Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 794
  • 753
  •   1
Отговори
# 540

Да допълня за тези, които отскоро следят темата. Не публикувайте в обявата си личния си телефонен номер, че после няма отърване. Години наред ще получавате обаждания от де що има агенция за имоти. Вземете си временна СИМ карта за обявата.
Това и аз го научих. Дълго ми звъниха, малоумници. И като ги питам от къде имате този номер, имота е продаден.Те "ами от базата данни".
Този път номер не давам.

Да, често се сменят напоследък. Две жилища отдаваме, по 1 година средно живеят и напускат. Е в началото имахме една жена, остана близо 4 години, но през половината време наема й беше вече нисък спрямо пазара, та донякъде беше добре че напусна. Та за две жилища, през 6-9 месеца поне едното сменя наематели, хайде после още 6 месеца, дошло време и другите от другото жилище напуснат. И така излиза, че аз май често се занимавам с търсене на наематели Confused дано спре тази серия.
Разбирам.
Аз отдавам с наем под пазарния и за това ми се задържат по дълго. Просто за мен смяна на наематели е много сложна процедура и предпочитам, малка но сигурна сума и поддържан имот. Не виня хората, които си гонят максимума, имат право. Аз не мога. Изморително е, и стресиращо.

# 541
  • София
Ние пък все даваме личния си телефонен номер, а тормоз, че и с години, не сме видели.

# 542
Толкова години минаха, а продължават да звънят. Явно сума фирми са ме вписали в базата си данни и си ме прозвъняваха да си актуализират базата. Любимият ми въпрос беше: "Няма ли да се освободи скоро жилището?", на който отговарях с "Надявам се, че не". Винаги звънят в ранния следобед и много се дразнех. После започнах да им казвам, че съм продала жилището, а напоследък, макар и обажданията да се все по-редки, казвам, че този телефонен номер ми е от скоро и има някаква грешка.

# 543
  • София
Ключ и аз не давам. Присъствам на всеки оглед.
Гледам и аз до колкото мога да подбирам хората, но понякога е трудно да откажеш на някой в лицето.

С фейсбук групи все още никога не съм пробвал.
Не е ли проблем да се публикува с личния ви профил?
Или правите нов профил за обяви?
Не искам всеки да знае, че имам собственост, давам под наем и тн.
Защо, обидно ли е? То ако си в същия квартал живеещ, сигурно е неловко...

# 544
  • София
На мен не ми е обидно. За 95% от хората не би имало значение. Въпросът е, че хора има всякакви, и има един малък %, които биха имали специално отношение. Включително и проблемът с престъпници.

# 545
Установих, че отдаването на цена - доста по-ниска от пазарната, е доста опасно. Наемат и после преотдават, което собственикът късно установява. Надали собсвеникът всеки ден минава да види какво става, а дори да минаваш един път на месец след предварителна уговорка, няма да разбереш,че реално вместо милото  младото семейство, там преспиват гастърбайтери и се сменят през десет дни. Установяваш го когато вече е прекалено късно.

Последна редакция: пт, 15 май 2020, 10:20 от Deborana

# 546
  • София
Това звучи ужасно Fearful

# 547
Ужас. В такъв случай е хубаво да има контакт със съседите там, да могат да дадат информация при проблем.

# 548
Съседите в големите градове не са това, което бяха, а и в последно време хората доста по-рядко общуват.

# 549
Съседите в големите градове не са това, което бяха, а и в последно време хората доста по-рядко общуват.
Факт, но в най-лошия случай домоуправителят ми има координатите и, ако някой му се оплаче, ще се свърже с мен.

# 550
  • Варна
Ако мое жилище се напуска на всеки 6 месеца, сериозно бих се замислила какво не е наред. Или има някакво сериозно неудобство вътре, което бих ремонтирала, или цената е по-висока от реалната и хората го наемат само за да има къде да спят докато намерят нещо по-изгодно. Или пък дали в моето отношение има нещо погрешно? Или наемателите не са надеждни... Не знам... но не е нормално това и е червена лампа за сериозен проблем.  Истински хубавите и комфортни квартири на разумна цена, в които можеш да се почувстваш като у дома, са рядкот и не се напускат току така.

# 551
  • Somewhere far away
Дори не ги познавам моите съседи. Рядко се засичаме, а когато се - си казваме по едно добър ден и аз дори не знам на кого го казвам, на съсед или на някой външен или на доставчик на пица.
А живея в този блок от 4 години.
И съм напълно ок с това. Grinning

# 552
Нямам подобен проблем. Винаги намирам читави съседи с които ми е приятно да общувам. И без да ги карам, ако има проблеми с наематели, ми се обаждат. Дано така продължава и занапред.

# 553
Аз също предпочитам да съм в добри отношения със съседите - и полагам необходимите усилия за това, - и дотук имам късмета да попадам на нормални хора, които да ми се обадят при проблем. За наемател, който сменя често квартира, това вероятно е контакт, без който може и не му е необходим, въпреки, че по мои наблюдения моите наематели винаги са се сближавали със съседите си. Но един собственик наистина е по-добре да може да разчита да му завъртят един телефон поне на един-двама съседи на имота му, всичко се случва - може да не е с наематели, може да е някаква авария, нещо друго непредвидено.

# 554
Установих, че отдаването на цена - доста по-ниска от пазарната, е доста опасно. Наемат и после преотдават, което собственикът късно установява. Надали собсвеникът всеки ден минава да види какво става, а дори да минаваш един път на месец след предварителна уговорка, няма да разбереш,че реално вместо милото  младото семейство, там преспиват гастърбайтери и се сменят през десет дни. Установяваш го когато вече е прекалено късно.
В договора си пишем, че имота не се преотдава. При посещение всеки месец, мисля че няма как да се скрие ако е преотдаден на гастербайтери.
А и говоря за цена 20% по ниска от офертните цени за района.
Дом управителя за сега ми звъни, ако има нещо нередно. Дано късмета не ме изоставя.

Общи условия

Активация на акаунт