Отговори
# 600
Амбицията вредно нещо ли е?

# 601
Амбицията вредно нещо ли е?
В ранните детски години - много.

# 602
  • София
Аш, в групата ни в ДГ бяха 33 деца с 30 легла. Учителките говореха само за събиране на пари. Никаква адекватна обратна връзка. Болести непрекъснато. После с десетина деца в ПУК, ехеее Simple Smile Редовни имейли, индивидуално внимание, напредък.

# 603
  • София
За детска градина - държавна, ама на село.
Не зная на какво се дължи заблудата ти!
На личен опит и възможности за сравнение.
Чист въздух, здрави деца, възпитателки, роднина с половината село и никакви болезнени амбиции на родителите.
Егаси, имагинерните идеи, без никакво извинение! По точки ще го разбия: роднина с половината село, само ако си с дълбок селски корен и си извадил здрав късмет всичките да сте си останали у село, а да не са ви заместили братята, от които пък, от друга страна, чаавето ще усвои много речник и много култура; ще усвои и разни детски болести и паразити, но те може би са част от мантрата за здрави деца, особено ако контингента пропуска ваксините, възпитателките ще са чудни, а родителите ще са без никакви амбиции, камо ли болезнени.... Така като се замисля, същите работи важат и за училищата, в кое село завършиха училище (барем начално) децата ти, Ежко?

# 604
  • София
Нищо й няма на амбицията. Амбицията е горивото на напредъка.
Не вярвам много-много на изявления от типа "не съм амбициозен за детето си", за мен по-скоро звучат като застраховка, ако нещо не се получи, та да не му натриват носа на човека "аха, ето, много искаше". Малко като заклинание.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 20:44 от Andariel

# 605
Чист въздух, здрави деца, възпитателки, роднина с половината село и никакви болезнени амбиции на родителите.
Егаси, имагинерните идеи, без никакво извинение! По точки ще го разбия: роднина с половината село, само ако си с дълбок селски корен и си извадил здрав късмет всичките да сте си останали у село, а да не са ви заместили братята, от които пък, от друга страна, чаавето ще усвои много речник и много култура; ще усвои и разни детски болести и паразити, но те може би са част от мантрата за здрави деца, особено ако контингента пропуска ваксините, възпитателките ще са чудни, а родителите ще са без никакви амбиции, камо ли болезнени.... Така като се замисля, същите работи важат и за училищата, в кое село завършиха училище (барем начално) децата ти, Ежко?
Подред:
- И да не си с дълбок селски корен, 90% от децата там са. За твоето няма да направят изключение и специално да се отнасят по-зле - навикът е втора природа.
- Не всички села са цигански.
- Ще се изненадаш, но базовото възпитание на село е доста по-здраво от това в големите градове. Понеже изцепките не остават анонимни или без последствия, 99% са ултра-учтиви и мега-възпитани (по сравнение)
- Речникът не е на придворен аристократ, но не е и хамалски. Повече не е и нужно.
- Контингентът не пропуска ваксините, но пропуска доста от сезонните грипове
- И накрая - спукват се да играят на чист въздух, включително и в дъждовно време, вместо да пеят "Ей, би, си, ди. и, еф, джи..." и да развиват "фина моторика". Т.е. растат здрави, развиват социални умения и самостоятелност. Което и следва да правят на тези години, според мен.

# 606
  • София
В кое село, Ежко? С какво население трябва да бъде това село? На бас, че по твоите критерии трябва селото да е малко, спретнато селище от красиви и успешни с малко, спретнато селско училище на красиви и успешни, които да кОпат домати за кеф между две конферентни връзки с партньорите или чуждите работодатели. Не на село със средностатистическо население, от което половината са самотни възрастни, една четвърт с полу-никакво образование и останалите полусоциално слаби, които се прехранват като работят в кооперацията.

# 607
  • София
Добре, ние села не сме виждали, само ти си посещавал такива и си наясно с тях и си видял всичките им плюсове и липсата на всякакви минуси. Хайде да излезем от общите приказки и да споделиш едно-две или може би дори три подобни села? Знае ли човек с това стоене вкъщи може и да повишим раждаемостта, та ще ни нужен твоят положителен опит

# 608
  • София
Я брей беее... от малка бях свръх амбициозна не мисля, че ми е навредило.
Гледам пак Британика се спряга, аз скоро няма да имам възможност да споделям мнение за там, защото май всички мои приятели с деца от Дрита ще местят децата от там. Никак не са доволни- качеството на образованието било паднало драстично.

За разлика от вас ние бяхме много доволи от държавната детска градина. Детето е боледувало 3-4 пъти общо, другите боледуваха де, явно има деца с по-висок имунитет (всичко, което сме правили за закаляване го бяха правили и други родители от групата, но без успех)

Вашите ПУКчета как са с онлайн обучението? Аз имах 1 ден по-свободен и проверих какво става. Те учителите гледат да ги следят, но моето се разсейва вече много. Играе си с играчките, не слуша...
Сега работя от стаята, за да следя, когато има часове (като нямам срещи де, не мога постоянно, но поне разбрах какво учат и как преподават- забавно е, улавям се, че тези по наука ги следя и аз с интерес хахаха).Тежко е без личен контакт обаче на моето дете.
По-големите сигурно са по-отговорни, аз визирам ПУКчета с по 6-7 часа на ден (по 20 мин) или подобно натоварване...

# 609
В кое село, Ежко? С какво население трябва да бъде това село? На бас, че по твоите критерии трябва селото да е малко, спретнато селище от красиви и успешни с малко, спретнато селско училище на красиви и успешни, които да кОпат домати за кеф между две конферентни връзки с партньорите или чуждите работодатели. Не на село със средностатистическо население, от което половината са самотни възрастни, една четвърт с полу-никакво образование и останалите полусоциално слаби, които се прехранват като работят в кооперацията.

Мога да цитирам следните села:
- Пасарел
- Минкови бани (Врачанско)
- Ковачите (Сливенско)

# 610
  • София
Скрит текст:
Подред:
- И да не си с дълбок селски корен, 90% от децата там са. За твоето няма да направят изключение и специално да се отнасят по-зле - навикът е втора природа.
- Не всички села са цигански.
- Ще се изненадаш, но базовото възпитание на село е доста по-здраво от това в големите градове. Понеже изцепките не остават анонимни или без последствия, 99% са ултра-учтиви и мега-възпитани (по сравнение)
- Речникът не е на придворен аристократ, но не е и хамалски. Повече не е и нужно.
- Контингентът не пропуска ваксините, но пропуска доста от сезонните грипове
- И накрая - спукват се да играят на чист въздух, включително и в дъждовно време, вместо да пеят "Ей, би, си, ди. и, еф, джи..." и да развиват "фина моторика". Т.е. растат здрави, развиват социални умения и самостоятелност. Което и следва да правят на тези години, според мен.
В жестока грешка си. Аз съм виждала точно на село навлечени с по 5 ката дрехи и държани вътре с мантрата "по-добре така, за да не настинат". А ако надникнеш в темата за боледуване на децата ни в детската градина, ще видиш, че най-много оплаквания за ненужно изписвани антибиотици с цел презастраховане идват баш от селските ОПЛ-та - ей така за всеки случай. Иначе носталгия, илюзия, идеали - няма лошо Simple Smile

# 611
  • София
Защо е паднало нивото в Британика след Дрита? С какво го обясняват хората - нови преподаватели, нови протрами, нови изисквания..? А Дрита не съм останала с впечатления  че е било училище с особено високо ниво на обучение и представяне.
Моето лично впечатление от посещението там е положително, а бях на не малко подобни срещи. Това е единстветото училище, в което видях по двама преподаватели в клас, в начален етап. Основният преподава материала, а другият помага на децата. Това ако не е  обгрижване здраве му кажи. Училището ми е един от вариантите за преместване догодина. Притесняват ме обаче мненията, които чета тук за смяна на уч.състав и падане на качеството. Ако е под това на Дрита няма какво да се коментира, но да се каже защо.

# 612
  • Пловдив/София
Отдавна не съм се съгласявала с Ежко, но този път ще. Все повече си мисля, че чуждоезикова ДГ е грешка с оглед на правилния изказ ня български и общото ниво (Анди да каже дали според нея има връзка или е друга причина, но ние говорим правилно, дечко проговори рано с дълги изречения, и на 5 не може шушкави звуци).
Най-голямото ми огорчение от градината е текучеството, това 90% го няма в държавните. Скапаха ги тия деца.
От чист въздух и излизания не мога да се оплача, но с оглед на последните месеци все повече си мисля, че сме сгрешили с “марковата”ДГ. А най-тъпото е, че не я избрах от амбиции, просто сравнена с 3 други в района харесах учителките най-много и си казах- езикът ще е бонус...
В крайна сметка за ДГ една любяща учителка и игра навън е напълно достатъчно. А броят деца в група в малките населени места вероятно е доста нормален, сходен с някои ЧДГ тук.

# 613
  • София
Bamboo, аз не разбрах от къде са ти положителните впечатления след посещението - от Дрита, или сега от Британика?
Аз си мисля, че в Британика ще има лек хаос в следващите 1-2 години докато избистрят нещата, защото "наследяването" на ученици, на учители и на някаква концепция носи както плюсове, така и много негативи.
Пипи, от моят малък си не можеше да изговаря шушкащи звъци пък не е бил  езикова детска градина.. Посещава ше ллгопед за около половин година и ги изчисти.

# 614
Ох, пак ме заболя корема от смях.
Ама 5% от твърденията на Ежа да бяха верни, щях да си премълча.
Преимуществено контингента е от малцинствата. Езикът няма да характеризирам какъв е. Само ще кажа, че всичките ми племенници са сериозно образовани на някои теми, които моята дъщеря(която е на тяхната възраст) изобщо не е чувала.
Играят циганетата в калта. Малкото от български произход седят и цъкат като нашите. Най-много да отидат до областния град, който е на 18 км.
Има двама лекари в селото. Един млад и една възрастна. Първият за нищо не става. Втората беше добра, но вече възрастта си казва думата. Ваксинацията се случва трудно и под един друг тип контрол.
Възпитанието - хм, има и доста приятни хора, и затова поддържаме къщата като летен оазис за изнасяне от града. Но всъщност има огромна промяна от времето когато изкарвах цели ваканции там. Хора, които говореха за театър са се опиянчили и в момента са на ниво първосигнални нужди. И това е масово. Мизерията не прощава. Та като погледнеш картинката - преимуществено във възпитанието е циганизация, чалга и алкохол.
Училищата - бяха 3. Гимназия и две основни. Сега е едно. С по един клас на випуск. От който половината, че и 2/3 малцинства. Читави деца биват приемани в добри гимназии в областния град все още. Но това е защото има прекрасни преподаватели от старото поколение, повечето в пенсионна и предпенсионна възраст. И които искат и работят почти индивидуално с отличаващите се две-три деца на випуск.
Дали да продължавам още?
Говоря за градче между другото, не за село. Wink С най-голямото землище в централна северна България.
Аааа и точно селища около Враца не ми давай за пример. Цяла северозападна и част от централна северна е много, много зле.

Лейди, че ПУК в ПБ си беше страхотна работа. Късно разбрах, че не е заради училището, а заради учителката.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 21:37 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт