Градинарство - моето хоби 24

• 33 090
  • 784
  •   1
Отговори
# 480
От мен малко розички пак,маслинките се виждат вече 😍 (Кактусче 🤗),карамфилчетата и те цъфнаха:
Скрит текст:

# 481
Искам да похваля Клематис.бг - много коректни -пристигнаха прекрасни растения.

Сега търся да купя роза, тип катерлива, ароматна много цъфтяща и ще бъде до обяд на слънце. Всички тези изисквания могат ли да бъдат изпълнени?

# 482
  • софия
Anyone, много са красиви цветята. Жълтата роза Heart
И за пръв път виждам маслинки Simple Smile

Нелка, какъв е този разкошен цветен водопад! Много много красиво място! Чудех се аз, как пък тия красиви животинки така бестрашни, пък те не били в България. Доста по близо до природата си там.
Казваш "майтап', ама хич не ми е майтап на мен - наистина не рзбирам. Тръгвам с един гол ентусиазъм, дано не прекаля с въпросите си постепенно.

Любознталена, искрено се надявам, че стоенето вкъщи все пак е повече положителен ефект, отколкото да изпитваш сериозни (не дай си боже здравословни) проблеми.
Спомням си куража, разбира се Simple Smile. И да, видях снимката (ако е тази с пейката вътрешното дворче) и точно се сетих за синия цвят Simple Smile  Нямам принос, но наистина се радвам с умиление, че някак съм била подкрепа. (и че ме помниш, също Simple Smile )
Иначе, и аз искам да направя "цветни групи", уникално красиво нещо е подбора им в цъфтеж, височина и т.н,  но за мен това е висш пилотаж. Малко се чуствам като насред кошница с оплетена прежда - откъде да започна. Ясно е, че ще е бавно научаването. (освен ако не искате да ме осиновите и да ми казвате директни стъпки сега 1, после 2, после 3 и т.н действия)
Скрит текст:
Невежеството ми е цената да си расъл в паратамент и никога да не си виждал село, както и да не си ходил на никой на гости на село. Градско, градско ощетено чедо. Живеем от 8 години в къща и едва тази година осъзнавам и все по-пълноценно успещам плюса и изобщо ритъма, философията, погледа на живот в къща и , че всъщност двора е за живот на открито.
Този черен бъз е...егати, рядко съм без думи. В тая тема, само се чудя как да не пиша ох, ах, леле, за да не съм досадна. Обаче на тези красоти как човек да не възкликва!

# 483
Anyyyone, уоу,тя е вързала маслинки! Сладурка малка😍

Любознателна,да ти благодаря,будлеите тръгнаха. Не знам ще наваксат ли растеж тая година,буквално от земята избиха. Поне не ги отскубнах,че бях на косъм😂

Втори път тръгвам да качвам снимки  нещо изтича сесията и заминава целия пост. Днес садих космос и фацелия в градината,също спанак и лапад,коприва и магданоз. Не съм оптимист,много мравки. Поне разсадът на латинки е вече голям. Сложила съм и разсад на мирабилис,обмислям и цинии да си сложа.

При мен е още пролет. Искате ли лалета да гледате 😁

За сега само това
Скрит текст:
Люляк

Бебе магнолия с първи цвят

Джудженцата ириси, следват германиката скоро

Любимият прави така нужната чешма. Искахме да е с дялан камък, тук няма, затова сега така, после с нещо ще я облицоваме,това е кадър от процеса на работа, вече е в по-завършен вид,ама не съм я снимала.

Винката най-сетне се сети какво й е предназначението в тоя алпинеум

Агаве

Балконска красавица

Усмивка за край

# 484
  • густо майна Филибето
Оооо, цъфнал кактус!!! Такъв никога не съм виждала цъфнал! И какъв голям цвят!!!
А малката къщовница е най-сладкото цвете! Heart
Много е приятно да се върна назад във времето. Сигурно заради по-късия вегитационен период повече цветя цъфтят едновременно?

Nivea Simple Smile, само многото цъфтене и малкото слънце са леко несъвместими Simple Smile Първи обилен цъфтеж е гарантиран.  По-нататък, зависи от сорта. Но аз нямам опит с много рози, когато се развихри розената мания в България, аз вече бях напълнила градината с каквото има на пазара. Слънце до обяд не е малко, така че повечето повтарящи ще се справят добре.
https://oakplants.eu/index.php?route=product/category&path=96_63 - розите са скъпички, но с доказан сорт, на добра присадка. Освен това са много красиви!

Амели, опитай с някакви непретенциозни видове, които и поливане не искат много.  Не зная какви градински центрове има там, аз винаги препоръчвам Зелена пролет, но тази година заради ситуацията избраха да не работят. Не зная в момента как е положението. Там размножават на място многогодишни цветя, не са някакви холандски стимулирани, които при нашите условия бързо умират.
 Мога да ти препоръчам някои, за да ги потърсиш, само сподели какви са условията в градината, най-вече как поливате. Видях, че до оградата има малко място за бордюр от цветя.
Розата ти прилича на Айсберг. Една от най-цъфтежните. Но много боледува, иска често пръскане.

Последна редакция: вт, 19 май 2020, 02:36 от Ljuboznatelna

# 485
Благодаря, Любознателна!🌹
Кактусът е cereus hildmannianus, казват му the queen of the night, защото отваря цвят само през нощта. Цъфти нонстоп напоследък. Ухае прекрасно.
Скрит текст:
Мисля, че не толкова дългата зима, а високата надморска височина в съчетание с големите температурни амплитуди,оказват влияние на цветята при мен. От две години тук има два сезона - зима или студ и лято с жега. Няма плавен преход между сезоните. Но сланите си падаха допреди 2 седмици. Някак пролетта и лятото са в едно и аз дълго се радвам на пролетните цветя. Интересното е,че има и някакъв специфичен микроклимат при мен,защото 5 къщи надолу по улиците им цъфти люляката от седмица и нещо😂

Ето малко пролет
Скрит текст:
Диви зймбюли

Лалета холандки

# 486
Ох умирам си за тъмно лилави цветя,а все не ми се получават. Сега и лилавата роза едва крета,а другата си расте супер. Не ми върви и това си е. 😃
Много красив кактус! 😍

# 487
Ени,аз също много харесвам тъмно лилави цветя. Тази година си направих едното местенце само в тази гама-лилави,сини и розовеещи. Миналият ден свеки ми донесе тази лилавата африканска маргаритка и много й се радвам. Сях я в градината засега,но наесен ще я прибера. Снимките са от тази сутрин набързо с телефона и са с малко лошо качество.

LittleCactus, много красив кактус.

# 488
Супер е! В някой сайт гледах едни комплекти по цветове-различни цветя в жълто,червено,синьо. Не купих,защото още нямам обособени места за нови цветни градинки,но иначе много ми хареса идеята.

# 489
  • софия
Амели, опитай с някакви непретенциозни видове, които и поливане не искат много.  Не зная какви градински центрове има там, аз винаги препоръчвам Зелена пролет, но тази година заради ситуацията избраха да не работят. Не зная в момента как е положението. Там размножават на място многогодишни цветя, не са някакви холандски стимулирани, които при нашите условия бързо умират.
 Мога да ти препоръчам някои, за да ги потърсиш, само сподели какви са условията в градината, най-вече как поливате. Видях, че до оградата има малко място за бордюр от цветя.
Розата ти прилича на Айсберг. Една от най-цъфтежните. Но много боледува, иска често пръскане.
Много бих се радвала на препоръки! Много! Благодаря ти!
Имам една ограда, тази с розата и божура, която се огрява още с изгрева. После към 13 преминава в сянка, но не тежка, пак е топло мястото защото много се нагрява и сянката е дървената ограда, а зад нея пак е двор с тревичка и рози. Имам опция за капково напояване.
Другата малка оградка, до която съм вдигнала на височина "цветарник"  - тоест направих си мини полянка за цветя - (до стената на оградата издигнах още една каменна стена и напълник с пръст, за да имам различни нива за цветята, да не са само на земата) Там също имам възможност за капково, но мисля, че е излипно, защото си стои влажно, особено на по ниското ниво- все е като глина, влажно и на/тъпкано някак, няма рехавост. Може би трябва да сменя пръстта на малкото ниво?!
Третата оградка, която имам (тази с импровизираните дървени полукръгли саксии)сутрин е на сянка, но в късния слеобед вече се появява слънце и при нея. И тук имам опция за капково, но пръстта ми покрай оградата е малко количество и е предимно смесена с камъчета (така стои от миналите собственици и отдолу има тръба, тоест е много плитко, не знам розите как се справят , но виреят и цъфтят - предните години). Затова съм направила тия дървените полукръгчета пълни с пръст. Мога догодина евентуално да напрая и тук една стеничка по продължение на оградата и да си я напълня с пръст...Имам и малка част от четвърта оградка, която остава 50/50  - едната част на пълна сянка и другата на малко сутришно слънце...
Приемам всякакви съвети, препоръки, идеи, уроци, команди.....
Благодаря ви!

# 490
На 5 май писах, че засях семена от ягоди в саксия. От три дена са се показали. Значи им отне 10 дни. Дано оцелее някое стръкче.

Последна редакция: вт, 19 май 2020, 22:43 от petiaivanov

# 491
  • гр. София
Здравейте, от 2 години може би имаме дюла. Досега не е връзвала, само цъфти. Тази година има много въшки обаче. Пръсках преди около 2 седмици с инсектицид, но като че ли има още. Страх ме е да пръскам пак, защото май е вързала, за което съм много щастлива Smiley
Скрит текст:

Какво да правя сега? Thinking

# 492
  • до най-прекрасния мъж
Напръскай я отново с инсектицид. Дюлята зрее късно, ще има достатъчно време да мине карантината. Въшките са упорити и се появяват след всеки дъжд.

# 493
Отивате в агроаптеката и питате кой препарат ще е удачен за дюлята в момента. И ще ви кажат.

# 494
И по нашата имаше въшки и някакви гъсенички малки. Трети път пръскам с вода, олио, веро и малко листна тор (органична, за плодове и зеленчуци, от Лидъл). Засега помага. Следя я редовно и пръскам, видя ли нещо. Някои неща махам ръчно. Бях купувала някакви инсектициди, но тая година се въздържам да пръскам, щом това помага.

Общи условия

Активация на акаунт