Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 27

• 25 530
  • 741
  •   1
Отговори
# 420
https://www.bnr.bg/plovdiv/post/100851888/za-da-jiveete-nad-100-godini-ajte-med

Лично го познавам, да е жив и здрав, пожелавам и на Вас да достигнете неговите години. Режимът му го има в статията, та, Миоки, толкова с крайните мнения
Браво на човека, да поживее още дано.
В случая обаче, мнението ми не е мнение, а факти от личният ми опит и този на близките ми. Дядо беше пчелар, винаги е имало мед вкъщи. Зареждаше ни с тенекии. Не пиеше, не пушеше и беше активен физически до края. Ами почина внезапно от инфаркт на 74 години докато прибирал козите от паша. Та частни случаи с лопата да ги ринеш, те не са доказателство за нищо, но ако видимо здрав човек получи инсулт, то това е признак за здравословен проблем и е факт, не спекулация.

# 421
И моя дядо беше пчелар и мед ядеше. Никога не е прекалявал с нищичко в яденето.
Винаги е имал нормално тегло.
Отиде си от тумор в мозъка.

# 422
Именно. Не ясно дали е доживял до 103г защото е ял мед или въпреки, че е ял мед.

# 423
  • here, there, everywhere
Долче, в Белгия съм.

От хапчето ли подозираш болките в мускулите? Важно е да правиш това,от което се чувстваш добре.

Аз години наред бях с анемия, бях си я приела за хронична. Хеликобактер пилори изследвала ли си? При мен може и да е съвпадение, но откакто я изтрепах + добри пробиотици, нещата се оправихаИ сега нямам анемия.

Яйца и аз купувам от био магазина. Намерих ги на цена като в обикновените магазини. Преди време бях гледала интервю на производител на яйца и той каза, че е заблуда, че цвета зависи от това, дали са свободни или не. Каза, че определящ за цвета на жълтъка е храната на кокошките. От царевица мисля ставали по- жълти, но не помня вече,може да ви подведа.

# 424
Вярно е това за храната на кокошките, тъмният жълтък не става от това че се разхождат а от това какво ядат. По-скоро връзката е че някой дето си е направил труда да осигури пространство на кокошките вместо да ги затваря в клетки, ще се е погрижил и диетата им да е подходяща, а не да гони само количество. Евентуално, де. Поне тук в България съм малко скептична към етикет от сорта на свободно гледани, био и подобни. Струва ми се че не винаги е вярно това, а цената винаги е нагоре от стандартните стоки. Склонна съм да плащам повече само когато съм сигурна че е така наистина. А това обикновено значи купено от производител, за който знам как и що си гледа стоката. Т.е. в много редки случаи.

# 425
Момичета, имам чуденка.  Преминах на двукратно хранене от няколко дни, .  Метформина вместо 3х 500 , реших да го вземам на обяд половинка , вечеря цяло хапче..  не нарушавам дневния прием, не ми става лошо от промяната ..но  възможно ли е да смъквам КЗ до стойности 2.6  два часа след вечеря  от вечерната доза?? 
 На вм - нвх съм, 1300 калории , след вечеря половин час колело карах. Много ме притесни тази ниска КЗ, а не чувствам дискомфорт.

Последна редакция: нд, 19 апр 2020, 22:03 от Птиче

# 426
Вярно е това за храната на кокошките, тъмният жълтък не става от това че се разхождат а от това какво ядат. По-скоро връзката е че някой дето си е направил труда да осигури пространство на кокошките вместо да ги затваря в клетки, ще се е погрижил и диетата им да е подходяща, а не да гони само количество. Евентуално, де.
Може и да е вярно това за вида на храната, даже съм сигурна, че има значение, но "свободните" освен че ядат това с което ги хранят си хапват и каквото си намерят - мушички, червейчета и т.н. до каквито, кокошките в клетки нямат достъп със сигуртонст та при всички случаи диетата им е една идея по-добра.

Птиче, каква е тази захар 2,6 това е хипогликемия при това сериозна. Няма как да не ти става лошо при толкова ниска захар. Сигурна ли си в апарата с който мериш?

# 427
Вярно е това за храната на кокошките, тъмният жълтък не става от това че се разхождат а от това какво ядат. По-скоро връзката е че някой дето си е направил труда да осигури пространство на кокошките вместо да ги затваря в клетки, ще се е погрижил и диетата им да е подходяща, а не да гони само количество. Евентуално, де. Поне тук в България съм малко скептична към етикет от сорта на свободно гледани, био и подобни. Струва ми се че не винаги е вярно това, а цената винаги е нагоре от стандартните стоки. Склонна съм да плащам повече само когато съм сигурна че е така наистина. А това обикновено значи купено от производител, за който знам как и що си гледа стоката. Т.е. в много редки случаи.
И аз съм скептична.
Чувала съм слухове, че им слагат етикет био на обикновени зеленчуци.
Може да не е истина, но все пак сме в България.
На моя пазар има един човек, който продава в неработеща хладилна витрина колбаси и салами от неизвестен произход. Продава и зеленчуци. Докладвах го където трябва. Не го били открили. А той всеки ден е там.
България е това, няма да има реакция.
Та затова смятам, че контрол много няма.

Момичета имам чуденка.  Преминах на двукратно хранене от няколко дни, затова  метформина вместо 3х 500 , реших да го вземам на обяд половинка , вечеря цяло хапче..  не нарушавам дневния прием, не ми става лошо..но  възможно ли е да смъквам КЗ до стойности 2.6  два часа след вечеря  от вечерната доза??
 На вх - нвх съм, 1300 калории , след вечеря половин час колело карах. Стресна ме тази ниска КЗ,

На режим и хапчета и аз бях.
Ама не може вечно така. В един момент стана ясно, че трябва да махна хапчетата.
Ако можеш си изследвай стойностите на кз и инсулин на гладно. Ама в това ИП е малко трудничко. Аз тамън бях решила да се боцкам и се почна "апокалипсиса"  Grinning
Пробвай да взимаш 2 по 250. Да видиш как ще си.
Но с това хапче и режим става така, че хапчето в един момент е ненужно.
Ако ще го спираш, гледай да е постепенно. Тия хапове не се спират от раз.
Колко кила си?

# 428
Долче, в Белгия съм.

От хапчето ли подозираш болките в мускулите? Важно е да правиш това,от което се чувстваш добре.

Аз години наред бях с анемия, бях си я приела за хронична. Хеликобактер пилори изследвала ли си? При мен може и да е съвпадение, но откакто я изтрепах + добри пробиотици, нещата се оправихаИ сега нямам анемия.
Аз нямам анемия от повече от година. Имам дефицит на желязо. Ти също, ако съдя от изследванията ти. Ако не бъркам цифрите. Не съм изследвала това конкретно, понеже не съм имала оплаквания които да са свързани. За целиакия и непоносимост към глутена четох- но аз и такива оплаквания нямам. Но уж можело и безсимптомни да са....то човек няма как да изследва всичко. Стресът ми е много голям фактор също. Отделно, кърмих над 3 години и половина (последната година и половина не по много, но все пак), имах периоди с много малко излизане на слънце и хоп нисък витамин Д, нисък Б 12, ниско желязо, ИР, висока КЗ на гладно и съответно и инсулин.... Confused
От метформина са мускулните болки. Появиха се още с първото хапче като страничен ефект- като крампи бяха, заедно със задържане на вода (нетипично за мен), усещане, че кожата ми става по-топла- винаги това започваше малко след като изпия хапчето. Разстройства и др. типични за лекарството неразположения не съм имала, това продължи около 2 седмици може би. Добре, че Невена ме "светна", че метформинът прави така че да се произвежда повече млечна киселина Grinning Затова сега дозирам упражнения и физически усилия, правя това което мога. Ходене, качване на стълби и клекове не са ми проблемни. Но пък носене на торби, вдигане на тежко да. И ниското желязо играе роля за мускулите болки. Та явно е някакъв съвкупен ефект.
Натка, това е другата причина да купувам рядко "свободни" яйца. Няма гаранция, че са яли тревичка (примерно), а не същото като другите. А и ако са натъпкани на поляна, каква е ползата от това...Но ако съм убедена, че купувам по-качествени яйца бих купувала, разбира се.
Птиче, ако взимаш от бързодействащият метформин, възможно е. Все пак малко калории+нвх режим+половин час спорт+2 хапчета (при хранене което не е двойно все пак) си е комбинация от фактори.

Последна редакция: нд, 19 апр 2020, 22:33 от dolce miele

# 429

На режим и хапчета и аз бях.
Ама не може вечно така. В един момент стана ясно, че трябва да махна хапчетата.
Ако можеш си изследвай стойностите на кз и инсулин на гладно. Ама в това ИП е малко трудничко. Аз тамън бях решила да се боцкам и се почна "апокалипсиса"  Grinning
Пробвай да взимаш 2 по 250. Да видиш как ще си.
Но с това хапче и режим става така, че хапчето в един момент е ненужно.
Ако ще го спираш, гледай да е постепенно. Тия хапове не се спират от раз.
Колко кила си?

Чакам и аз за премине Ип, за да направя изследванията. Другия месец ми стават 6 месеца откато съм на метформин.
Елора, аз бях  на режима 1 година преди да се диагностицирам и на първото изследване  на гладно  инсулина  ми беше 14.95  КЗ 5.75. затова док и аз  преценихме  че само режим при мен не става.
2х 500 не  е ли твърде драстично намаление? от 1500 на 500.
В момента кг са 106. И с хапчета, и с диета около кило и половина  на месец падам. декември бях 114.
миналата година по това време бях 120. като три месеца имам прекъсване на режима, но не наддадох.

Предполагам че храната ми е малко, но с тази липса на апетит съпътстваща метформина  ми е много голям зор.

Птиче, ако взимаш от бързодействащият метформин, възможно е. Все пак малко калории+нвх режим+половин час спорт+2 хапчета (при хранене което не е двойно все пак) си е комбинация от фактори.

от бързодействащия пия, да.
Долче , така като си го написала ми звучи съвсем логично.. Ами тя вечерята ми няма и 600 калории, а дозата ми е двойна на хап.
 По добре да опитам първо 2х 500 може би, преди да намалям още.

пп Благодаря ви ,че ми помагате да си избистря мисълта.. Хвана ме паниката , викам си, откъде сега този инсулин до небето  от броколи и парче месо.

Последна редакция: нд, 19 апр 2020, 22:26 от Птиче

# 430
  • Paris, France
Момичета, имам чуденка.  Преминах на двукратно хранене от няколко дни, .  Метформина вместо 3х 500 , реших да го вземам на обяд половинка , вечеря цяло хапче..  не нарушавам дневния прием, не ми става лошо от промяната ..но  възможно ли е да смъквам КЗ до стойности 2.6  два часа след вечеря  от вечерната доза?? 
 На вм - нвх съм, 1300 калории , след вечеря половин час колело карах. Много ме притесни тази ниска КЗ, а не чувствам дискомфорт.

1) ти се храниш ниско въглехидратни

2) приемаш двойна доза Метформин, която яко пречи на черния ти дроб да изпуска глюкоза.

При това положение е повече от нормално да видиш такава стойност на захарта. И аз съм имала такава захар и това без Метформин. След като не чувстваш дискомфорт е ОК, но е безсмислено да пиеш цяло хапче Метформин при това положение. Ма мене ми изписаха 3х500, но не стигнах до пълна доза. Пиех 2х500 на обяд и вечер, а закусвах без ВХ.

Според мене е по-удачно да си пиеш по 500мг вечер.

Инсулин на гладно - той показва, освен регулацията на КЗ, складираната енергия и дали организмът ползува и гори мазнини или си кара на глюкоза. Пада с падането на килата. Затова при някои хора е висок и на НВ режим. Не зависи само от ВХ.

Разгледай и магнезия!

Поздравления за напредъка и пожелания скоро да виждаш такава захар без Метформин, да свалиш килата и да се излекуваш. Браво!

Миоки, моят свекър и баща ми са с идеални показатели на инсулин и холестерол на 88г и не стъпват в болница. Не са имали никога инфаркт или инсулт, нито високо кръвно или някакъв лош резултат. Баща ми няма и корони в устата. Нито липсващи зъби. Ти даваш пример с човек, който явно не е здрав. Баща ми ме яде сладко, но свекърът яде, а свекърва ми, която не яде, се оказа с преддиабет.

До ген е. Съседите на етажа умряха на почти 100, пиейки и пушейки. Виждала съм изследванията на жената, която беше слаба като оса, с инсулин, по-нисък от моя и TSH 4. А на мене ми казваха, че дебелея от ТСХ 2.5 уж.

Дълголетниците имат нисък инсулин, нисък лептин, висок пролактин и високо TSH.

Моите бани и дядовци си качваха стълби до края на живота си, едните всеки ден до 4 етаж. Едната ми баба живя над 100 години, като и двете ми баби си се гледаха и обслужваха сами до края и бяха като вейки, с талии като оси. Сладко ядяха за празник само.

# 431
2х500 не е голямо намаление, от 1500 на 500 мг е. Grinning Все пак, метформин не се приема на гладно- щом си махнала 1 хранене или махаш едната таблетка, или взимаш 2х750 мг. Ама по-скоро първото.
Невена, аз при ниско желязо+ТСХ малко под 3 (преди беше 1,6 някъде) подобрявам показатели, но отслабването трудна работа. И апетит почти никакъв, да не говорим за глад... Откакто почнах магнезия обаче започнах вече да изпитвам естествения глад, сънят започва да се подобрява, свалих 2,5 кг от качените покрай железния дефицит. Изпитвам ли глад, винаги съм с минус.

# 432
Невена, нали и аз това казвам. Видимо здрав и във форма не значи непременно здрав, без значение какво яде. Добрият външен вид не е гаранция за здраве. Това ми беше примера с баща ми - толкоз.

# 433

1) ти се храниш ниско въглехидратни

2) приемаш двойна доза Метформин, която яко пречи на черния ти дроб да изпуска глюкоза.

При това положение е повече от нормално да видиш такава стойност на захарта. И аз съм имала такава захар и това без Метформин. След като не чувстваш дискомфорт е ОК, но е безсмислено да пиеш цяло хапче Метформин при това положение. Ма мене ми изписаха 3х500, но не стигнах до пълна доза. Пиех 2х500 на обяд и вечер, а закусвах без ВХ.

Според мене е по-удачно да си пиеш по 500мг вечер.

Инсулин на гладно - той показва, освен регулацията на КЗ, складираната енергия и дали организмът ползува и гори мазнини или си кара на глюкоза. Пада с падането на килата. Затова при някои хора е висок и на НВ режим. Не зависи само от ВХ.

Разгледай и магнезия!

Поздравления за напредъка и пожелания скоро да виждаш такава захар без Метформин, да свалиш килата и да се излекуваш. Браво!

1 . Да , но подобни стойности съм засичала само веднъж или два пъти за тези 4-5 месеца.Сега си разбрах грешката, премахвам цялото хапче вечер.

Инсулинът ми явно от години е бил висок, затова процесът на отслабване беше  нищожен през всичките ми опити. Той и сега не е цвете за мирисане предвид откъде тръгвам. Очаквах едни 15 кг да олекна с помощта на метформина , но не би.    Откакто смъкнах първите 10 кг мога да си позволя повече движение, ужасните болки в гърба изчезнаха.  старая се 45 минути гири, гребане  и  колело, да правя всеки ден. От теб съм запомнила, че след хранене е важно да е движението, тогава карам колело, че по не натоварва стомаха.

Магнезиев цитрат пия от месец и нещо,  желязо и вит Д. също.
Всичко ще изследвам , само да дадат зелена светлина.

Безценни са ти съветите ,  записвам и чета,  докато ми влязат в главата.

2х500 не е голямо намаление, от 1500 на 500 мг е. Grinning Все пак, метформин не се приема на гладно- щом си махнала 1 хранене или махаш едната таблетка, или взимаш 2х750 мг. Ама по-скоро първото.

Първото ще е . С 30 гр. вх на ден за какво ми е голяма доза.  , намап хапче-.  чуденката ми беше  за 2х 250. по предложение на Елора.    Дай боже и дотам да стигна , но на този етап предполагам ми е още рано.. поне още 20 кг да хвръкнат.

Последна редакция: нд, 19 апр 2020, 22:54 от Птиче

# 434
Отнема време да видиш по-хубав инсулин, отнема време и отслабването в този случай- зависи и за колко време си качила излишните кг....Но си на правилното място, с постоянство ще се справиш.

Общи условия

Активация на акаунт