COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 950
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 30 390

Това как ще го коментирате, въпросът ми е към юристите основно? Таис?
Мога или не мога да посещавам игрални зали?

Аз го разбирам, че може да се посещават след 1.06, забраната е от 26.05 до 1.06.
За да не пишат нова заповед явно.

# 30 391
# 30 392
Повечето държави с развит туризъм са отписали сезона и въобще не си правят труда да привличат туристи. Ние ли сме "най-чистата държава", че е такъв зора да си привнесем зараза? Нещо като "пир по време на чума ли се очертава" сезона при нас?

# 30 393
  • София
Вижте, Заповедта въвежда мерки за Периода от 26.05 до 14.06, които са:
забранителни за игрални зали (до 01.06).
разрешителни - за игрални зали -  след 01.06.
Дискотеки-забранени до 14.06.
Разбира ли се?

Т.е. - общо противоепидемични мерки за конкретния период, в който от-до забранени дейности, от-до разрешени дейности.

# 30 394
Значи си чакаме шведите и англичаните.

# 30 395
Скрит текст:
Това как ще го коментирате, въпросът ми е към юристите основно? Таис?
Мога или не мога да посещавам игрални зали?
Чисто лично мнение - след 01.06 може да посещаваш всичко изброено в т. 2, съгласно указанията в т. ІІ /т.е. министрите, които отговарят за съответната сфера съгласуват конкретни мерки с МЗ/, като изключение остават дискотеките, пиано-баровете и нощните барове.

# 30 396
Здравейте бях писала тук че края на февруари изкарах аз и детето нещо вирусно при него мина леко при мен доста тежко. Днес си пуснах Elisa тест за Ig G антитела излезна положителен. Някой знае ли при такъв резултат правят ли задължително и за Ig M или само ако аз си реша. В смисъл РЗИ взима ли отношение или от мен зависи дали ще пусна и за текуща инфекция. Детето и мъжът ми трябва ли да се тестват задължително или само по наше желание съответно плащане.

Здравей, можеш ли да припомниш, вие май бяхте в Пампорово или някакъв друг курорт или се бъркам?
За другото, мисля че няма нужда да пускате тестове за текуща инфекция, според мен е минало и заминало, но все пак ако искаш се обади в РЗИ да попиташ.
Да точно така бяхме на Пампорово на 14 февруари Детето се разболя седмица след това но е ходел на градина няма как да знам от къде. При него беше температура и конюктивит аз се заразих докато му чистих очите пинах се по невнимание веднага ме засърбя и се почна лек конюктивит и после гърбобол суха кашлица, синузит и 2 седмици не ми минаваше. Никой не ме изследва за Ковид макар че ходих при личнаха и на частно при УНГ.
Лошото е че отключих нещо друго след това и не знам дали може да е свързано. В понеделник ще ходя при личната че ме вика но доколкото разбирам иска сама да си плащам изследванията за Ковид както и мъжът ми. Говорих и с педиатъра на детето каза да го изследваме но на частно  защото не се покривало от касата.

# 30 397
Така става с юристи завършили  примерно "Бургаския свободен университет" без час свободна практика и само седящи на държавната хранилка ... после защо арестуват министрите, с такъв материал - такива и заповедите и решенията. В МЗ специално съм чувал, че са много зле с кадровия ресурс. Министър - икономист, явно има няколко семестъра в МА или е просто любител "медик".

# 30 398
  • София
На някой прави ли му впечатление, че съседите ни (Северна Македония) в последните няколко дни отбелязват ръст на ново заразени? В началото на месец Май, в продължение на няколко дни отчитаха по 2-3-5, след като бяха в локдаун, сега поотпуснаха мерките и днес имат 52. Дано овладеят положението.
Замислих се за споделеното от FlameV - на момичето й правят 2 последователни теста, въпреки, че първият е положителен. Хммм, ако при всички се процедира така, то значи реално днешната бройка е 850 тествани човека, а не 1700:)
Забелязваме. Преди седмица ли беше, имаха 42-часов локдаун, ако се не лъжа.

# 30 399
Тегнел казва, че се забелязва тенденция за увеличаване броя заразени и че заразените са по-млади. Според него обяснението е, че се тества повече, не че заразата се разпространява.

Колко повече са тествали тази седмица няма как да знам. Следващата седмица ще кажат колко теста общо са направили през тази седмица, тук не съобщават броят на тестовете всеки ден. Иначе от понеделник до петък тази седмица цифрите са: 352 починали и 3017 нови случаи.

Иначе досега ей им го тествaнето до миналата седмица. Миналата седмица са направили 4 700 теста по-малко тестовете от по предната седмица, та това че са започнали повече да тестват засега не го вярвам.

Скрит текст:
Седмица 21 - 28 000, от тях положителни - 3 565
Седмица 20 - 32 700, от тях положителни - 3 813
Седмица 19 - 29 000, от тях положителни - 3 958
Седмица 18 - 28 800, от тях положителни - 3 661
Седмица 17 - 24 600, от тях положителни - 4 249
Седмица 16 - 20 000, от тях положителни - 3 860
Седмица 15 - 19 900, от тях положителни - 3 657
Седмица 14 - 17 700, от тях положителни - 3 274
Седмица 13 - 12 300, от тях положителни - 1 782
Седмица 12 - 10 300, от тях положителни - 903
Седмица 11 - 9 000, от тях положителни - 829
Седмица 10 - 4 300, от тях положителни - 189

Последна редакция: пт, 29 май 2020, 22:34 от Анонимен

# 30 400
разрешителни - за игрални зали -  след 01.06.
Разбира ли се?
[/quote

То се разбира,  ама е нелогично в една заповед първо да забраняваш за няколко дни, в следващата точка да разрешаваш 🙄 Затова хората се чудят. Хем така, ама иначе след 5 дни друго.

# 30 401
  • София
разрешителни - за игрални зали -  след 01.06.
Разбира ли се?
[/quote

То се разбира,  ама е нелогично в една заповед първо да забраняваш за няколко дни, в следващата точка да разрешаваш 🙄 Затова хората се чудят. Хем така, ама иначе след 5 дни друго.

Е, те тия заповеди станаха пословични....

# 30 402
  • София
Днес, 29.05.2020 г. си е исторически ден. За първи път от началото на пандемията общия брой на закритите случаи е по-голям от активните такива. Simple Smile Обърна се тенденцията и вече връщане назад няма.
И всичко това въпреки, че сме в т.нар. световен пик, който започна преди около 2 седмици и продължава да е във вихъра си.
Когато нещата в двете Америки, близкия Изток + Индия, Пакистан и Бангладеш се успокоят ще се ориентираме към приключване с пандемията. Не изцяло разбира се, че но нещата ще утихнат и ще се позабрави за вируса, така да се каже.

# 30 403
Скрит текст:
Тегнел казва, че се забелязва тенденция за увеличаване броя заразени и че заразените са по-млади. Според него обяснението е, че се тества повече, не че заразата се разпространява.
Колко повече са тествали тази седмица няма как да знам. Следващата седмица ще кажат колко теста общо са направили през тази седмица, тук не съобщават броят на тестовете всеки ден. Иначе от понеделник до четвъртък тази седмица цифрите са: 352 починали и 3017 нови случаи.

Иначе досега ей им го тествaнето до миналата седмица. Миналата седмица са направили 4 700 теста по-малко тестовете от по предната седмица, та това че са започнали повече да тестват засега не го вярвам.

Скрит текст:
Седмица 21 - 28 000, от тях положителни - 3 565
Седмица 20 - 32 700, от тях положителни - 3 813
Седмица 19 - 29 000, от тях положителни - 3 958
Седмица 18 - 28 800, от тях положителни - 3 661
Седмица 17 - 24 600, от тях положителни - 4 249
Седмица 16 - 20 000, от тях положителни - 3 860
Седмица 15 - 19 900, от тях положителни - 3 657
Седмица 14 - 17 700, от тях положителни - 3 274
Седмица 13 - 12 300, от тях положителни - 1 782
Седмица 12 - 10 300, от тях положителни - 903
Седмица 11 - 9 000, от тях положителни - 829
Седмица 10 - 4 300, от тях положителни - 189

Като гледам расте броя тествани всяка седмица. Нямам цифрите, някъде из норвежките новини го мернах това, което написах. Изненадах се малко, че норвежците избраха само Дания за корона-приятел, а не например и Гърция. Но пък много норвежци имат вили в Дания или наемат ваканционни къщи, та сигурно заради това.

# 30 404
Цитат на: Diavolo
Когато нещата в двете Америки, близкия Изток и Индия се успокоят ще се ориентираме към приключване с пандемията. Не изцяло разбира се, че но нещата ще утихнат и ще се позабрави за вируса, така да се каже.
От твоите уста в божиите уши, но смятам, че за това трябва да се потрудим защото нищо не идва даром поне доколкото се разбра с тоя вирус. Някак си не му се изчезва магически като сезонен грип. Аз предполагам ще се сбъдне прогнозата на някои експерти, че през колкото повече хора премине по-слаб ще става и в крайна сметка ще останат само "безобидни щамове", в Италия примерно има някакъв сигнал, че това се случва.

Общи условия

Активация на акаунт