Антикризисният щаб на НЕМСКАТА тема - 204

• 31 170
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
  • Немция
Pea Pink, много часове, като се вземе предвид ситуацията.. За weiterführende Schule ли става дума?
Големият ми син почва на 26 май училище, ще видим с каква схема. Учебната им година свършва в края на юни.

Маската по време на път е заради градския транспорт сигурно.

Последна редакция: пт, 08 май 2020, 09:30 от Бибит

# 646
  • Germany
И на мен ми се струва, че бързат и прекалено много разхлабват мерките, но при този обществен натиск няма как иначе... Ние официнлна информация от гимназията на децата нямаме още, но най вероятно ще ги връщат след Пфингст за по няколко часа. Аз моите ще ги задържа. Не виждам никакъв смисъл от това връщане. Големият вече имат он лайн уроци по някой предмети и им се получава много добре. Смятам, че най важното сега е да си обучат учителите за он лайн уроци, защото от есента, ако тръгне очакваната 2ра вълна, ще много по тегаво.

# 647
Чакам официалните съобщения от училищата. Иначе в пресата пише за Хесен - 18 май - четвъртокласници и Sekunder Stufe 1. 1 до 3 клас май от 2 юни. Така че и моите тръгват. И аз мислех, че ще отворят по-късно всичко останало, а не почти веднага.

Moni,
при вас нали имате член от семейството в рискова група? Какви занятия в клас? Моите колеги от рисковите групи работят Homeoffice, останалите са на място.

# 648
  • Germany
Бибит, за 4 клас в Грундшулето става въпрос. Нашата година е до края на юли. Пише още, че до 15 юни всички деца трябвало да се върнат в училище. Не е ясно как обаче. И накрая са се извинили, че не можели да изпълнят на всички желанията 🤣

# 649
  • Германия
Говорите си за раждане и мен ме вълнува точно сега Simple Smile Тирмин 22.07
Интересно ми е да знам някои неща ,трябва ли нещо до се носи в болницата ,тоест с какво е добре  да се подготвим за мен и бебчо.
Колко време е престоя там.
Може ли и малко важни термини да ми кажете ,например секцио ,видовете упойки и др важни неща ако се сетите:).
В тези родилни стаи предполагам сме самички.
На таткото полагат ли се дни при раждането или взима от отпуската си ?

Ее, и на теб не ти идва много. В сайта на болница в Кийл ще има информация за родилното, списък с необходимото и т.н. Така поне би трябвало да е.
По принцип не ти трябва много, за бебето всичко е осигурено. Ася ти е писала за теб какво да вземеш. Аз съм взела две пижами, анцуг, тениска, сутиени за кърмене, малко козметика за мен, хавлии, чехли, телефон и зарядно.

В момента бащата може да присъства на раждането, а при нас след това да идва сам по 1 час на ден. Но това от болница до болница е различно, а и до юли много неща могат да се променят. В Kreißsaal раждаш сама, не си с други  заедно. Стаите при нас май всичките са с 3 легла, но мен това не ме бъркаше. И на мен ми беше важно да си имаме баня в стаята, че хич не ми се мотае по коридорите за щяло и нещяло. Има една семейна стая, но ако вече е заета няма да те огрее дори да си я заявила предварително. Пък и май се плаща по около 100€/вечер, което на мен доста ми се вижда.
На бащата не се полагат дни “бащинство” като в БГ, но повечето работодатели няма да откажат да си вземе 2-3 седмици отпуска след раждането. Отделно има право на 2 месеца бащинство към твоите 12 месеца, те се заявяват заедно.

За термини имаш предвид как се казва секцио на немски ли? Kaiserschnitt, PDA e епидуралната упойка.
За това се сещам в момента...

# 650
Пожелавам на Тео леко и щастливо раждане.
Аз съм парена с 2 предизвикани раждания, та знам как боли при нормално протекло и как при предизвикано. Все едно да се качиш на ферари и да натиснеш до край газта. Нямаш време да свикнеш със силата на контракциите и ти спира дъха. Добре, че и двата пъти се киснах във ваната, та знам колко успокояващо действа.
Аз следя какво става с родилната помощ, защото клиентите ми са току-що излезли от родилните домове. Знам, че има вече връщане към медикализиране на раждането и бързане, заради липса на персонал, за все по-често секцио заради бързането. Не знам докъде ще стигнем, но е много неприятна тенденция. А знам какво беше преди 20 г, когато дойдох тук и раждах за пръв път.
За училището - моите момчета ще са още в къщи. От 11 май при нас тръгват 11 клас и тези от 10 клас, които са с латински, за да имат време да се подготвят за Latinum.
За останалите - нищо не се знае. В началните училища са тръгнали 4 клас и в Gemeinschaftsschulen са на училище вече 9 о 10 клас заради Mittlere Reife.

# 651
След Пфингстен тръгват и при нас. Как точно, график, схема ... чакаме да го измислят.
Имахме насрочени важни родителски срещи и за тримата в началото на 2ри срок, отлагаха ги 3 пъти, накрая ни изпратиха видеа със записани презентации и формуляри да си попълним решенията и да ги пратим по пощата. Родителски срещи тая година - йок. Който има въпроси, да пита в секретариата.

# 652
Аз не се притеснявам вече. Само да отварят по-бързо границите.

# 653
тази картинка не беше ли за пика в България?

# 654
Нямам идея. Сетих се за нея, след като прочетох на Софт клик мнението. Joy

# 655
И твоята идея е супер. Лично аз, ако и тук искат тест по 190 евро на човек като в Австрия, за да се качиш/ слезеш от самолета, се отказвам от пътуване.

# 656
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Артемис, сетих се за упойките. При записването в болницата казваш какво искаш и какво не, отделно има разговор с анестезиолог, който ни обяснява за ПДА и негативите и се разписваш.
Аз не исках ПДА, а и пак нямаше време, та по едно време казах, че искам нещо за болките и ми вливаха нещо, но го спряха като тръгна бебето.
Май опиати. Уви при мен не подействаха.
Но главната лекарка реши, аз само казах, че искам нещо.

За семейната стая: в нашия град беше 120€, обирджии!!!! Там, където раждах - 40€

# 657
И твоята идея е супер. Лично аз, ако и тук искат тест по 190 евро на човек като в Австрия, за да се качиш/ слезеш от самолета, се отказвам от пътуване.

Аз вече наистина съм като Мистър Бийн от чакане, но на самолет за да се кача в близко бъдеще, трябва те на мен пари да дават, не аз на тях. 😂 Чак пък и тестове да им плащам.

Наистина нямам намерение да пътувам скоро с друго освен колата ми.

# 658
Soft Click,

аз кола нямам и шофьорска книжка също. Скоро семейно също не се очертава купуване на кола. Пътувам си по час и половина до работа и обратно с 3 превозни средства, едното S-ка 50 минути. Но дори да имахме кола като семейство, мъжът ми категорично отказва да пътува през половин Европа за България с нея.

# 659
Аз Европа съм я кръстосала по няколко пъти с кола, ако трябва даже и сама тръгвам. Толкова са ми изпушили бушоните. 😂

Общи условия

Активация на акаунт