Звездни Компромати - Октомври'25

• 16 062
  • 295
  •   98
Отговори
  • Rock & Roll feeling ...

*Из историята на "Мис Свят"*

На 15 април 1951 г. е поставено началото на международния конкурс за красота "Мис Свят". Тогава британецът Ерик Морли решава да създаде бикини конкурс - дефиле по изрязани бански костюми, за забавление, като били поканени участнички от няколко държави.
За да не звучи прекалено вулгарно, пресата представя конкурса "Мис Свят" като състезание в търсене на най-красивата девойка в света. Няколко месеца по-късно се провежда и самият конкурс, а победителката от 1951 г. е единствената, която е коронована по бикини, вместо в цял бански или вечерна рокля, както повелява традицията в следващите десетилетия.

Името й е Кики Хакансон и е родена на 17 юни 1929 г. в Швеция. Едва  на 23-годишна възраст, тя печели титлата в балната зала на Лицея, която днес е известна като Театър Лицеум в Лондон.
Доживява до 95 годишна възраст.

Тъй като конкурсът се провежда във Великобритания и е създаден там, спечелването му от шведска девойка става повод за бурни коментари.
Любопитно е, че и втората победителка в конкурса е от Швеция. А състезанието отново се провежда във Великобритания.

"Мис Свят"  1952г.  - Мей-Луис Флодин

През 53та в този конкурс вече внасят промени - победителките са с дълги вечерни рокли, а за кралица на красотата е избрана французойката Денис Перие :  

Държавите с най-много победи в конкурса :

Венецуела - 6    (1955, 1981, 1984, 1991, 1995, 2011)

Индия - 6    (1966, 1994, 1997, 1999, 2000, 2017)

Великобритания - 5    (1961, 1964, 1965, 1974, 1983)

Ямайка - 4    (1963, 1976, 1993, 2019)

Швеция - 3    (1951, 1952, 1977)

Исландия - 3   (1985, 1988, 2005)

САЩ - 3    (1973, 1990, 2010)

Всички победителки през годините:  

Скрит текст:
1954 — Antigone Costanda — Египет

1955 — Susana Duijm — Венецуела

1956 — Petra Schürmann — Германия

1957 — Marita Lindahl — Финландия

1958 — Penelope Coelen — Южна Африка

1959 — Corine Rottschäfer — Нидерландия

1960 — Norma Cappagli — Аржентина

1961 — Rosemarie Frankland — Обединеното кралство

1962 — Catharina Lodders — Нидерландия

1963 — Carole Crawford — Ямайка

1964 — Ann Sidney — Обединеното кралство

1965 — Lesley Langley — Обединеното кралство

1966 — Reita Faria — Индия

1967 — Madeleine Hartog-Bel — Перу

1968 — Penelope Plummer — Австралия

1969 — Eva Rueber-Staier — Австрия

1970 — Jennifer Hosten — Гренада
Първата чернокожа МИС

1971 — Lúcia Petterle — Бразилия

1972 — Belinda Green — Австралия

1973 — Marjorie Wallace — Съединени щати

1974 — Anneline Kriel — Южна Африка (поема титлата след оставка на Helen Morgan, Великобритания)

1975 — Wilnelia Merced — Пуерто Рико

1976 — Cindy Breakspeare — Ямайка

1977 — Mary Stävin — Швеция

1978 — Silvana Suárez — Аржентина

1979 — Gina Swainson — Бермуди

1980 — Kimberley Santos — Гуам (поема титлата след оставка на Gabriella Brum, Германия)

1981 — Pilín León — Венецуела

1982 — Mariasela Álvarez — Доминиканска република

1983 — Sarah-Jane Hutt — Обединеното кралство

1984 — Astrid Carolina Herrera — Венецуела

1985 — Hólmfríður Karlsdóttir — Исландия

1986 — Giselle Laronde — Тринидад и Тобаго

1987 — Ulla Weigerstorfer — Австрия

1988 — Linda Pétursdóttir — Исландия

1989 — Aneta Kręglicka — Полша

1990 — Gina Tolleson — Съединени щати

1991 — Ninibeth Leal — Венецуела

1992 — Julia Kourotchkina — Русия

1993 — Lisa Hanna — Ямайка

1994 — Aishwarya Rai — Индия

1995 — Jacqueline Aguilera — Венецуела

1996 — Irene Skliva — Гърция

1997 — Diana Hayden — Индия

1998 — Linor Abargil — Израел

1999 — Yukta Mookhey — Индия

2000 — Priyanka Chopra — Индия

2001 — Agbani Darego — Нигерия

2002 — Azra Akin — Турция

2003 — Rosanna Davison — Ирландия

2004 — María Julia Mantilla — Перу

2005 — Unnur Birna Vilhjálmsdóttir — Исландия

2006 — Taťána Kuchařová — Чехия

2007 — Zhang Zilin — Китай

2008 — Ksenia Sukhinova — Русия

2009 — Kaiane Aldorino — Гибралтар

2010 — Alexandria Mills — Съединени щати

2011 — Ivian Sarcos — Венецуела

2012 — Yu Wenxia — Китай

2013 — Megan Young — Филипини

2014 — Rolene Strauss — Южна Африка

2015 — Mireia Lalaguna — Испания

2016 — Stephanie Del Valle — Пуерто Рико

2017 — Manushi Chhillar — Индия

2018 — Vanessa Ponce — Мексико

2019 — Toni-Ann Singh — Ямайка

2020 — Не се провежда (пандемия COVID-19)

2021 — Karolina Bielawska — Полша

2022 — Не се провежда

2023 — Krystyna Pyszková — Чехия

2024 — Не се провежда

2025 — Suchata Chuangsri — Тайланд

Първата "Мис България"

Всичко започва в далечната 1929 година, като конкурсът "Мис Европа" се провежда в Париж. Изпратени са покани до 21 европейски държави, а всяка една от тях трябва да опредени победителка за страната си. Нашата също решава да участва, но ,разбира се, това не е прието еднакво добре от всички, като едни от хората, които се противопоставят на конкурса са от българския женски съюз, тъй като според тях това е излишно зрелище.

Тогава настъпва пълна еуфория у дамите в страната, за да търсят рокли и елегантни аксесоари, с които да са облечени при направата на снимките. В този момент фотографската професия процъфтява, тъй като са били търсени от над 200 момичета, на които да направят нужната за конкурса фотосесия.

Интересен факт е, че журито не е било това, което сме свикнали да виждаме днес, а тогава участие в него са взимали видни художници писатели, стрултори и певици или така наречените хора на изкуството.

За да определят кандидатките, те се събират на вечеря, което се е състояла на 30 януари 1929 година. Първоначално ги избират по снимките, които са им били предоставени, а малко по-късно ги виждат и на живо.

Изборът не е бил никак лесен, но журито се спира на Люба Йоцова от Враца и дава титлата на нея. Нейната подгласничка е Нора Трифинова от Пловдив, а трета става Радка Станишева от Кукуш.

Победителката е била истинската красавица за оново време, като е имала тъкмо кестенява коса, кафяви очи и е била възпитаничка на Френския колеж в Русе, като дори произлиза от стар възрожденски род. Баща ѝ е Иван Йоцов, който е бил съдружник във фирмата Братя Йоцови, а те са търгували с яйца.

Разбира се, както сега, то и тогава е имало спекулации, че тя печели конкурса, защото баща ѝ е бил спонсор, а журито е искало да даде наградата на 21-годишната Радка Йосифова.

След като Люба Йоцова печели, тя започва да получава предложения от различни рекламни агенции, които тя приема. От парфюмерийни компании, през цигари до сладолед Люба, който се появава в един от хотелите. Дружество "Балкан" пък дава на първата "Мис Бълагария" застраховка живот на стойност половин милион лева, което за онова време е била много голяма сума.

Победителка в "Мис Европа" става унгарката Ержибет Шимон.

Малко по-късно тя се омъжва за адвоката Васил Веселинов, като двамата имат син и дъщеря. Дейността, с която се занимава е благотворителност. Умира на възраст от 82 години през 1989 година.

Втората „Мис България” e избрана през 1931 г. Короната е връчена на 21-годишната плевенчанка Кунка Чобанова.

По времето на комунизма конкурсът "Мис България" се провежда само веднъж през 1967 г., след което е забранен, тъй като е определен като проводник на негативно западно влияние.

За Мис тогава е избрана 15-годишната красавица Бранимира Антонова.

През 1968г. е удостоена с титлата „Мис Фестивал“ на Световния младежки фестивал в София. Въпреки младата си възраст, тя вече впечатлява с изящество, харизма и талант.

От ранна детска възраст Антонова показва страст към изкуството. На шест години започва да изучава балет в хореографското училище в София. На девет години дебютира в киното с участието си в телевизионния филм „Етюд“, а на 12 години е част от първия български филм-пантомима „Кучешката огърлица“.

Има три номинации и две титли “Жена на годината” – през 1969 и 1970 г.
Снимала се е в над 20 филма и новели.

Но животът й не е само блясък и слава. След успешна кариера в балета и участия в престижни турнета, тежка операция я принуждава да се откаже от сцената. Този момент се оказва повратна точка в живота й, разкривайки й важни истини за самотата и преходността на славата.

Бранимира  е била три пъти омъжена и има една дъщеря – Мария, от първия си съпруг Владимир Грашнов - видна фигура в българския бизнес. Историята на любовта им е изпълнена с препятствия – от строгите забрани на родителите му до импулсивното им решение да се оженят тайно. Въпреки това двамата преживяват седем години брак, в които Бранимира опознава истинската любов и отдаденост.

След развода с Грашнов, тя се омъжва два пъти – за Венци Петков и за Владо Денев, като всеки от браковете й носи различни уроци и преживявания. „Разбрах, че бракът разваля любовта – поне при мен“, споделя тя откровено.

На 72 години Бранимира води скромен, но изпълнен със смисъл живот.
С непринудена усмивка, Антонова споделя, че не е обсебена от външния си вид. „Никога не съм използвала кремове, не нося грим, но винаги слагам червило“, казва тя. Скромността й е забележителна – гардеробът й е минималистичен, а светогледът й – пълен с благодарност.

Бранимира продължава да вдъхновява с оптимизма и силата си. „Светът е оцелял, защото се е смял“, напомня тя, подчертавайки важността на изкуството и културата за душевното здраве на хората.

И до ден днешен тя остава емблема на красотата.

През 1988г. "Мис Свят България" става Соня Васи. Заминава да участва в конкурса „Мис Свят“ в Англия , след което се мести да живее в САЩ, където става първата българка, снимала се за списание „Плейбой“.

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 08:49 от Летящ Кактус

# 1
Кактус, благодаря за интересния първи пост! Ще пия кафе с кеф!
D&G са представили колекцията си за лятото - пижами ( пак) Нашата Дама си е в модата. Joy

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 07:23 от Г-жа Рамацоти

# 2
Много хубава ретроспекция на стандартите за красота през годините.
Ох, не им ли мина модата на пижамите?

# 3
  • София
Благодая за темата!

Чарли Хънам
Скрит текст:
Дуейн Джонсън
Скрит текст:
Ейса Гонсалес
Скрит текст:
Дрю Баримор
Скрит текст:
Зоуи Дойч
Скрит текст:
Коко Роча
Скрит текст:
Лурдес
Скрит текст:

# 4
Ето го отговорът на Джоан Роулинг към казаното от Ема.
Подписвам се с две ръце под него.

"Виждам доста коментари по този въпрос, затова искам да отбележа няколко неща. Не съм длъжен да се съгласявам с никой актьор, който някога е играл герой, който съм създала. Идеята е също толкова абсурдна, колкото и да се консултирам с шефа си, когато бях на двадесет и една години, какви мнения трябва да имам в днешно време. Ема Уотсън и нейните колеги имат пълното право да възприемат идеологията за половата идентичност. Такива вярвания са защитени от закона и не бих искал да видя някой от тях заплашен със загуба на работа, насилие или смърт заради тях. Въпреки това, Ема и Дан в частност ясно заявиха през последните няколко години, че смятат, че нашата бивша професионална асоциация им дава специално право - не, задължение - да критикуват мен и моите възгледи публично. Години след като приключиха с актьорството си в „Потър“, те продължават да поемат ролята на де факто говорители на света, който съм създала. Когато познаваш хората от десетгодишна възраст, е трудно да се отърсиш от известна защитническа нагласа. До съвсем скоро не успявах да се отърва от спомена за деца, които трябваше нежно да бъдат убеждавани по време на диалога си в голямо, страшно филмово студио. През последните няколко години многократно отказвах покани от журналисти да коментирам конкретно Ема, най-вече по отношение на „Процесите срещу вещици“ на Дж. К. Роулинг. По ирония на съдбата, казах на продуцентите, че не искам тя да бъде преследвана заради моите думи. Телевизионната водеща в прикачения клип акцентира върху речта на Ема за „всички вещици“ и всъщност това беше повратна точка за мен, но имаше послеслов, който нарани много повече от самата реч. Ема помоли някого да ми предаде ръкописна бележка от нея, която съдържаше единственото изречение „Много съжалявам за това, през което преминавате“ (тя има телефонния ми номер). Това беше, когато заплахите за смърт, изнасилване и мъчения срещу мен бяха в пика си, по време, когато мерките ми за лична сигурност трябваше да бъдат значително затегнати и постоянно се тревожех за безопасността на семейството си. Ема току-що публично беше наляла още масло в огъня, но си помисли, че едно изречение, изразено с безпокойство от нейна страна, ще ме увери в нейното съчувствие и доброта. Подобно на други хора, които никога не са преживявали зрял живот, лишен от богатство и слава, Ема има толкова малко опит в реалния живот, че не осъзнава колко е невежа. Никога няма да има нужда от приют за бездомни. Никога няма да бъде настанена в смесено болнично отделение в държавна болница. Нейната „обществена тоалетна“ е самостоятелна и е с охранител, който стои на пост пред вратата.Трябвало ли ѝ е да се съблича в съблекалня за мъже и жени в общински плувен басейн? Ще ѝ е ли някога нужен държавен кризисен център за жертви на изнасилване, който отказва да гарантира изцяло женско обслужване? Да се ​​окаже, че споделя затворническа килия с мъж изнасилвач, който е изпратен в женския затвор? Не бях мултимилионерка на четиринадесет години. Живях в бедност, докато пишех книгата, която направи Ема известна. Затова от собствения си житейски опит разбирам какво означава за жените и момичетата без нейните привилегии унищожаването на правата на жените, в което Ема участва толкова ентусиазирано. Най-голямата ирония тук е, че ако Ема не беше решила в последното си интервю да заяви, че ме обича и цени - промяна на курса, която подозирам, че е приела, защото е забелязала, че пълното ми осъждане вече не е толкова модерно, колкото беше - може би никога нямаше да бъда толкова честна. Възрастните не могат да очакват да се присламчат към активистко движение, което редовно призовава за убийството на приятел, а след това да отстояват правото си на любов към бившия приятел, сякаш приятелят всъщност е тяхна майка. Ема има право да не е съгласна с мен и дори да обсъжда чувствата си към мен публично - но аз имам същото право и най-накрая реших да го упражня."

# 5
Мерси Кактус 🎀
Страхотен труд, чудесна информация, измих си очите с нормални жени!

# 6
  • Пловдив
Симона на Гло рожденичка...
https://www.facebook.com/share/r/1D3Yd1qtuJ/

# 7
  • София
Браво на Джоан Роулинг, не се огъна тази жена, въпреки помията, която се изля върху нея.

Благодаря за темата, много е красива Бранимира, както кукличка е.

# 8
  • Разпиляна във въображението
Благодаря за темата!

На страната на Роулинг съм. Как тези трима акьора, които станаха известни благодарение на нея, се обърнаха и я нападнаха.

Все още не мога да повярвам, че Кидман и Ърбан се разделят. Изглеждаха солидни.

# 9
Браво на Роулинг. Мисля, че е права за Ема. Много харесвам ролите й, все умни момичета играе. Но явно самата тя не е зряла и умна. Донякъде разбираемо. Отделно по темата съм на мнението на Роулинг.

# 10
Кафето ми стана по-сладко, щом го пийвам, докато чета новата тема!
Благодарности, Кактус Yellow Heart
Селена Гомез е прекрасна булка, дано наистина са щастливи!
Момичето, което ѝ даде бъбрек, било ли е сред гостите?
Въобще каква е драмата там, не съм следяла през годините?

# 11
Много интересен първи пост. Наскоро четох някакъв материал за следващата съпруга или приятелка на Грашнов (след Бранимира), която нещо злобееше, че тя не се грижила за дъщеря си.

Какво стана със Соня Васи, нищо не се е чувало от години?

# 12
Благодаря за темата!

На страната на Роулинг съм. Как тези трима акьора, които станаха известни благодарение на нея, се обърнаха и я нападнаха.

Скрит текст:

Двама, най-вече Ема. За Рупърт не съм чула или чела да я е коментирал.

# 13
Аз много харесвам Роулинг, но не само заради Хари Потър. Книгата й Вакантен пост сигурно съм я чела 6-7 пъти. Корморан Страйк също харесвам. Но, харесвам Роулинг за това, че не се побърка като повечето много богати и много известни, а просто остана здраво стъпила на земята. Много добре знам лицата на героите от филма за Хари Потър, но даже имената им не съм запомнила, освен на Даниел Р. Не казвам, че Роулинг ги е направила известни, но, по-голям респект  към хората, които са били наш шанс в живота, хич не е лошо да имаме. Щото понякога само този шанс ни храни и ни наема частна охрана и лична тоалетна до живот.

# 14
  • Разпиляна във въображението
Благодаря за темата!

Скрит текст:

Двама, най-вече Ема. За Рупърт не съм чула или чела да я е коментирал.

Той също.

Общи условия

Активация на акаунт