Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 296
  • 753
  •   1
Отговори
# 690
  • гр. Варна
Didi168, поне спестената сума за данък сгради и такса смет успя ли да покрие разходите по въвеждане в експлоатация? През 90-те години имаше проблеми покрай осигуряване на мощности. Трябваше да се изграждат нови трафопостове. Тези подробности бяха спестявани на купувачите.

# 691
  • Варна
Нашият проблем беше в съседите, половината от които си бяха направили безобразни преустройства - къде с премахнати комини и отдушници, къде с обединяване на два апартамента в един, къде със смяна на кухни и спални... абе дива индия. Накрая една адвокатка купи апартамента до нашия, вероятно много изгодно. Та тя, явно с дебели връзки, задвижи нещата и за някокло месеца минахме комисията. Като разходи не знам. Майка ми и леля ми се занимаваха с това, не съм ги питала. Но си спомням, че имаше някои проклети съседи, които през годините правиха всичко възможно да съботират процеса, понеже не им се плащаха данъци за имотите им и пари за преместване на ел таблото от мазата в стълбището, за затварящи механизми на вратите и тем подобни...

# 692
Здравейте,
имате ли наблюдение какъв % от огледите са без посредник? Става дума за огледи когато ви е потърсил човек видял вашата обява. Примерно при мен е 1% без посредник и 99% с посредник, съотношение което намирам за стряскащо.

Сещам се за няколко възможни причини:

1. Наемателите просто не могат да боравят с интернет.
2. Наемателите са видяли обявата но са я отхвърлили понеже не им подхожда.
3. Наемателите не са от града и се ориентират трудно.
4. Наемателите предпочитат някой да ги разхожда по адреси нищо, че това ще им струва няколко стотин лева.

Проблема е, че се правят много безмислени огледи, понеже има снимки но те не са ги видели. И само си губим времето.

Последна редакция: пт, 29 май 2020, 21:56 от milovan

# 693
Процентът огледи от човек, видял частната обява, е незабележимо малък. Факт.

# 694
  • Варна
Според мен е причина номер 4, но не само защото не им пречи да платят половин наем комисиона, но и нямат време да се ровят в морето от фалшиви обяви и избират да се доверят на уж специалист.

# 695
Мисля, че причината е в това, че, ако отидат на оглед като физическо лице, а наемодателят има брокер, то биват принудени да платят комисионна. И понеже обявите без брокер и от двете страни са супер малко, вероятно под 5%, хората смятат, че така и така ще трябва да се плати комисионна, поне да си спестят ровенето по обяви и търчането по огледи.

# 696
Здравейте,
имате ли наблюдение какъв % от огледите са без посредник? Става дума за огледи когато ви е потърсил човек видял вашата обява. Примерно при мен е 1% без посредник и 99% с посредник, съотношение което намирам за стряскащо.

Сещам се за няколко възможни причини:

1. Наемателите просто не могат да боравят с интернет.
2. Наемателите са видяли обявата но са я отхвърлили понеже не им подхожда.
4. Наемателите предпочитат някой да ги разхожда по адреси нищо, че това ще им струва няколко стотин лева.

Проблема е, че се правят много безмислени огледи, понеже има снимки но те не са ги видели. И само си губим времето.

Здравейте, като потенциален наемател, желаещ да наеме пряко от собственик, без посредници,  мога да дам мнение  -
   Към т.1 - и двете групи потребители, наематели и наемодатели, имат еднакви умения в боравенето с интернет. Всъщност, не в интернет като цяло, а конкретно в сайт с имотни обяви. Примерно imot.bg, така често споменаван в този форум с положителна оценка...  Влизаме в сайта, избираме "Търсене", рубрика "Дава под наем" и посочваме от картата нужния ни град, примерно София... Вид на имота "1-стаен", от списъка с райони избираме исканите от нас зони. Тук е помислено за такива като  от т.3- "Наемателя не е от града и се ориентира трудно".
  Има възможност да маркираме районите не по имена, а по тяхното разположение на градската карта. Е, не се виждат МС, но това е такава дреболия, нали.. Също така, има риск е да уцелиш някое гето, на нека също го броим за дребен проблем... Избираме Гео Милев, защото е център и е лесно и Гевгелийски, примерно, защото е спален район с МС линия и очакваме да има много бюджетни и преки обяви.
  Така, даваме "Търси",  и....
се изсипва цяло море от обяви... само от агенции, с лого на агенция, телефон на брокера на агенция[/u]та и снимки на предлаганато жилище.
    Ехо, частни обяви , къде сте ? ....Прелистваме няколко страници, снимките от време на време се повтарят, но вече под логото на друга агенция и, изведнъж, изморените ни очи съзират едно скромно каренце без логотип на посредник, е, и без снимки, да... но все пак - от пряк собственик. Втурваме се вътре  - обявата е с текст   (примерен, но често срещан ) "31 кв.м, 3-ти ет. от 6, ТЕЦ, Обзаведен, тел.: ХХХХ..." , няма снимки, няма описание, няма нищо, от което да си направим някакъв извод. Виждаме също така, че обявата е редактирана за последно преди три седмици и, че е посетена над 250пъти.
 Активна ли е ? Как да се разбере ? Звъним... чакаме..., вдига един сънен глас (обикновено) и, с леко раздразнение, ни уведомява, че жилището е отдадено и обявата е неактивна...
Супер, нали.. Сега искам да чуя за изгубеното време, да, разкажете ми повече за него, защото аз нищо не знам за това...

# 697
За да имате на всеки 100 огледа само един без посредник, значи проблемът е в начина на обявяването.
Тук пишат наемодатели, които дават без посредници, прочетете темата назад, има доста добри идеи и съвети.

# 698
Ако не бъркам сайта или не са направили промени, imot.bg имаше опция да показва само от собственик.
За да имате на всеки 100 огледа само един без посредник, значи проблемът е в начина на обявяването.
Не точно - когато ти откраднат или сам дадеш данните за жилището на 15 агенции, нормално е почти да няма самостоятелно търсещ наемател.
Докато още имах фейсбук, бях в няколко групи за обяви без посредник, като поне половината (например тези за конкретни квартали) от тях допускаха при определени условия и обяви от агенции. В тези точно групи грубо на 25 обяви от агенции евентуално имаше една от частно лице.
Просто тези, които са без брокер, или физически не могат да стигнат до частните обяви, или им писва от ровене, или, както горе посочи Дейн, частните обяви изглеждат неблагонадеждни и като някакъв майтап.

# 699
  • София
На мен когато ми се освободи апартамент, не се обаждам на агенция.
Пускам си мои снимки, мое описание в имот бг.
Още в 8-9часа на другия ден ми звънят 30 брокера, и така по 30 в следващите няколко дни. После пак звънят, но по-малко.
Съответно се съгласявам и те да рекламират. Някои искат да идват да правят свои снимки. Не ми се ходи до апартамента само за оглед с брокер без клиент. Специално съм се постарал да няма воден знак на моите снимки. Да ги взимат и да ги преизползват. Съответно агенциите пускат нови обяви, с копи-пейст от мен текст и описание и моите снимки. Грам не се различават.
Но предполагам наистина, някои наемодатели просто не могат да отдават апартаменти.

А това, че не може да се засече къде е метрото, не е сериозно. Няколко минути труд и си изваждаш няколко карти и гледаш. Може и да си ги разпечаташ за 5 стотинки и в копирен център.
Навремето преди 20-30 години как са се оправяли хората, без интернет, без GPS, без смартфони, без електронни карти. И без метро. И пак е имало сделки с брокери и сделки без брокери.

Едно от основните неща, наистина, поне за имот бг, брокерските фирми твърде много разводняват обявите, и се падат по 30-40-50 обяви с брокер, на една без брокер.
Мисля, че не е справедливо, предвид, че това са безплатни или полубезплатни обяви.
Може би след години, ако ми се отвори време, ще финансирам и направя един сайт за имоти, където има филтър с отметка за строители/брокери/частни лица.

# 700
Преди следях няколко страници във фейсбук с имоти под наем без брокер.

Ако бях наемодател, щях и аз да спра да публикувам. То не са оплюване, критики, колко е скъпо, пък колко са смотани мебелите, пък какви да изедници и алчи хора са наемодателите и т.н. Някои наематели едва ли не смятат, че дават едни пари за нищо, а не мислят, че имат покрив над главата си, за който някой друг е инвестирал една камара пари.....  Не всички наематели са такива, разбира се, има много съвестни и коректни, обаче след два-три негативни коментара доста хора решават да си спестят тези емоции.

# 701
Превенцията е
1. даваш си 2-3 седмици, през които да блокираш агресивните простаци в съответната група,
2. заключваш коментарите и комуникираш на лични.

Аз блокирам такива потребители дори в групите за връзка на земеделски производители с купувачи - така и така с нищо не допринасят, само търсят къде да направят скандал и опростачват атмосферата.

# 702
Гео Милев е център, мхм.

# 703
  • Варна
Аз съм наемала доста квартири от частно лице по обяви в ОЛХ и вестник Позвънете. Само последната ми я наех с агенция, защото беше адски изгодна и комисионата си я избих още с първите три ниски наема. Нямаше как просто да подмина офертата и да не се възползвам. В ОЛХ има филтър за обяви от частно лице. Апък вестникът публикува безплатно изданията си в интернет от преди 3 дни.

Ако съм наемодател, бих качвала обявата си със снимки с воден знак "Частна обява" така че да не ги крадат, без телефонен номер, за да не ме тероризират брокери, и във фейсбук групите - със заключени коментари, за да не ми спамят хейтъри. Който иска, да ми пише на ЛС. А и бих предпочела да му разгледам профила, преди да го поканя на оглед. С цигани, мутри и кифли не бих се занимавала.

# 704
продавала съм апартамент без брокер - само един единствен човечец дойде сам. Чак се уплаших, че го пускам в жилището си, някак, като го води някой психологически ми е по-лесно. Всички останали огледи - с брокери.
------
1. Наемателите просто не могат да боравят с интернет
- могат да боравят, но нямат нерви да търсят, частните обяви са малък дял(1-3%).

2. Наемателите са видяли обявата но са я отхвърлили понеже не им подхожда- по-скоро не са  я видели.
-Обяви много, но брокерът играе роля на катализатор като ти описва някакво жилище устно, а за частната обява няма 'викач', нещо като в ресторантите на морето Simple Smile.

- да, повечето наематели не са от града. София е мн. голяма в очите на някой дошъл от село/по-малък град.

- да, предпочитат, защото спестяват време, или не се чувстват уверени, че могат сами, някой компетентен ще им покаже  всички дефекти, после помощ при договора. Ако е чужденец, има проблем и с превода, не познава законите, организациата на плащания на енегия и др особености. За някои парите не са проблем.

Общи условия

Активация на акаунт