Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 796
  • 753
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Можете ли да ме насочите за средна наемна цена на едностаен апартамент (50 kv.m.) в  Манастирски ливади - запад? Напълно обзаведен, след основен ремонт. Колко горе-долу би бил наема? Не търся висока цена, по-скоро стабилни наематели. Къде бих могла да го предложa освен в imot.bg? Не искам брокер.
В момента е доста сложно с наемите, МанЛи не ми е ясно кой го търси и как върви. Ако е жилище за 1 човек, едва ли повече от 500/ 550 лева можеш да искаш, особено ако е 1 стая.
Влез във ФСБ групите за МанЛи, за квартала по общите му проблеми, и също в групи от тези за наеми и апартаменти без брокер.. Има много във ФСБ
Пусни си обявата с няколко снимки, не слагай телефонен номер, брокери ще те побъркат да звънят и лъжат че имат клиент...
Разпитай хората, които ти пишат, първо на чат. Разгледай профилите им доколкото ти позволят, някой път и една заглавна снимка говори за човека. Като ги разпиташ подробно за това, което търсят  и според твоите критерии, си дай номера само на тези които са горе - долу свестни и смяташ, че са подходящи. Прави огледи само след предварителни разговори за всички подробности.
Приготви се обаче за хейт под обявата си. Ще пишат доста хора, за да се заяждат ( вече в доста от групите забраняват публикуване на обяви със забранено коментиране, затова хейта е сигурен) Grinning

# 526
  • София
И аз като Уудън към момента съм пуснала обява само в групи без брокер, и да - вяло вървят нещата. То за два дни няма и какво да очаквам, де Grinning
В imot.bg основно брокери се обаждат. Такъв ми е опита от там.

# 527
  • София
И аз като Уудън към момента съм пуснала обява само в групи без брокер, и да - вяло вървят нещата. То за два дни няма и какво да очаквам, де Grinning
В imot.bg основно брокери се обаждат. Такъв ми е опита от там.

При нас най-успешно засега е групата за самия квартал... т.е. не ФСБ група за наеми... там има огромно предлагане и всеки предлага в разни посоки и квартали и е някаква каша по отношение на локациите

Намери ФСБ групата за вашия квартал, такава обща група, не за наеми... Има за всеки квартал ФСБ група по проблемите на самия квартал, където се пише всичко. Там пусни семпло.... 4-5 изречения, напиши че си собственик и сложи 3-4 снимки
Там като е фиксирана локацията и като няма много подобни обяви, хората от самия квартал гледат и търсят / знаят добре улиците и квартала и търсят да речем в съседство за деца .. или да се местят... или за познати и т.н.

# 528
  • София
Благодаря за съвета Flowers Hibiscus

А мислите ли, че съм обявила адекватна цена?
Преди година и малко повече го отдадох на 730 лева с включени кабелна, интернет, такса вход. След няколко месеца намалих на 700, че нали ви казвам, наемателчето беше свястно, а и сам живееше, та ми стана малко криво.
Сега мисля да го отдам на 680 пак с включени кабелна, интернет, такса вход. Имам предвид - обявила съм тази цена, пък ще видим.
Апартаментът е двустаен, обзаведен, кв. Витоша. Място за паркиране до блока има.
Последно за по време на кризата го намалих и на 600 де.

# 529
  • София
Непредвидимо е. Но 680 може да му е много. Още повече пък без брокери.
Най-добре още отначало го почвай на 650, за да не губиш време.

# 530
  • София
Че нали с брокер би било по-скъпо? Избягва се комисионната без брокер.

# 531
  • София
Аз пускам абсолютно всеки път моя обява. Даже плащам по 18 лева да е горе на 1та страница.
В 95% от случаите давам апартамента с брокери.
Това означава, ако изолирам брокерите, да чакам средно по 1 година празен, докато се наеме. Другия вариант е да го пусна с 25% под нормалната цена, и да чакам някой измекяр да благоволи и след това да бера ядове с него. Ниския наем е най-сигурния начин за излишни главоболия.

И аз се чудя защо наемателите не търсят в имот.бг. Има такава хубава търсачка. За секунди се прелистват 5 страници в търсения район. Явно губят вяра, защото 90% от офертите са от брокери. Но има и частни лица, строители и тн.

# 532
  • София
Всеки си решава, ние искаме директен контакт и директно да си подбираме хората, винаги така отдаваме.
Който му е по-удобно и има доверен и свестен брокер си е негов избора.
Аз имам кофти преживявания с брокери и нямам доверен, затова си отдавам сама. Досега не е имало кой знае какви пречки да се отдаде. Отделно комисионна равна на 1 наем,   от мен + от наемателите, заради няколко телефонни разговора, и няколко огледа,  не ми се струва че е добре. Ключ на брокер няма да дам, нито да му се доверя да ми подбере хората, та затова сами си действаме. Blush

# 533
  • София
Ключ и аз не давам. Присъствам на всеки оглед.
Гледам и аз до колкото мога да подбирам хората, но понякога е трудно да откажеш на някой в лицето.

С фейсбук групи все още никога не съм пробвал.
Не е ли проблем да се публикува с личния ви профил?
Или правите нов профил за обяви?
Не искам всеки да знае, че имам собственост, давам под наем и тн.

# 534
  • София
Имам 2ри ФСБ профил с фамилията ми по мъж.. Иначе оригинално съм с бащината фамилия. Така ми е супер удобно. Ние отдаваме две жилища, и се получава така, че през 6-9 месеца все някой напуска, аз търся друг... Та 2 профила имам Grinning Там обявите и снимките са готови, само ги активирам отново когато е нужно.

# 535
Благодаря на всички. Може ли някой да ме насочи с линк към ФБ групата на Манастирски ливади?

Е, ако някой тук търси - и аз си мислех за около 500 лева... Апартаментът е във високия клас на довършителни работи и обзавеждане.

# 536
. Ние отдаваме две жилища, и се получава така, че през 6-9 месеца все някой напуска, аз търся друг... Та 2 профила имам Grinning Там обявите и снимките са готови, само ги активирам отново когато е нужно.
Това е ужасно. Толкова често, почистване, огледи, разкарване...загуба на време.
Моя наемател напуска, след 3 г престой а ми се струва, че вчера влезе...Ще освежавам, и ще пускам обяви. Като се сетя какви нерви с малоумни брокери ме чакат, свят ми се завива. Но, няма как. Дано ми се падне пак някой читав, и поне 2-3 г да не мърда.

# 537
  • София
И аз искам да се паднат свестни хора, дългосрочно. Склонна съм да сваля до 600 ако намеря такива.

# 538
Има разлика дали не искате да работите с брокери или не искате да плащате на брокери. В обявата си като частно лице можете да напишете, че е от "частно лице за частни лица, но брокерите могат да водят свои клиенти, получавайки комисионна само от тях". Този номер научих тук в темата и го приложих успешно веднъж. Апартаментът се отдаде за половин ден от напускането на предния наемател.

Да допълня за тези, които отскоро следят темата. Не публикувайте в обявата си личния си телефонен номер, че после няма отърване. Години наред ще получавате обаждания от де що има агенция за имоти. Вземете си временна СИМ карта за обявата.

# 539
  • София
Да, често се сменят напоследък. Две жилища отдаваме, по 1 година средно живеят и напускат. Е в началото имахме една жена, остана близо 4 години, но през половината време наема й беше вече нисък спрямо пазара, та донякъде беше добре че напусна. Та за две жилища, през 6-9 месеца поне едното сменя наематели, хайде после още 6 месеца, дошло време и другите от другото жилище напуснат. И така излиза, че аз май често се занимавам с търсене на наематели Confused дано спре тази серия.

Общи условия

Активация на акаунт