Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 379
  • 753
  •   1
Отговори
# 195
Но е факт, че почти всички прилични сделки изобщо не стигат до интернет, а се сключват между познати.
Диди стана ми интересно това, явно е разпространено доста. Продължават да ми се обаждат хора, приятели или са гостували на мои бивши наематели, и то за жилище, което от години не се предлага под наем.
Но лично аз никога не съм стигала до сделка по този начин - нито като наемател, нито като наемодател. Винаги е ставало чрез обява, и смея да твърдя че и апартаментите и хазяите ми са били повече от прилични.Smiley

# 196
По принцип контингентът наематели сме си близки Grinning когато някой търси, първо пуска пипалца в приятелския кръг, все има там човек, който е чул наскоро за свободна квартира. Аз лично предпочитам наематели да ми препоръчат квартира, защото ще ми кажат и минусите - и на жилището, и на собственика.

# 197
  • In the land of Never Never
Като давам под наем, го обявявам в големите агенции, които познавам от години и работят стандартно. Пускам си и лична обява в имот бг. Започват да ми се обаждат малки агенции, които следят тези обяви също, с които се уточнявам какви са им условията. Ако са стандартните 50% от първия наем, няма проблеми да го пуснат на сайта си. Някои предпочитат свои снимки, други ползват моите. Те си имат свои контакти, със фирми и организации, където идват хора от чужбина или от страната на работа, и могат да го предложат веднага. Случвало ми се е нееднократно малки неизвестни фирми да ми водят добри наематели.
Според мен, колкото повече агенции го предлагат, съответно търсещи под наем го видят, толкова по-голям шанс да се наеме по-скоро. Защото стоенето на празен апартамент  е загуба на средства.  Няма сметка да го даваш на някоя агенция ексклузивни права, да го предлага. Не всички търсещи ще отидат точно в тази агенция.
Давам под наем два, докато бях в чужбина три апартамента, от около 20 години. Това е моят начин, и според мен, работи добре.

# 198
  • Варна
Това да си пуснеш имота във всички възможни агенции е нож с две остриета и обикновено приключва с телефонен тормоз месеци след като жилището е отдадено, както и ползване на снимките за фалшиви обяви за други имоти с различно описание.
Обикновено ако жилището е читаво и с адекватно определен наем, няма причина да остане ненаето повече от няколко дни.

# 199
  • In the land of Never Never
Е, случва се да звънят агенции и доста след като е наето жилището, но това е бизнес. Чак толкова не ме притеснява някакво обаждане с въпрос дали жилището е наето. Обикновено ги давам под наем в рамките две седмици до месец, което считам, че е добре. Имам и аз претенции към наемателите - не искам студенти, търся сам човек или семейство с едно или две деца. Това го казвам и на агенциите.

# 200
  • София
(ще) има ли спад в цените на имотите в Сф близките няколко месеца (и вече има ли) - защото ми се строи че цените са по-добри от миналата година? Говоря за двупространствени и тристайни жилища.

# 201
Разговарях с познати брокери тези дни. Според тях покупко-продажбите на имоти са в застой, но в София има доста силно раздвижване на наемите. Дали е просто обичайното за този сезон?

# 202
Какво ще рече раздвиждане на наемите? Търсене, предлагане, двете?

# 203
Основно търсенето, което мен ме интересува. Но обикновено напролет се случва точно това.

# 204
Стандартната отстъпка при продажба сега е 10 процента. Продават които са на зор, останалите чакат.

# 205
Основно търсенето, което мен ме интересува. Но обикновено напролет се случва точно това.
   Защо сега се засилва търсенето? Мислех, че в края на лятото се засилва. Бих се радвала да е сега.

# 206
  Защо сега се засилва търсенето? Мислех, че в края на лятото се засилва. Бих се радвала да е сега.

По принцип зимата е най-слабият сезон. В края на лятото се засилва търсенето заради студентите, но има всякакви наематели, които търсят квартири по други причини и в различни периоди.

Деборана, сетих се за нещо, което беше писала по-рано. Стана ми интересно

Цитат на: Deborana в вт, 07 апр 2020, 22:13
Наистина ли не сте чували, че законът изрично предвижда какво става с:

* че едно е да си продъжиш мълчаливо договора, а съвсем друго да подпишеш нов срочен при същите условия.

Би ли споделила каква е разликата? Благодаря!

# 207
Мисля си, че сега нещата са в лек ступор, докато трае извънредното положение. Някои хора напускат и се връщат в други градове,  ако са останали без работа.

# 208
Деборана, сетих се за нещо, което беше писала по-рано. Стана ми интересно

Цитат на: Deborana в вт, 07 апр 2020, 22:13
Наистина ли не сте чували, че законът изрично предвижда какво става с:

* че едно е да си продъжиш мълчаливо договора, а съвсем друго да подпишеш нов срочен при същите условия.

Би ли споделила каква е разликата? Благодаря!

Разликата е че договорът става безсрочен в първата хипотеза...ако не се преподпише за нов срок.

А когато е без срок, може да се прекрати по всяко време от страна

# 209
Нашите наемателите платиха 1 наем, този за март. Голямо врънкане беше. Значи пари все пак намериха и имат възможност да платят, но си се правят. Ако мине. Аз как си плащам дълговете? Защо за останалите да не важи същото?

Общи условия

Активация на акаунт