За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 484
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
Момичета,с какво заменяте buttermilk в рецептите? Мислех да е прясно мляко с няколко капки ябълков оцет в него.Дали ще се получи?

# 166
  • София
Момичета,с какво заменяте buttermilk в рецептите? Мислех да е прясно мляко с няколко капки ябълков оцет в него.Дали ще се получи?
Да, също и лимонов сок и оставяш за 15 минути.

# 167

Разредено кисело мляко. Там където живея, като ме примързи да квася кисело мляко, купувам buttermilk. Сега ясно че технологии, бактерии и т.н. не са същите. Но на вкус за мен си е нашенски по-гъст айрян. Не е толкова водно. По-плътно стои. Но е млечно-кисела напитка.
Прясно мляко с оцет няма ли да се пресече? Или се пресича само ако е горещо млякото? Аз така изваря правя.

# 168
Още за бътърмилк:
От Танита:
Цитат
Ако нямате готов бътърмилк, може да си приготвите
-като към 1ч.ч студено прясно мляко прибавите 1с.л. изцеден лимонов сок, разбъркате и оставите за около 2-3 минути, докато прясното мляко леко се пресече.
-смесете 1:1 прясно и кисело мляко.
А това съм си го копи/пейстнала от някой сайт:
Цитат
Можем да приготвим бътърмилк по няколко начина:

- като смесим една чаена чаша прясно мляко с една супена лъжица прясно изцеден лимонов сок;

- като смесим една чаена чаша прясно мляко с една супена лъжица оцет;

- като смесим една четвърт чаена чаша прясно мляко с три четвърти чаена чаша кисело мляко.

Направената смес се разбърква и се изчаква около петнайсет минути, след което нашият бътърмилк е готов.

Най-често смес от прясно и кисело ползвам.

# 169
  • София
И аз знам равни части прясно и кисело мляко.

# 170
Благодаря ви много! Ще правя торта за рожден ден. Ще пробвам с комбинацията прясно + кисело мляко. Мисля,че няма да има проблем ако си изпека блатовете днес и ги съхранявам в хладилник до сглобяването и утре?

# 171
Здравейте пак.Правя еклери, с развалена печка-работи само на макс, уж стана първата тава, но спаднаха, защо?Сложих сега втората, къде греша?Поне втората да стане както трябва.Сякаш се и разделиха, не са едно цяло.Тестото беше леко лепкаво, сложих 4 яйца, не успях да преценя дали трябват повече.

# 172
Като гледам печката ти не е толкова силна колкото мислиш.

# 173
  • София
Здравейте пак.Правя еклери, с развалена печка-работи само на макс, уж стана първата тава, но спаднаха, защо?Сложих сега втората, къде греша?Поне втората да стане както трябва.Сякаш се и разделиха, не са едно цяло.Тестото беше леко лепкаво, сложих 4 яйца, не успях да преценя дали трябват повече.

Печи ги повече време.

# 174
Ами, чак сега се усетих, че се притеснявах да не изгорят и отворях леееекичко вратата🤦‍♀️.Сега се бяха надули страхотно, реших, че са готови и ...спаднаха🙍‍♀️.Вашите така ли спадат, къде греша??

# 175
Обикновено спадат ако не са изпечени достатъчно добре. Не бива да остават меки, а да си имат хубава коричка отвън, то основно тя им държи формата.

# 176
  • Русе
Имам едно голямо пиле, което утре искам да изпека цяло.
С какво да го мариновам за да стане сочно и вкусно?

# 177
Ами, чак сега се усетих, че се притеснявах да не изгорят и отворях леееекичко вратата🤦♀.Сега се бяха надули страхотно, реших, че са готови и ...спаднаха🙍♀.Вашите така ли спадат, къде греша??

Моите не спадат, но аз ги пека много сложно. Като си направя тестото и ги напляскам на тавата, пека 10 мин на 200градуса, после намалям на 170 за 25. После изключвам фурната, вадя ги и бързичко ги боцвам (с шиш на пример), връщам ги обратно в изключената фурна за 10 мин и ги вадя да изстинат.
Скрит текст:

# 178
  • София
Имам едно голямо пиле, което утре искам да изпека цяло.
С какво да го мариновам за да стане сочно и вкусно?

Пиле със зеленчуци в плик

# 179
Ами, чак сега се усетих, че се притеснявах да не изгорят и отворях леееекичко вратата🤦‍♀️.Сега се бяха надули страхотно, реших, че са готови и ...спаднаха🙍‍♀️.Вашите така ли спадат, къде греша??
Не се отварят,това е една от причините да спаднат.Ако сметнеш, че е силна печката,защото много силна може да "опърли" отгоре и да остане сурово вътре, ти предложих да изключиш за три минути примерно, но това е след като са почти изпечени.
Сега ми се приядоха еклери. Аз ги оформям като кебапчета, твоите ми се виждат големи, но снимките лъжат, като  се снима отблизо изглежда голямо.
Сметни времето за изпичане сега и не отваряй до две трети от него.

Общи условия

Активация на акаунт