Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 800
  • 753
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Да, в краткосрочен план пазарната цена е важна. Т.е. колко вървят наемите в момента.

Но в дългосрочен план, малко по малко ще натежи това, колко ти струва инвестицията.

Защото, като изключваме перачите на пари, всеки нормален човек ще се изключи от даден бизнес/ниша.

Разбира се, при имотите има огромна инерция. И може и години да минат, преди да се отрази.
Масата апартаменти са построени и продадени преди 2017та. Съответно, са излезли на по-ниска цена. Но малко по малко, може и да се променят нещата. Разбира се, трябва да има и клиенти с пари. Само със скъпи имоти и високи наеми не става. Т.е. пак някакъв динамичен баланс.

Аз също съм попадал на възмущение (не задължително във форум), защо еди какъв си имот е на еди каква си цена. Примерно едностаен 500 или 550. Без да се съобразява, че това е София, че е НС. Чудят се хората, защо не е 200. И защо няма 3стайни за 500 лева. За такива неща, няма смисъл да се спори. Пазар широк, всеки да си избира.

# 571
  • Варна
Ето пак крайности. Аз не съм чула някой да реве за наем 200 лв в София. Ми те гаражите са по повече. Дори и някъде някой да е изнаглял толкова, не е редно да се лепва етикет нагляр на всички наематели.

Според мен за дългосрочно наемане също си зависи каква е цената на околните подобни апартаменти. Наистина, никой не го интересува ти кога, как и за колко си си купил жилището. Гледа се как изглежда и къде се намира спрямо пазара.
По същия начин например като си купувам кола, не ме интересува колко й е била себестойността в деня на производството. Интересува ме какви характеристики има и какво друго се предлага на пазара днес за същите пари.

# 572
  • София
Никой не е говорил за "всички" наематели!
Ако си мислеха, че е надценен с 50 лева, нямаше да го говорят с такъв тон.

Ясно, че пак няма да ги "интересува" наемателите". Колкото и дългосрочно да е, не очаквам да се заинтересуват изведнъж.
Въпросът е, ча ако е относително нисък наемът, спрямо цената на един имот, в даден момент на наемодателите ще започне да им излиза неизгодно да дават под наем. Няма да правят ремонти, няма да слагат хубави плочки, паркети, хубави мебели. Ще си продадат апартамента, ако ще и на някаква загуба и ще се преориентират.

И в даден момент ще се образува дефицит в дадения район. Разбира се, ако има търсене.
И тогава изведнъж, наемателите може и да се заинтересуват. Не очаквам да стане с тяхна инициатива. Просто условията ще се променят. Ще има или повишаване на наема, или намаляване на качеството. Новичко за евтино няма да има.

# 573
Кой е говорил за новичко и евтино?
Говорихме, че, ако в един район наемател е наел апартамент за сума Х, а изведнъж открие, че в същия район има доста подобни жилища за сума Х - Y, най-вероятно и наемателят ще се преориентира. Това е пазарът, а не само колко наемодателят е дал за жилището.
В тази тема само преди няколко седмици имаше високопарни изказвания, че няма да има кой знае какви промени в цените, но се оказва, че не е баш така.

# 574
  • Варна
Ама разбира се, че ще се преориентират наемодателите, ако в някакъв момент престане да им излиза сметката. Аз също бих. Не виждам нищо странно. Отдаването под наем не е задължително. Има и други начини да си инвестираш парите. Simple Smile Но докато си отдавате жилищата под наем, не очаквайте наемателите да се интересуват вие лично по какъв начин и с какви усилия сте се сдобили с въпросното жилище и колко ви е излязло. Вече обясних как "работи" наемането. Няма да пиша едно и също 10 пъти, сигурна съм, че все някой ме е разбрал.

# 575
  • София
Разбира се!
Иска ми се, без да се надявам много, същото да важи в обратната посока. Като пазарът е с едни определени наеми, да не очакват наемателите, наемодателите да ги интересува откъде ще вземат пари за наем. И ако на наемателите не им отърва наемът, навреме да се преориентират.

А кое колко излиза е сметка, която всеки (ако желае) прави за себе си. Личен ориентир.

# 576
  • Варна
Абсолютно си важи и обратното. Поне според моите наблюдения. Винаги ще се намери някой да мрънка, но такива хора не са фактор на пазара.

# 577
  • София
......Ние отдаваме две жилища, и се получава така, че през 6-9 месеца все някой напуска, аз търся друг...
От тук си ги измислих тези 6 месеца.
Хайде сега сметни смяна на наематели в 2 жилища през 6-9 месеца, колко често е това за 1то жилище? Математика за 3ти клас. Как излезе че всеки наемател, при нас напуска, през 6 месеца Stuck Out Tongue Winking Eye и че нещо явно жилищата ни са кофти или цените нереални и т.н.всички тези последвали съчинения.

# 578
  • София
Т.е. ако останеш 1г в дадено жилище - е ОК. А за 6 мес е в ущърб на наемодателя? Тогава защо не направите 2г договори?

# 579
Една година да се стои на едно място е нещо като стандарт. Масово договорите са едногодишни. И пет-годишен договор да подпишем, каква е гаранцията, че в един момент наемателят няма да даде едномесечно предизвестие и да напусне?

# 580
Каквато е и за наемателя, че в един момент на собственика няма да му потрябва имотът му. И двете страни са си в правото.

# 581
  • Варна
Хайде сега сметни смяна на наематели в 2 жилища през 6-9 месеца, колко често е това за 1то жилище? Математика за 3ти клас. Как излезе че всеки наемател, при нас напуска, през 6 месеца Stuck Out Tongue Winking Eye и че нещо явно жилищата ни са кофти или цените нереални и т.н.всички тези последвали съчинения.
Ами хубаво, може да съм разбрала погрешно. Радвам се, че не е толкова зле положението. Но като цяло останах с впечатлението, че не сте доволни от факта, че се налага толкова често да търсите нови наематели. Та без да издребнявам в сметки за точния брой месеци, си стоя зад думите, които казах по-рано. А и те не се отнасят само за вас, а за всеки, който не иска да се занимава толкова често.

# 582
Под наем хората са доста по-мобилни, особено ако нямат собствени уреди и мебели.
Доста младежи решават да емигрират, да се върнат в родните градове, да заживеят с гадже или пък с приятели, сменят работа в друг квартал и търсят нещо по-близо, различни може да са причините. Не е показателно, че наемът не е "точен", ако се сменят наемателите. По-скоро таргетът на ползвателите е такъв.

# 583
  • София
При статистика от по-голяма извадка, престоят е повече от 1 година. Може би, почти 2.
6 месеца е близко до минимума. Такива наематели са изключения.
Аз лично имам огромен % напуснали, защото са си купили собствено жилище. Като най-често са престояли около година, преди това. Може би около 25-30% са ми такива. Имам и малко такива, които са напускали града. Други, които се местят при гаджета. Това с нисък наем не можеш да го предотвратиш.
Може би макс 20% са ми такива, които се местят заради наем. А наемите не са ми нито ниски, нито високи.

Много по-голям риск е за наемодателя, за предсрочно напускане. Много по-често наематели искат да напуснат квартира, отколкото наемодател, да му потрябва жилището.
Даването под наем, обзавеждане и тн е дългосрочна дейност. Като рискът по ремонтът и обзавеждането е при наемодателя.

# 584
  • София
Не, аз горе обясних и смятах че цифрата не е толкоз важна та да я коментираме. Ставаше дума, че имам два ФСБ профила и защо втория ми е удобен, ами точно понеже напоследък май често търся наематели. Пак да кажа преди имахме една наемателка в едното жилище към 4 години, хем бяхме доволни, но половината време наема й вече не беше актуален, оставихме я на нисък наем  по настояване на мъжа ми, според него най - важното беше, че жената добре поддържа и нямаме никакви грижи с нея. После обаче някак наистина се зареди една серия, през 1 год и плюс месец, два, хайде всеки от апартаментите нещо се случва и сменя наематели. Та понеже са две жилища, аз се налага често да се занимавам. Затова така с ФСБ групи и търсене.  В момента едното жилище се освободи и търся, но май е сложно точно сега. Това ми е извода, от търсенето.

Общи условия

Активация на акаунт