За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 069
  • 736
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 10 694
ОО ти с бадеми ли я счупи? Да внимавам и аз, че аз няма от къде да си я взема освен от БГ. Понякога и с бадеми я напъвам. Спирам тогава.

# 496
  • Мнения: 1 132
Как се правят чудесни картофи соте и с какви подправки? Някакви тънкости да станат златно-запечени, в колко масло и т.н.?

Аз правя много вкусни картофи в тиган с незалепващо покритие и капак. Слагам картофите сурови, едро нарязани с малко олио. Като подправки някой път слагам само сол, понякога чесън на прах и пушен червен пипер. Слагам тигана на средна степен на котлона (4 от 6) и ги разбърквам отвреме навреме. Когато се изпари водата и са готови, продължавам да ги готвя и разбърквам. Хващат много хубава запечена коричка. Колкото повече ги готвиш, толкова повече корички стават. Дори и да се разпаднат, пак са много вкусни.
Извитете за тъпия въпрос, но само олио, или слагате и вода?

# 497
  • Мнения: 12 180
Не, не слагам вода. В картофите обикновено има достатъчно вода. Затова писах, че е задължително тиганът да бъде с капак, тогава картофите се задушават. Ако има вода, ще се сварят, вероятна ще остане от водата и е възможно да станат на каша. По този начин правя и пресни и стари картофи, поне на мен ми стават винаги сполучливи. И олиото да не е много, за да не станат много мазни - около 2 супени лъжици за кг картофи.

# 498
  • Мнения: 9 451
Как се правят чудесни картофи соте и с какви подправки? Някакви тънкости да станат златно-запечени, в колко масло и т.н.?
така ги правя http://pep-4o.blogspot.com/2010/02/blog-post_10.html и повечко масло накрая, за зачервена коричка и аромат

# 499
  • here and now
  • Мнения: 5 476
Как се правят чудесни картофи соте и с какви подправки? Някакви тънкости да станат златно-запечени, в колко масло и т.н.?
Варя ги не повече от 5 мин. , отцеждам. Слагам в силно загрято олио, като количеството картофи е колкото да покрие дъното на съда (не трябва да са прекалено много) и пържа докато ми харесат на цвят, периодично разбърквам. Вадя в йената или друг съд, който има капак.. Слагам масло, пресен копър и чесън. Захлупвам и раздрусвам докато се разтопи маслото, махам капака.

# 500
  • русе
  • Мнения: 1 361
Предложете рецепта за Торта Павлова,трудна ли е за начинаещи?

# 501
  • Мнения: 9 451
не. Важното е да изпечеш целувчените блатове добре.  https://pep-4o.blogspot.com/2014/06/blog-post_10.html

# 502
  • Sofia
  • Мнения: 22 560
Предложете рецепта за Торта Павлова,трудна ли е за начинаещи?
Пепчо ти е дала рецепта за блатовете. Иначе у  нас я харесваме с лимонов крем.
Правила съм с него и целувчен блат с ядки руло. Поливах всеки резен със сос от горски плодове - беше страхотно, само нямам снимки. Трябва да взема да го повторя. Simple Smile

# 503
  • here and now
  • Мнения: 5 476
Последно правих по рецептата от блога на Супичка https://www.supichka.com/рецепта/39/торта-павлова
Лесна е, няма какво да ѝ объркаш. Само печенето(сушенето) на блата отнема повечко време
Скрит текст:

# 504
  • София
  • Мнения: 12 217
ОО ти с бадеми ли я счупи? Да внимавам и аз, че аз няма от къде да си я взема освен от БГ. Понякога и с бадеми я напъвам. Спирам тогава.
Забрави за бадеми и лешник, не става. Тази , горната й част, която реже е от много тъничка ламаринка, нищо работа и по твърдите ядки направо я чупят.  Пази си я, че иначе ще ти пращам оттук, не че ще ме затрудни, но все пак....

# 505
  • Мнения: 1 464
Имам лешници, с какво да ги смеля, за да няма поразии?

# 506
  • под тепетата
  • Мнения: 11 136
Ще правя агнешко ( по-скоро овнешко)варено. Каква подправка да му сложа - девесил, джоджен, целина? По принцип на вареното слагам целина, но на овнешко кое е по-подходящо?

Като ме мързи да вадя чопъра, слагам ядките в пликче върху дъска и млатя с чука за пържолите. Това с орехи, но не вярвам да не се получи и с лешници, стига да не ви трябват нарязани в идеална форма. Може да пробвате с малко количество.

# 507
  • Мнения: 2 815
На агнешко у дома - девисил, джоджен и магданоз
П.п ей, не се научих да  пиша правилно "девесил" 😏

# 508
  • под тепетата
  • Мнения: 11 136
Карай тогава на лющян Yum

# 509
  • Варна
  • Мнения: 14 673
Джоджена е за агнешко. С кориандър става идеален вкус. Девесилът е за рибни ястия.

Общи условия

Активация на акаунт