Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 27

• 26 216
  • 741
  •   1
Отговори
# 300
Аз ям филе, но си го правим. Колбаси от магазина ям много, много рядко. По принцип трябва да се избягват. Не знаеш дали не слагат декстроза и разни други  неща. То и маслото трябва да внимавам, защото и там не съм на ясно какво съдържа, но си го хапвам

# 301
То само декстрозата да беше проблемът... а те какво ли още не слагат, предимно не особено полезни неща. Иначе на вкус много ясно че всякак ще ги докарат, но за мен това спада към нездравословните глезотии, които се ядат много, много рядко. Да не говорим че на цената на кило полу-читав колбас ще си купя две кила пържоли и ще знам че ям нещо много по-добро за мен. Много рядко купувам такива продукти и тия дни бях шокирана какви цени са стигнали някакви си салами дето не се знае колко месо има в тях...

# 302
  • Paris, France
Може би глупав въпрос, но ядете ли колбаси и ако да- какви?

Докато бях на диета за да отслабна не ядях никакви колбаси. Даже и домашните са пълни със сол, селитра, глюкоза от ферментацията. Доказано е, че вредят на ИЧ. Сега пак не ги ям. Позволявам си само сушени колбаси, но не и ферментирали и това веднъж месечно максимум. Ям сушена и осолена треска, но първо я обезсоляваме и гледам да не е често.

По време на диетата не ядях и морски дарове, които черният дроб лесно превръща в глюкоза. Май не случайно са забранени в Стария завет. Баба ми е от средиземноморски град. Преди 100 години рибарите са изхвърляли морските дарове и са яли само рибата. За Коледа изяждам половин лангуста, защото е традиционното ядене на острова на мъжа ми и деликатес, още 2 пъти годишно ги ям ако няма друго, с малко зехтин и това е.

Доста мои съфорумци си видяха инсулина, че и захарта, качени на диета, уж, кетогенна, от колбаси. Тук пишеше дама с ник Недоволна и на нея и се случи.

Никакви консерви, никакви колбаси, никакви морски дарове, никакво месо от угоени със зърно животни, никакви полуфабрикати като салата или готово ястие, никакви доставени от ресторант храни. Всичко от пазара. Наличното там е предостатъчно за здравословна диета.

Месо ядях козе и овче. Тук тях не ги угояват със зърно. Никакво пилешко от птицекомбинат, никакво говеждо, никакво свинско.

Предпочитат се вътрешните органи. Те са богатите на фолат, Б12, Д, К2. Черен дроб, сърца, бъбреци.

Месо ядях 1-2 дена седмично. В останалото време ядях риба, яйца, гъби, като гледах през ден да имам вегетариански ден от гъби, 2-3 яйца, защото месото също вдига инсулина.

Риба - толстолоб ми е най-вкусна и сьомга на филии, но не са особено полезни, защото са гледани в развъдници и хранени с боклуци. От пазара купувах диви сардини с омега 3, дива сьомга когато има, но цената е солена, Кефал, паламуд (като за лакерда), лефер. Пържа или на скара на обяд и вечерта дояждам.
Ако ядете основно мазна риба от студени морета и не ядете ядки и не ползувате олио, а зехтин, примерно, няма нужда да пиете омега 3.

Сирене си позволявах през 3-4 дена, защото много го обичам, но млечните вдигат инсулин и накрая ги спрях за известно време.

# 303
Принципно съдържа и сухо мляко конкретно този йогурт, но мен не ме спъва- нито пречи на отслабване, нито огладнявам лесно след него и т. н. Иначе то е ясно, че не ми е основната храна всекидневно. 2-3 пъти седмично обаче, ако искам по-лека и засищаща храна и в режим на отслабване мисля, че мога да си го позволя. Моят инсулин обаче е 7,49 вече, а не 15-16 както беше преди. Просто в тези 400 грама йогурт има 40 гр мазнини и 500 калории. И 20 гр въглехидрати. И не вия от глад. Същото количество нискомаслено кисело мляко ще е с калории примерно наполовина, с много малко мазнини, с горе-долу същите вгх (ако не и повече)- а освен че не ме засища, след него не свалям по повече...

# 304
  • Paris, France
dolce, на мене наситените мазнини не ми действат много добре и затова отбягвам продукти, които ги съдържат. Правя си таратор с едно нещо, на което тук викат прясно сирене, но е с вкус на кисело мляко. Слагам и малко кисело мляко заради добрите бактерии. Купувам fromage frais с 0% масленост. Ако ми трябва по-гъст го прецеждам. В готовия таратор или салата от маруля добавям зехтин. Така ме засища добре, защото не е без мазнина, но мазнината не е наситена.

Можеш да си направиш с него сух таратор с краставица, магданоз, копър, чесън, или да го объркаш с маруля и тогава засища още по-добре. Зелениите добавят фибри.

20 грама въглехидрати наведнъж и без фибри ми се вижда много.

# 305
Невена, аз нямам проблем с наситените мазнини (или поне не забелязвам да имам такъв). Този йогурт чудесно ме  засища и докато виждам добри резултати от него ще си го хапвам. Blush Не всеки ден, естествено. Иначе в онзи ден обядът беше консерва сардини със зелена салата с краставица, зелен лук и репички+зехтин. Закуска- мазно кафе и 2 бразилски ореха и 2-3 ягоди. С такова количество вгх за деня се чувствам чудесно. Но това важи за мен.
Аз си "доомазнявам" само извара от млечните- тя е 1% само и затова.  Използвам и кремообразна извара 6,5%, тя е многофункционален продукт за мен.

# 306
Според мен и напълно здрав човек е хубаво да избягва колбасите. Да не се правя на по-католик от папата - аз правех грешки с чоризо, но спрях. Там няма нищо добро за мен.
Отвреме навреме слагам шунка в омлет, но през повечето време си правя яйцата с малко сирене и честно казано, по-вкусно ми е.

# 307
Миоки , аз готвя със студено пресован зехтин. Цяла Южна Европа и Северна Африка готвят с него. Той има висока точка на димене (smoking point).
E който иска да си готви. Аз не мога да се убедя, че е достатъчно добра мазнина за топлинна обработка и това е. Няма как мазина, която трябва да се пази старателно от въздух и светлина, за да не се окислява да е устойчива на топлинна обработка - лично убеждение.

Колбаси ям много, много рядко. То като имам печено месо и яйца, не стигам до ядене на колбаси изобщо. Не "снаквам" и не ям между храненията, така че няма и кога.

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 20:59 от Миоки

# 308
Може би глупав въпрос, но ядете ли колбаси и ако да- какви?

Да, глупав е Grinning
Но нищо.
Мислех си, че на всички е ясно какви неща има в колбасите и саламите, но явно не е.
В първия пост съм сложила едно клипче. В гугъл има също доста инфо за консервантите.
Ние тук ядем месо. Истинско, не салами, кренвирши, колбаси и други такива продукти бъкани с химически добавки.
https://www.youtube.com/watch?v=yMmrw6inWYk

Не казвам, че съвсем не ги ям. Понякога се почерпвам.
Ям иначе чисто месо - пилешко, свинско или си купувам качествена кайма и си правя кюфтета.

# 309
И аз не ям колбаси в интерес на истината. Но сирена и кашкавали- да. Наблягам на пилешкото месо и свинското.

# 310
  • Paris, France
Alinnna, раци, миди и скариди ме може да ядеш. Тях черния дроб ги превръща в глюкоза при ИР. Няколко пъти го писах и в последния ми пост пак.

Не може да няма зеленчуци в провинцията пролетта. Те не растат по жълтите павета в Софето. От много хора съм чувала, че не била качествена храната в България. Аз отслабнах с първите 4кг, за две седмици, точно в София, със зелени чушки, магданоз, маруля, краставици, розови домати и толстолоб от пазара на Красно село в София. Толкова са жилави/крехки, сочни/сухи и калорични колкото и тези на тукашния пазар. Почнах с по 4-5 салатки, както каза ендокриноложката и нормална храна от макаронени, сърми, гювечи, които майка ни готвеше и като замина за Италия и останах сама с децата почнах по 5 салати от по 2-3 зеленчука и риба, с половин филия хляб вечер. Бях си казала, че със стъпване на френска земя спирам тестените и всякаква захар. В кафето слагах по половин лъжичка и преди да тръгнем за летището изпих последните 5-6 кафета със захар и това беше. И слабеех, още по-лесно като останах кето.

Не може цял ден да караш на кафета и чай и да ти се повръща от яйца и гъби. Ти цял ден се обезводняваш с диуретик и си разбиваш нервите с конски дози кафеин. Като не може да ядеш по две яйца ядеш едно. Първо ядеш бавно чушка, морков, още една чушка, дъвчеш и после едно яйце. И тръгваш да ходиш бързо по ливадата. И не, няма да надебелееш от суровия морков, споко.

По сто пъти всяка от нас ти каза да почнеш да ядеш редовно, да спреш да цокаш зехтин и алкохол, да се храниш често и по малко. Не може да пиеш лъжица мед и лъжица зехтин.

Колкото до гъбите и яйцата - сега точно това ям основно, чувствам се прекрасно без селен, витД, Б12, единствено цитрат пия, ям и морков и домат всеки ден, не съм се скинала и не ти пиша от отвъдното.

Не знам защо се страхуваш да ядеш витаминни бомби. Аз от яйца и гъби по-подходяща храна не съм намерила - вегетариански, има ги в провинция, в столица, пълни с инозитол, селен и още 100 супер полезни нещица.

Лъжица зехтин има 120 калории. 3 ма ден и ............ Добави и калориите от масло от черен кимион, в месото! И всичкото това без фибри.

Проста математика - за да свалиш 1кг трябва да изядеш 7000 калории по-малко или да изгориш допълнително 7000 калории. Това са 1000 калории по-малко на ден. Другият вариант е да постиш през ден и тогава пак за седмица може да сваляш кило. Това важи и при кетогенна диета. На кетогенна може и да качиш ако ядеш много повече мазнини, отколкото изразходваш.

Селъри и резене в София не съм купувала. Тук има, но отслабвам и без тях. Селъри продават само на цял корен и ме мързи да го влача. Маруля, магданоз, зелени чушки са ми предостатъчни.

А, много добре ми действаше червеното цвекло, макар и да не е супер ниско калорично.

Свинската мас не ми мирише на нищо. Гъша и агнешка лой миришат.

Сега даже не ям много салата, защото пазарът е затворен, а тези в супера хич не ми харесват.

Край с обясненията, алинке, действия.

# 311
Алина здравей,
много си ми симпатична и аз да се включа в хора- инструкторът в моя фитнес, който прави програми на отслабващите, веднъж го чух да казва на един клиент, който с е хранил един-два пъти на ден, че много бързо ще свикне и тялото му ще си иска честото хранене само, иначе неговите програми са с често ядене по-малко, тук-таме малко ориз, главно- месо и даже салатите са по грамове, аз лично съм против такива стриктни диети, не виждам един бонбон накрая какво може да направи толкова, аз лично като знам, че имам награда издържам  всичко, пък и ако един-два бонбона не мога да изгоря, за какъв метаболизъм говорим...И освен това тялото се изнежва само с един вид храна, всеки ден едно и също, хубаво е да променяме, да го стресираме...Иначе браво, 10 килограма са си 1 голяма бутилка вода!!!
С това болднатото трудно мога да се съглася, не и в контекста на темата в която пишем... Айде, някои сме се повкарали в релси, от време на време по нещо няма да ни обърне колата. Обаче Алина има дълъг път да извърви и хич не й е лесно и без да я подучва някой че от един бонбон нямало какво да стане. И изобщо не е до това дали ще го изгори като калории, тя и само от това че е жива и диша изгаря поне колкото цял шоколад. Или пък два, не съм се заглеждала . И какво? Бонбонът пак ще си е жива отрова за нея в случая. Който е здрав, нека си яде и по повече от един, ама тук не сме.
Иначе наистина 10 кила не са малко, дори на фона на още многото дето я чакат да ги пребори. Успех са си, сега остава да ги задържи и да продължава напред.

# 312
Това за честото хранене направо не искам да го коментирам. Често и по малко е рецепта за бедствие за хора с проблеми с инсулина и КЗ.

# 313
Те тревопасните ядат често/постоянно. При тях никога не настъпва засищане. Хищникът като улови плячката,  се наяжда и следващите 24 часа не мисли за храна.

# 314
  • Paris, France
Това за честото хранене направо не искам да го коментирам. Често и по малко е рецепта за бедствие за хора с проблеми с инсулина и КЗ.

Има хора, които отслабват с две хранения дневно. Прекрасно. При Алина този метод не работи. Тя писа, че през деня пие чайове и кафета без захар и яде едно, основно ядене вечер. Вероятно има нисък сутрешен кортизол и нарушен денонощен цикъл. Не отричам фастовете, и аз съм отслабвала с ядене между 15 и 20 часа вечер. Не ги отричам, но при нея това не работи, а е мъка да я четем как се мъчи като грешен дявол, чувства се зле, дебелее и става все по-болна. Бледолилава писа, че не е закусвала, но започнала и започнала и да слабее. Няма лошо да се опита.

Те тревопасните ядат често/постоянно. При тях никога не настъпва засищане. Хищникът като улови плячката,  се наяжда и следващите 24 часа не мисли за храна.

Така е, но той дебне, тича, скача, мърда докато хване плячката. Никой не му я носи в чинията. Неговата храносмилателна система е различна. Ние сме всеядни. Няма лошо да се пасе трева по цял ден, а да се яде месо веднъж.

натка, не са.малко 10 кила. Преди година и половина Алина тежеше ..... 135 кила. Оттогава е качила 10 и свалила 10 и пак проучва диети и добавки.

А, повече от калориите в един шоколад гори Алинна, лежейки и седейки. В един 100 грамов Линдт от 90% има около 590 калории, а алиннна изгаря, предвид пола и възрастта, около 950 калории дневно за да вегетира на стола, малко повече, около 1100 ако иде до майка си. Това ако е около 1.65м висока, примерно.

https://www.calculator.net/calorie-calculator.html?ctype=metric& … 0&x=0&y=0

Толкова и изяжда, на едно ядене и малко през деня. За да сваля по кило седмично трябва да изяде по 1000 калории дневно по-малко, което ме е възможно или да увеличи драстично двигателната активност, което също не и е възможно.

Ако тя реши да пости или да прави VLCD ще трябва да яде по не повече от една трета от това, което яде за да седи на това тегло. Това са около 310-315 калории дневно през ден или всеки ден.

Няма 10 начина. Намалява калориите. Намалява със 100 калории на ден и сваля кило на 10 седмици, пости през ден, цял, 24 часов пост и сваля кило на две седмици. Това всичкото при положение, че няма мед и бомбони, защото инсулинът и явно не е цвете.

Пак, тя има късмет. Моят BMR е под 200 калории за същата възраст, така че няма какво да се оплаква.

Никой не е против един бонбон или чаша вино по принцип, но когато човекът стагнира на такива кила не си струват.

Общи условия

Активация на акаунт