Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 27

• 26 214
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
Тъкмо наваксах с последните страници.
Невенка, с все сърце се моля котенце да се оправи бързо и дълготрайно! 🤍

Аз искам да попитам тези от вас, които са постигали състояние на кетоза, за колко дни сте я постигнали и на колко въглехидрати сте били? По принцип нямам за цел да го карам кето, но май без да се усетя бях залитнала натам (имах всички симптоми на кето грипа) и се замислих, че бих пробвала за малко, колкото да видя как ще се чувствам.

По отношение на цитратите - аз имам калиев. Надявам се да е ок. Чудя се само в какво количество да го пия. От сегашния ми 1 таблетка е 100мг.

А по отношение на момичето с кистите (съжалявам, забравих никнейма, а пиша от телефона и не мога да се върна назад), бих препоръчала да провери естрогена. С висок естроген имало по-голяма вероятност от поликистозни яйчници и кисти по ЩЖ.

А, и по темата за кафето 😃 - аз много го обичам на вкус и от време на време си правя (тоест, не всеки ден), но от 3-4 години горе-долу ми се доспива и се чувствам безенергична след кафе, независимо чисто или с мляко (не го пия със захар и други примеси, както и не го приемам редом със или след хранене). Някой от вас има ли подобни усещания?

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 15:40 от Essner

# 286
Oryon, да, обикновено преди цикъл е по-засилено желанието за сладко, но тогава колкото и странно да звучи, успявам да го контролирам. Може би защото когато прекаля в този етап от месечния цикъл, положението става наистина зле. Подувам се ужасно много. Задържам вода, която после по никакъв начин не успявам да изхвърля със седмици. Тези “кризи за сладко” се появяват по-скоро, когато увелича плодовете. Като че ли те ми провокират апетита за сладко.

Essner, ако става въпрос за мен, изследвала съм Estradiol и беше 336 (161-774). Тестостеронът, пролактинът,  беше също ок. Единствено LH беше леко завишено и съотношението LH/FSH беше 2,8 , поради тази причина ми изписаха инофолик.

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 16:30 от AnMary

# 287
Невенче, стискам палци котето да се оправи.

А към всички, които имат много кила.
Не може да си въобразявате два дни да ядете по-режима и после да хапнета торта, вафла и друга подобна глупост.
И да казвате че не става. Дори и по-бавни В, като пълнозърнест ориз, леща, боб, хляб пак биха ви върнали в изходна позиция.
Нужни са месеци, а при някои година, даже две за да се нормализират нивата и да се свалят килата.
И когато това стане, може понякога да си позволявате. ПОНЯКОГА, не през ден.

D_D_D, ще ме извиняваш, ама какви са тия протеинови барове? Че в тях има захар и не са за ИР.
Освен месо, може да ядеш и яйца. Има и гъби, сирене. Защо трябва само месо?
Колкото до мазнината. Ние не я ядем с лъжици. В нормално количество.
 Примерно ям пилешка пържола и салата. В салатата си слагам зехтин. На мен ми е идеално.
Впрочем не може да очаквате за три дни организма да се нормализира. Месеци му трябва.

# 288
Тези “кризи за сладко” се появяват по-скоро, когато увелича плодовете. Като че ли те ми провокират апетита за сладко.

Явно на някои от нас така им действат плодовете, много ги обичам и аз, обаче... и мен много ме разяждат.

# 289
  • Paris, France
Essner, благодаря за пожеланията. Котьо е малко по-добре. Отърва операция засега. Имаше прекалено алкална урина и затова полищучи струвит. Ако се държи 6.2 струвитът се разтваря, а неговата беше 6.5. Той не пие вода. Не обича. Вземете пример и пийте вода. Котките трябва да имат кисела урина, а хората неутрална.

Високият естроген е добър, защото предпазва от остеопороза и омазняване на вътрешни органи и праща мазнините на задник и бедра. Проблем е ниския прогестерон и това е връзката с глада преди цикъл. Прогестеронът се прави от магнезий.

ДДД, аз всеки ден хапвах по нещо сладко. Сега, когато съм кето, от 2 седмици нищо сладко не ми се е прияждали, но в началото ми се ядеше. Аз те съветвам да си ядеш сладко като ти се яде. Няма смисъл да се мъчиш. Даже е зле за лептина. Ако имаш два почивни дни, почни през тях да се тъпчеш със салата и протеин, често, да ядеш по 5-6 пъти и да ходиш бързо или да бягаш. Няма да оправи глада за сладко с магическа пръчка, но ще го намали значително. По 2 връзки магданоз със зелен лук и зехтин и лимон да ти е едната салата.

Прималяването не е от ниска или висока захар, а от бързото падане на захарта, което няма как да се избегне докато сме пълни с глюкоза.

алиннна, твоите проблеми с храна и излизане са отдавна, обаче можеш да ги преодолееш. Вече ти писах сто пъти - АД не ти помагат, а вероятно замазват липсата на инозитол, защото се закачат за Сите рецептори. Ти и с тях не излизаш.

Смъртта на съпруга ти не е начало на проблемите с тегло, а ги е задълбочила. Луташ се и само за диети и добавки плямпаш, обаче с плямпане не става. Една диета, втора, трета и ако не спортуваш след това няма диета, която да те задържи слаба.

ОК е да циклиш - диета и лежане и след това активен живот и ядене. Но ти не циклиш, а ядеш хем ВХ, хем мас. Либерална ВМ-НВХ за тебе не може да работи. Стягаш се и полагаш усилия.

За излизането до магазина - избери разходка в права линия и без магазин с хора. Трябва да знаеш, че имаш лесен изход и можеш да се прибереш веднага щом се почувстваш зле. Първия ден 50 метра и връщане, дори и да се чувстваш прекрасно. Втория ден 70, третия 100. От четвърти до десето ден вървиш тези 100 метра няколко пъти, 10 пъти, ако ти е кеф, но не отиваш по-далеч..

Идея - понеже имаш нерационален страх от какво ще кажат хората - грабваш една паница с котешка храна и ако те питат защо вървиш напред назад обясняваш, че търсиш котка, която от 3 дена не се е появявала. Описваш котката като тигрова, каквато е всяка втора улична. Даже полиция няма да те спре. Хората са състрадателни към животни. С такава паница успявам да ида на над 1км от дома, че тук на повече е забранено, шшшшшт.

Инозитол - не се прави почивка когато има признаци за липсата му. Тези, които пият високи дози, нещо като 20грама на ден заради Bipolar, OCD не бива да го спират в никакъв случай, а бавно да намаляват и ако се появят симптоми да увеличават. За поликистоза може да се спре ако няма симптоми, но се започва пак при появата им. Моето СПКЯ изчезна още първия месец и оттогава не се е появявало, но пиех дълго магнезий и друго работи.

LH пада много бързо след махане на мазнините във вътрешни органи и диета. Има в Гугъл много информация как да се свали. ДДД, моята клинична картина беше досущ като твоята. Всичко в норма и леко завишен ЛХ.

Скрит текст:
Невенче, стискам палци котето да се оправи.

А към всички, които имат много кила.
Не може да си въобразявате два дни да ядете по-режима и после да хапнета торта, вафла и друга подобна глупост.
И да казвате че не става. Дори и по-бавни В, като пълнозърнест ориз, леща, боб, хляб пак биха ви върнали в изходна позиция.
Нужни са месеци, а при някои година, даже две за да се нормализират нивата и да се свалят килата.
И когато това стане, може понякога да си позволявате. ПОНЯКОГА, не през ден.

D_D_D, ще ме извиняваш, ама какви са тия протеинови барове? Че в тях има захар и не са за ИР.
Освен месо, може да ядеш и яйца. Има и гъби, сирене. Защо трябва само месо?
Колкото до мазнината. Ние не я ядем с лъжици. В нормално количество.
 Примерно ям пилешка пържола и салата. В салатата си слагам зехтин. На мен ми е идеално.
Впрочем не може да очаквате за три дни организма да се нормализира. Месеци му трябва.

Благодаря за пожеланията.

Нарочно цитирам текста. Да, трябват месеци и години. Колкото са повече килата и времето, в което сме били болни, толкова повече време е нужно и е добре да се заредим с търпение.

И да наблегна на количеството мазнини. Чела съм хора да се оплакват, че им е мазно и ги е гнус да ядат мас. Ми не я яжте, бря! Точно както Елора го обясни - зехтин в салатата и колкото има по месото, малко от витД и омега 3 и това е. Чуя ли, че на някого му е мазна диетата, сипва кокосово масло в кафето и яде масло с лъжица зная, че прекалява с мазнините. А те отиват директно в шкембето при ИР ако са повече от изгореното.

Аз се подготвих ментално да не ям нищо тестено, боб, торта 2 години. След два месеца ги по асях без да ми се качва захарта. Ако ги ядете докато сте на ВМ, дори веднъж в месеца, това дръпва назад и е по-лошо от нормално хранене.

Всеки път, в който хапнете ВХ, тялото ви седи на глюкоза още седмица, но като не ги ядете разгражда ваши мускули и в края на диетата се озовавате по-зле и с влошена инсулинова чувствителност, защото нямате мускул, който да консумира глюкоза. Диабетиците имат тънки крака и меко, пълно коремче. Не го допускайте.

Веднъж е ОК да намалявате ВХ и да загубите малко мускул, но тръгнете ли на мазнини е добре да траете, докато загубите теглото.

Ако ще ядете боб, бонбон, мед, ябълка е по-добре да си ги ядете без мас и да не се залъгвате, че правите нещо.

Спрях плодовете и сега понякога ги ям, но не ми понасят особено ежедневно.

# 290
Така е, не пречи да пробвам. Работата е там, че не знам с кое да започна. С пълно отказване от въглехидрати ( имам предвид млечни и плодове и зеленчуци) и съответно увеличаване на мазнините, или постепенно- да започна с много салати и месо и да изключа ядките и млечните. Ориз, картофи, хляб, захар, не ям. Като изключим “кризите”, за които ви споменах. Те са веднъж на 2-3 седмици. През останалото време се старая да се храня изчистено. Сутрин не закусвам- пия чисто кафе, на обяд ям месо със зеленчуци. Следобяд ям ядки или протеинов/ веган бар, на вечеря същото като на обяд, но тогава добавям и чедър или друго мазно сирене и кисело мляко понякога с плод и/ или ядки. Така се храня, когато се ограничавам. Явно обаче не е правилно, щом нямам енергия, не се чувствам добре и качвам кг. Може би и тези въглехидрати са ми много.
Ами избери си един вариант и действай. Ако/като се налага, ще променяш в крачка. Ако чакаш да си изградиш пълна програма и тогава да започнеш, ще има да си почакаш. Не става така.

Аз лично, спрях всякакви ВХ от раз и ядях само месо и зеленчуци първия месец, обаче продължих да чета по темата и така реших, че ще махна и зеленчуците. В началото ми беше тегаво без ВХ (зеленчуците не са ми липсвали и за миг), но постепено се нормализираха нещата и така вече повече от година. Хипогликемии (притрепервания от глад) изчезнаха и не съм имала нито една криза от тогава. Болките по ставите изчезнаха. Сега се обажда само тазобедрената, ако стъпя извън режима, най-вече след ядене на джънк.

Тези протеинови барове ги разкарай, както и растителните олиа. Зехтин само за салати. Аз не бих готвила, колкото и да ме убеждават, че нямало проблем.
Наблягай на месо/риба, а салатите за гарнитура. Трябва ти гориво - мазнини и строителен материал - протеини, желателно остонвно от животински произход. И продължавай да четеш, анализираш и ако трябва променяш това или онова, докато си нагласиш режима според твоите нужди и вкусове.

# 291
Невенка, ти пък защо обикаляш с паница Dizzy Face Е то зад блока има една много голяма поляна, там без проблем ходя и обикалям да храня котета и кучета. Ами явно  социофобията надделява над агорафобията, защото по поляната си обикалям- до магазина ме е страх да отида...
По принцип от януари до сега ако не бях на 95% стриктна, нямаше как да сваля тези 10 килограма, защото метаболизмът ми е абсолйтно заспал....Единственото нещо, което не мога да преборя е храненето през деня....Мъча се, но ми е много трудно. Дори да изям две варени яйца, веднага ми става зле, отпускам се и заспивам...Не знам дали няма и друга причина......не мога да си го обясня, но аз поне от над 25 години съм на този режим-цял ден чай и кафе, вечеря -късно в 22 часа-едва тогава огладнявам. така, че проблемът е не, че не спазвам режима стриктно, а, че не мога да се науча да ям през деня и да ям до 19 часа вечерта....

# 292
Благодаря ви, момичета!
Махам барчетата категорично. Аз с мазното нямам проблем, даже сухото месо не ми е вкусно, а салата мога да я ям и със зехтин и без.
За сега ще пробвам, както ме съветвате- месо/яйца/ мазни сирена със салати. Продължавам си инозитола и добавям магнезиев цитрат и витамини.

# 293
Яж си го зехтнина, само не готви с него. С масло и без това става много по-вскусно всичко Simple Smile

# 294
При мен най-добре действа да си представя, че съм на мястото на хората които обожавам. Да си представя колко много ме обичат, да се погледна през техните очи. Често това което ни спира е не липсата на воля, а това, че не обичаме себе си достатъчно. А когато човек не се обича достатъчно е трудно да намери път към промяната, а е толкова лесно да се самосъжалява и да си намира оправдания и извинения...Играла съм го това "хоро"- ако човек не започне да се грижи за себе си поне толкова добре колкото го прави за любимите си хора, не е на добре. Живеем в телата си и няма как да сме добре, ако сами не полагаме грижи за себе си и ако не се обичаме. Т. е. изключително важно е да се наблегне на ГРИЖА и ОБИЧ към самите себе си. След малко повече от 2 месеца имам рожден ден. Поставих си за цел дотогава да съм свалила толкова кг и толкова добре да се грижа за себе, че като се събудя на рождения си ден да се почувствам горда от себе си. А догодина по същото време се надявам да нямам излишни кг. Ще видим... Blush
Междудругото, откакто пия магнезий се чувствам по-добре. Интересно е, че пак започнах да изпитвам глад- което е добре, понеже когато не се чувствам гладна свалям ужасно трудно (говоря за нормален физически глад часове след храна, а не за "инсулинов" глад или вълчо апетит).

# 295
  • Paris, France
алинна, при нас е забранено да се излиза извън километър от мястото, където живеем, а големите супермаркети са на 1.2, 1.5 километра от дома ни. При всяко, абсолютно всяко излизане от входа попълваме на телефона декларация, с имена, дата и място на раждане, адрес с код, час на излизане и причина. При ветеринаря не искаха да ни пуснат в клиниката и двамата. Същото е при зъболекар. В аптеките влизат по толкова хора, по колкото могат да бъдат обслужени наведнъж, според броя гишета. Другите чакат навън. Декларацията се попълва при абсолютно всяко излизане. Понеже е в интернет, може да се следи кой кога и за какво излиза.

Е, значи имаш социофобия, а не точно агорафобия. Ми супер. Припкай из ливадата!

Режимът цял ден чай и кафе и ядене веднъж дневно е режим за надебеляване. Сто пъти ти писах - като ти се повръща от 2 яйца изяж едно. После още едно.

Веднъж дневно, след усилена тренировка ядат културистите като качват мускулна маса. Като свалят мазнини ядат кето и по малко.

При такова наднормено тегло 10 килограма за три месеца е обидно малко.

Не са само килата. Ако сваляш мускул е по-добре да си седиш дебела. Трябва да влезеш в горене на мазнини и да се диша там докато махнеш всички кила + 5-10. 5-6 кила се качват като спреш диетата заради това, че глюкозата задържа вода.

Трябва да влезеш в бързо топене и масивно сваляне на кила, защото с времето се забавя. Ако сега сваляш 10 кила за три месеца и си в кетоза (в което се съмнявам) след година ще сваляш по 10 кила годишно и сама се сещаш, че ще ти е трудно. Сега носиш много кила и това гори калории. Като отслабнеш съвсем няма да е така.

При влизането в кетоза има бързо изпразване от вода, което е нещо като кило на ден, а при тебе това не се случва.

Миоки , аз готвя със студено пресован зехтин. Цяла Южна Европа и Северна Африка готвят с него. Той има висока точка на димене (smoking point).

# 296
Направих си експеримент. 2 вечери ям (вместо вечеря) по 1 кофичка йогурт 10% по гръцка рецепта от Лидъл (400 гр)- ами, засища по начин по който с 1 кофичка кисело мляко няма как да стане...Нищо после не ми се яде или гризка, само вода, чай и евентуално какао. Отделно, че се отразява добре и на кг. Като си спомня едновремешните диети с купичка нискомаслено кисело мляко със супена лъжица мед- много бяха модерни... Rolling Eyes

# 297
А този йогурт не е ли със сухо мляко? Преди си харесах един, но като погледнах се отказах, може да е различен.

# 298
Аз пък на месото толкова много не държа, но на сланина и масло много. Днес например на обяд ядох залена салата с репички и лук, а в допълнение сланина и чесън. Ами сита съм в момента. Мисля да не вечерям. Ако много огладнея ще хапна още салата и от моите сандвичи- парче филе намазано с масло. Да спомена , че сандвичите ми са с големина на 3 хапки, но идеално ме засищат

# 299
Може би глупав въпрос, но ядете ли колбаси и ако да- какви?

Общи условия

Активация на акаунт