Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 397
  • 753
  •   1
Отговори
# 135
  • В планината / На морето
Ако се придържаме към твърдението, че 70% от населението трябва да преболедуване от ковид19 и следваме тенденцията от последния месец, че се заразяват по 30 човека на ден и приемем, че населението ни е 5 милиона, след 320 години извънредното положение ще приключи ...
До тогава ли да  живеят наемателите без наем ?

Даже, ако се използва старото име - Холандия, могат да те осъдят.
Ами да ме съдят.
То и Долна Земя много повече и подхожда на тази тъпа държава, с тъпо население.

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 21:22 от РичиРич

# 136
Резонен ти е въпросът 😃😃😃

# 137
  • Варна.
Ако се придържаме към твърдението, че 70% от населението трябва да преболедуване от ковид19 и следваме тенденцията от последния месец, че се заразяват по 30 човека на ден и приемем, че населението ни е 5 милиона, след 320 години извънредното положение ще приключи ...

До тогава ли да освободим наемателите от наем ?
Забавно Simple Smile.

Две истории от познати:
Апартамент в Пловдив, центъра в близост до "Евмолпия". Наемодателите са в чужбина. Към януари си дават сметка, че могат да вземат с около 150 лв. повече след сравнение с пазарните цени. Смятат да се обадят на наемателите за коментар по повишаване на наема, но се замотават. Влизаме в ИП, в началото на месеца наемателите искат понижаване със 100 лв. Наемодателите веднага се съгласяват.
Апартамент във Варна, в района на ЖП гара. Наемателите искат намаление на наема със 150 лв. Наемателите се съгласяват това да се случи до края на ИП, с уговорката разликата да бъде възстановена, разсрочена в бъдещ период.

# 138
И да са сериозни,ще ти платят 2 месеца, 3 най-много, ще те помолят да отстъпиш. Или ще се изнесат, докато това трае, и после след 1 г. Пак ще питат да се върнат. А ти през тази 1г. Пак ще си без наематели. Значи за теб е все едно кой няма да ти плаща.

# 139
Румка, а какво да направят, ако не могат да плащат повече освен да се изнесат? Сериозно питам, не се заяждам.
Замислям се, че и аз бих постъпила по подобен начин. Като видя, че известно време не вървят нещата или се изнасям, или завличам наемодателя с "не мога да платя днес, нека да е утре/другата седмица/другия месец". Първото ми се вижда по-коректно.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 07:25 от Welt

# 140
Мисля, че в тази ситуация на ИП, затруднен бизнес /не говоря за офиси или търговски площи, където май действат и законите за форс мажор/, всеки наемодател/наемател гледа или трябва да решава някак си "от собствената си камбанария" - този доход им е извънредно важен дали за покриване на кредит, ипотека, безработица.... Никой не иска да губи или да дава повече пари, по-важното е, че никой не знае колко дълго ще продължи този период или последствията от него.

Аз лично, за себе си се, като наемодател се опитвам да преценя моите плюсове и минуси - мога да си позволя да намаля наема за малък период от време /тук, във форума, получих добра идея за вид разсрочено възстановяване, но още не мога да го формулирам как бих го "нагласила" правно в анекс към договора/, бих могла и ако е за 2 месеца да не искам и възстановяване, достатъчно ми е да си плащат сметките /комунални, които не са малки/.

И, тъй като ми беше трудно да реша за размера на намалението /наемът не е нисък/, доколкото разбрах става въпрос за времето на ИП, може би 2 месеца /наемателите ми платиха ми за април, т.е може би става въпрос за май и юни/, реших да бъда толерантна и ги попитах горе-долу какво намаление очакват - 30-40-50%, защото няма смисъл да си "играем" на "надцакване" - те да очакват 20-30 %, пък аз, като "голяма бяла патица" да им предложа 50%, но не получих много смислен отговор /аз съм тази с руснаците от преди няколко страници/....  

Все още мисля по въпроса, но определено бих искала за момента да имам наематели, отколкото да остана без тях, да мисля за освежителни ремонти, евентуални щети, поправянето им /т.е. организацията/, търсени на нови... За себе си съм решила - май след тях ще се откажа от тази дейност, много ми е изморителна и стресираща - търсенето на наематели, очакването на редовни плащания, цялата несигурност заради липсата на основна законова уредба, която да защитава интересите и на 2-те страни - искам всеки, наемодател и наемател, да си знае правата и задълженията, но не базирани на н'eкви свалени от Интернет договори (моите не са такива) - а да има закон ли, наредба ли, но с параграфи и алинеи - наематели доказват еди-какво си, наемодатели имат задължени за друго "еди-какво си", най-общо казано. И никой не се чувства обиден. Бизнес се прави така, според моите разбирания.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 02:24 от jfjallen

# 141
Поради липса на друга уредба, четеш ЗЗД.
Както писах назад, нашите управници са бизнесмени, а не наемодатели, тъй че скоро няма да има ни закони, ни наредби.

# 142
  • В планината / На морето
С толкова много "добрина" вероятно ще свършите с неплатежоспособните си наематели с куп неплатени сметки и неплатени наеми или вероятно ще ви хленчат и никога няма да са готови да се върнат към нормалния наем. Така , че предпочитам да ми освободят апартамента и да си стои празен.

# 143
  • Варна
Според мен повечето наемодатели отдават имоти просто защото ги имат, предимно от наследство. Тези, които купуват специално с идеята да "печелят" са по-малко. Тук не веднъж сме смятали след колко години се избива една такава инвестиция, излизаш на нула и чак тогава започваш реално да печелиш. Аз ако имам толкова много пари налични, бих търсила друг вариант за инвестиция с по-висока възвръщаемост. Още повече ако самият процес ме натоварва.

# 144
  • Варна
Според мен повечето наемодатели отдават имоти просто защото ги имат, предимно от наследство. Тези, които купуват специално с идеята да "печелят" са по-малко. Тук не веднъж сме смятали след колко години се избива една такава инвестиция, излизаш на нула и чак тогава започваш реално да печелиш. Аз ако имам толкова много пари налични, бих търсила друг вариант за инвестиция с по-висока възвръщаемост. Още повече ако самият процес ме натоварва.
Аз моя го имам не просто защото го имам, а е лично построен което струва пари за проектанти, общински институции и строители.
Но и по наследство да е, този който го е купил, не е било без пари.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 12:54 от danny_em

# 145
  • Варна
Това с каква цел го казваш?

# 146
  • Варна
Това с каква цел го казваш?
Хората не придобиват имоти просто ей така "просто защото ги имат". Някой, някога се е потрудил за това имане.

# 147
  • Варна
И аз къде съм казала, че не е така ?!?

# 148
Хората не придобиват имоти просто ей така "просто защото ги имат". Някой, някога се е потрудил за това имане.
Ако така водим дискусия, ще стигнем и дотам, че не са се потрудили онези хора, за да има имот за даване...
Ще се повторя, едно е да си вътре с 50 бона в лева за ремонт, съвсем друго - с още 130 бона в евро за покупка. Съответно очакванията са различни, както и предприетите действия в сегашната ситуация. На един му трябва наемът, за да плати ипотеката на същото жилище (дори наемът да е намален с 30% примерно), а този с наследствения имот е по-възможно да реши да не се занимава с пазарящи се наематели.

# 149
Диди май имаше нещо друго предвид.
Вярно, че никой имот не е придобит за без пари, но в момента има голяма разлика дали си наемодател на наследствен имот или на апартамент с ипотека, която се плаща от наем.  В първия случай може и да не те притеснява толкова имота половин година да остане заключен, а във втория не е баш така.

Общи условия

Активация на акаунт