Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 404
  • 753
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
Имах предвид това, което съм написала, а именно, че повечето наемодатели са такива, защото по една или друг причина разполагат с имоти. Има, разбира се, и наемодатели, които са закупили имотите си с ясната цел да ги отдават под наем, но това определено не е някаква супер доходоносна инвестиция. И особено за хора, на които "хазяйстването" не е особено приятен процес и ги натоварва, както писа една потребителка в предната страница, има и други варианти. И няма нищо лошо особено сега, след като имотия пазар се разклати, да се преориентират.

# 151
Дали хората ще напуснат големите градове и ще се върнат по родните места след извънредното положение?

Все пак ресторантьорите и хотелиерите са почти пред фалит, доста от заетите в тази сфера са под наем....

# 152
  • София
И като си отидат какво ще правят, как ще изкарват пари?
Може да изкарат някой месец в прованса и като умрат от скука и мама престане да дава джобни ще заминат обратно за София.
Персонала на хотели и ресторанти не се слави с отлично и търсено образование. Какво ще намери в малкия град?
И до сега не съм разчитала сервитьорки и бармани да са ми наематели.

# 153
  • София
Е, сервитьорка ми купи апартамент, след като ми беше наемателка.
Недейте да вадите заключения.

# 154
Севитьорките в хубави ресторанти и клубове със сигурност изкарват повече от хората с магистратури. Моя позната от 10 години е сервитьорка, стилът ѝ на живот е нива над моя от към пари. Вярно, че сега рязко им спрират приходите и нещата няма да са същите....

# 155
Точно ресторантьорския бранш мисля, че най-бързо ще се възстанови. Да не стане сервитьорките да се смеят последни.

# 156
  • София
Всички страдат, само не разбрах, защо толкова бързо.
Двама наши наематели имат по месец фрий, един -два месеца процентно намаление.
Всички снишават глави, това е. Реверанс трябва, толерантност и разбиране на ситуацията.
Мисля, че нещата макар и плахо, бързо ще влязат в релси. И БВП ще удари тавана следващата петилетка. Ще се преориентира пазара, хората, настройките им...

# 157
  • София
Много добре познавам ресторантски и хотелски персонал. Само 5 -6 г. съм им раздавала подмасовите заплати и ТРЗ дейности във верига оборотни за момента заведения. Може и да имат пари, но .....Не стават като цяло. А за готвачки, пицари и ст. кухня да не пиша - простотия. Единствените читави от персонала бяха бабите миячки и шоьорите за доставка на храна. Но това е извън темата.

# 158
  • Варна
Може ли поне веднъж да не обсъждаме сервитьорките тук и да не си правим идиотски заключения за цял бранш по лични наблюдения?  Unamused

# 159

Това наема, който получавате ли касае? И по ваша инициатива ли?

# 160
  • София

Това наема, който получавате ли касае? И по ваша инициатива ли?
Не, по тяхна. Когато са дългогодишни и изрядни платци, редно е да направим реверанс към тях. За следващия месец ще се говори допълнително, след това пак.....
Хора сме в крайна сметка.

# 161
Изрядни платци на висок наем имат право на преговори за наемите си. Съгласна съм.

# 162

През месеца фрий ползват ли имота или са си заминали ?

# 163
  • София
Ползват го.

# 164
Отдавна не съм писала, но се включвам с казус.

Отдавам новичък, симпатичен едностаен, ново строителство, до Медицинска академия, нов блок, 400 евро на месец. Имам наемателка от 1 година и половина, студентка от Гърция. Винаги до момента е била редовна с плащането, купи някакви допълнителни неща в жилището за своя сметка, поддържа го добре, съседите нямат забележки. Аз от своя страна също съм била винаги изрядна спрямо нея, всякакви дребни ремонти и подобни са били за наша сметка и всеки проблем се е отстранявал в рамките на 24 часа. Давам пример - края на февруари се оплака, че температурата на топлата вода флуктуирала, било й неприятно да се къпе, в рамките на два дни инсталирахме термостатична душ система в банята за наша сметка, въпреки че тя предложи да я плати.

Днес ми писа, че наемите в Гърция били паднали с около 40% и имам ли същите впечатления за България. Очевадно опипва почвата за намаляне на наема. Няма да се прибира до България до започване на новата учебна година през есента, вещите й вероятно са все още в жилището.

Не следя пазара на наемите, спаднали ли са наистина? Каква би била разумна и справедлива и за двете страни цена в този момент?

ПС
Много се извинявам, трябваше да прочета предните две-три страници, преди да си изпляскам въпроса, виждам, че сте обсъждали аналогични въпроси и ще се върна да чета. Въпреки всичко, ако някой има мисли по конкретния казус, ще ми е интересно да ги прочета.

Общи условия

Активация на акаунт