Градинарство - моето хоби 24

• 33 102
  • 784
  •   1
Отговори
# 495
Верото и сапунът не са безвредни за растенията, както и за хората всъщност. Ако ще правите био препарат,ползват се масла - нийм, канела например, по-добре точната отрова в точна дозировка по указание от агроном,отколкото сапунени води.

# 496
Момичета кажете ефикасен метод или препарат против мравки. Нападнали са ми магнолията и ябълката. А видях, че май са се засили в корените на гипсофила та Sad искам хем да ги махна, но и да не си уморя цветята.

# 497
Преди години в една от стаите ни, мравките ползваха перваза на прозореца за лична улица. Поръсих с пудра против бълхи (за кучета) и изчезнаха.

# 498
  • Пеликания
А сигурна ли си, че няма нещо друго освен мравки? По принцип те ходят там където има въшки.

# 499
За сега въшки няма по ябълката. А гипсофилата е далеч от дръвчета. Нямам идея какво ги привлича.

# 500
  • до най-прекрасния мъж
Мравките да не си промъкват въшки, да си правят ферма. Следи дали ще се появят въшки. Някъде четох, че мравките разнасяли въшки по дърветата, за да им произвеждат сок, който те обичат. Един вид, мравките били фермери. Скоро го четох, дали не беше и тук в темата.

# 501
Беше. Аз го писах, а Любознателна прати линк за био капани даже😉

# 502
Да,Кактусчето май го писа,за мен беше много интересно.

# 503
В наше село е имало буря миналата седмица и ми е счупила едната арка. Подпрели са ми розата на една стълба.
Скрит текст:
Само тази снимка ми пратиха от градинката.

# 504
  • софия
Ама пък правилно са се погрижили Simple Smileчниго е красива,Дъждец!

Днес, утре и в София се очаква градушка Sad

# 505
  • густо майна Филибето
Преди няколко страници  коментирахме мравките. Ето от тук нататък https://bg-mam.ma/p/1202133/40693182

Амели, хортензиите можеш да сложиш там, където се задържа влагата, и е добре, ако има и сенчица. Най-добре им е или на светла сянка, или на шарена. Не зная каква е почвата ти, но за да запазиш синия цвят, трябва да е кисела. Иначе ще цъфнат в розово Simple Smile Някои слагат лъжица оцет или лимонов сок във водата за поливане.
Можеш и в саксии да ги гледаш, но зимата трябва да ги прибереш някъде.

Цветя,многогодишни, които цъфтят през цялото лято или голяма част от него
Скрит текст:
Кореопсис 30-40см висок

Гайлардия 30-40см

Рудбекия 40-50см

Имат нужда от слънце и умерено поливане, но понасят и кратко засушаване. Размножават се лесно от семена, даже се самонасаждат.

В розовата гама, едно постоянно цъфтящо цвете, розова Енотера (жълтата цъфти само веднъж).20-30см  Не съм я гледала, но казват, че нараства много бързо и се самонасява много. Предпочита по-суха почва и много слънце.

Ехинацея, специално розовата изобщо не е капризна и се самонасява. 60-70см Продължителен цъфтеж. Става и за полусянка.

Има и други сортове, те са малко по-капризни

Можеш да съчетаваш с лавандула, особено сорт Hidcote , защото той е нисък, туфата става около 40см, докато има лавандули, които правят метър топка.
Салвиите са красиви, след пръвото прецъфтяване цвета се реже, и цъфтят пак. Продължителен цъфтеж. С лавандулата предпочитат по-суха почва. И слънце.
Салвия Salvia Nemorosa, има тъмно лилава и розова.

Има и други видове салвии, с ефектни листа, при мен, а и в други градини, където са садили, се задържа с жълто-зелените, има и бяло и зелено, и лилавеещи

Има и много други, нямат изброяване, аз имам доста опит с тези и съм много доволна, че не се занимавам с тях. Искат си подновяване на 3-4г. , но е лесно, ако им наръсиш семенцата. Което ти е излишно, ще го оплевиш.

От едногодишните си бях купила преди 12г нигела, и до сега се сее, даже и два пъти в един сезон цъфти - прецъфтява, насява се и пак цъфти. Даже съжалявам, че миналата година, за ад не се сее прекалено, и премахнах рано семенните кутийки, и тази са ми малко нигелите.
Скрит текст:

Другите ми удачни семенца бяха на двугодишна маргаритка. Според условията височината варира от 30 до 70см. Цъфти, сее се, порастват малки туфички,и следващата година пак цъфти. Самонасява се много, само скубя излишното. Понася и полусянка, и на сухо расте, но по-ниска и по-малко цъфти. Продължителен цъфтеж. Можеш да ѝ местиш така мястото всяка година.
Моите:
Скрит текст:
Веднъж цъфтят ирисите, но пък са абсолютно безпроблемни, стига да са на слънце и сухо.
Можеш да насадиш есента луковици на минзухари и нарциси, ако комбинираш с иглики, рано пролетта ще имаш много цвят. Но не холандските ярки иглики, а обикновени бабешки. Ярките изчезват до две години, а другите можеш да делиш или се самонасяват.
Лалетата са по-специални, само някои сортове цъфтят пак, ако не ги вадиш. Иначе трябва да садиш всяка есен, а юни да ги вадиш.
Това за начало Simple Smile Разходи се в някой градински център и си харесай, даже може да снимаш и да питаш тук, за да знаеш как се гледа.

Малко снимки от нета за вдъхновение. На първата има Кореопсис (жълтото), Салвия (тъмнолилаво) , Непета (лилаво), Къри / Helichrysum “Italicum” - сивото, но не е за студени зими, Центрантус (розовото) - става височко и много се сее, но и постоянно има цветове.

Жълтото е едногодишно, калифорнийски мак, цъфти много и може да се насее. Лилавото е салвия, а цикламата е делосперма - стели се по земята, и стига да има слънце, постоянно е отрупана с цвят.

Тук има ехинацея (розово) и рудбекия (жълтото), а оранжевото е хемерокалис, той цъфти веднъж, но обилно и продължително. Има различни цветове - жълто, червено, кремаво. Листата са красива туфа и след прецъфтяването.

# 506
Малко от моите цветя

# 507
Благодаря ви за съветите относно мравките.
Peggy Bundy на последната снимка какво е цветето?

# 508
PolyV,това е хоста.Съвсем обикновена е тази,има обаче големи красавици,с пъстри листа.

# 509
Благодаря. А цъфти ли?

Общи условия

Активация на акаунт