Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 287
  • 753
  •   1
Отговори
# 705
  • София
И друг път съм писала - работя само с 1 доверена брокерка, приятелка. Предпочитам тя да ми води кандидати, да оформи исканията ми в договора и да подпишем в офиса и.
Кандидати без брокер ми се струва, че искат да спестят едни пари. А ако  ги нямат, че те и за мене може да нямат после.
От друга страна така стимулирам и брокерката, да съм и от редовните клиенти, да ми обръща внимание и  когато само и искам съвет. Приятелството е ясно, но сиренето е с пари. А и да вземе и тя някой лев - нали това са и приходите. Не държа на касови бележки, фактури и др простотии.

# 706
И друг път съм писала - работя само с 1 доверена брокерка, приятелка. Предпочитам тя да ми води кандидати, да оформи исканията ми в договора и да подпишем в офиса и.
Кандидати без брокер ми се струва, че искат да спестят едни пари. А ако  ги нямат, че те и за мене може да нямат после.
От друга страна така стимулирам и брокерката, да съм и от редовните клиенти, да ми обръща внимание и  когато само и искам съвет. Приятелството е ясно, но сиренето е с пари. А и да вземе и тя някой лев - нали това са и приходите. Не държа на касови бележки, фактури и др простотии.

Ей така се прави.

# 707
  • Варна
Какво лошо има да спестиш някой лев? Не го приемайте непременно като признак за мизерия. Аз примерно предпочитам да си го спестя и с него да купя някакви неща за квартирата, които хем да си ползвам, хем после да си останат там. Рядко като се изнасям, мъкна със себе си кофи и мопове, сапунерки, перденца, поставчици, закачалки, сушилници и т.н. В последната квартира даже зарязах своя метална масичка на терасата, защото не ми беше нужна за новия дом, а и там си пасваше идеално. Да не говорим, че ако тръгна да смятам, съм оставила над 100 лв със сигурност за въжета за простиране, комарник, силикон и уплътнения за врати и уж нови PVC прозорци, от които духаше. А сега на новите наематели няма да им духа.

# 708
Въжетата, щипките, силикона и подобни са консумативи. Няма какво да се споменават. Ако си в собствено жилище също си купуваш всяка година щипки и въжета, правиш си дребни ремонти.
Иначе също смятам, че няма лошо да се спести от комисионна, особено че брокерите изнагляха доста в последните години... Пък преди 2008 г. какво беше.....нямам думи.

# 709
  • Варна
Консумативи или не, струват пари. По 2 лв, по 5 лв, по 10 лв... Една масичка е 40 - 50 лв... Като се сметне всичко си става сума. Естествено, че като съм в собствено жилище купувам всичко това. Но квартирите нали и те си имат собственици. Те защо не купуват?
Не съм съгласна, че нещо, което ще може да се ползва 10 години след мен, е консуматив. Аксесоари е по-подходяща дума. И определено не се сменят всяка година.

п.п. Решението да купувам такива неща си е мое. Не твърдя, че хазяинът е длъжен в никакъв случай. Видяла съм на оглед с какво разполага жилището и съм се съгласила. Но не ми казвайте, че няма смисъл да се споменават такива разходи. След като вие споменавате разходите на наемателите за комисиона и си правите изводи за характера им и финансовото им състояние по това, че някой е решил да наеме сам.

Ето давам пример със себе си, че предпочитам да вложа едни 200 - 300 лв във ВАШИЯ имот за неща, които спокойно ще се ползват и след като си тръгна, вместо да плащам за услугите на трето лице, които и сама мога да свърша. И пак недоволни...

Последна редакция: сб, 30 май 2020, 16:21 от Didi168

# 710
Извинявай, но наемодателят не е длъжен да ти осигури всички удобства, които ти смяташ, че са ти нужни. Чак пък щипките и въжетата за простиране.
Жилищата се дават в състоянието, в което ги виждаш на огледа, дали ще си купиш щипки, си е твоя работа. Що не си взе ценната масичка...?

Сега прочетох послеписа ти - ами не, такива разходи не се споменават, щото са консумативи, а не вложение в имота. Ако си купила за своя сметка бойлер например, който остава в имота, разбирам....ама щипки и въже, сори, дребнаво е.

Много съм за даването под наем да е като на запад - на голи бели стени и, като предаваш апартамента, трябва да е в абсолютно същия вид. Иначе не ти връщат депозита, който не е един наем, а поне 3.

# 711
  • София
До някаква степен генерализация винаги има. Тя идва и от опита и от интелекта. Всички живи организми, животните също работят с генерализации. Така работят и очите и мозъка и всичко.
Въпросът е да не се генерализира на 100%. И да се обобщава "ВСИЧКИ" наематели, еди как си.
Тук в темата не съм видял наемодатели да обобщават за "всички" наематели, че са нещо мошеници или скръндзи.

Както и да го говорим, имот който се дава под наем е "скъпоценен" и не е за извхърляне. Не е дошъл "от небето". Аз твърдо искам да давам имота си под наем само на хора, които разсъждават по тоя начин, и ако съм дал имота си на друг тип хора, които не уважават чуждата собственост, то е защото са ме подлъгали при сделката. И в никакъв случай не бих доброволно пуснал такива хора в имота си. За щастие, такива случаи са изключително редки.
И, надявам се, хората малко по малко се учат ...
Еволюция през последните години има.

Да имам ясно определени граници за моята собственост за мен в никакъв случай не е проява на високомерие или "да мислиш, че си Бог". А по-скоро усет за самосъхранение, и самоуважение към тоновете труд, време, енергия, които си прахосал, за да съградиш дадения имот.
Понякога това е свързано с огромни лишения на цели големи части от живота. Пътуване с кораби, сечене на дърва из тундрата, гурбетстване по чужбина и тн. И докато за един ежедневието е кафенца, гаджета, а по-късно и семейство и деца, друг е жертвал 10-20 години от младостта си и личния си живот, точно за тоя имот.
Няма как да идва някой, от никъде си, и да ми държи сметка аз как се държа с имота си и с неуважителни приходящи хора. Уважение към наемателите винаги има. Но да не омесваме уважение с осиновяване.

Последна редакция: сб, 30 май 2020, 16:52 от Танграта

# 712
  • Варна
...

Сега прочетох послеписа ти - ами не, такива разходи не се споменават, щото са консумативи, а не вложение в имота. Ако си купила за своя сметка бойлер например, който остава в имота, разбирам....ама щипки и въже, сори, дребнаво е.

Много съм за даването под наем да е като на запад - на голи бели стени и, като предаваш апартамента, трябва да е в абсолютно същия вид. Иначе не ти връщат депозита, който не е един наем, а поне 3.

Ами не, не са консумативи. Баш вложение в имота са си. Вложения, които подобряват комфорта. Консуматив са крушките за осветление, без които няма как, и така или иначе се сменят. Щипки не съм споменавала. Комарникът например се поръчва по размери и струва около 50 лв. Какво да го правя после? За къде да си го взема, като няма да пасне другаде, а и вече е пробита дограмата за него? Въжето е само пример. Да, дребнав пример. Но го споменах, тъй като считам за дребнаво да се обсъжда спестената комисиона на наемателя. И да се счита, че щом пести от подобно нещо, е мизерник. Както и да е, не искам да задълбаваме. И двете вече казахме какво мислим.

Ами давайте си имота на голи стени, кой ви спира? Необзаведени жилища също се търсят у нас. Даже обикновено такива имоти се наемат от семейства с деца, които с цялата си покъщина не сменят квартири през 6 месеца. Дори наемите на подобни жилища не са чувствително по-ниски от тези на аналогични, но обзаведени. С по 100 лв надолу са във Варна например.

# 713
  • София
Комарникът задължително трябва да се отбие от наема.
Понеже аз съм давал нови жилища, за които съм нямал време да осигуря комарници, са ме питали наемателите. Винаги съм се съгласявал да го приспадна от наема.
Даже, за мен е бонус, понеже няма аз да ходя там, за да се взимат размери, и после отново да ходя, да чакам да го монтират.
В други случаи, пък съм правил комарници аз.

Но за разни стари тигани, стари чинии, стари ножове, възглавници, празни буркани, по-скоро е проблем на мен, че трябва да ги изхвърлям.
Едва ли друг човек би ги ползвал. Виж, въженце, щипки, легени, кофи, може.

# 714
Диди 168, всичко е много лесно - купуваш си имот, влагаш си в него и си живееш, както си искаш.

Бях на мнение, че не е лошо да се спести от комисионна, но, ако ми идват подобни кандидати, дето смятат въжетата и щипките, мерси.....

Танграта, също смятам, че комарникът трябва да се отбие от наема и да остане после, но само след уговорка с наемодателя. Ама извинявай, да си смятат някви щипки и въженца....

Моя позната ми сподели за някаква жена, която ходила на оглед на нейн имот и искала да ѝ се свали 20 лв. от наема, защото на огледалото в банята имало някакво петно......брех! Познайте дали е получила апартамента...

# 715
  • Варна
Комарникът задължително трябва да се отбие от наема.
....
Но за разни стари тигани, стари чинии, стари ножове, възглавници, празни буркани, по-скоро е проблем на мен, че трябва да ги изхвърлям.
Едва ли друг човек би ги ползвал. Виж, въженце, щипки, легени, кофи, може.

Ами аз така съм си решила, да не издребнявам за един комарник, и съм си го поела аз. Нищо от болднатото не съм споменала. Такива неща не бих зарязала в чужд дом. Но масички, закачалки, сушилници, диспнсъри за течен сапун, завеси за баня от тези платнените, които се перат, изтривалки, пердета по поръчка, етажерки, монтирани на стената (със знанието на собствениците) съм оставяла. Все неща, които носят допълнителен комфорт и могат да се ползват с години. И тапети съм сменяла, и стари мебели съм освежавала с фолио, бои и нови дръжки, но това е друга тема. 

Soul Free, именно защото е дребнаво, не съм ги смятала и не ми е идвало на ум дори да занимавам хазяите си с подобни глупости. Вече казах защо споменавам всичко това тук в темата. И стига с тия щипки вече, сама си ги измисли.

п.п. И стига с тия дежурни съвети да си купуват хората собствени домове, защото ако всеки си купи собствен дом, няма да има на кого да си отдадете имотите и ще останете с пръст в уста. За протокола собствен дом си имам.

# 716
Ще се радвам наемателите да могат да си купят дом, няма лошо. Наематели винаги ще има, особено за големите градове.

Не съм наемодател, но това не значи, не не мога да имам мнение по въпроса, нали?

Имам приятели и от двете страни  и съм наясно с проблемите и от двете гледни точки.

Вероятно твоите етажерчици, сапунерки, завеси и изтривалки...(щипки няма да споменавам) са по-голям проблем за хазяина ти, защото трябва да ги изхвърли. За него е сто пъти по-добре да си получи имота чист и без излишни "аксесоари".

А колкото до освежаването - правила си го за себе си, нали ти живееш там?

# 717
  • Варна
Охх защо да ги изхвърля, след като сам ми е дал позволение да ги монтирам?? И за нещата без монтаж - защо да ги хвърля? Не се сещам.
Естествено, че за себе си съм го правила, но след като съм се изнесла, вече други хора живеят там. И те се радват на подобренията. Или поне биха се радвали ако знаеха какво е било преди.
Между другото аз се заех да намеря наемател за последния ми хазяин, когато освобождавах квартирата. Намерих, и то за по-висок наем от моя. Той беше очарован от промените, които съм направила по имота му. И за това, че му спестих половин наем комисиона също.

# 718
Ама много ясно, че предпочитам да дам за личния си комфорт, щипки, сушилки, въжета, вместо да пълня гушата за 'брокер', дето за 5 стинки работа не е свършил, а е свил обява от ЧЛ, как изобщо си помислихте, че с кеф ще дам 100-400 лв за подобно нещо? Айша гледа от своята камбанария, че работи тя лично с брокер, но повечето много добре знаете, че повечето даващи не работят.
Освен това, за мен този, които е наел брокера, трябва да му плати. Да наемеш човек да ти свърши работа, ама другата страна да плати за тази работа, абсолютно недвусмислено значи, че във всичко си такъв търгаш. Емпирично ми се показа.

Последна редакция: сб, 30 май 2020, 18:37 от Анонимен

# 719
  • Варна
Да бе, верно тук през 5 страници някой наемодател пита за съвети как да си отдаде жилището без агенция, ама ако наемател иска да наеме без агенция, автоматично е мизерник. Grinning

Комисионата се дели между наемател и наемодател. И двамата сами са избрали да работят с агенция. Няма как някой да те накара да заплатиш услуга, която не си избрала да ползваш. Сделки без комисиони макар и рядко, се осъщетвяват.

Общи условия

Активация на акаунт