За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 274
  • 736
  •   1
Отговори
# 225
Така е, трябва да се познават печките. Аз слагам кекс, оставям го и на 35-тата минута отивам и го изваждам. И с питките съм така - 25-30 мин стигат. Крем карамел също не пека повече от час, понякога и по-рано изваждам. Но зависи все пак и от количеството. Така че, относително е.

etty775, напоследък пека крем карамел направо в тавата без никакви водни бани. На температура около 130-140 град, става си гладък, няма проблем. Но пък не съм имала такава фурна на пара, та не знам. Simple Smile

# 226

etty775, напоследък пека крем карамел направо в тавата без никакви водни бани. На температура около 130-140 град, става си гладък, няма проблем. Но пък не съм имала такава фурна на пара, та не знам. Simple Smile
Така, без водна баня, карамелът на дъното втечнява ли се? Wine Glass

# 227
Крем карамел (14 купички) пека за максимум 50 мин., на 160°С. Провал не съм имала.

# 228
Скрит текст:

Така, без водна баня, карамелът на дъното втечнява ли се? Wine Glass
Втечнява се, това е една от причините да го правя така, защото правя повече карамел на дъното на тавата и после става повече сокче. Просто в купичките е по-голяма игра, така става по-бързо. Дали ще се втечни карамелът и от захарта зависи. Случвало ми се е в купичките на водна баня да си стои залепен на дъното. Тогава връщах купичките обратно в тавата с вода, загрявах на котлона и ги държах в нея до охлаждане, помагаше донякъде. Всъщност правя в тавата защото ми е по-бързо и по-мързеливо, а резултатът е съвсем задоволителен.

# 229
Аз веднъж се бях улисала и сложих крем карамела направо така в печката. Ами стана си екстра.

# 230
Здравейте, учебници по готвене!
Наскоро бях правила кюфтета с бял сос(имаше морков) по една от Вашите рецепти, но за съжаление не я намирам. В обясненията, пишеше, че няма какво да й се обърка на гозбата, както и че рецептата е малко изменение на друга кулинарка. Ако някой се сеща и ми помогне, ще съм му много благодарна!

# 231
  • Sofia
Аз например варя лук, морков и целина, слдед което отсипвам от водата им, оставям малко и пасирам зеленчуците, връщам водата и като кипне добавям кюфтетата. После слагам застройка от яйце, брашно и кис. мляко и готово.
Общо взето това ми е сосът и за фрикасе + още накои продукти.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 12:47 от Morena

# 232
Здравейте, учебници по готвене!
Наскоро бях правила кюфтета с бял сос(имаше морков) по една от Вашите рецепти, но за съжаление не я намирам. В обясненията, пишеше, че няма какво да й се обърка на гозбата, както и че рецептата е малко изменение на друга кулинарка. Ако някой се сеща и ми помогне, ще съм му много благодарна!

Тая рецепта?

А това е рецептата от темата на Гуинет.

# 233
labrex, право в десетката! Много Ви благодаря! Благодаря и на Вас, Morena! Приятен ден на всички!

# 234
Бихте ли ми предложили изпитана рецепта за макарони на фурна? Знам че е най-простото нещо, но все пак.. Хем искам да са сочни, хем не искам да са сурови от вътре, хем искам да са с хрупкава коричка, хем не искам да са сухи Wink Има ли някакъв трик?

# 235
  • София
Момичета, дайте идеи какво да правя с половин тава печени картофи. Значи ...агне няма, но картофите останаха неизядени и търся идеи да ги пробутам на домочадието по някакъв начин.

# 236
Момичета, дайте идеи какво да правя с половин тава печени картофи. Значи ...агне няма, но картофите останаха неизядени и търся идеи да ги пробутам на домочадието по някакъв начин.

Погледни запеканката на мастърчето, вкусна е. Ако мислиш, че ще ви допадне......

# 237

Картофи по панагюрски
Заливаш картофките с кисело мляко със счукан чесън и запържен  в масло червен пипер .
Правила съм с пържени и печени ,вкусно е.

В гюведжета - с колбасче каквото имате,доматено пюре/лютеница,сирена и яйчице накрая.

В гръцка мусака -вместо с пържени ,с печени картофи
https://www.aristeabg.com/%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F/% … D1%83%D1%85%D0%BD

Нещо като фритата- така или нарязани на кубчета ги затопляш в намаслен тиган и слагаш разбити яйчица.Може шунка ,гънки на ситно .Като стегне се прбъща на капак или голяма чиния и се връща обратно за кратко.Добавки и подправки,каквото искате.

В супа.

Запеканка -примерно с гъбен сос (домашен или готов ) и после с кашкавал запечени .

Плънка на баница - с повече лук ,може и със сирене .

Плънка на чушки ,пак с повече лук ,ако има сушени е по-вкусно.

# 238
  • Пловдив
Огретен също.

# 239
Бихте ли ми предложили изпитана рецепта за макарони на фурна? Знам че е най-простото нещо, но все пак.. Хем искам да са сочни, хем не искам да са сурови от вътре, хем искам да са с хрупкава коричка, хем не искам да са сухи Wink Има ли някакъв трик?
ами варя ги предварително почти до готовност. Гледам да им сложа повече течност и запичам  в долната част на фурната. http://pep-4o.blogspot.com/2013/09/blog-post_4.html Хрупкавото е отгоре, от захарната коричка.

Здравейте.В робот настъргах червено и бяло зеле за салата, но...като постои няколко дена в хладилника, тази смес почва да покафенява отгоре, а я покривам със стреч фолио.Как да съхраня това настъргано зеле, без да се развали?
нормално е да покафеняват зеленчуците след рязане, дори под свежо фолио и в хладилник. Не е ден. Евентуално във вакумираща кутия, или плик, ако сложиш. Не прави толкова много - прави за 2 дни най-много.

Общи условия

Активация на акаунт