Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 309
  • 753
  •   1
Отговори
# 675
Абсолютно незаконно е да се обитава сграда, невъведена в експлоатация. Справка - чл. 178 от ЗУТ.

Иначе се и продават апартаменти в такива сгради. Често купувачът не разбира че няма акт 16, ако не му е казано и ако той не знае какво сам да си провери преди сделката.

# 676
  • Варна
Абсолютно незаконно е да се обитава сграда, невъведена в експлоатация. Справка - чл. 178 от ЗУТ.

Иначе се и продават апартаменти в такива сгради. Често купувачът не разбира че няма акт 16, ако не му е казано и ако той не знае какво сам да си провери преди сделката.

Всички знаем, че не незаконно. И всички знаем, че въпреки това масово се обитават такива сгради. Това е друга тема.
Те апартаменти се продават и без акт 1, дет се вика... още преди първа копка. А това че някой ще купи имот без да знае какви актове има, също не го вярвам. Още по-малко пък да е "често"...

# 677

Така е. На Миджур има една такава, няма РП от 20 години някъде и току се чуе, че ДНСК дошли и ще ги изселват, ама после май пак се връщат или изобщо не се изнасят. Нямам идея доколко ДНСК може да  принуди живеещите да спазват закона, явно не може много. Даже се продаваше там ап. на много ниска за района цена. Дали се продаде, не знам.

Диди, не е същото, според мен, ап. се продават на зелено, ама това не са ап., а е договор за построяване между инвеститора и купувача. Ти може да купиш от мен правото да ми гледаш в прозореца и да си платиш за това, и никой копче не може да ни каже и на двете (примерно, какви ли не странни договори има). А тук има изисквания за безопасно обитаване, това не е двустранен договор между две лица, а е въпрос на контрол от страна на държавата върху безопасното обитаване на сградите.

# 678
  • София
Не знам дали ще се усетят, тя разликата в цените на битовия и промишления ток не е двойна, а по-малко от стотинка на киловат час.  При нормална консумация, особено лятото, може и да не се разбере изобщо. Изобщо не коментирам вариант, в който тази информация е умишлено скрита.
Те не са ли с общ ток на времянка? Тока си го делят и един плаща. Поне при мен беше така преди да вземем акт 16 и всеки да си има партида и абонатен номер към енергото.
Не мисля, че може да се скрие от наемател че блока няма акт 16.
Друга особеност на времянката е, че могат да я резнат по всяко време. При нас имаше такъв момент и то за няколко месеца - най-нахалните влязоха да ремонтират и живеят още август/септември, но строителя реши че му е скъпо да плаща огромни сметки за ток и щом мина комисията за А16 в началото на декември, резна времянката и целия комплекс остана без ток посред зима. Пуснаха го чак когато излязоха индивидуалните партиди, т.е. А16+ около 3 месеца, в нашия случай - март. Това ако си вкарал наемател е голям срам, аз не бих рискувала.

# 679
  • Варна
Да, това не ми е хрумвало, наистина. Ето за такива неща разпитвах.

# 680
Аз не съм живяла дълго на времянка, но помня че вечер като си пуснеха много хора уредите и бушона падаше.
Говоря, преди 10 г...сега може да е по осъвременено..

# 681
  • гр. Варна
Нямам идея доколко ДНСК може да  принуди живеещите да спазват закона, явно не може много.
Кметът издава заповед.".... забранява захранването им с електрическа и топлинна енергия, вода и газ"
Случаите се увеличават последните години за строежи, които не са въведени в експлоатация да се "сдобият" с такива заповеди. Няма ток, няма вода...

# 682
  • Варна
Това е хубаво, така ще се направи всичко възможно да се вземе разрешението по-бързо. 

# 683
Ако строителят е духнал и/или е в несъстоятелност, разрешение не чакай. Точно такъв случай има - продават си се ап въпреки това. Въвеждане няма да се случи никога там..
Или има я трафопост да трябва да се строи, за да приемат сградата...и кой ще извади парите?
Ама тя Диди е наясно де, какво обяснявам...😉

# 684
  • гр. Варна
А каква "стойност" има такъв договор за наем, при положение, че обекта не е въведен в експлоатация?
Според мен - никаква, понеже не може да се отдава нещо, което не съществува. Съществува строеж.
Времянката(ток) е с малки мощности, които са съобразени само със строителни дейности, но не и за жилищно обитаване. Не могат да се търсят от енергото обезщетения за нанесени щети в/у бяла и черна техника. Не може и да се сключват застрахователни договори. И да, не може да се скрие това обстоятелство от наемател.
Ако някой наеме такъв строеж с цел обитаване, то не му е "чиста" работата и трябва да се очакват проблеми.

# 685
  • Варна
Надали някой нарочно ще наеме имот в сграда на акт 15. Но може просто да не знае. И да не се лъжем - голяма част от договорите за наем са устни. На някои блокове им личи на пръв поглед, като например - токът е прекаран по един дебел надземен кабел, който минава през стълбището и можеш да се спънеш в него... Но на други не им личи по нищо, освен по документите и по начина, по който се плаща тока.

Последно леля ми като си купуваше апартамента на зелено, в договора беше описано на кой етап какво плащане се прави, например на първа плоча, на пета плоча, на дограми, на инсталации и т.н. и си спомням, че последните 10% от цената на апартамента се плащаха на строителя след получаване на акт 16. Така че не му е никак изгодно да духва. Това дали е стандартна практика и към днешна дата?

# 686
Не съм сигурна, че повечето договори за наемане са устни. Може би ако е споделен апартамент, да, но инак?

# 687
  • Варна
Половината ми квартири съм наемала само с устни договорки, без да подписвам нищо.
Не съм казала, че повечето са така, а голяма част. Има разлика... Не се наемам да твърдя какъв процент, защото не мисля, че има как да се направи преброяване на сиви сделки, но определено има такива.

# 688
  • гр. Варна
И да не се лъжем - голяма част от договорите за наем са устни.
Устният договор си е пак договор, но не може да се договорира нещо, което не съществува.
Съществува строеж, а не имот за жилищно обитаване. Укриването на това обстоятелство до какво води?
А Общината си действа, понеже няма приходи (данъци) от тези строежи, които не са въведени в експлоатация.
Пише си заповеди, АУАН-и...
Като "фалира" строителя, то останалите 10% не го касаят, а на собствениците може и да не стигнат да доведат нещата докрай. 
При коректен строител м/у акт обр.15 и акт обр.16 е 3-6 месеца. Нужно ли е да се правят такива гимнастики с отдаване под наем за този период?

# 689
  • Варна
Не разбира се. Но пак да дам пример, че нашият блок, строен средата на 90те, получи акт 16 преди няколко години...

Общи условия

Активация на акаунт