Онлайн консултации с педиатър - д-р Нели Митева

• 33 647
  • 553
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте д-р Митева! Синът ми е на 10 месеца и от известно време се буди с рев по едно и също време през нощта почти всяка вечер. Повечето пъти се успокоява само след като го нахраня. Така яденетата му стават шест на ден - на закуска хапва кисело мляко/овесени ядки/кус-кус, на обяд месно-зеленчуково пюре или зеленчуково пюре с жълтък, плод за СЗ, каша или супа привечер и 210 мл. АМ вечерта. Порциите са по 220 гр. Вече се чудя от какво е това будене - мислех, че са зъби и му давах Камилия по едно вечер, което в повечето случаи имаше ефект с натрупване, но вече не. Не знам възможно ли е храната да не му стига, или е по-вероятно да са зъби, или нещо друго? На тегло качва задоволително за възрастта - 385 гр. за последния месец. Благодаря предварително!

# 166
Започнахме да се захранваме с картоф..5 дена достатъчни ли са да му дам др вид зеленчук?и за деня колко да му давам?и соковете от кога се дават?
Здравейте! Ако сте заместили напълно обедното хранене с картофено пюре (тоест не дохранвате с мляко), може да започнете да въвеждате друг зеленчук (например картоф с морков). Плодови сокове се дават след 1-годишна възраст, плодови пюрета - след 7-8 месечна възраст.

След зеленчуците 2 седмици после по 1 лъжичка месо през ден с жълтак нали така?След като се захрани и с месото..през колко време да му давам различно месо?каква каша да му дам за първи път сутрин?и колко?

# 167
Здравейте!

Оставяме 10-месечното ни бебе да спи в коша от количката (за дремките му през деня), а вечер си спи с нас на спалнята. Учим го на самостоятелност и подремването в кошарата и коша от количката са си напредък, защото доскоро спеше само и единствено в мен, върху мен, на ръце.

Сега беше в коша, а не в кошарата. Кошчето оставяме на земята, защото понякога се събужда, става и ако излезе, ще падне от спалнята (ако кошът е на високо). Ние бяхме в другата стая. Бебчо се е събудил, станал и тръгнал да излиза от коша, при което тупва на пода (по гръб, явно се е завъртял при падането) и започва да плаче. Чухме "туп", рев и на секундата скочихме. Баща му го вдигна, после веднага аз го поех и спря да плаче (покрай излизането на зъбки е чувствителен и предпочита да бъде в мен). Усмихна се, накърмих го веднага, почна да се смее, заиграхме се - всичко както обикновено. Няма нищо по телцето или главата.

Въпросът ми е да се притеснявам ли от това падане... На пръв поглед, все едно нищо не се е случило, успокои се за миг, не изглежда ударен. Но нещо щеше да ми стане: веднага се почувствах виновна, въпреки че няма промяна в поведението му, си казвам "Боже, дали нещо му е станало?"... Мъжът ми ме успокоява, ходихме веднага да гледаме как ли точно е паднал.

Като беше на 3м., баща му се подхлъзна и падна с него. Бебчо беше с подуто око, правиха му снимка и всичко необходимо. Всичко мина, беше само натъртване, нищо нямаше нито на главичката, нито на телцето. Оттогава все съм на тръни. И сега, като "тупна" така, не мога да спра да плача и да се обвинявам, че не съм постъпила както трябва, не съм направила всичко необходимо, за да го предпазя.

Какво е Вашето мнение? Има ли място за притеснение, имате ли някакви съвети? Бебчо е много игрив, не спира да "говори", пее, показва своите умения, енергичен е - така е откакто се е родил. Смятате ли, че това изтъркулване може да има лоши последици?!

# 168
Здравейте, д-р Митева! Много съм притеснена и моля за вашето мнение! Синът ми на 3г и 10 м. от събота е с температура до 39.3 градуса. След прием на температуропонижаващи спада и след няколко часа се покачва отново. Няма др. симптоми като хрема или кашлица. Вчера пуснахме кръвни изследвания и нивото на левкоцити е мн ниско - 2.38,при долна граница 4. Днес пуснахме отново изследвания в др. лаборатория, но левкоцитите отново са ниски. Според педиатъра е вирусна инфекция и затова са ниски левкоцитите. Ще повторим изследванията след 5 дни. Вие какво смятате, може ли да е вирус, без др симптоми и дали може това да е причина за левкоцитите. Много се притеснявам да не се касае за сериозна и страшна болест. Прикачвам файл с изследванията

# 169
Здравейте д-р Митева. Имам въпрос относно дете на две години и половина. Кърмена е до 1г и 3 м, храни се добре и рядко е боледувала, но от както започна ясла нещата се промениха. Последното боледуване започна със задна хрема, после сополи, кашлица и без температура или влошаване стана бронхит. Много упорит с два антибиотик се изчисти накрая. В началото на март беше по - същият начин. Може ли да ми напишете нещо с което да укрепен след изписването на толкова антибиотик и да подкрепи белите дробове? Нещо друго което ме притеснява е, че има много силно обоняние и когато помирише нещо неприятно започва да прави физиономии все едно иска да повърне, също така като преяде малко казва че и много лошко на коремчето. Дали това е проблем и трябва ли да я заведа на друг специалист? Благодаря ви!

# 170
  • Пловдив
Добър ден  чувам различни мнения от педиатъри относно това дали е правилно или не е да се дава имуностимулант в моя случай Имунобор Кидс Актив преди поставянето на ваксина морбили, рубеола и паротит. Вие какво мислите има ли някакъв проблем да се дава преди и след поставянето й?

# 171
Здравейте Д-р Митева,бих искала да ви попитам за малката,която е на 10 месеца. Все още не може да пази добре равновесие,като е опряна някъде е добре,но се ибръша рязко и залита. Благодаря предварително.

# 172
Много Ви благодаря за успокоението, д-р Митева! Simple Smile
Температура категорично няма, болки в коремчето понякога казва, че има, но в повечето пъти като 'пръцне' и минават, или просто го казва, за да се поглези и не мога много да и се доверя. На въпроса дали я боли гръбчето се засмя, което може би означава, че по-скоро не я боли. Снощи и днес няколко пъти каза, че я боли 'мунката', когато пишка на гърнето.
Здравейте, д-р Митева!
Излязоха и останалите резултати от IgE и диференциалната кръвна картина на дъщеря ми. Прилагам снимка. Може ли да ми ги разчете те, моля Ви, защото малко се стреснах, като ги видях...
Предварително Ви благодаря!

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 10:42 от Mamma

# 173
Започнахме да се захранваме с картоф..5 дена достатъчни ли са да му дам др вид зеленчук?и за деня колко да му давам?и соковете от кога се дават?
Здравейте! Ако сте заместили напълно обедното хранене с картофено пюре (тоест не дохранвате с мляко), може да започнете да въвеждате друг зеленчук (например картоф с морков). Плодови сокове се дават след 1-годишна възраст, плодови пюрета - след 7-8 месечна възраст.
След зеленчуците 2 седмици после по 1 лъжичка месо през ден с жълтак нали така?След като се захрани и с месото..през колко време да му давам различно месо?каква каша да му дам за първи път сутрин?и колко?
Здравейте! Да, 2-3 седмици давате зеленчукови пюрета, след което започвате по лъжичка от месно-зеленчуковото пюре, като месното пюре се дава през ден. Жълтъкът се дава в деня със зеленчуково пюре 2-3 пъти в седмицата в началото, след което се увеличава по количество. От месото - пилешко, пуешко, телешко са подходящи като за начало. Захранването с месо е по същия начин, както със зеленчуците.

# 174
Скрит текст:
Здравейте! Да, 2-3 седмици давате зеленчукови пюрета, след което започвате по лъжичка от месно-зеленчуковото пюре, като месното пюре се дава през ден. Жълтъкът се дава в деня със зеленчуково пюре 2-3 пъти в седмицата в началото, след което се увеличава по количество. От месото - пилешко, пуешко, телешко са подходящи като за начало. Захранването с месо е по същия начин, както със зеленчуците.
само месно пюре чисто към отделен зеленук...или има готови месно-зеленчукови?и на ден колко общо трябва да е яденето освен кърменето..а кашите за сутрешна закуска кога може?

Д-р Митева кога най-късно трябва да го заведа на ортопед?6 + месеца сме?

Последна редакция: чт, 07 май 2020, 15:17 от AnMary

# 175
Здравейте!
Бебето ми е на 7 месеца. От месец 1 има зачушване на нослето. Моята педиатърка казва да пръскам физиологичен развор и при нужда да дърпам секретите (в повечето случаи са бели). Аз на своя глава преди 2 месеца взех секрет от носа и излезе Staphilococcus Aureus МАСОВО и в гърлото вид стрептококи, но оскъдно. Изследвах си и кърмата, но не взех правилно пробата (изтискване на ръка, предварително хубаво измита и директно в стерилен контейнер) и ми излезе стафилококос епидермис оскъдно. Дали е заради неправилно взетата проба, която направих като се изцедих с помпата? Вероятно има общо и затова го споменавам. Бебето иначе е на изцедена кърма. Изкарвам по литър и половина на ден. Изписано беше капки Гентазон, които не помогнаха изобщо. Решила съм да заведа бебето на УНГ да погледне все пак, но според вас на какво може да се дължи това? На прах (проветрявам всеки ден), на сух въздух, на трета сливица (аз съм имала, но ми е махната на 5 годишна възраст)... отчайвам се вече.
Здравейте! Не е рядко в детска възраст да се изолира St. aureus, така че не е една причината, която може да доведе до наличието му в носа. Не мисля, че има връзка резултатът от микробиологичното изследване на кърма и това от носен секрет. Според мен, трябва да вземете отново носен секрет след приключване на започнатото лечение с Гентазон в друга лаборатория и изолираният микроорганизъм да се лекува спрямо антибиограма.

# 176
Здравейте д-р Митева! Синът ми е на 10 месеца и от известно време се буди с рев по едно и също време през нощта почти всяка вечер. Повечето пъти се успокоява само след като го нахраня. Така яденетата му стават шест на ден - на закуска хапва кисело мляко/овесени ядки/кус-кус, на обяд месно-зеленчуково пюре или зеленчуково пюре с жълтък, плод за СЗ, каша или супа привечер и 210 мл. АМ вечерта. Порциите са по 220 гр. Вече се чудя от какво е това будене - мислех, че са зъби и му давах Камилия по едно вечер, което в повечето случаи имаше ефект с натрупване, но вече не. Не знам възможно ли е храната да не му стига, или е по-вероятно да са зъби, или нещо друго? На тегло качва задоволително за възрастта - 385 гр. за последния месец. Благодаря предварително!
Здравейте! При условие, че детето наддава адекватно за възрастта, би трябвало храната да му е достатъчна. В тази възраст най-вероятна причина са зъбите, но все пак не съм преглеждала детето Ви и ако продължи по-дълго време, е редно да бъде прегледано от педиатър.

# 177

Здравейте! След като напълно сте захранили със зеленчуково пюре, едва тогава въвеждате месото през ден и следвате същата схема, както със зеленчуковото. Започва се с 1/4 твърдо сварен жълтък 2-3 пъти в седмицата, който се дава в дните само със зеленчуково пюре. Каши може да намерите най-разнообразни на пазара - зърнени.

# 178
Здравейте!

Оставяме 10-месечното ни бебе да спи в коша от количката (за дремките му през деня), а вечер си спи с нас на спалнята. Учим го на самостоятелност и подремването в кошарата и коша от количката са си напредък, защото доскоро спеше само и единствено в мен, върху мен, на ръце.

Сега беше в коша, а не в кошарата. Кошчето оставяме на земята, защото понякога се събужда, става и ако излезе, ще падне от спалнята (ако кошът е на високо). Ние бяхме в другата стая. Бебчо се е събудил, станал и тръгнал да излиза от коша, при което тупва на пода (по гръб, явно се е завъртял при падането) и започва да плаче. Чухме "туп", рев и на секундата скочихме. Баща му го вдигна, после веднага аз го поех и спря да плаче (покрай излизането на зъбки е чувствителен и предпочита да бъде в мен). Усмихна се, накърмих го веднага, почна да се смее, заиграхме се - всичко както обикновено. Няма нищо по телцето или главата.

Въпросът ми е да се притеснявам ли от това падане... На пръв поглед, все едно нищо не се е случило, успокои се за миг, не изглежда ударен. Но нещо щеше да ми стане: веднага се почувствах виновна, въпреки че няма промяна в поведението му, си казвам "Боже, дали нещо му е станало?"... Мъжът ми ме успокоява, ходихме веднага да гледаме как ли точно е паднал.

Като беше на 3м., баща му се подхлъзна и падна с него. Бебчо беше с подуто око, правиха му снимка и всичко необходимо. Всичко мина, беше само натъртване, нищо нямаше нито на главичката, нито на телцето. Оттогава все съм на тръни. И сега, като "тупна" така, не мога да спра да плача и да се обвинявам, че не съм постъпила както трябва, не съм направила всичко необходимо, за да го предпазя.

Какво е Вашето мнение? Има ли място за притеснение, имате ли някакви съвети? Бебчо е много игрив, не спира да "говори", пее, показва своите умения, енергичен е - така е откакто се е родил. Смятате ли, че това изтъркулване може да има лоши последици?!
Здравейте! Не мисля, че имате място за безпокойство, предвид това което ми казахте - детето е паднало от малка височина, след това е изплакало, било си е "вашето дете". Би било притеснително, ако е по-отпуснато, сънливо, неадекватно, пречи му светлината и по-шумна обстановка. Наблюдавайте го 72 часа и ако забележите нещо по-различно и неспецифично в поведението му, нека го прегледа педиатър или неврохирург.

# 179
Здравейте д-р Митева,
Дъщеря ми, която е на 9м преболедува да се надяваме уроинфекция причинена от ешерихия коли. Беше на болнично лечение 9 дни на антибиотик венозно, сега следва да пуснем отново изследвания и да видим дали е унищожена напълно бактерията. Въпросът ми е как да поддържаме максимално добре интимната ѝ хигиена, тъй като когато ака седнала всичко става в изпражнения и попадат във влагалището, и със сигурност замърсяват и пикочните пътища?

Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт