Градинарство - моето хоби 24

• 31 797
  • 784
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Здравейте на всички! Имате си прекрасна тема и не знам защо чак сега я откривам! Направо ме е яд! 😄

Та направо към въпроса - съществува ли някакво цвете (което да цъфти, да не е просто зелено), което би могло да се развива добре на огромна, дебела, орехова сянка? От към 16ч. сянката става шарена, но все пак процентно съотношението на сянка и слънце е да кажем 70/30 в полза на сянката. Когато започне да пада слънцето към 19 - 20ч. отива зад къщата и сянката вече става съвсем плътна. Реално има около 1 час, в който въпросното място е огряно хубаво от слънце и това е някъде между 18 и 19 часа.
Повечето хора ми казват, че е мисия невъзможна да вирее нещо цветно там, но все пак надеждата умира последна! 😅

Хубав ден на всички! 🤗

хортензия - астилбе - аквилегия - едногодишното циганче - съсънка

# 691
Ивелина, вече са ти отговорили с предложения, но според мен по-голям проблем ще е, че голямата коренова система на ореха вероятно извлича влагата от почвата и цветята отгоре може да не получават достатъчно. Ореховите листа също ако не се събират, ще увредят цветята.

Препоръчвам ти анемоне немороза, при мен расте на пълна сянка. Цъфти рано през пролетта, образува цветна полянка, а през лятото изчезва напълно.
Ето линк https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Бяла_съсънка

# 692
Утро, много са хубави розите.
Флоксът и при мен скрива камъните, та го поорязвам.
А твоите камъни такива чистички - сигурно ги миеш?

Ами всъщност не, не ги мия. То от какво да се изцапат? Камъните ми са морски между другото. Направо съм се вманиачила да мъкна камъни от морето, много ги харесвам. Само кучето ми от време на време си взима по някой камък от алпинеума да играе и после го намествам обратно.

Nivea Simple Smile, за съжаление на розите им трябва слънце. Имам няколко на сравнителна сянка и разликата с другите е много голяма. Не цъфтят добре, мъчат се някак...

Довечера смятам да навестим ранчото. Чакаме да озрее огромна череша. За съжаление мястото е до гора и обикновено птиците изяждат всичко. Няма спасение от тях. Дано да са ни оставили мъничко!

# 693
Ох, и аз много харесвам такива големи камъни, но няма кой да ми ги донесе. В реката до нас има и чакам като викаме работници да ги накарам да ми извадят.
Утро, много са ти хубави розите. Розовата ми е любима.

Ето малко снимки от моята градина.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 10:50 от Дъждец

# 694
  • софия
Флокса се очертава другото ми любимо цвете. Все съм обяснявала - търся едно такова с много ситни светчета. Постепенно, като разглеждам красотите , които споделяте, разбирам, се не са чак толкова ситни цветчетата. И вече знам името - флок. Голяма красота Явно ше мъкна камъни, защото много ми харесва как пада надолу и трябва да осигуря височина.
Перуника и Утро, страхотни цветя, благодаря ви! Как спретнати и красиви са ви градинките!
Изобщо благодаря на всички ви тук, че ме вдъхновявате!

# 695
Амели, когато човек има желание, всичко се получава!

Флоксът наистина е голяма красота. Аз го харесах в Ботаническата градина в Балчик и там беше точно в нещо подобно на алпинеум с камъни. И от там реших да си го направя.
ММ от време на време прави забележки, че цъфтяло само пролетта. Но аз му отговарям, че все пак 1-2 месеца ни радва с красотата си и който мине край двора спира да го гледа.

Айде да не съм голословна - още една снимка на флокса с добавка!!!

Дъждец, благодаря - розовата роза е Розариум Утерсен. И на мен ми е любима. Няма друга така отрупана.
Твоите червените катерачи ли са, имат ли имена? Търся си червен катерач, ама да се отрупва като Розариума.
мислех си за Флорентина. Виждам, че е много харесвана роза...

# 696
  • густо майна Филибето
Валетке, и аз знам търмъка като гребло, но тук в Пловдив гребло казват на друго. И един ден се получи голямо недоразумение, затова си карам по пловдивски, и показвам картинка Grinning
Днес рових за името на новата ми хортензия, все си мислех, че съм го запазила. Направих си папка в пинтерест "мои растения", защото станаха много и забравям. Обаче попаднах на една стара снимка на пампаската ми трева. Те бяха две, розова и бяла, една до друга. Купувани от Бриколаж. Кой да ти знае, че пампаските треви са различни видове, съответно височини. Розова не се лъжете да си купувате, или пък може да си купите, вместо бяла. Защото бялата си е бежовка, а розовата е мръсно розово само в началото. После пак е бежова.
Та думата ми беше за големината Simple Smile
Понеже расте и трупа листа в сърцевината, листата гният и стават почва, и новите се захващат там - една зима сърцевината просто измръзна, защото не е в земята. Избиха ми листа по периферията, която вече беше с голям диаметър. Нямах търпението да я чакам с години да се възстанови, и без това рязането пролетта става почти в скафандър Grinning Махнах я.

# 697
Утро, понеже пишеш за камъните, които размества - наблюдавай да не глътне някой. Голдъните и лабрадорите понякога правят така докато са млади и любопитни.

# 698
Ехее Любознателна,страхотна е тревата! Аз нали купих семена за розова,ама нещо хилави вървят и май за тази година няма да е. И без това не знам къде да я позиционирам. 🤣 Чудо! Много голяма става. Ти от семена ли я ся или си купи растение? Чудя се ако ги бодна директно в градината дали няма да им е по-добре?

# 699
  • Русе
utro77 много е красив/красива. И ние сме с голдън- Артур.

Извинявайте, че не е по темата, но те са душички.

# 700
Много благодаря на всички за предложенията. Това за корените на ореха и влагата изобщо не се бях сетила, но сега си обяснявам защо райграса, който е под въпросния орех иска постоянно вода, а друг, който е уж на по-слънчево място издържа повече.
Така или иначе ореха ми е по-важен от всичко, заради безброй ползи, които ни носи, но има и сантиментална стойност. Така че дано да се получи с някое от цветните предложения, които ми дадохте. Ако пък не - здраве да е, ще си ни е зелено! 🤗

# 701
  • В градината...
Ама много красиви кучета!
Утро, аз също мъкна камъни от морето от години, с чуеалите. Обаче все се оказват затрупани от пръст, тревички разни плъзват по тях....
Даже от Шабла бях събрала едни кафяви плоски много лъскави камъчета - един чувал. Следващите години такива почти не се появиха по плажа.

# 702
Utro, червена е розата от втората снимка. Катерач е, цъфти много обилно, няколко пъти, продължително и цветът се запазва красив през цялото време. Боледува малко. Не знам обаче каква е, нито откъде е купувана. Това е една от първите рози, които насадих, когато купихме къщата.
Виждам, че сте писали за флокса. Аз имам розов, но замина преди две седмици може би. Много за кратко цъфти при мен.

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 14:51 от Дъждец

# 703
  • густо майна Филибето
Anyyyone, не знам ще порасне ли, но може да измръзне такава малка. Освен ако не си на южното черноморие. Тревата я купихме две педи три стръка Simple Smile Но ѝ трябваха 4-5 години да стигне тези размери. Аз съм до розовата, по.-ниската от двете. Simple Smile За децата е опасно да минават край нея, ако плъзнеш ръка обратно на растежа на листата, реже като бръснач. И за възрастни е опасно, разбира се. Някое ако те "погали" по лицето.....  На деца беше забранено да я приближават. Затова като я режем пролетта, сме екипирани като космонавти.

Ivelina, само за хортензия се сещам от цъфтящите, но тя никак не обича да ѝ е сухо. Хостите също са добро решение, има с изпъстрени листа - бяло и зелено, жълто и зелено. Хойхерите също са цветни - от лайм, през оранжево, до пурпурно червени. Доколкото знам, листата на ореха отделят нещо, което стопира растежа, но ако ги обираш, няма да има проблем.
Може да сложиш някаква пейка, лампа, люлка, нещо в ярък цвят, заобиколено от зелена растителност. Пак ще те радва и ще разчупва зелената гама.

# 704
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Много благодаря на всички за предложенията. Това за корените на ореха и влагата изобщо не се бях сетила, но сега си обяснявам защо райграса, който е под въпросния орех иска постоянно вода, а друг, който е уж на по-слънчево място издържа повече.
Така или иначе ореха ми е по-важен от всичко, заради безброй ползи, които ни носи, но има и сантиментална стойност. Така че дано да се получи с някое от цветните предложения, които ми дадохте. Ако пък не - здраве да е, ще си ни е зелено! 🤗

не знам дали ще ти хареса, но хиперикум съм виждала под огромни кленове. плътна сянка, насип и никакво поливане, а те си цъфтят.
но са инвазивни - ще заемат всичко, което могат.

хиперикум

Общи условия

Активация на акаунт