Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 865
  • 753
  •   1
Отговори
# 390
  • Варна
pkol, ще се радвам да посочиш конкретната наредба, в която е описана тази възможност за еднолично заличаване на  регистрация на трето лице, а не само някакви решения, които кой знае защо и при какви обстоятелства са взети.

# 391
  • София
Споделете за наемателите си? Ние от две жилища, в едното все още живее двойка, но знам че не ходят на работа вече и все си мисля, че скоро ще ме напуснат. Другото, аз бях писала и преди, се освободи вече, търсенето на нови наематели сега го провеждам вяло, нямам много време, но и то май всичко е вяло. И търсенето на жилища за нов наем е вяло. Или така си мисля. Та ние сме с 1 брой все още наето жилище, + 1 брой свободно. Не съм намалявала наема, може би е грешка, но не ме и питат. Смятах че инициативата е на наемателите, ако имат проблем да питат, но дали е така ?

# 392
  • София
При мен почти всички продължават да работят. Само едни казаха, че са останали без работа и са затруднени. Плащат 50% + разходите за сега. Като поне за сега, другите ще ги дължат. Може да им опростя половината от тях, ще видим по-натам.
2ма се изнесоха от едностайни. Намалих наема на 450. Единият го дадох след месец.
Като през тоя месец го мъчих на 600, 550 и 500. Накрая паднах на 450.
Другия след 2 дена. Днес ще пишем договора. Единият от тия наематели беше предупредил още преди няколко месеца, че се изнася. Купил си негово и го ремонтираше. Лошото е, че съвпадна с вируса. Другата наемателка се пренасяла със гаджето си в 3стаен, по-близо до работа. Предложих и по-нисък наем, но каза, че е решила. Други разлики, за сега няма. Дори с тоя 1 месец празен съм все още на 100% заетост за годината. Момичето се изнесе предварително и остави 1 месец отгоре наем/депозит.
Иначе, през тоя изминал месец се домъкнаха абсолютно всякакви. Такава оживеност никога не е имало.
Само дето само идваха да гледат, цъкаха с език, намираха кусури, опитваха се да свАлят още.
Тези 2, които реално взеха, влязоха, казаха супер е, харесва ми много, взимам го!

# 393
  • Варна
Тангра, казвай още по телефона, че цената е твърда, за да не си губите времето.

# 394
Моите и сега, и исторически винаги са били ИТ (без едни, които бяха най-проблемни) - винаги са работили и от вкъщи, имам чувството, че ходят в офис само за социални контакти. Работят, няма проблеми с плащанията, а ако се появят такива, явно ще бъде поради характерови особености, а не поради липса на доходи. Никой не е поискал някакви облекчения - писала съм, че плащат за 3 месеца напред, - нито е повдигал въпрос за освобождаване. Засега е така, по-нататък - ще се адаптираме според обстоятелствата.

# 395
Смятах че инициативата е на наемателите, ако имат проблем да питат, но дали е така ?
Според мен инициативата трябва да дойде от наемодателя. В момента има бизнеси с намалена дейност. Може да ти плащат наемателите, но да са затруднени. Ако не могат изобщо да плащат, ще напуснат.
Естествено, има и такива, които се пазарят, без да са зсегнати. Има и такива, които са засегнати, но не смеят да питат за намаление/отсрочка, защото ще ги изгонят, а няма къде да търсят сега достатъчно евтино, пък и все ще дължат тези пари. Има и хазяи, които мислят, че ще намерят бързо нови наематели - доколкото съм следила историите тук, такива хора и без ИП остават доста време без наем.

# 396
  • София
Имам и 2 магазина, които си поискаха намаление и са на около 65% за април, сега и за май.
Но те определено работят по-малко. Даже единият беше цял месец затворен. А другия с поръчки, за в къщи.

За твърдата цена, напоследък са се обаждали брокери само. А те обещават всичко. Всички кандидати са ИТ, нямат домашни животни, стабилна работа, не пият, не пушат, държат чисто. А после на живо се оказва малко по-различно. Специално през тоя изминал месец поне 2-3 пъти дойдоха, като са показвали снимки на 2стаен на клиентите, а свободния беше едностаен. На 2-3 пъти бяха "забравили" да кажат, че имали едно маааалко кученце, което изобщо не цапало, не дращело и не пикаело. Въпреки, че аз всеки път предупреждавам предварително, че няма да приема домашни животни и да не се разкарваме.

Сега се сещам за един случай, пак от последния месец, отивам на срещата, брокера - сам!
Вика ми, брее, да знаеш какво стана!
Водя кандидатката в един друг апартамент, и там собственика се оказа сегашния и наемодател!
Имал човека повече апартаменти в тая сграда, а тя си търси пак в същата.
И се засича при огледа баш със сегашния си наемодател.
Не била плащала от 2 месеца, завлякла го, и като се видели се скарали.
Значи има тя за наем, депозит и комисионна, а нямала 2 месеца назад да си плаща!
Случаи всякакви!
Та огромен късмет изкарах, че предишния оглед преди моя е бил баш при настоящия наемодател.
Иначе можеше да наеме моя и след 1-2 месеца да ме завлече и мен с 2-3 наема.
А и брокера се оказа читав, че макар и не ми е близък, не я е довел при мене, а я е отрязал и той.
Всъщност, той мисля беше от позната агенция, с която имам дългосрочни отношения.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 12:44 от Танграта

# 397
А, да, животните.
Скоро няма да сменям квартира, хазяйката позволява дребно животно, имам котарак. Няма да го хвърлям на улицата, я.

# 398
  • София
Точно котараците са най-страшни!
Като вземе да пикае териториално, и ти иде после да изкъртиш теракота и да слагаш нов. Така смърди, дори след генерално почистване и измиване, не може да се стои в стаята.
А матраците и диваните, просто забрави! ако ще и в баня със сярна киселина да ги топнеш.
Хвърлят се 100% задължително. Иначе няма да видиш нови наематели.
А одраните секции, нищо им няма! Те така са си били, а и да не са, то не им пречи! И така могат да се ползват!
Ама иначе такива наематели сменят квартира през 3 месеца. Нищо, че нищо ѝ няма и не се поврежда.

Кой те кара да го хвърляш на улицата! Купи си апартамент, сложи ламинат, купи си мебели. И си пускай котето на воля!

# 399
Решението на всичките наемателски проблеми - купи си апартамент!
Решението на всички наемодателски проблеми - извади си кристалното кълбо или не роптай после, че са ти съсипали жилището.
Що ли никой не се е сетил?
Rolling Eyes
Явно има хазяи, които нямат против животно.

# 400
  • Варна
Ей, вие така го изкарахте, все едно наематели нямат право на домашни любимци. Окей, вие не позволявате такива във вашия имот. Но какво лошо има някой друг наемодател някъде другаде да е позволил? Още малко ще отидете да му се скарате.

# 401
  • София
Май по-скоро наемателите роптаят, че не ги пускат с животните!
Simple Smile
Аз проблема съм си го решил!

Ей, вие така го изкарахте, все едно наематели нямат право на домашни любимци. Окей, вие не позволявате такива във вашия имот. Но какво лошо има някой друг наемодател някъде другаде да е позволил? Още малко ще отидете да му се скарате.
Напротив! Аз съм прагматик.
Да си ги взимат!
Така ще има по-малко потенциални проблеми за мен!
Наистина, има всякакви коптори, няма да се забелязва дали е пикала котка.

# 402
Заповядай вкъщи и после пиши мирише ли и опикано ли е.
Знам как пикаят котараците. На ремнтираната къща на родителите ми, с ламината и дървените мебели, има два котарака, които действително маркират територия. Добре са се сетили нашите да купят.
Иначе и наемателите купуват. После тука в темата ох и ах, трябва да ремонтирам жилището и да търся нови наематели. Ами трябва, да.
П. П. Матраците трябва да се сменят и без да ги е препикал котарак. Между другото го казвам, ако си 'забравил/а'. Много наемодатели 'забравят'. Някои направо си хвърлят 15+ годишния матрак в квартирата.

# 403
  • София
Мисля, че е очевидно!
Точно твоята котка може да не мирише.
Но примерно 25% да го правят.
25% Означава, на всеки 4ти наемател да имам 2 седмици труд и една кофа пари ремонт.
Предпочитам да не си го причинявам. Наематели има предостатъчно. Няма нужда да играя руска ролетка, с 0 ползи за мене.
Не е необходимо 100% от животните да маркират.
А колкото и да не маркират, пак си има косми, миризми и тн.
В моите жилища като влезеш, ме питат "ама тука живяно ли е!?".
Така ми харесва и така искам да бъде!
Аз си отговарям за моята собственост и бизнес.
Очаквам същото от другите!

Има случаи, за щастие изолирани, идват наематели за 3 месеца!
Даже предварително са го знаели, и лъжат, че ще остават Х години!
Аз ако трябва през 3 месеца да сменям мебелите!
Ми те и по хотелите не го правят! А взимат по 300-600 лева на вечер.
Simple Smile Смешно е това!

# 404
Вкъщи всеки ден минавам с прахосмукачка (имам вертикална 2в1, с акумулатор, родих се). Дивани и матрак веднъж седмично с малката прахосмукачка. Мия веднъж или 2 пъти седмично. Нашите имат робот, пускат го всеки ден.
Какви две седмици, какви 5 лв, свине ли са това?

Общи условия

Активация на акаунт