Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 917
  • 753
  •   1
Отговори
# 210
И тук да питам.
Сметката ми за парно за март е странно висока. Питах в Клюкарника, обадиха се оттам за същото, познати също се оплакаха, статии мернах, че е масово.
Собствениците, като титуляри, смятате ли да предприемете някакви действия, или ще чакате изравнителната сметка?

# 211
И тук да питам.
Сметката ми за парно за март е странно висока. Питах в Клюкарника, обадиха се оттам за същото, познати също се оплакаха, статии мернах, че е масово.
Собствениците, като титуляри, смятате ли да предприемете някакви действия, или ще чакате изравнителната сметка?
Като титуляр не смятам нищо да предприемам. Обяснението от Топлофикация е, че стоейки вкъщи по време на ИП, сме потребявали повече. Очаквам изравнителната сметка.

# 212
  • София
И моята сметка за парно, и тези на квартирантите за март са по-ниски ог февруарските. Ние  сме си  седели  в къщи, за тях не знам. На месечно  отчитане/без водата/ сме и ще чакам изравнителната.
Гал, ако доста апартаменти в блока са спрели радиаторите от врътката - другото се начислява на работещите. Това ако сте с месечно отчитане. За годишното - пишат повече, за да връщат по-малко после. Поне така ми обясниха от кулоарите.

# 213
При нас парното е изобщо спряно от 2 седмици. Чак се чудя дали да не отправя едно запитване. Целия сезон радиаторите ми са били пуснати, вкл.като си бях на село за Коледа, защото котката остана в София. Декември имам 70 лв сметка, март - 100. Верно прогнозни сметки са и все пак тия 40% отгоре точно за март ми бодат очите.

# 214
И аз нищо няма да предприема за сметката за парно.Нали нещо ще връщат в бъдеще,чрез намаление в следващите сметки?Предстои изравняване.Ще чакам.А и наемателите не са повдигали въпроса.И тяхната сметка е по-висока,но нищо фрапиращо.Платиха си я.

# 215
  • София
А наемите ще спаднат ли (ако не са вече)?

# 216

Възможно е, но едва ли ще е нещо фрапиращо.

# 217
Следя наемите, във Фейсбук, където са основно по групите реални обяви от собственици - намаляват. В имот.бг фирмите още ги задържат, там няма някакво осезаемо намаляване, но и имот.бг вече е и доста неефективен, освен за проверка на цени, във Фейса в групи, които пускат и брокери, там също вече има надолу.
Аз имам жилище за под наем, но читави наематели - няма засега, само такива с много рискови професии и искащи направо да им се правят подаръци, или с претенции, а жилището си има всичко, и е с висок клас материали, 3 тераси са остъклени, вътре на стаите също с алуминиева вечна дограма, само тя ни излезе 25 000 лв при ремонта. С мъжа ми тогава много спорихме да не влага толкова средства в този ремонт, той - не, квартала е северен, само това ще помогне да се намират читави наематели, и резултата е и окачени тавани, трислоен дъб и бук паркети, корк, гранитогрес навсякъде, испанско пано в хола, разни др. неща раздвижени, имахме 9 г. наематели, но си заминаха декември в родния град, да гледат вече възрастните си родители, а и там си имат и бизнес и голяма къща.
Стегнахме отново жилището, дадохме го на 1 фирма, която пуска обява само в имот.бг и в базар.бг, и в една брокерска група във Фейса - само 1 оглед направиха - и то с неподходящ човек. Накрая си пуснах и аз обява, и по олх и ало.бг - от там звънят само нахални брокери, никой друг - фирмата, която и тя пуска обява, сме казали, че намерим ли си ние от нашата обява, ще им платим, защото ние сме ги потърсили, нищо, че с тях никакъв успех, но... уговорката си е уговорка.
Пусках за кратко и във Фейсбук групи - от там 5 огледа, но въпреки, че цената им я казвахме, като дойдат - пак преговори за драстично сваляне, а жилището всички го харесват... Но... искат все да е направено, чисто, уютно, ремонтирано, подредено, и... да е на цената на старите непипани и със стари мебели жилища, а това няма как да стане при толкова излети средства там - то там е направено по-добре, отколкото ми е у дома.

# 218
  • Варна
Напълно ви разбирам, но мислите малко... как да кажа - твърде емоционално. Хубавата дограма отдавна не е лукс. Преди 9 години може да е струвала 25 000 лв, вече не са такива цените, а и всичко се амортизира. Един наемател не го интересува, а и не може с просто око да оцени дали плочките в банята са италиански за 60 лв на квадратен метър или български от Практикер за 15 лв.
Не се съмнявам, че ви е хубаво жилището, но като цяло имотите от по-висок клас са по-трудни за отдаване, особено сега в кризата.

Това, че сте се разбрали да платите на агенция, ако сами си намерите клиенти, не го разбирам. По принцип се плаща за свършена работа, а не за брой огледи. То и аз мога да ви доведа поне 5 семейства за оглед, ама какво от това? Но ваша си работа, щом искате, плащайте...
Общо взето вариантите ви са два - или да си държите жилището празно, докато намерите наематели, които да ви харесат, или да свалите наема, ако не можете да си позволите да останете без пари.

# 219
Много зависи какво точно е жилището.
Ако го давате за 2000 лв под наем, може да смъкнете 100 лв /5%/, но, ако наемът е 400 лв, 100 лв са 25%.
Друго нещо е, че, ако на наем 400 лв, някой се пазари за 10-20 лв, то за мен е несериозен.

Когато жилището е голямо и скъпо обзаведено, то търсете чужденци/фирми. Иначе трудно....

# 220
За наем от 630 лв се пазарят.
А за фирмата, ние смятаме, че щом сме дали дума, няма как да се отметнем, дадената дума си е дадена, още повече, че фирмата пускаха няколко седмици обявата като Вип в имот.бг, а и ние сами сме ги потърсили.
Жилището не е голямо толкова, 75 квадрата, но недостатъка му е, че е в "Толстой", нищо, че там доста се облагороди в последните години, блока даже имаха спечелен проект за озеленяване, ЕПК е, но самото жилище има само един недостатък, че е с огромен хол, който е с преход към спалнята, кухнята си е отделна, 3 тераси, югоизток, плюс др. неща. Заради квартала държим и този наем, обаче пак искат още смъкване, е, добре, и за 600 ще го пуснем, а за много дългосрочни и отговорни и пазещи може и на 550 лв, да не стои празно, но искат много под и тази цена...,
За чужденци никога повече не даваме жилище под наем, имаме горчив опит от друго жилище преди години, не пазят изобщо, съсипаха всичко, нищо, че плащаха редовно, но големи мърльовци се оказаха, когато напуснаха. А бяха дипломати....
Алуминиевата дограма не остарява, това не е ПВЦ.
За даването - не бързаме, когато се намерят наематели, искаме да бъдат точни, каквито ни бяха, 9 години не са никак малко, нали, и сега пак си се чуваме да поддържаме връзка.

# 221
Ми не ми се вижда много за така описано. 75 кв. м. не е малко, а и казваш, че е луксозно обзаведено. Според мен е заради квартала. Не, че е лош, но не е предпочитан.Хвърлих един поглед на имот.бг, около 600 си вървят наемите там, значи не е много.

# 222
  • София
Ох, един белгиец преди 3 години за 6 месеца съсипа чисто нов апартамент. Няма такъв мърсотник.... блякс.

# 223
И на мен не ми звучат много парите като за описаното жилище. Аз от квартали не разбирам, така че за това нищо не мога да кажа. Въпросът е да има кой да го оцени. 550 пък си звучи направо малко, ако аз трябваше да го отдам за толкова, щеше да ме стегне сърцето.
Колкото до неостаряващата дограма, това дали старае или не, дали 25 000 или 250 000 лева, касае теб. На наемателя не му пука дали на теб ще ти се наложи да я сменяш или не някога.

# 224
  • Варна
Абе какво значи алуминиевата дограма не остарява? Всичко остарява. То да не е само едно парче метал? Има гумени уплътнения, които с времето се изпичат и късат, има механизми, които се износват, има стъкла, които се драскат... Да не е парче злато, че да не остарява... Ние като сменяхме дограмата, се интересувах доста, и попаднах на информация, че ПВЦ-то само по себе си като материал е с по-добри изолационни качества.

Иначе наемът и на мен ми се вижда ок. Успех с отдаването. И пак да мрънна за агенцията - ако не ви намерят наематели, не им плащайте.

Общи условия

Активация на акаунт