Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 874
  • 753
  •   1
Отговори
# 375
  • Варна
На непознати хора, няма какво да показвам. Брокер който виждам за първи път няма да получи мое копие, ако ще да се оплаче на арменската попадия. Има достатъчно инфо из нета за имотни измами.
Не регистрирам (за сега) в имота, защото се притеснявам, че после ще забравят да се отрегистрират. Докато не се смени системата, мисля да не рискувам. Тук съм чела, как  млади семейства наемат добра локация, регистрират се и после с години не може да се свържеш с тях, за да ги помолиш да си сменят адресната регистрация. Градини, зони...чудо е.
Лъки, и аз съм на това мнение, както казах. Но не си дочела. На брокерите не се дава копие, а само им се показва, за да се уверят чия е собствеността. За 1 минута в твое присъстве. Без да го снимат. Поне аз така съм видяла.

# 376
На непознати хора, няма какво да показвам. Брокер който виждам за първи път няма да получи мое копие, ако ще да се оплаче на арменската попадия. Има достатъчно инфо из нета за имотни измами.
Не регистрирам (за сега) в имота, защото се притеснявам, че после ще забравят да се отрегистрират. Докато не се смени системата, мисля да не рискувам. Тук съм чела, как  млади семейства наемат добра локация, регистрират се и после с години не може да се свържеш с тях, за да ги помолиш да си сменят адресната регистрация. Градини, зони...чудо е.
Лъки, и аз съм на това мнение, както казах. Но не си дочела. На брокерите не се дава копие, а само им се показва, за да се уверят чия е собствеността. За 1 минута в твое присъстве. Без да го снимат. Поне аз така съм видяла.
Прочетох аз, няма какво да показвам на пикльовци брокери. Официални документи, предоставям на официални институции. Това аз, иначе който както иска да си процедира.
Мен брокер ме е заплашвал по телефона, че няма да си отдам жилището без агенция. Друг пък ми е пожелавал да ми унищожат имота, защото не искам да плащам на брокер...Та така...със специални чувства съм към гилдията.

# 377
  • In the land of Never Never
Не е нужно да се ходи лично въобще. Регистрацията е електронна, но в момента нямам линк. Проучете.
Не съм чела условията, просто намерих линковете. Може да се публикува нужното в 1вия пост на новата тема.
https://www.registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/e-mail-abonament/
https://www.registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/sms-op … -imoten-registar/
https://www.registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/platen … avyani-ot-sluzhb/
Благодаря, това е много полезна информация. И аз мисля, че ще е полезно да се публикуват линковете в началото на следващата тема.
Все пак, като собственик, ако искаш безплатно да получаваш информация, трябва да отидеш лично да подадеш заявление. По интернет пак може всеки да го направи, за 6 бр.уведомления за 6 лева. Няма лошо, важното е че има такава възможност.
Това намерих аз:
https://sms-imot.registryagency.bg/index.php

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 22:29 от Glikoza

# 378
Аз показвам НА на наемателя, който все пак трябва да е спокоен, че имам право да отдавам имота.

# 379
Аз показвам НА на наемателя, който все пак трябва да е спокоен, че имам право да отдавам имота.
Не ми се е налагало и на наемател да показвам. Те виждат, че партиди ток и вода са на мое име. Превеждат ми по банков път наема.Плащам данък. Няма какво да им доказвам. Wink

# 380
Здравейте, нова съм в темата, опитвам да отдам под наем жилище в Красно село. Апартаментът е спретнат и на прилична цена предвид ситуацията в момента. От 2 седмици тече обява в имот бг, но ми звънят само брокери 🤔🤔🤔,нито 1 частно лице. Чудя се каква е причината. Аз ако търсех бих си спестила комисионната към агенцията. Някой с повече опит може ли да сподели защо така се получава? Има ли трикове за по-бързо отдаване или е въпрос на късмет?

# 381
Факт е, че не ми се е случвало частно лице да звънне по обява. Надявам се, че по съвети от старите теми сте си взели временна сим карта за обявата. Можете да пуснете обява, че частно лице отдава за частни лица. Брокери може да водят клиентите си като получават комисионна от тях. Успех. Какво разбирате под прилична цена?

# 382
  • Варна
Пуснете си обява във фейсбук групите за квартири без посредник, и в Маркетплейс. Забранете коментарите. Ако наемът е подходящ, ще го отдадете за няколко дена.

# 383
  • София
Повечето кандидати търсят с брокер.
Трикове не знам да има. Но може да споделиш с познати, съседи, роднини   какво и къде даваш. Може някой техен колега или познат да търси.

# 384
Дами, запазих линковете и новата тема ще ги сложа в първи пост.

Бих дала възможност за регистрация на адреса. Детска градина, ясла, зона за паркиране - все неща, които са важни за едни дъглосрочни наематели. Бих казала, че в такъв случай искам трети депозит и описваме в договора, че без доказателство за отрегистриране, не връщам никакви пари. Ако съм стигнала до там, че да си отдам имота на определени хора, значи съм гласувала доверие, че няма да има проблеми. При наем от поне 500 лева все си мисля, че хората биха имали сметка да си върнат сумата от 1500. Просто не смятам, че е нормален живот да не можеш да си запишеш детето на ясла или ДГ, защото нямаш адрес.

# 385
Във Варна няма как да вземеш 3 наема депозит. Абсурд.

# 386
Аз така и не разбрах каква е разликата между платеното СМС известяване и безплатното, освен, че за едното се ходи на място в АВ. Още преди се бях захванала да сверявам, ама като сте заговорили, ако нещо ми е убегнало, моля да споделите.

la_belle, ако под спретнато имаш предвид чисто, но не ремонтирано и със стари мебели от соца или 90-те, може би затова нямаш кандидати. След като имаш проблем с отдаването по-добре се свържи с някоя от големите агенции да го предлагат те. Така шансът да намериш наематели е по-голям, а и могат да дадат акъл цената ОК ли ти е и ако има нещо по-дребно според тях, което можеш да оправиш и би направило имота по-привлекателен... По-добре е да платиш комисионна 50%, пред това да чакаш 2-3 месеца обаждане...

# 387
Регстрирам на адреса срещу един депозит и писмен договор, че връщам сумата за депозитите в петдневен срок след представяне на писмено доказтаелство, че са сменили адресната регистрация и вече не са на моя адрес. Ако моя адрес е и на личната им карта - искам да има доказателство и за това.
Чисто  и ясно.
Заради политиката по повод на избирателния процес се въвеждат правила за ограничаване на броя регистрирани лица в един жилищен обект и не смята да вкарам доверилите ни се клиенти в ситуация, след време да не могат да си регистрират съпруг , дете или родител, само защото ми е било по-лесно да не помисля.

Рускинята може и да се пази от дела с бащата на детето си чрез смяна на адреса. Не искам да гадая, но обяснението и ми издиша силно.

# 388
Здравейте, нова съм в темата, опитвам да отдам под наем жилище в Красно село. Апартаментът е спретнат и на прилична цена предвид ситуацията в момента. От 2 седмици тече обява в имот бг, но ми звънят само брокери 🤔🤔🤔,нито 1 частно лице. Чудя се каква е причината. Аз ако търсех бих си спестила комисионната към агенцията. Някой с повече опит може ли да сподели защо така се получава? Има ли трикове за по-бързо отдаване или е въпрос на късмет?
Че кой изобщо търси квартира в момента?
Да, да, има някакви единици, но ситуацията не е благоприятна. Ей го, на Лъки й освобождават едно жилище.
Това, че брокери звънят, не означава, че имат и клиенти. Може да проверяват дали е реална обявата и е от частно лице, за да ви 'вкарат в базата данни'.

# 389
  • гр. Варна
Тук съм чела, как  млади семейства наемат добра локация, регистрират се и после с години не може да се свържеш с тях, за да ги помолиш да си сменят адресната регистрация. Градини, зони...чудо е.
Тук много неща може да прочетете, а в действителност процедурата по заличаване на адресна регистрация е лесна. Единствено трябва да подадете заявление(може и по електронен път) до кмета на Общината.
(Описвате, че вече няма основание даденото лице да е с адресна регистрация на този адрес....)
В седем дневен срок се назначава комисия(обявява се на страницата на района) и до един месец се заличава адр. регистрация(обявява се на страницата на района). Чл. 99б от ЗГР
Тук за район "Приморски"> https://www.primorski.bg/index.php/2016-12-13-09-28-12
Тук за район "Одесос"> http://www.odesos.bg/ > Гражданско състояние
Защото за нещо което струва 200 хилки в евро, могат да си направят труда да фалшифицират оригинал на акта, имайки всички данни за имота, да си извадят пълномощно от мое име, като имат подписа ми на декларацията, и да го препродадат няколко пъти.
Няма как да се фалшифицира такова пълномощно. А да си "извадят" без вас - не става.
Всички пълномощни за недв. имоти със заверено съдържания са тук: > https://edinstvo.notary-chamber.bg/

Нотариуса при изповядване на сделка проверява представеното пълномощно.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 09:01 от pkol

Общи условия

Активация на акаунт