Слънце грее, дъжд вали,февруарчето вилнее и твори бели!

• 44 024
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
Аз бих вдигнала скандал и директно при директорката.Моят може да се съблича от пролетта някъде и криво ляво в зависимост от дрехата пак да се облича изцяло.Разбира се понякога му трябва и помощ.Според мен вече е нарочена и ако не дадеш отпор ще става само по зле.Знам че не искаш да чуеш това,но аз не бих търпяла.А това с чаршафите е висша форма на простотия без извинение.

# 646
danimolli, зависи с какъв тон си го казала. Имай предвид, че лелките в градината (те разбира се не обичат да ги наричат лелки, затова пред тях никога Wink) не подлежат на превъзпитаване и са до голяма част вдетинени поради естеството на работата си. Скандали обаче само влошават положението по принцип и винаги ще ти рефлектират върху детето, бъди сигурна. Това по принцип, а в конкретния случай, ако няма подобрение, говори с директорката, тя ще ги строи и ще се наредят нещата. Но след това да си знаеш, че подмазване му е майката (тъй като както казах опита ми показва, че те не приемат критика под каквато и да е форма и не осъзнават някои неща), няма смисъл да влизаш в конфронтации с хората, при които по цял ден е детето ти. В нашата ясла майките се организираме за малки подаръчета за 8-ми март, първи учебен ден, Коледа и т.н. Също така винаги изслушвам с внимание дори и най-тъпите оплаквания (някои наистина са тъпи, защото няма как да очакваш от малки деца определен тип поведение), кимам с разбиране, казвам, че говорим вкъщи винаги, но разчитаме много и на тях. В общи линии това неминуемо дава резултат след това към добро отношение към детето.
Сигурна съм, че не това искаш да чуеш, понеже като ти е прикипяло е разбираемо, но психология му е малко майката, все пак детето ти ще е там средно между 4-6 години...така че е важно да намерите общ език.

# 647
  • пловдив
Много неприятна ситуация. Ние имахме подобна с една леля от детската градина на каката, само защото таткото я попитал дали е готова или трябва да изчака още(тъй като се забавили при излизането).
След това всичко рефлектира върху детето, няколко пъти я вземах разплакана поради лошо отношение.
Говорихме с учителката и нещата утихнаха, но добре че бяхме последна група. В случая никой не беше направил забележка на въпросната леля, но тя се бе засегнала...

# 648
  • Велико Търново
Дааа, аз също съм на мнение, че с подмазване става работата. Гадно е, но друг вариант няма, дори и с директор не бих говорила, защото стават едни интриги вътре в заведението " тя се оплака, вие не гледате децата...." И когато има и йерархия - дитектор-възпитятел става мале-мале!
Аз си мълча и казвам, колко им благодаря, че са ми гледали детето! За Коледа им правих подарък на госпожите, за 8 ми март не Simple Smile, после започна пандемията и се разминаха с подаръците.
Сега в новата градина, на 4 ден ги смъмрих само и то мнооого деликатно! и имаше ефект вече го питат дали му се пиша/ака. Не смея да си показвам рогата/ търся правата, че детето ми е там и то ще го отнесе.

# 649
  • София
В яслите работят медицински сестри и помощник възпитатели. В градините учители. Първо ние като родители трябва да се научим на тези неща, защото все пак възпитаваме деца.

Ситуацията с излизанията е много сложна особено при малките. Децата са много, не всички могат качествено да се облекат. Облечените чакат и се изпотяват...другите стоят, за да ги облекат.  Лично нас са ни молили ако имаме възможност да идваме и да им помагаме с обличането, но никой родител не откликна.
На смяна са по една сестра не защото те така искат, а защото просто няма персонал. Това е много болна тема особено в яслите. Лично аз с подмазване никога не съм имала успех.

Моето дете също започна да се напишква по време на следобедния сън, но това си е част от промените, които преживява. За нея също е голям стрес. Даже ще ги помоля да й слагат памперс докато се нормализират нещата.

Не скачайте срещу персонала веднага, защото нещата никога не са само бели или само черни Simple Smile.

# 650
Само като чета имам чувството че от очите ми бълват пламъци...да мъчат детето ! Но да по-добре с "добро" , защото иначе само по-зле за детето...

# 651
Това е истински тормоз. Да му се ходи на детето по нужда и да го мъчат да се напикава в гащите?! Тия заслужават същото, че и повече.
Аман от дърти сърдити лелки. И понеже се страхуваме да се оплачем, решават, че са недосегаеми.
Честно казано, не знам как бих реагирала, надявам се да не попадам в такава ситуация.

Защо не пишеш във фейсбук на Антонина Кенова? Тя може да ти адде съвет. На много родители е помогнала в ситуации па тормоз.

# 652
  • София
Разбирам афекта, той е нормален за нас майките. Връщайки се назад във времето си давам сметка, че мног съм се вживявала в дадена случка и съм й придавала значение. Било е напълно безмислено.

От една страна децата ни са големи и трябва да могат сами да се събуват и обуват. (Голямото ми дете на същата възраст беше в градината и там никой не ги облича. Имат тоалетни чинии и се справят сами.)

Избирай по-лесни дрешки като клинове, широки панталонки, на ластик, без копчета, ципиве. Имайте предвид, че те също гледат едно от друго и започват да ги възприемат като бебета. Това също не е ок за детето. Упражнявайте се вкъщи с тях да се обличат. Всичко това е в името на детето Simple Smile.

Верче, това не е тормоз Simple Smile. За Тони пък изобщо не искам да коментирам....

# 653
М,  съгласна съм с теб. 
Мен може да ме линчувате направо като майка Joy
От миналата година ги тормозя да се обличат и събличат сами.  Засега  успяват да се справят успешно за възрастта си.  Последните месеци не им вдигам и свалям гащите при ходене по нужда, освен ако не видя че много се затрудняват. Синът ми често се прави на ударен и неможещ и ме тества дали ще му помогна.  Помогам само след като се е опитал,  за копчета и ципове,  че напоследък има любоффф към дънки,  а преди само трикотажни панталони с ластик.  Тренирайте в къщи събуване и обуване. Децата вече могат да се справят сами с това.  Наскоро си говоеих с една психоложка за твзи умения. Обясни ми,  че тези умения е важно да се усвояват и да се даде право на грешки и самокорекция.  Т. Е. Детето да се опита само да се събуе,  когато му се пиша. Ако не успее и се напиша ще осъзнае връзката -  не мога да се събуя,  ще се намокря. Тук идва право на избор -  мамо помогни ми или ще се науча сам,  за да става бързо. В началото може да помогаме,  ако са поискали помощта,  после да се опитаме да отклоним това желание. Примерно -  ей сега,  само да си измия ръцете,  момент че готвя,  обличам се.. Опитай пак сам/а докато дойда... И наблюдавайте детето какво  ще прави. От опит казвам,  че това върши работа. За обувките също ме посъветва да не коригирам,  ако са обути разменени.  Мога да кажа -  обул/а си си наобратно обувките,  можеш да ги коригираш ако желаеш.  Обикновено след дввста метра ходене сядат и си ги коригират сами, но не винаги.

# 654
Всеки има право на мнение. За мен е тормоз. Виждам моето как се тормози като му се пишка. Сега да седи да стиска, че някоя я мързи да му свали гащите за 3 секунди?! Ще се научат, няма не научени, но такива шит методи, мерси. Нито пък е ок да ги оставят гладни, за да се научат да се хранят сами с прибори.
Не съм ок да си изказваш мнението и после да ти нарочват детето. В нашата ясла има такава госпожа и ако трябваше да го оставям при нея нямаше да ми е спокойно.
Проблемът, че няма персонал не е мой, нито твой. Има си наредби, да си ги изпълняват. Как може 1 м.с. за 25 деца? А сега като ги блъскат по 30-35?
Нито осигуряват място за всяко дете, нито осигуряват на 100 % адекватни грижи.

# 655
  • София
Нито персонала има вина за малкия си брой, нито родителите. На тях дали им е лесно като носят отговорност за 25+ деца. В групата на детето ми има 11 месечно бебе, което не ходи, нито лази.  По цял ден реве и го носят на ръце. Сестрата има 2 ръце все пак. Малката е искала да я гушнат, но са й обяснили, че гушкат бебето. Сега да вдигна скандал и да подам оплакване ли? Малко емпатия никога не е излишна Simple Smile
Имала съм много сериозни проблеми в градината, но с диалог успях да изгладя нещата.

# 656
Мисля че случаите,които описвате са коренно различни от проблема на Дани.При нея аз лично виждам лично отношение и тенденциозно мъчене на детето,това с чаршафите си е точно вид обида и унижение и за майката и детето.Нищо няма да им коства вместо да я мъчат,да и покажат как да си дърпа надолу дрешките.За малките деца съм съгласна,приятелка пусна нейната на 14 месеца.Нито ходи,нито може да яде сама,където я оставиш там седи и това е.Колко ли и внимание и обръщат е друг въпроса,последна нея обслужват за всичко сигурно.Не бих си го причинила нито на себе си,нито на детето ми такова отношение.Направо не знам в другите държави как ги оставят по на няколко месеца.Нито се имам за майка орлица или за някоя пренавита.

# 657
  • София
Пускат ги, защото за 5-6 деца се грижат 2-ма възрастни. Тук 34 деца са с 1 учител и 1 помощник-възпитател.

# 658
Да, в случая на Дани, е тенденциозно отношение, но тя трябва да намери начин как да изглади нещата със или без намесата на директорката.
А за Антонина Кенова, не мисля, че някой сериозно би й писал за несвалени гащи...

# 659
Това с даването на прането на чаршафи ми е много странно. Спалното бельо на другите деца къде се пере?
В нашата ясла имат общи лигавници и пижами, заедно с чаршафите се перат и гладят в яслата.

Масово възпитатели и сестри са недоволни, но децата не са виновни за нищо. Масово родителите си мълчат, за да не страдат децата им. В нашата ясла, например,  ужасен минус е, че не ги извеждат  освен лятото. Въпреки заповедта на министъра след Ип не ги извеждаха, щото имало вятър. Антонина написа точно 2 реда във ФБ и на сл.сутрин в 10 бяха навън. Не обичат да спазват правилата дето им налагат, ама хич. Искат да им е лесно,  ама лесно няма.

Много съм толерантна към тях, дори когато ми извиват ръцете, само в името на детето.

Общи условия

Активация на акаунт