този етап са й казали да седи под карантина и да чака. Те пък живеят двете заедно и няма кой къде да отиде. Неприятна история..

# 30 373
  • София
Всичко си е почти като преди ИП, поне що се отнася до градския транспорт - пълно е. Няма и лакът разстояние между пътниците, колкото и човек да реши да спезва дистанция. Около една-трета видях да са без маски или с маски под носа. Контролите минават, ама и те къде с маски, къде под носа.

Преди малко на едни руски новини ми попадна за случай, в който фелдшер от бърза помощ (обаче забравих града) направил няколко минути видео, в което разказал как в разгара на епидемията не са достигали защитни средства. Сега го дават под съд за фалшиви новини, веднага от местните здравни власти правят обратното видео, показват как се били подписали всички в книгата, че получавали достатъчно облекло, били тренирали и т.н. Обаче фелдшерът си настоява на своето и много лекари отвсякъде го подкрепят, направили са един вид протест. От прокуратурата и съда към момента мълчат.

# 30 374
Норвежците отварят границите за Дания от 15 юни. Датчаните отварят границите и за Германия и Исландия. Условието на датчаните е, че си запазил поне 6 нощувки извън Копенхаген.

Същевременно в Швеция има 84 нови смъртни случая последното денонощие и 2048 настанени в болница в момента. Тегнел казва, че се забелязва тенденция за увеличаване броя заразени и че заразените са по-млади. Според него обяснението е, че се тества повече, не че заразата се разпространява.

А според мен шведската стратегия е причината никоя от съседните й страни да не иска да си отвори границите към страната.

Общи условия

Активация на акаунт