Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 27

• 26 146
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
Според мен проблемът не е във вегетарианството, а в количества/съотношения/качество и подбор на храна. Надявам се да си намери своя начин момичето.

По темата за протеина да ви питам - комбинирате ли го с мазнина?
Гледам, че сьомгата, макар да е мазна риба, има доста повече съдържание на протеин, отколкото на мазнини, но ако трябва да ѝ добавя допълнително, ще ми стане зле на втората хапка. Grinning

# 586
А бе не знам къде е проблема, но ако трябва да планираш и пресмяташ непрекъснато какво и колко да ядеш и да се движиш едва ли не по въже, за да си в "правилните" съотношения, че да си здрав през целия си живот, е прекалено голям ангажимент, отнемащ време за по-продуктивни занимания.
Отделно повишения риск от провал както се вижда от не един пример...

# 587
  • Paris, France
Поредната вегетарианка с разбити всякакви хормони в тази тема.

Тити Пити не е вегетарианка или ако е, това е заради генетична особеност, която би влошила показателите и. Нейните хормони не са разбити от вегетарианство по избор. Тя не може да консумира животински храни, богати на желязо, но и някои витамини, които благоприятстват усвояването на желязо.

Мисля, че го е писала в предишни теми. Всеки не може да знае и помни особеностите на всички пишещи, но и пишещите не можем да повтаряме като папагали цялата ни история във всеки пост. Само в тази тема повторих моята, за различни потребители и тази на други или части от нея с цел да дам информация. На редовно пишещите и най-вече редовно четящи тези повтаряници писват.

Тити Пити е отворена към съвети за режима си и ако имаш идеи можеш да ги споделиш както правя аз. Условието е да няма много животинско желязо.

За хора с фенилкетонурия, таласемия в лека степен или тежка, примерно, месоядното хранене изобщо не е опция и трябва да уважаваме особеностите им и да им помагаме доколкото можем.

Есснер, на сьомга не добавям мазнина, но мъжът ми и сипва зехтин отгоре. Зависи. Яйцата си имат много мазнина, мазното месо също. На сухо месо, обезмаслен млечен продукт добавям мазнина. На таратора от обезмаслено кисело мляко слагам зехтин и ма необезмасленото също, дори като сложа орехи, за вкус. Ако с обезмасленото мляко ям сусам или други мазни ядки не добавям мазнина.

# 588
Мернах Belle Femme в една тема и май че е морски човек, с което веднага ми е симпатична (поздрав!)

Момичета, здравейте, купих си глюкомер и започнах да си следя кръвната захар. Резултатите от тази сутрин:на гладно 5,3,един час след храна 4,3...,два часа след храна 5,5.Наистина се обърках вече, защо на първия час ми пада захарта. Това хипогликемия ли? "Закуската беше следната :2 яйца, 30 гр.сирене,5 маслини, 100 гр. домат. След храна не се чувствам добре, замаено и треперливо ми е. Не постоянно, но често. Моля ви, който се е сблъсквал с подобни стойности да пише как да се справя?Наистина не знам вече какво да ям, кога да го ям и дали някога ще успея да изляза от този омагьосан кръг.

Нищо полезно не бих могла да кажа по темата с Хашимото, единствено знам, че е голямо препятствие за отслабването.
Иначе чета горния пост и от моя опит с вечното мерене на захар си задавам въпроса - каква е била вечерята предната вечер? Тъй нар. second meal effect:

https://www.otsuka.co.jp/en/health-and-illness/glycemic-index/second-meal/
https://www.longdom.org/open-access/the-second-meal-effect-and-i … -0509.1000108.pdf

Или иначе казано гликемичния индекс на едно хранене оказва влияние върху инсулиновия отговор при последващото. При толкова малко ВХ на закуска и то от домат може да се провери като взаимовръзка.
Друго, което се сещам - кога се закусва - много време ли е минало след събуждането и имало ли е физическа активност (чистене, тренировка итн) Ако захарта на гладно е 5.3 и след това Бел Фам е изчистила от-до цялото жилище и чак тогава е седнала да хапне и внася в организма малко и бавно усвоими ВХ, не е невъзможно те да са отразени в стойностите и едва на втория час.
А защо Узунов?

# 589
  • Бургас
Обич Синеока, благодаря за включването:) От Бургас съм,поздрави от морето 🙂. По темата:предната вечер бях хапнала зелена салата, две варени яйца, около 200 гр тиквички на грил със зехтин. Много си права, точно така направих, чистих, пералня, закуска на децата.... И тогава остана време за моята закуска... Не съм си дала сметка, че трябва да закусвам непосредствено след ставането. Относно режима:бях залитнала по Узунов, но към момента се старая да се храня ВМНВХ, макар че май е само НВ.Закусвам,не правя фастове. През март карах на Зоната, но се отегчих от теглене и смятане, но като че ли се чувствах по-добре от колкото сега. Някак ме напряга това, че постоянно трябва да мисля какво и кога да ям. След всичките ми безрезултатни опити може би еднообразно изчистено от въглехидрати хранене би дало резултат.

# 590
  • Бургас
Някой открил ли е работещ начин за сваляне на сутрешната захар? Снощи си легнах с 4.6 и се събудих с 6.1. Предната вечер легнах с 6.1 и сутринта беше 6.3. Вечер пия 1000 метфогама, а сутрин хормон за щитовидната.
Старая се да се храня НвВм.

# 591
Пии метфогама на обяд. Аз бях така, откакто преместих хапа около 11 с първото хранене, захарта сутрин не ми е по висока от вечерта.

# 592
Някой открил ли е работещ начин за сваляне на сутрешната захар? Снощи си легнах с 4.6 и се събудих с 6.1. Предната вечер легнах с 6.1 и сутринта беше 6.3. Вечер пия 1000 метфогама, а сутрин хормон за щитовидната.
Старая се да се храня НвВм.

Да се стараеш и наистина да се храниш са различни неща.
Ако пък си в началото, трябва време.

# 593
Belle Femme, поздрави на морето, много ми липсва (от северното Черноморие съм аз Simple Smile )

Ако говоря само от личния си опит
Скрит текст:
и без да се опитвам да го проектирам върху останалите, когато бях слаба и здрава подхождах към храната с мисълта - предстои ми работа за вършене, имам нужда от енергия. Откакто ми се появиха излишните кг и отношението ми към храната се промени - започнах да свързвам храненето с някаква трудно изразима вина, не ми беше приятно другите да ме виждат, че ям, пропусках или отлагах хранения за след някаква работа с абсурдното вътрешно усещане, че така храната ще бъде един вид "заслужена", "изработена", което е абсурд само по себе си - храната ни е нужна, за да съществуваме и храненето е целесъобразен процес, не по заслуги за родината.  Но човек бързо свиква да поставя всякакви задачи преди себе си, а за съжаление хората, които поставят себе си на трето, пето място имат много по-слаби изгледи да се съсредоточат върху себе си и да си оправят здравето. Така че според мен закуската сутрин е добре да е вид неотменен ритуал - тя е израз на грижата за себе си, а когато е съобразена с режима човек започва деня с чиста съвест и добро настроение, че прави нещата както трябва.

От друга страна щом си склонна към хипогликемии на та твое място бих се стремила да хапвам в що-годе установени часове, доколкото е възможно, и с горе-долу равномерно разпреледение на вх и гл. товар на храните, така че да си по-"предвидима" за жлезата, един вид. Също така, ако някое хранене съдържа повече или по-бързо вх, при следващото не бих ги изключила напълно, а постепенно бих намаляла именно заради този second meal effect  да се предотврати шанса за хипогликемия (тялото ти на база предното хранене да е готово за по-високоВХ ястие и да пусне повече инсулин, ти пък компенсаторно да не му подадеш почти никакви вх и да падне твърде ниска кз).
Третата ми препоръка също от опит е да се нахранваш. Особено в началото при смяна на режима тялото се пренастройва. Наяж се като човек с режимна храна. С времето организмът сам започва много точно да усеща колко му е необходимо и порциите се регулират от само себе си. Също така няма нищо по-нормално от това веднъж да хапне човек по-малко, друг път по-голямо количество - в зависимост колко енергия хабим, колко и как сме спали, какво и кога сме яли за последно. Дори и кърмачето не суче всеки път едни и същи милилитри. Не можем да отделим менюто си и количествата от живота и ангажиментите си и да се чудим защо една храна, която изглежда супер на хартия, не ни наяжда в ежедневието. Видях в едно от мненията ти, че имаш нужда от "строг режим", но според мен строг или не, колкото по-лесен си го направиш, т.е. с колкото по-малко препятствия за изпълнението му, шансовете за успех само се увеличават.

Отплеснах се Flushed

# 594
  • Бургас
Елица, обикновен ли пиеш или с бавно освобождаване? През деня захарта ми е около 5 и гликирания е 5.2. Проблема ми е само сутрин.
Елора, почти година ще стане скоро. Свалих 9 кг, но имам още. В повечето време успявам да се храня правилно, мнооого рядко имам издънки.

# 595
Пия глюкофаж ХР 500 с бавно освобождаване.по едно на ден. От скоро смених приема през деня, ако се върнеш назад в тази тема ще видиш , че и аз се чудих, защо вечер КЗ ми е по ниска от сутринта. Аз си пазя режима до 50-70 гр въглехидрати на ден. По принцип вечерям рано до 18 часа, откакто смених приема мерих  три, четири дена КЗ вечер и сутрин и  забелязах , че сутринта ми е вече по- ниска.
И моята КЗ през деня е като твоята. Проблема ми беше сутринта. Ето статистиката 14.04 вечер -5, 15.04 сутрин 5,3, вечер 5,3/ 16 сутрин 5,1 , вечер 5,3/ 17 сутрин 5.0. Сега вече меря само сутрин, но определено ми е по -ниска отколкото когато пиех хапчето вечер.

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 11:23 от elitsa_b

# 596
Елица, обикновен ли пиеш или с бавно освобождаване? През деня захарта ми е около 5 и гликирания е 5.2. Проблема ми е само сутрин.
Елора, почти година ще стане скоро. Свалих 9 кг, но имам още. В повечето време успявам да се храня правилно, мнооого рядко имам издънки.

Ами сто пъти писах за магданоза. И в първия пост съм го писала и Невена сто пъти го писа.
Вкарай го по цяла връзка на салата. Минимум 2 връзки на ден.
Бих ти предложила и малко пектин да пиеш разтворен във вода. Но като пиеш и хапче не знам колко е добра идея.
Още колко имаш за сваляне?
Колко вода пиеш? Поне 2 литра на ден трябва.
Съветвам те и сутрин 2 чаши топла вода на гладно, веднага след ставане.
Пречиства и усилва обмяната.
С магнезия как си?
Сваляш бавно заради щитовидната. И аз бях така. Въпреки че на режима за 8 месеца 25 кила свалих.
Но при всеки е различно.
Какво точно ядеш? Опиши.
Понякога мазнините също може да се окажат пречка. При някой и Невена го е писала е хубаво да е по-малко.
Има хора като са почнали режима с повече мазнини успяват, други точно това ги спъва. Тоесто до организъм си е, индивидуално.
Друго - фастове.
За щитовидната не е много добре, но може поне 1 ден в месеца да правиш фаст. Ядеш си вечерта, на другия ден до вечерта пиеш много вода, само вода и вечерта правиш НВ вечеря. Казвам повече вода, поне 3 литра и да не е студена. Защото през такъв ден организма се чисти от токсини и ако не пиеш вода, няма какво да ти изхвърли мръсотиите и ще имаш главобол.
Да ти се размърда метаболизма.
Другия начин, който при мен се оказа добър вариант, но зависи от това дали ходиш на работа.
Ядене много малко през 2 часа. Буквално 2-3 хапки.
Може и кратък фаст веднъж в седмицата.
Закусваш, обядваш, но не вечеряш. След като обядваш до края на деня пиеш вода, повечко.Вече от другия ден сутринта си почваш да ядеш нормално.
И спорт, спорт, спорт - кростренажор, вело, тибетците /които сто пъти писах, че регулират жлезите с вътрешна секреция/силови и т.н.
За ходенето сме писали, че сваля кз.

# 597
  • Бургас
Елора, благодаря за синтезираните съвети! Мазнините са колкото има в месото или зехтина в салатата. Не добавям прекалено. Магданоз в такива количества не бих могла да приема.  Няколко стръка само ям и то от скоро. Вода пия много.
Магнезий, вит.Д и В12 приемам допълнително.
Велоергометър имам и въртя, много ми липсва дългото вървене сега. Ще започна пак тибетците- преди години съм ги правила и се чувствах чудесно.
Понякога не закусвам и обядвам след 13 часа. Събира ми се 16-17часа фаст, но цял ден не съм пробвала-прегладнявам.
Ще опитам да увелича движението.
Елица, благодаря и на теб за разяснението!

# 598
  • Paris, France
Много добри съвети е дала Елора.

Добавям за мазнините - обвивката на клетките трябва да е сътворена от омега 3 мазнини. При недостатъчно омега 3 клетките стават ИР. Без омега 3 наситените мазнини омазняват черен дроб, сигурно и други органи. Ако ядем много месо от угоени със зърно животни или риба от рибарници, а не дива, ние, вместо да си лекуваме ИР я задълбочаваме. За ИР са подходящи само някои видове мазнини като олио от рапица, лешниково и някакви други, които ги забравих кои са. Олиото от рапица го изключих, защото оставя някакви частици в тялото, които никога не се махат, преработват или абсорбират. Захтинът е неутрален, но не съдържа заветните омега 3.

Има някакви масла в ленено семе и чия, ама само от един вид, златиста май беше, които могат да бъдат преработени в омега 3, но за мъже това е трудно.

Та, в случай, че не може да ядете дива, мазна риба и месо от падания на трева животни е добре да се пие много Омега 3. Около 3-4 грама поне. Омега 3 разреждат кръвта и при недостиг на вит К1 може да причинят кръвоизливи и инсулти. Затова започваме с магданоз, и не 2-3 листа, а доста повече.

Без правилните мазнини ВМ хранене замазва леко ИР, но не я лекува. Затова много хора се озовават още по-ИР след дълги, строги диети с месо и риба.

Бягане и бързо ходене след ядене - получих запитвания за този метод от хора, които спортуват, но в най-различни моменти, преди, след ядене и затова уточнявам:

Бързото ходене изразходва глюкоза, ако я има в организма. Използува се за сваляне на висока КЗ след ядене. Ако нямате висока КЗ след ядене или висок инсулин, ако се храните кетогенно и отслабвате, ако сте на много ниски калории или глещад то е излишно. Като влезете в кетоза, самата кетоза прави това, което прави ходенето след ядене или Метформина, оцета преди ядене.

Метформин - произвежда млечна киселина и затова, докато го приемаме няма особен смисъл да ходим бързо след ядене ако нямаме висока КЗ. Ходенето след ядене го започват слаби или вече отслабнали диабетици с цел заместване на Метформин с ходене и това когато ядат някакви ВХ.

Докато се отслабва е по-удачно да се влезе в кетоза, да се намалят калории, но не и протеини, ако трябва с цена намаляване на физическа активност. При отслабване в кетоза тялото запазва мускулите И метаболизма, докато понижаване на калориите и повече спорт намаляват метаболизма и след отслабване той е с поне 20-30% по-нисък и става трудно да го увеличим.

https://www.dietdoctor.com/biggest-loser-fail-ketogenic-weight-loss-study-success

Обяснено е защо отслабнали на кетогенна си задържат новото тегло, а отслабнали с по-малко ядене и потене с много спорт го връщат двойно.

Имаме и реални примери в темата и за двете стратегии и най-различни диети.

Трябва в началото усилията да са насочени към засищане с новия тип хранене. Ако се чувствате вечно гладни, зле увеличавате леко ВХ при всяко хранене докато се почувствате нормално и после намалявате много, много бавно. Цаката на успешно влизане в кетоза е бавното намаляване на ВХ и същевременното им заменяме с протеин при повечето хора и добавянето на електролити, калий, магнезии за всички, натрий също ако нямате високо кръвно.

Не се опитвайте да постите докато не е изчезнал глада! Както писа Обич Синеока, като сте гладни, яжте! Увеличете значително обема на храната с трева, фиброзни зеленчуци и се тъпчете с тях! Дори и да се чувствате слаби и да ви прималява, ще изядете по-малко хляб ако  вече сте изяли една голяма, салатна купа с маруля. Приготвяйте голяма салата веднага след хранене, за следващото хранене. Така имате готова и няма да посягате към калорични боклуци.

# 599
Здравейте всички в тази чудесна тема! Чета ви и се стремя да изпълнявам съветите ви, защото такива дадени от хора препатили за мен лично са най - ценни. Единственото ми ОГТТ беше на 08.01.20г с плачевни резултати/нямам снимка - не си намирам листа с изследването, затова ги написвам/:
Глюкоза   0мин - 6.26
                  60мин - 8.72
                120мин - 5.84
Инсулин    0мин - 30.79
                  60мин - 266.80
                120мин - 73.36
Веднага започнах Глюкофаж ХR 750мг по 1т вечер към 19ч, както и веднага преминах на нисковъглехидратно хранене изразяващо се в свинско, пилешко, телешко месо, яйца + масло, ако е омлет, сьомгова риба, зелени салати със зехтин, кашкавал и сирене по - рядко. След около 20дни по този начин и с Глюкофаж направих контрола на гладно в два поредни дни в различни лаборатории - първи ден глюкоза - 4.44/беше профил - в 12ч - 4.6 и в 15ч - 5,3/ инсулин - 10.2. На другия ден - глюкоза само на гладно - 5.67, инсулин - 13.18. Шашнах се и повторих, защото в първата лаборатория ми изкараха триглицериди - 6.25 и се усъмних като цяло в резултатите. Във втората лаборатория - тригл-2.09, HDL - 1, LDL - 3.42 и общ холестерол - 5.14. Пикочната киселина също е завишена - 379, затова и избягвам максимално храни, които провокират вдигането й.
Пих Глюкофажа два месеца и го спрях, защото получих страшен запек от него и реших да пробвам без хапчета. Не го пия вече месец и днес правих изследвания  - опитвам да прикача
Пиша ви, защото се изненадах много от тези стойности на инсулин 4.87 и се чудя да не би да е лабораторна грешка или аз е трябвало да направя нещо по - специално преди изследването. Моля за мненията ви. Снощи вечерях прегрешавайки - около 100гр бабек с пържени тиквички. О и пикочната киселина е още по - ужасна отпреди 3 месеца - за това ме посъветвайте какво да правя. Мноооого дълго стана, но не можах по - кратко. Отворeна съм и за критики, напътствия, всичко Simple Smile
Допълвам - започнах на 74кг 08.01, сега съм 63, правя упражнения с гири и без, карам велоергометър поне 5км през ден или два, че ме боли малко тазобедрена става и не мога всеки ден.

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 16:49 от Тревичка–

Общи условия

Активация на акаунт