Слънце грее, дъжд вали,февруарчето вилнее и твори бели!

• 44 054
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
Моят син също не казва Р и С, но той реално се отпусна да говори през май т..г.

# 541
  • Велико Търново
Не съм съгласна за Р-то като умение на артикулационния апарат. Освен ако остане недоразвито и съответно не се артикулира изобщо. На нашата географска ширини и предвид фонетиката на българския език, последно се артикулира правилно Л. Междувпрочем, тази съгласна се води и за най-силната особенно при двойно стещане( Васил Левски).
При работа с логопед на подобна възраст, подобрението ще е светкавично! Буквално от 3/4 сесии ще се наблюдава напредък.
Аз лично нямам наблюдения с моето дете, но от единия от племенниците ми имам почти преки наблюдения.

# 542
  • София
Голямото ми дете имаше консултация с логопед малко преди да навърши 3 години. Все още нямаше хубаво "Р" и това беше повода да я заведа. Логопедът ми обясни, че това е последния звук при нея и ако в следващите 6-8 месеца няма промяна да я заведа отново.

Между другото в детската градина имаха логопед и всеки септември правиха тестове на децата и при проблем работеше с тях. Моето дете нямаше сесии с логопеда, но другите родителите бяха доволни. В предучилищна група работеше най-активно с тях.

# 543
  • Down Under
Определено се замислих, защото не ми беше и хрумвало за логопед на тази възраст. Ще го заведа към края на годината за един консулт, да ми е мирна главата. Той за сега добре се справя, но определено му е по-лесно/предпочита английският. Свидно ми става, като знам, че примерно майка ми не го разбира, от друга страна пък като казва нещо на български, другите не го разбират. Трудно ми е да намеря баланса.

# 544
За какво трябва да се следи, какви проблеми трябва да има за консултация?
Той е много страхлив и не искам да му го причинявам без нужда.

# 545
Голямото ми дете имаше консултация с логопед малко преди да навърши 3 години. Все още нямаше хубаво "Р" и това беше повода да я заведа. Логопедът ми обясни, че това е последния звук при нея и ако в следващите 6-8 месеца няма промяна да я заведа отново.

Между другото в детската градина имаха логопед и всеки септември правиха тестове на децата и при проблем работеше с тях. Моето дете нямаше сесии с логопеда, но другите родителите бяха доволни. В предучилищна група работеше най-активно с тях.

А наложи ли се да я водиш отново или “Р”-то се появи от самосебе си?

# 546
  • София
Tropic, не се наложи повторна консултация, защото може би след 2-3 месеца започна да го изговаря правилно. Заведох я за мое успокоение. После в градината страдаше, че логопеда не работи с нея. Слава Богу последната година я взе няколко пъти, за да упражняват буквата "Л".

# 547
Как протича 1 сесия при логопед на такава възраст 2-3год

# 548
  • Down Under
За какво трябва да се следи, какви проблеми трябва да има за консултация?
ЛЛ ми даде една листовка и там пише - на 2г възраст на детето трябва да му се разбира (от непознат) поне 50% от това, което казва и 75% до 3г. До 2.5г детето трябва да има речник от минимум 50 думи. На 2.5г детето трябва да разбира и знае кое е отгоре, отдолу, върху, зад т.н. Трябва да може да посочва, като го попиташ кое къде се намира в книжка примерно. Трябва да може да имитира звуци. До третата година трябва да може да комбинира поне 3-4 думи в изречение, да може да говори за отминало време - например какво му се е случило вчера. Ако повтаря едни и същи думички, примерно - аз аз искам - може да е сигнал, че заеква. Речта трябва да се подобрява и детето да напредва всеки изминал месец, трябва да може да разбира какво му се казва и да може да се изразява, когато иска нещо. 1 от 7 деца има проблеми с речта.
Общо взето това пише.

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 17:26 от gordi

# 549
Моя направо е за логопед,със сигурност няма 50 думи в речника си,аз по принцип обмислях да го водя,но все отлагам.. като го знам как стои на едно място за 3мин и като четем книжка конценрация 5мин най-много, как ще стои при логопеда незнам. Доста от думите ги казва съкратено ,на някой си има своя измишльотина като например Крокодил той казва Гъда 😄 и идея си нямам как го измисли и продължава така да му казва от доста време. Прави изречение от няколко думи 3-4-5.

# 550
  • София
Как протича 1 сесия при логопед на такава възраст 2-3год

На детето даде различни дървени пъзели и докато играеше с тях си говориха. Преди това обсъдихме защо я видя, какво ме притеснява и т.н. Няколко упражнения и с устата й показа, но не помня какви. За около 30 минути бяхме готови. Тогава ми каза, че малката има проблеми с концентрацията...излезе права.

# 551
М, за концентрацията ходихте ли при друг специалист или го израстна ако мога така да се изразя

# 552
Консултацията е под формата на игри, за децата е забавно, не е нещо неприятно.

# 553
Само да се включа да ви успокоя 😂 В дивото далечно минало и аз до към 5-6 години не можех да казвам Р и Л хубаво. Обаче,  къде ти логопед!? Отнасях майтапи от цялата фамилия и другарчета и все ме дразнеха -кажи " рак и риба", а аз " лак и уиба" 😂😂 Нямам идея как точно,  но просто го израстнах...После малко ми липсваше....

# 554
Аз не можех да казвам “К”, замествах го с “Т”, не знам до колко годишна, но щом дори си го спомням, няма да е било в ранните ми години. Grinning
Е, на логопед със сигурност не са ме водили. Може би излишно се напрягаме за много неща в наши дни, наистина.

Вашите деца играят ли сами? От няколко дни го забелязвам, че се заиграва сам за кратко. Иначе непрестанно иска някой да участва в игрите или дори само да присъства в стаята. Чудя се как да го стимулирам да развива въображение за самостоятелна игра.

Общи условия

Активация на акаунт