Слънце грее, дъжд вали,февруарчето вилнее и твори бели!

• 44 028
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
Учебниче за предучилищна подготовка 😊 Адаптирано от мен,  има много картинки с дейности от ежедневието. Питам къде каката си мие зъбките,  а тук каво прави,  има ли жълти обувки тук и т.н неща на нея й е забавно 😊 И разказвам разни работи по картинките.. баткото купил на мама цветя и й ги подарил.... Книга за отглеждане на деца с много снимки,  пак по същия начин си измислям неща и показвам с добър пример как децат ходят на гърне,  мият зъби,  и т.н.

# 106
Хохохох Скк уби ме. 
Ние четем вдякакви книги.  Книгоманиаци са и двамата. Още разглеждат книжките с картинки за едногодишни.  Усложних процеса да питам цветове,  вижда ли нещо друго или вадим две книги и търсят еднакви животни примерно.  Инат няколко с къси истории -  постоянно разказваме по тях.  Енциклопедиите Защо, какво,  как на Фют са хит.  Имат капачета и голямо четене пада. Панорамни имам при майка,  мои детски,  но не им ги давам,  че като знам какви са хуни ще ми ги скъсат,  не че аз не съм понакъсала,  ама съм и позакърпила.  На Клевърбук взех два комплекта карти г едните за емоциите,  другите са разкажи ми история.  На голяма почит са. 
Чета им и детски книги  -  Приказки всякакви,  Пипи,  Емил от Льонеберя,  Мечо Пух, Нилс Холгерсон.... Пипи е хит.  Мечо Пух също се заформя любимец.  Следващата в списъка е Зайчето Петъл (Питър).

# 107
Въпрос към Въртоглава и другите мами отбили дечицата си ,  как го направихте? Аз категорично възнамерявам да спирам. Вече ми е много затормозяващо и опредвлено е достатъчно голяма....Всякакви съвети са добре дошли. Мисля че ще се приеме тежко,  но още от днес почнах да обяснявам че е голяма и вече ще пие мляко от хладилника,  а не от мама😂😂😂 А тя ми вика "не чувааааа".

# 108
Бъди твърда и само с говорене ама много говорене и не даваш .
Не чува не чува ама ще чуе ще пореве и накрая ще разбере и свикне.
Кажи и,че млякото на мама е свършило и спряло,защото вече бебе вкъщи няма,а едно голямо дете.
Успех!
Сподели как минава,през ноща ако суче е кофти,но веднъж като отбиеш ще е по-добре.

# 109
  • Лайпциг / Перник / София
Въпрос към Въртоглава и другите мами отбили дечицата си ,  как го направихте? Аз категорично възнамерявам да спирам. Вече ми е много затормозяващо и опредвлено е достатъчно голяма....Всякакви съвети са добре дошли. Мисля че ще се приеме тежко,  но още от днес почнах да обяснявам че е голяма и вече ще пие мляко от хладилника,  а не от мама😂😂😂 А тя ми вика "не чувааааа".
Hamsti, моят син е априлче, но следя и вашата тема, защото сте много редовни и най-вече полезни!
Аз също още кърмя малкия (приспивам го така на обяд и вечер, както и му давам през ноща, ако се събуди и не успее да се унесе сам или с вода), но искам вече да приключваме. При нас също мисля, че ще е драма и ще е трудно и затова все отлагах, а и ми беше, и все още ми е, по-лесно приспиването, признавам. Sad
Мисля да започнем от другата седмица, когато ММ е отпуска за 10 дни и ще го мъчим някак двамата. Да спят заедно, а аз да спя в хола, може би. Дали е удачно или ще е по-зле за малкото? Твърде рязко ли ще е? Така да се каже “от днес за утре”?Защото той досега е заспивал само и единствено с мен и само мен търси когато го изкъпем и наближава момента да ляга....
Hamsti, а ти мислиш да заместиш кърмята с прясно мляко или с АМ? Ще търсиш заместител при всички положения, така ли да разбирам?
Аз попринцип мислех да не предлагам повече мляко....
Група, дайте съвети, моля! И кураж, че съм се спекла и ще ми трябва доста! 🙈😃
Благодаря ви предварително! 💐

# 110
Моят опит го знаете, цедих се до годинката защото не искаше да суче и постепенно намалих цеденето и замених с ам.Пие си и до сега нощем,по около половин литър,отделно кисело яде и обича,но не на айрян.Прясно не.Ще споделя и как беше при приятелка,малко е дълго,затова ще е в скрит текст.
Скрит текст:
Опитваха какво ли не,но нейният отказваше да заспи без да суче,тръшкаше се и ревеше,пищеше, абе страшна работа. Пробваха да го заместят с ам или с друго мляко,но той си искаше само сучене,а не е като да не е ял вечер.Та бяха се видели в чудо.И един ден решили и му казали,че мама отива в командировка и нейната майка и баща му го гледаха,а тя отиде да живее в на майка си апартамента.Малкият беше на 3г. тогава.Говорили му много,обеснявали му,предлагали му заместители. Първата вечер го излъгали.После последвали няколко драматични заспивания,но в крайна сметка последната вечер заспал без проблем.И тя като си дошла му казали,че мама вече няма мляко,че е спряла,че само бебетата пият и той го приел буквално явно защото спрял да пие и айрян и прясно,а преди пиел през деня.И така вече половин година.Малко се притеснява,но сигурно е период и в някакъв момент пак ще почне.Иначе баща му разправяше,че много помогнало за разсейването някакво детско,че другите деца в яслата не пиели и такива неща. Всеки си познава най добре детето и ще намерите начин.

# 111
  • София
И двете ми деца се отбиха доброволно. И при двете бях оставила само кърменето преди сън. Голямата една нощ просто отказа и не настоявах. При малката за съжаление аз я отбих. Наложи ми се да пътувам и я оставих при майка ми. Предишните дни гледах да намаля времето, през което суче, за да подготвя и нея и моето тяло. Когато се върнах не търсеше. Не съм предлагала заместител на кърмата, защото не исках да заменям един навик с друг.

В твоя случай с говорене и обяснения, че млякото е свършило може да помогнат.

# 112
hamsti, трудна работа, ако тя не е готова. Виж в темата за Отбиване https://www.bg-mamma.com/?topic=818530 различни истории и съвети или в кърмаческата https://www.bg-mamma.com/?topic=1201651- една мама сега е в процес на отбиване и то с пристрастено кърмаче.
Аз ще ти кажа нашата история, дано нещо от нея ти е полезно.
Скрит текст:
Щерката се отби миналата година май месец с моя "помощ" (много силно казано). Но там беше кошмарно кърмене. Тя хапеше и щипеше постоянно и съответно аз се изнервях, свалях постоянно от гърда, обяснявах че ме боли, че не ми е приятно. Тандемното кърмене едва го изтрайвах. Започнах да кърмя първо нея и после сина, с него нямах проблеми. Един ден тя просто отказа да суче.  Започнах да цедя, да и давам, понякога прясно цедена кърма (голяма хамалогия, особено с близнаци), понякога замразена, след година и шест АМ, а последните месеци преди окончателното ѝ отбиване (сега февруари 2020) айрян. Но тогава бях оставила може би три кърмения и бързо мина само на вечерно. Това отбиване едва ли ще го преживея, още ми тежи, че не издържах физически и психически - около 4 месеца я търпях преди да започна да свалям и да казвам, че ме боли.
Със сина всичко стана много плавно и естествено. Пожелавам го на всеки. Там кърменето беше на поискване. Постепенно отпаднаха едно по едно. Навън кърмех мнооого рядко, само когато се разстроеше много за успокоение. Кърменето преди сън отпадна някъде септември октомври, когато започанх да чета приказки и постепенно започна да заспива още докато чета. Вечерното обаче и нощните си ги търсеше като наследство. Постепенно въведох и приказки за вечерното приспиване - може би декември или януари. И така една вечер той сам каза, че няма да суче. Но на сутринта сука, вечерта също. После през ден, през два, на принципа - не предлагам, не отказвам. Два или три пъти само инициирах кърмене, защото ми бяха напрегнати гърдите, но той сукваше малко и пускаше и така за седмица две приключихме около рожденния ден и малко след това. После и двамата са се сещали да си поискат, не съм отказвала, но като усетят че няма мляко и се пускат. Миналат седмица ме изненадаха докато се обличах след баня и щерката поиска да суче, а брат ѝ вика - "аз пил макото" - изпил млякото. Дадох ѝ, опита и констатира - "пил макото" - брат ѝ бил изпил млякото. От тогава не са си искали.
Сега обаче му избиват два кътника и ... много ми липсва нощното кърмене, че и дневното. Като откажеше да яде, знаех, че ще го кърмя и не го мислех, нощем се успокояваше за минута. А сега пищи по 15-20 минути по няколко пъти на ноща и няма успокоение. Буди баща си, понякога и сестра си и е много неприятно за всички ни. Определено след отбиването имах седмица две депресивен период. Много ми беше криво, НО... това е живота - започва един нов етап от развитието на децата. И двамата се отбиха по едно и също време - той спря да суче, тя спря да пие вечер мляко (айрянче). 

Та моят съвет е, ако вече ви е само навик или ритуал за приспиване да въведеш друг ритуал за приспиване и да минеш на принципа - не предлагаш, не отказваш. По възможност започни да избягваш местата на които си я кърмила, да сядаш/лягаш на тях - това е един вид покана за нея. Махни дрехите с които си я кърмила, дълбоките деколтета - това също е напомняне за детето. Не се събличай пред нея и избягвай да те вижда гола, за да не се сеща. Опитай се да я разсейваш като ти поиска, ако забрави не предлагай, ако настоява дай ѝ. Обяснявай постоянно, че вече е голяма и може да пие млякото от чаша. Ако не те мързи поизцеди малко и и предложи така, ам, айрян или прясно мляко (ако даваш като напитка, моите сега по Великден го опитаха в такъв вид и го харесаха). За нощното кърмене... може да предложиш заместител - вода, айрян, които си подготвила предварително, ако не иска и не става с гушкане - даваш гърда.

Всяка двойка мама и бебе е различна. Няма точна рецепта. Някои действат по-радикално, някои по-плавно.  За психиката и на детето, и на майката, за организма на мама по-добрият вариант е плавното отбиване. Но всичко зависи най-вече от теб. Щом ти е тежко и неприятно инициирай го ти. Ако имаш сили - търпи я  докато се откаже сама. Аз не съм привърженик на горчивите лакове, нито на разделите с детето, нито пък на лъжите, че млякото се развалило. Но това съм аз. Ти си друг човек, може да имаш друго мнение. Действай по интуиция и което смяташ, че е по-добре за теб и твоето дете.

# 113
Ти си герой само това ще ти кажа!
За да кърмиш се иска много сила,упоритост и енергия от майката и това,че някой си мислят , че кърменето е по-лесното,аз знам,че не е така , след две откърмени и сега едно пет месечно кърмаче,ти се възхищавам на упоритостта , която си имала през изминалите две години.
Браво мамче!!!
hamsti, трудна работа, ако тя не е готова. Виж в темата за Отбиване https://www.bg-mamma.com/?topic=818530 различни истории и съвети или в кърмаческата https://www.bg-mamma.com/?topic=1201651- една мама сега е в процес на отбиване и то с пристрастено кърмаче.
Аз ще ти кажа нашата история, дано нещо от нея ти е полезно.
Скрит текст:
Щерката се отби миналата година май месец с моя "помощ" (много силно казано). Но там беше кошмарно кърмене. Тя хапеше и щипеше постоянно и съответно аз се изнервях, свалях постоянно от гърда, обяснявах че ме боли, че не ми е приятно. Тандемното кърмене едва го изтрайвах. Започнах да кърмя първо нея и после сина, с него нямах проблеми. Един ден тя просто отказа да суче.  Започнах да цедя, да и давам, понякога прясно цедена кърма (голяма хамалогия, особено с близнаци), понякога замразена, след година и шест АМ, а последните месеци преди окончателното ѝ отбиване (сега февруари 2020) айрян. Но тогава бях оставила може би три кърмения и бързо мина само на вечерно. Това отбиване едва ли ще го преживея, още ми тежи, че не издържах физически и психически - около 4 месеца я търпях преди да започна да свалям и да казвам, че ме боли.
Със сина всичко стана много плавно и естествено. Пожелавам го на всеки. Там кърменето беше на поискване. Постепенно отпаднаха едно по едно. Навън кърмех мнооого рядко, само когато се разстроеше много за успокоение. Кърменето преди сън отпадна някъде септември октомври, когато започанх да чета приказки и постепенно започна да заспива още докато чета. Вечерното обаче и нощните си ги търсеше като наследство. Постепенно въведох и приказки за вечерното приспиване - може би декември или януари. И така една вечер той сам каза, че няма да суче. Но на сутринта сука, вечерта също. После през ден, през два, на принципа - не предлагам, не отказвам. Два или три пъти само инициирах кърмене, защото ми бяха напрегнати гърдите, но той сукваше малко и пускаше и така за седмица две приключихме около рожденния ден и малко след това. После и двамата са се сещали да си поискат, не съм отказвала, но като усетят че няма мляко и се пускат. Миналат седмица ме изненадаха докато се обличах след баня и щерката поиска да суче, а брат ѝ вика - "аз пил макото" - изпил млякото. Дадох ѝ, опита и констатира - "пил макото" - брат ѝ бил изпил млякото. От тогава не са си искали.
Сега обаче му избиват два кътника и ... много ми липсва нощното кърмене, че и дневното. Като откажеше да яде, знаех, че ще го кърмя и не го мислех, нощем се успокояваше за минута. А сега пищи по 15-20 минути по няколко пъти на ноща и няма успокоение. Буди баща си, понякога и сестра си и е много неприятно за всички ни. Определено след отбиването имах седмица две депресивен период. Много ми беше криво, НО... това е живота - започва един нов етап от развитието на децата. И двамата се отбиха по едно и също време - той спря да суче, тя спря да пие вечер мляко (айрянче). 

Та моят съвет е, ако вече ви е само навик или ритуал за приспиване да въведеш друг ритуал за приспиване и да минеш на принципа - не предлагаш, не отказваш. По възможност започни да избягваш местата на които си я кърмила, да сядаш/лягаш на тях - това е един вид покана за нея. Махни дрехите с които си я кърмила, дълбоките деколтета - това също е напомняне за детето. Не се събличай пред нея и избягвай да те вижда гола, за да не се сеща. Опитай се да я разсейваш като ти поиска, ако забрави не предлагай, ако настоява дай ѝ. Обяснявай постоянно, че вече е голяма и може да пие млякото от чаша. Ако не те мързи поизцеди малко и и предложи така, ам, айрян или прясно мляко (ако даваш като напитка, моите сега по Великден го опитаха в такъв вид и го харесаха). За нощното кърмене... може да предложиш заместител - вода, айрян, които си подготвила предварително, ако не иска и не става с гушкане - даваш гърда.

Всяка двойка мама и бебе е различна. Няма точна рецепта. Някои действат по-радикално, някои по-плавно.  За психиката и на детето, и на майката, за организма на мама по-добрият вариант е плавното отбиване. Но всичко зависи най-вече от теб. Щом ти е тежко и неприятно инициирай го ти. Ако имаш сили - търпи я  докато се откаже сама. Аз не съм привърженик на горчивите лакове, нито на разделите с детето, нито пък на лъжите, че млякото се развалило. Но това съм аз. Ти си друг човек, може да имаш друго мнение. Действай по интуиция и което смяташ, че е по-добре за теб и твоето дете.

# 114
Благодаря Мама Мария.  Да кърмиш е на първо място  личен избор,  второто е най-вече желание и упоритост.  Ако има желание,  намираме начин и сили в себе си,  за да го направим.  Всяка майка е най-добрата за своето дете. А как и пи лакъв начин го е отгледала си е изцяло нейн избор.  А дали е кърмила или не,  може би има мааалко значение,   но по-важно е да възпита човешкото в детето си.

# 115
Моите и двамата са пристрастени кърмачета. Денем и нощем по няколко пъти. Направо не знам как ще ги отбивам и кога.

# 116
Лима много ти се радвам.Ако имаш сили продължавай докато можеш.    На ме ми липсват тези моменти. Днес баща им отвоеи една стара папка със снимки от първите тандемни кърмения.  Аууу колко хлътнами бузи и гоооолеми очи с тъмнолилави сенки съм имала преди две години... Ни такава голяма усмивка и блеснал поглед и две мишки навряни под мишниците ми.  А сега тези мишки са шест пъри по-тежки и почти два пъти по-дълги... вече маймуни.

# 117
Наистина много мили моменти Heart Най-уморително ми е недоспиването, но държа фронта още. Всички постоянно ме питат няма ли да ги отбивам, а на тях им е толкова сладко, че сърце не ми дава. А и заспиванията са с кърмене, един по един ги приспивам. Двамата заедно ли са се започва една игра, едно премятане, хвърляне на възглавници. Такова заспиване с книжка ми е мираж направо, а така си го представям на следващия етап.

# 118
Е аз четенето на книжка го вкарах първо следобед. А вечерното приспиване беше едно след друго,  а баща им забавлява едното.  После вмъкнахме вечерно четене,  след приказката той в, емаше щерката и в другата стая с шишето или чашата,  а аз приспивам сина с кърмене.  По едно време опитвах първо да го накърмя и после да четем приказка,  но беше трудно,  защото той заспиваше докато го кърмех.
Все някой ден ще стане.

# 119
Да, засега не съм на зор да насилвам нещата, живи и здрави ще стане. Иначе и при нас така, един чака с таткото, единици случаи са заспивали заедно, но в момент на крайно изтощение от игра Grinning и не става всеки път.

Общи условия

Активация на акаунт