Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 19

• 30 288
  • 753
  •   1
Отговори
# 720
  • sofiq
Здравейте,
от скоро давам апартамент под наем,от началото на годината,доверих се на брокер и тогава апартамента се отдаде за буквално 2 дни.Преди 2 седмици наемателката напусна,като се нанасяше посочи като причина,че се е разделила с дългогодишния си приятел,април ми обяви предизвестие,че ще напуска защото ще се жени за друг мъж и се мести при него.Имам договор с брокера да търси наемател без да плащам отново аз комисионна,но ми се струва,че ме мотае.Осъзнавам какво е положението в момента и намалих наема.Съвсем друго е отношението на брокера и много се чудя как да постъпя,наема ни е много нужен ,моя мъж настоява да го пуснем ние като частна обява,аз не съм ок с това(ние работим,имаме малко дете и няма кой да се занимава с огледи) и мисля да го предложа и на други брокери.
Въпроса ми е може ли да ми препоръчате читави фирми ,в момента сме с брокер на имоти Василеви.
Може и на лични,за да не се сметне като реклама.

Благодаря .

# 721
Офф е, ама те ти пример за брокерска работа.
Мога да ти кажа да НЕ ползваш 'Бети консулт', ако изобщо ползват същото име. Мен ме мина една брокерка от 'Ера', но тук били доволни от продажба с тях.
На останалите дори не им разбрах имената на агенциите.

П. П. Имате писмен договот с брокера, правилно ли разбрах?

# 722
  • София
Пусни си обява и го давай с други брокери.
Но на тях ще дължиш комисионна. Освен това, в повечето сертификати пише, че сертификата отпада, ако го отдаваш с други.
Но до сега никоя фирма не си е потърсила това право.
Не го приемай лично, че те мотае. В момента пазарът е кофти. Нормално е да се намали с 10-20% отдолу.

# 723
  • sofiq

П. П. Имате писмен договот с брокера, правилно ли разбрах?

Да имаме писмен договор.

Пусни си обява и го давай с други брокери.
Но на тях ще дължиш комисионна. Освен това, в повечето сертификати пише, че сертификата отпада, ако го отдаваш с други.
Но до сега никоя фирма не си е потърсила това право.
Не го приемай лично, че те мотае. В момента пазарът е кофти. Нормално е да се намали с 10-20% отдолу.

В никакъв случай не го приемам лично,наясно съм колко е зле положението и казах на брокера,че съм склонна да намаля от 500 лв. на 450-400 лв.(56 кв. напълно обзаведен апартамент ,ползван до края на миналата година от нас).Ново е за мен да го отдавам под наем и затова търся помощ от по-опитните в темата Simple Smile.

Ясно че с друга фирма ще платя комисионна,но съм ок да я платя и да отдам апартамента,отколкото да седи празен.Основния ми въпрос е на коя фирма да се доверя.
Благодаря за отговорите Simple Smile.

# 724
Къде се намира апартаментът? 500 лв. ми се струва напълно разумна цена за обзаведен двустаен...
Моя позната щеше да наеме гарсониера за 600 лв., обаче докато се начуди и го взели апартамента....

# 725
Какви въженца и щипки... Оставила съм сушилник от сгъваемите ,и предпочитам да не ми дупчат терасата за въженца.
А пък, ако един човек не може да даде 1 лв за щипки, то май е по добре да не излиза под наем.

# 726
  • Somewhere far away
Комарникът задължително трябва да се отбие от наема.
Понеже аз съм давал нови жилища, за които съм нямал време да осигуря комарници, са ме питали наемателите.
Ами супер , ти си го отбил от наема но мога да ти кажа че има наемодатели които не биха. За стара соц пералня ми казаха че е мил спомен и  след като направи наводнение и беше очевидно на всички че е счупена /не от мен/ хазяйката излезе с изказването  аз да си купя пералня, ако искам, но тя няма да ми свали от наема.
 Така че хубаво е да виждам че има и свестни хора, но горчивия опит е факт в моя живот и не се забравя лесно.

# 727
  • София
Не бих оставила щипки, аксесоари и натурии когато освобождавам квартира. За мен може и да е било супер ценна и полезна вещ, но за собственика или следващия наемател да е безполезно и да пречи. Все пак са други хора с други навици и начин на живот. Е, ако съм сменила пердетата и не пазя старите естествено че няма да си взема моите, но ако ги пазя по-скоро ще върна предишния вид.
Всеки има право да си нареди дома както иска , не ми е ОК да го отнемам или на мен да ми го отнемат.

# 728
Онзи ден сложих ново перде, шампанско. Старото беше бледо розово и беше много тъмно с него - прибрах го и ще го окача пак като се изнасям (не скоро, надявам се).
Впрочем, това е второто перде, което купих за стаята, първото се оказа късо. И двете са от ВУ.

# 729
  • София
ted, снимайте си имота и пуснете обява в Имот, ОЛХ, фб групите за квартала. Без снимки може във вестник Позвънете. Те брокерите сами ще ви налазят и ще започнат да го предлагат. Който доведе квартирант - печели.  Но задължително преди това си купи предплатена карта за тел. и давай нейния номер в обявите. Че ако е с редовния тел. № ще ти звънят години след това.
Не се сърди на сегашния брокер -  ако агенцията няма кандидати, от къде да ти ги доведе.
Времето е такова след Короната.

# 730
  • Варна
Какви въженца и щипки... Оставила съм сушилник от сгъваемите ,и предпочитам да не ми дупчат терасата за въженца.
А пък, ако един човек не може да даде 1 лв за щипки, то май е по добре да не излиза под наем.

Супер, аз ако имах оставен сушилник, нямаше да опъвам въженца. Но нямах. И нищо не съм дупчила. Имаше си метални шини от винкел, но въжетата - скъсани или липсващи...

Не става въпрос нито за щипки, нито за 1 лев. А за това, че има хора, предпочитащи да наемат квартира сами и да накупят вещи за дома със спестените 200 - 300 лв, вместо да ги дават на брокер. И че нямате право да наричате такива хора мизерници. Толкова ли зле обяснявам, че има неразбрали?

# 731

Не става въпрос нито за щипки, нито за 1 лев. А за това, че има хора, предпочитащи да наемат квартира сами и да накупят вещи за дома със спестените 200 - 300 лв, вместо да ги дават на брокер. И че нямате право да наричате такива хора мизерници. Толкова ли зле обяснявам, че има неразбрали?
Никой не наричам мизерник, моля те. Просто такива дребни сметки за щипки и прочее не се харесват на никой. А спестяването от комисонна не всеки го може.
Аз скоро ще пускам нови обяви, и от сега си знам, че м чака цирк и половина.

# 732
  • Варна

Никой не наричам мизерник, моля те. Просто такива дребни сметки за щипки и прочее не се харесват на никой. А спестяването от комисонна не всеки го може.
Аз скоро ще пускам нови обяви, и от сега си знам, че м чака цирк и половина.

Лъки, не ти, някой друг беше написал, за тези хора, че са мизерници. Не помня вече кой. Именно защото са дребни сметки, не съм смятала колко пари съм дала дори за себе си, камо ли да се обяснявам на хазяите ми... Но също на никой не се харесва да бъде наричан мизерник само защото е решил да спести от комисиона.

Успех с отдаването!

# 733
Благодаря, ще имам нужда.

# 734
Естествено, че са дребни сметките за щипки от левче, както и онези, че наемателят не сменил изгорелите крушки преди изнасянето, но и тях сме ги чели.
Ако отдавам имот със сигурност ще предвидя опция за сушене дали за лев или 1000 лева, понеже съм убедена, че има и хора, които в противен случай биха си сушили дрехите по столове и закачалки.

Общи условия

Активация на акаунт