Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 875
  • 753
  •   1
Отговори
# 360
  • Варна
Ако отдадеш с агенция, с договор, ще тряба да си го покажеш. Копие не правят, но искат да го погледнат и да се уверят, че ти си собственик. За мен така е редно. Няма да ти откраднат апартамента с един поглед на въпросния документ.

# 361
Ако отдадеш с агенция, с договор, ще тряба да си го покажеш. Копие не правят, но искат да го погледнат и да се уверят, че ти си собственик. За мен така е редно. Няма да ти откраднат апартамента с един поглед на въпросния документ.
До сега не съм го показвала (НОТ АКТ),  а последния път отдадох с агенция.

# 362
  • In the land of Never Never
Това е така, искали са ми агенции да видят нотариалния акт. В случая става дума при регистрация на настоящ адрес на наемателя, не да хвърлят поглед, а дали може да си оставят копие от нотариалния акт.
За какво точно им служи, когато аз плащам данъци на същата тази районна община, и те много лесно въвеждайки ЕГНто ми може да проверят че аз съм собственика?

# 363
  • София
А защо се притеснявате за НА?
Всеки може да си направи справка и да го намери, докато търсех да купя апартамент ми беше мнооого странно, че продавачите си крият нотариалните актове.
След сделката с моя обиколих тоолофикация, чез, софийска вода, навсякъде са можели да си направят копие.
А да и в общината при декларирането на покупката също се оставя копие от нот акт. За мен изобщо не е притеснително и няма как да отмени моята собственост...

# 364
  • Варна
Това е така, искали са ми агенции да видят нотариалния акт. В случая става дума при регистрация на настоящ адрес на наемателя, не да хвърлят поглед, а дали може да си оставят копие от нотариалния акт.
За какво точно им служи, когато аз плащам данъци на същата тази районна община, и те много лесно въвеждайки ЕГНто ми може да проверят че аз съм собственика?

Аз на Лъки отговорих. За твоят случай не мога да взема отношние, защото по начало не бих регистрирала наемател в мой имот, ако ще да напуска или да не наема. И това ще е така, докато законът със заличаване на адресните регистрации не се промени. Лично мнение.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 22:14 от Didi168

# 365
  • София
При регистрация на човек в мой имот винаги са вземали и копие от НА. Напречно на копието винаги пиша - да послужи за ......
Диди168, бъркаш служба ЕСГРАОН на общината и ПАМДТ. Второто е към финансова дирекция на голяма община/София, Варна и др./ Между отделите няма връзка. А и служителката си знае модела на работа - какви копия да приложи за да даде регистрация. Нея не я вълнува дали плащаш данък. Напр. аз регистрирах Скъпия в мой имот - няма как да приложа договор за наем, че и данък да платя. В друг имот регистрирах близка заради детска градина. Тя също не ми плаща наем.
НА не съм показвала никога при отдаване под наем. Но работя само с 1 доверен брокер, познаваме се от млади, знаем си нещата. А на кандидат-квартирант няма как да показвам. Или ми вярва, или търси друго.

# 366
А защо се притеснявате за НА?
Всеки може да си направи справка и да го намери, докато търсех да купя апартамент ми беше мнооого странно, че продавачите си крият нотариалните актове.
След сделката с моя обиколих тоолофикация, чез, софийска вода, навсякъде са можели да си направят копие.
А да и в общината при декларирането на покупката също се оставя копие от нот акт. За мен изобщо не е притеснително и няма как да отмени моята собственост...
Защото за нещо което струва 200 хилки в евро, могат да си направят труда да фалшифицират оригинал на акта, имайки всички данни за имота, да си извадят пълномощно от мое име, като имат подписа ми на декларацията, и да го препродадат няколко пъти. После някой да го придобие добросъвестно, и иди се оправяй от къде ти е дошло, кой крив кой прав при нашата корумирана съдебна система.

# 367
Абонирайте се към Агенцията по вписванията да получавате СМС известие при всяко вписване/отписване там на определен брой ЕГНта. Абонаментът струва 6 лева за две години, май без ДДС.

# 368
  • София
Ако решат и без копие могат да ти направят същата врътка.
Необходим е само 1 корумпиран служител в АВ или в общината.
Обичайно го правят за възрастни без наследници.
Не става толкова лесно кражбата на недвижим имот.

# 369
Абонирайте се към Агенцията по вписванията да получавате СМС известие при всяко вписване/отписване там на определен брой ЕГНта. Абонаментът струва 6 лева за две години, май без ДДС.
Видях я в нета тази възможност, трябва да се ходи лично да се подава заявление. Нали трябва да се ограничаваме сега в ходенето насам-натам по обществени места.
Не знам в другите страни как може всичко да се прави електронно, само тук ходим да се кланяме на всички чиновници лично и с купища документи.

# 370
  • Варна

Диди168, бъркаш служба ЕСГРАОН на общината и ПАМДТ. Второто е към финансова дирекция на голяма община/София, Варна и др./ Между отделите няма връзка. А и служителката си знае модела на работа - какви копия да приложи за да даде регистрация. Нея не я вълнува дали плащаш данък. Напр. аз регистрирах Скъпия в мой имот - няма как да приложа договор за наем, че и данък да платя. В друг имот регистрирах близка заради детска градина. Тя също не ми плаща наем.
Нищо не разбрах, май се обърна към грешния потребител.

Защото за нещо което струва 200 хилки в евро, могат да си направят труда да фалшифицират оригинал на акта, имайки всички данни за имота, да си извадят пълномощно от мое име, като имат подписа ми на декларацията, и да го препродадат няколко пъти. После някой да го придобие добросъвестно, и иди се оправяй от къде ти е дошло, кой крив кой прав при нашата корумирана съдебна система.
Един потенциален крадец и фалшификатор с връзки може да свърши цялата тази работа без някога да ти е виждал скъпоценния документ и за миг, или пък имота и очите ти.

# 371
На непознати хора, няма какво да показвам. Брокер който виждам за първи път няма да получи мое копие, ако ще да се оплаче на арменската попадия. Има достатъчно инфо из нета за имотни измами.
Не регистрирам (за сега) в имота, защото се притеснявам, че после ще забравят да се отрегистрират. Докато не се смени системата, мисля да не рискувам. Тук съм чела, как  млади семейства наемат добра локация, регистрират се и после с години не може да се свържеш с тях, за да ги помолиш да си сменят адресната регистрация. Градини, зони...чудо е.

# 372
Ако бях наемодател, също не бих регистрилала на имота си, докато няма механизъм за отписване....
Може би за наемателите наистина е неприятно това и им спира някои права като това за градина примерно, обаче достатъчно случаи има за "забравили" да се отрегистрират.

# 373
Видях я в нета тази възможност, трябва да се ходи лично да се подава заявление. Нали трябва да се ограничаваме сега в ходенето насам-натам по обществени места.
Не знам в другите страни как може всичко да се прави електронно, само тук ходим да се кланяме на всички чиновници лично и с купища документи.

Не е нужно да се ходи лично въобще. Регистрацията е електронна, но в момента нямам линк. Проучете.

# 374
Не е нужно да се ходи лично въобще. Регистрацията е електронна, но в момента нямам линк. Проучете.
Не съм чела условията, просто намерих линковете. Може да се публикува нужното в 1вия пост на новата тема.
https://www.registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/e-mail-abonament/
https://www.registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/sms-op … -imoten-registar/
https://www.registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/platen … avyani-ot-sluzhb/

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 22:04 от Casual

Общи условия

Активация на акаунт