COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 946
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 30 405
Днес, 29.05.2020 г. си е исторически ден. За първи път от началото на пандемията общия брой на закритите случаи е по-голям от активните такива. Simple Smile Обърна се тенденцията и вече връщане назад няма.
Скрит текст:
И всичко това въпреки, че сме в т.нар. световен пик, който започна преди около 2 седмици и продължава да е във вихъра си.
Когато нещата в двете Америки, близкия Изток + Индия, Пакистан и Бангладеш се успокоят ще се ориентираме към приключване с пандемията. Не изцяло разбира се, че но нещата ще утихнат и ще се позабрави за вируса, така да се каже.
[/spoiler]
Я кажи , ходи ли ти вече на басейн, че от няколко дни си мисля къде изчезна.

Колкото до Заповедите на Ананиев.Калпави , или не, те нямат обратно действие. Всяка нова, която отменя предходна, действа за в бъдеще. Защото гледах един репортаж преди дни по някоя тв, за един такъв казус - дама влиза в Б-я, дават и предписание на 14 дневна карантина. Междувременно излиза новата заповед на Ананиев за 7 дневния срок, знаете там хипотезата. И нашата решава, че ще си лети в чужбинско, като си нарушава карантината . И я арестуват на летището. Щяла да съди България, че и адвокатка се яви да бръмбори. Много смешно ми стана, ама карай, важно е да ни покажат по телевизора.

# 30 406
Скрит текст:
Тегнел казва, че се забелязва тенденция за увеличаване броя заразени и че заразените са по-млади. Според него обяснението е, че се тества повече, не че заразата се разпространява.
Колко повече са тествали тази седмица няма как да знам. Следващата седмица ще кажат колко теста общо са направили през тази седмица, тук не съобщават броят на тестовете всеки ден. Иначе от понеделник до четвъртък тази седмица цифрите са: 352 починали и 3017 нови случаи.

Иначе досега ей им го тествaнето до миналата седмица. Миналата седмица са направили 4 700 теста по-малко тестовете от по предната седмица, та това че са започнали повече да тестват засега не го вярвам.

Скрит текст:
Седмица 21 - 28 000, от тях положителни - 3 565
Седмица 20 - 32 700, от тях положителни - 3 813
Седмица 19 - 29 000, от тях положителни - 3 958
Седмица 18 - 28 800, от тях положителни - 3 661
Седмица 17 - 24 600, от тях положителни - 4 249
Седмица 16 - 20 000, от тях положителни - 3 860
Седмица 15 - 19 900, от тях положителни - 3 657
Седмица 14 - 17 700, от тях положителни - 3 274
Седмица 13 - 12 300, от тях положителни - 1 782
Седмица 12 - 10 300, от тях положителни - 903
Седмица 11 - 9 000, от тях положителни - 829
Седмица 10 - 4 300, от тях положителни - 189

Като гледам расте броя тествани всяка седмица. Нямам цифрите, някъде из норвежките новини го мернах това, което написах. Изненадах се малко, че норвежците избраха само Дания за корона-приятел, а не например и Гърция. Но пък много норвежци имат вили в Дания или наемат ваканционни къщи, та сигурно заради това.

Расте до 20 седмица и след това за 21 седмица (това е миналата седмица са направили по-малко тестове от предишните три седмици).

Швеция (10 млн. население) - направени тестове 238 800 (починали 4 350)

Дания (5 млн. население) - направени тестове 607 000 (починали 538 )

Норвегия (5 млн. население) - направени тестове 245 000 (починали 236)

# 30 407
  • София
tays,
Тц.
Там, където ходих бе затворено допреди десетина дена, след това не съм проверявал. Бях решил в понеделник пак да проверя и да ходя ако всичко е Ок. Просто не ми се разкарва до центъра. Иначе някои басейни уж са отворени, други не.
По-скоро е въпрос на време да се цопна, ама все още не съм.

# 30 408
Цитат на: Ladybird
Маските и сега не са задължителни, а за другото - прочети поста над твоя - описах хронологията. Какво означава "доста време нямаше"?
На 14 март затворихме а при вас на 20-ти, мисля, че тия няколко дни бяха ключови за плъзване на заразата.
Ама то при тях разпространението е започнало по-рано отколкото при нас и не е за няколко дни плъзването на заразата.

# 30 409
Тоя вирус не вирее в басейни и вода, единственият риск да те зарази някой е такъв с потенциал да заразява околните - а такива изглежда са малко. Лошото на тоя вирус е дългия инкубационния период, повечето заразени нямат представа всъщност от кой и кога са се заразили.
@Тhe_Third мисля, че има пряка връзка с гъстотата на населението заразата, в UK e доста по-голяма отколкото  у нас особено в големите им градове. Виж примерно най-малко пострадалия щат в USA Hawai:
https://health.hawaii.gov/news/corona-virus/hawaii-covid-19-dail … gest-may-28-2020/
мисля, че имат точно нашата бг гъстота на населението + това, че са остров което е допълнителен бонус.

Последна редакция: пт, 29 май 2020, 19:51 от pehoko

# 30 410
Защо не пуснеш нова тема, The_Third?

# 30 411
  • Другата България
Скрит текст:
Това как ще го коментирате, въпросът ми е към юристите основно? Таис?
Мога или не мога да посещавам игрални зали?
Чисто лично мнение - след 01.06 може да посещаваш всичко изброено в т. 2, съгласно указанията в т. ІІ /т.е. министрите, които отговарят за съответната сфера съгласуват конкретни мерки с МЗ/, като изключение остават дискотеките, пиано-баровете и нощните барове.
Да, така се оказа, ама по начинът, по който е написано хората се объркват, и става една...
Благодаря на всички за мненията, просто исках да "си сверя часовника".

# 30 412
Във Великобритания май доскоро не са имали карантина за пристигащите на острова. Става дума за милиони, които ходят там целогодишно от целия свят.
Също така си спомням, че когато в Европа вече гореше, при тях имаше мачове, концерти, изглеждаше, че го раздават доста лежерно, а Бо Джо говореше с половин уста за стаден имунитет. После бързо се извъртяха, но тези седмица-две забавяне кой знае колко са им стрували.

# 30 413
  • Мадрид / София
При нас почват съдебни дела срещу правителството за периода около 8 март, че не са предупредили народа да не се събира на манифестации и с това са допринесли за разпространяването на вируса и съответно големия брой жертви. Ще видим до къде ще я докарат.
Катерица, дано се размине на майка ти!
Колко случаи е имало примерно 5-6 март на базата на които правителството би забранило масовите събирания?

За 5 март в UK е имало 115 случая - вече са преминали 100 и казват, че пандемията минава в следващата фаза. Тогава е и първият смъртен случай.
По-назад бях дала карти с разпространението преди и след 8М. Ма са над 1000 стр. назад. Ако ти се рови виж ги. Мнението на независими адвокати, конкретно за този случай е, че могат да се подведат под отговорност, тъй като с пълно съзнание са заблудили хората, че видиш ли, няма никаква опасност и ако има заразени/болни ще са 2-3, не повече! Да бе, хиляди са до сега и затова ще им се търси отговорност.

# 30 414
Във Великобритания май доскоро не са имали карантина за пристигащите на острова. Става дума за милиони, които ходят там целогодишно от целия свят.
Също така си спомням, че когато в Европа вече гореше, при тях имаше мачове, концерти, изглеждаше, че го раздават доста лежерно, а Бо Джо говореше с половин уста за стаден имунитет. После бързо се извъртяха, но тези седмица-две забавяне кой знае колко са им стрували.
На Тръмп примерно му държат сметка защо не са въвели мерките по-рано, но той казва, че е нямало как да се оцени тогава ситуацията без да се предизвикат бунтове срещу мерките. Там всъщност всеки щат си е като малка държава и президентът има правомощия само да внася генерални регулации без право да им се меси пряко в политиката. Още от януари са започнали работата по ваксината, това му е една от отбранителните позиции, но то си е след "дъжд качулка" при тях работата разбира се.

# 30 415
Скрит текст:
Скрит текст:
Тегнел казва, че се забелязва тенденция за увеличаване броя заразени и че заразените са по-млади. Според него обяснението е, че се тества повече, не че заразата се разпространява.
Колко повече са тествали тази седмица няма как да знам. Следващата седмица ще кажат колко теста общо са направили през тази седмица, тук не съобщават броят на тестовете всеки ден. Иначе от понеделник до четвъртък тази седмица цифрите са: 352 починали и 3017 нови случаи.

Иначе досега ей им го тествaнето до миналата седмица. Миналата седмица са направили 4 700 теста по-малко тестовете от по предната седмица, та това че са започнали повече да тестват засега не го вярвам.

Скрит текст:
Седмица 21 - 28 000, от тях положителни - 3 565
Седмица 20 - 32 700, от тях положителни - 3 813
Седмица 19 - 29 000, от тях положителни - 3 958
Седмица 18 - 28 800, от тях положителни - 3 661
Седмица 17 - 24 600, от тях положителни - 4 249
Седмица 16 - 20 000, от тях положителни - 3 860
Седмица 15 - 19 900, от тях положителни - 3 657
Седмица 14 - 17 700, от тях положителни - 3 274
Седмица 13 - 12 300, от тях положителни - 1 782
Седмица 12 - 10 300, от тях положителни - 903
Седмица 11 - 9 000, от тях положителни - 829
Седмица 10 - 4 300, от тях положителни - 189

Като гледам расте броя тествани всяка седмица. Нямам цифрите, някъде из норвежките новини го мернах това, което написах. Изненадах се малко, че норвежците избраха само Дания за корона-приятел, а не например и Гърция. Но пък много норвежци имат вили в Дания или наемат ваканционни къщи, та сигурно заради това.
Расте до 20 седмица и след това за 21 седмица (това е миналата седмица са направили по-малко тестове от предишните три седмици).

Швеция (10 млн. население) - направени тестове 238 800 (починали 4 350)

Дания (5 млн. население) - направени тестове 607 000 (починали 538 )

Норвегия (5 млн. население) - направени тестове 245 000 (починали 236)

Оу, датчаните много са се постарали с тестването. Но пък интересно, че Швеция и Норвегия са на едно и също ниво по брой направени тестове. Аз мислех, че Норвегия е най-зле от скандинавските, защото постоянно там се оплакваха защо не се правят повече тестове. Но сега се изграждат големи drive-in места за тестване, та да видим. Аз се надявам да няма втора вълна наесен, защото към края на годината се прибираме по план. Живот и здраве, де.

# 30 416
Защо богатата Ломбардия бе най-тежко ударена от коронавируса в Италия?

"Имахме симптоми на нетипична бронхиална пневмония, която не се поддаваше на лечение. Когато болестта не отминаваше дълго, започнахме да се чудим дали не е свързана с коронавируса", разказва Муси пред The Guardian.
64-годишната му пациентка е хоспитализирана на 14 февруари - няколко дни, след като се доказва евентуалният първи случай на предаване на заразата вътре в областта Ломбардия, в град Кодоне. Тестът показва, че тя има коронавирусна инфекция.
"Дълго време се борих, за да я тестват. Една от най-големите грешки бе, че се тестваха само тези, които са били в контакт с китайците или са били в Китай", възмущава се Муси.
И така COVID-19 безпрепятствено се разпространява из Ломбардия седмици преди първият потвърден случай.
Едно от обясненията защо Ломбардия бе толкова тежко ударена е именно това - здравните власти в региона игнорират притесненията на личните лекари, които забелязват необичайните симптоми.
Само там COVID-19 убива почти 16 хил. души, а над 87 хил. са заразени. Това е най-големият брой на смъртни случаи на глава на населението от цяла Италия. Само за сравнение, в съседните Пиемонт и Венето вирусът отнема живота на 3838 и 1898 души.
"Някои лични лекари се опитаха да предупредят здарвните власти за необичайната пневмония. Така че или е имало проблем с комуникацията, или на никого не му е пукало достатъчно", казва Усуели. Реакцията на властите в региона бе бавна - да, девет града бяха поставени под карантина, заедно с един във Венето. Но за разлика от Ломбардия, Венето успява да установи контрол над епидемията чрез масови тестове.

Ала Ломбардия се бави с поставянето на Бергамо под карантина, най-вече заради бизнес асоциацията, която не желае това да се случи.

TLDR: Не са реагирали на време, коронавирусът се е разпространявал безпрепятствено дълго време, когато реагират вече нещата са доста напреднали и извън контрол.
https://www.dnes.bg/eu/2020/05/29/zashto-bogatata-lombardiia-be- … -v-italiia.451444

# 30 417
В Италия основният проблем е застарялото население защото тоя вирус се оказа като смъртна присъда ако си над 70г.
Мисля, някъде мернах цифра 77г. средна възраст на починалите там, у нас е 66. А всъщност много тежко засегнати европейски държави въобще ще забранят техни туристи да почиват зад граница, така доколкото разбрах е във Франция.

Последна редакция: пт, 29 май 2020, 20:19 от pehoko

# 30 418
  • Мадрид / София
При нас почват съдебни дела срещу правителството за периода около 8 март, че не са предупредили народа да не се събира на манифестации и с това са допринесли за разпространяването на вируса и съответно големия брой жертви. Ще видим до къде ще я докарат.
Катерица, дано се размине на майка ти!
Колко случаи е имало примерно 5-6 март на базата на които правителството би забранило масовите събирания?

За 5 март в UK е имало 115 случая - вече са преминали 100 и казват, че пандемията минава в следващата фаза. Тогава е и първият смъртен случай.
Поста ми с картите е от 17 май. Потърси го ако те интересува.

# 30 419
Оу, датчаните много са се постарали с тестването. Но пък интересно, че Швеция и Норвегия са на едно и също ниво по брой направени тестове. Аз мислех, че Норвегия е най-зле от скандинавските, защото постоянно там се оплакваха защо не се правят повече тестове. Но сега се изграждат големи drive-in места за тестване, та да видим. Аз се надявам да няма втора вълна наесен, защото към края на годината се прибираме по план. Живот и здраве, де.

Швеция е най-зле по всички параграфи. Швеция и Норвегия са с еднакъв брой тестове, но Швеция е с двойно повече население.

Вчера по новите чух, че само 4 държави са с отворени граници за чужденци - Швеция, Великобритания, Ирландия и Словения. Не знам за останалите три държави, но Швеция никога не е затваряла своите граници.
http://epicenter.bg/article/Samo-4-darzhavi-v-Evropa-sa-otvorili … IDEO--/218218/7/0

Великобритания ще въвежда от 8 юни задължителна 14-дневна карантина за влизащи в страната, независимо дали тези граждани са нейни или чужди.
https://btvnovinite.bg/svetut/pri-pristigane-vav-velikobritanija … a-za-vsichki.html

Тенгеле не смята да затваря шведските граници и в бъдеще, според него е безмислено. Задължителната 14-дневната карантина пък щяла да наруши правата на гражданите и чужденците и нямало да я бъде. Тук всеки си влизаше и влиза без никакви декларации и карантини. Ако някой реши да се карантинира след влизане в страната, го прави само и единствено по своя воля и съответни никой не го проверява.

Последна редакция: пт, 29 май 2020, 20:39 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт