Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

  • 51 185
  • 763
  •   1
Отговори
# 105
  • София
  • Мнения: 11 014
Благодаря - около 400, 450 гр беше. Оставих една част в хладилника, но сега малко съжалявам. Снощи не ми се получи добре хляба, защото прекалих с брашното, а днес сякаш не е активен вече кваса така, въпреки че извадих част  и се опитах да го събудя. Трябваше да си го държа в буркан на топло. Сега се опитвам да направя с този захранен стартер - да видим дали ще стане. Ох, твърде много ми е информацията и то понякога абсолютно противоположна - явно трябва човек да почне по един метод и само по него да действа -а не това от тук, онова от тям. Благодаря още веднъж за включването!

Не ви трябва да държите квас на топло, имам 2-3 годишен квас, държа го само в хладилник. Вадя, слагам в чист буркан 50гр. квас със 100гр. вода , разбърквам добре, прибавям 100гр. ръжено брашно и прибирам. С останалото правя хляб(този вече седи на топло), ако имам време храня 2 пъти, ако нямам веднъж.

# 106
  • Мнения: 7
здравейте,
започнах да си правя квас, както е в клипчето от първия пост
Скрит текст:
СЪЗДАВАНЕ НА КВАС. Стъпка по стъпка. https://www.youtube.com/watch?v=m6pGkOuZnrk
но на третия ден нещо не се получи
според клипа, на 3я ден трябва да захраня 2 пъти. Сутринта го захраних, но до вечерта той се увеличи едва един път, а в клипа се увеличава 2-3 пъти. Та вечерта нищо не го направих. На 4я ден си стоеше толкова колкото си беше и на 3я ден ...
Къде греша?
Сместа ми е от пълнозърнесто и ръжено брашно. Буркана покривам с няколко слоя марля и го държах на топло - около 24 градуса е в кухнята
Какво ще ме посъветвате, какво не е наред

# 107
  • София
  • Мнения: 12 669
what to ..., стайната ти температура не е достатъчно висока, че да захранваш толкова често. Освен това не използваш бршната от клипа, което означава, че тряба да промениш съотношението с водата, защото така става по-гъста закваската. Това също забавя процеса на надигане на тестото.
Не е наред това, че не следваш рецептата.

# 108
  • Мнения: 7
а, едното брашно е ръжено, помня, другото е брашно за хляб, което означава, че трябва да е с висок протеин, пълнозърнестото е такова. Какви брашна да ползвам?
според клипа 24 градуса трябва да, и при мен е толкова

# 109
  • София
  • Мнения: 12 669
Не знам това брашно за хляб какво е. На теб не ти пречи да ползваш пълнозърнесто на негово място. Даже с него по-бързо ще ти се получи закваската. Просто най-вероятно ще трябва да слагаш една идея повече вода.
И най-важното - не гледай часовника, а закваската. С бързане няма да стане. Чакане му е майката. Като видиш, че е спаднала вадиш половината и добавяш вода и брашно, така че съотношението да е 1:1:1.

# 110
  • Мнения: 10 688
Аз си направих закваска от бяло брашно най-накрая преди месец и половина може би. Уж трябва да сме спокойни и в добро настроение, но аз толкова нерви хвърлих по тия закваски и колкото брашно изхабих не е истина. На мен закваската ми се получи чак след 12-13 ден. Сигурно 3 пъти я почвах и хвърлях. Не знам какво искаше. И това насред лято. На края ми писна и си рекох ще захранвам 15 дена, ако не стане, хвърлям и приключвам. Тя пък взе че се получи четвъртия път. Направих няколко хляба и франзели. Козунак правих веднъж и стана разкошен. След козунака минаха 3 седмици и съм забравила да захранвам. Като се сетих оня ден, я захраних и ми напълни буркана без проблем. Искам да попитам задължително ли е да се захранва всяка седмица? Или ако продължавам така на 3 седмици, ще я разваля?

# 111
  • София
  • Мнения: 12 669
Няма да я развалиш, а просто като решиш да я ползваш ще трябва от по-далеч да я извадиш, за да имаш време да я захраниш няколко пъти.

# 112
  • Мнения: 2 638
Здравейте, съвсем в началото съм на отглеждането на квас. Снощи, обаче , изтървах да го нахраня. Днес е ден 5-ти, откакто съм го почнала. Моля за съвет, дали да го изхвърля и да започна наново, или да го продължа ?

# 113
  • София
  • Мнения: 12 669
Няма проблем, продължавай.

# 114
  • Мнения: 2 638
Благодаря Simple Smile Дали може да ми дадете някоя елементарна рецепта за хляб, която да сте пробвали. Като начало на моите опити.
 Започнала съм кваса с грахам на Арчар. Смятам пак с такова да пробвам първото печене. Нямам хлебопекарна.

# 115
# 116
  • Мнения: 2 638
Момичета, а как разбирам, че е готов за ползване? Има балончета на повърхността.

# 117
  • София
  • Мнения: 12 669
Aми на кой ден от захранването си? Трябва да започне поне да удвоява обема си.

# 118
  • Мнения: 2 638
5-ти ден, изобщо не ми изглежда удвоена.
Оттук я гледах, нищо не пишеше за обема:

https://umnobebe.com/2016//24/квас-за-хляб-как-да-го-отгледаме-лесно/

# 119
  • София
  • Мнения: 12 669
Преди да се захрани отново, се маха част от закваската, за да има по-добър ефект.

Общи условия

Активация на акаунт